Dom a bývanie pri lese - za a proti
Bývanie hneď pri lese, áno či nie? 🙂 Nejedná sa o samotku :D v okolí je pár domov, ale je to hneď pri lese na lúke.
@kikka95 ja bývam vedľa lúky ktorá sa tiahne až pod les mala som na záhrade už srny, jazveca zajačika bažanty raz došiel jeleň keď sa nám fenka harala to bolo super otvorila som dvere a predomnou parohy 😀Nám to vyhovuje nebojím sa deti pustiť hrať sa von, nepočúvam hádky susedov ako niekedy v byte 😀 a máme súkromie
@kikka95 bývanie pri lese je snom mnohých, aj môj (našťastie splnený). Ak nie si mestský typ, ale máš skôr rada prírodu a pokoj, bývať pri lese je na nezaplatenie. Treba dobrý plot. A inak nie je paráda, keď za domom nemáš susedov, ale krásnu prírodu? môžeš kedykoľvek vybehnúť do prírody, krásny vyhľad rovno z okien. Otázkou je, prečo sa pýtaš, resp. z čoho máš obavy? Ja osobne negativa v takomto bývaní nevidím žiadne.
prečo nie. ja by som niečo také hneď brala, zvlášť ak vravíš, že to nie je úplná samota. môže to byť fakt krásne a to ticho a pokoj od mesta si myslím, že je fajn aj pre deti
Ja by som to brala vsetkymi desiatimi a nevidim ziadne proti. Jedine ak by to bolo od mesta daaaleko a tam by som videla ako problem cestovanie za pracou/skolou/kamaratmi/kruzkami/obchodmi
byvame na dedine, za nasou zahradou zacina agatovy lesik... nevidim ziadne nevyhody, akurat kuna nam robila starosti a obcas v tom lese nieco suchoce a nevieme urcit co to je, lebo les je husty. ale paci sa mi, ze sme si skultivovali priestor medzi nasim plotom a lesikom, v podstate tadial nik nechodi a tak som si tam nasadila nejake pokusné veci 🙂
Za mňa super bývanie mám rada zvuky prírody..sem tam ten poľovník vadil ale ruja bola super počúvať ...ja by som išla do toho .aspoň budete mať istotu že z jednej trápny máte kľud..msamzorejme poriadny plot musíte mať lebo inak ku vám budú chodiť srnky až pred dvere...myš me tak bývali u svokry ona nemala plot lebo lúka za záhradou a pás lesa bol jej takže srnky.na schodoch normálka 😂
Určite super.bývalá som na samote v lese a ako sme sa nasťahovali zvieratá zmenili trasu aj medvede acali obchádzať nas.Iba srnky da približovali stále bližšie,Bolo to super.Aj my teraz hľadáme pri lese.
Urcite ano.
Ak idete len zacat stavat tak sa treba opytat na stavebnom urade ako blizko a ako vysoko mozte stavat co sa tyka tej elektriky.
Dalej je dolezita napr krytina na streche.. pri lese sa tvori mach tak aby sa vam neusadzal kde netreba 🙂
Byvanie pri lese ma asi 10000000 vyhod a mozno 0,02 nevyhod 😀
neváhala by som ani sekundu, to boil vždy môj sen takto niekde pre lese bývať
Áno, bývame hneď pod lesom. Časť pozemku je svahovita a za plotom hneď les, keď idem rovno hore prídem priamo na vrchlol kopca. A podobne ako u vás, hore za pozemkom vedie el. Stĺp s vedením, nám cez pozemok nejde aké susedom už áno.
Výhody a nevýhody ktoré ti napíšem sú ale dosť ovplyvnené aj tým ze ide o pomerne prudký svah, bývanie pri rovinatom lese je možno trochu iné.
Vyhody: voňavý lesný vzduch, ukludnujuci pohľad, veľké množstvo zvery, okrem teda milióna rôznych vtákov k plotu pravidelne chodievajú srnky, mame tu veľa jezkov, hadov, rôzneho hmyzu. Začiatkom každého leta prilietaju kuviky, vidíš ich ako posedavaju po stromoch v záhrade a hukaju, je to naozaj intenzívny zážitok. Vďaka tejto rozmanitej lesnej havedi mame minimum škodcov v záhradke. Keď sa niečo premnoží tak to niečo iné zožerie.
V plote mame bránku, keď chceme ist behať ci na vychadzku ideme rovno tade, vôbec nemusíme ísť cez civilizaciu. V tejto situácii keby príde totálny zákaz vychadzania by sme boli naozaj jedny z mála ktorý by sa dostali do prírody.
Z lesa mame veľa dreva na zahradny ohnik a hneď za plotom rastu hríby masliaky, viem o nich len ja 🙂
Nevyhody: koli el.vedeniu túto plochu pravidelne raz za par rokov vyrezu. Skutočne veľké stromy sú az 15 m za domom, pas od lesa k domu je škaredá hústina ktoru roky občas niekto vyrezal takže stromy sú rozdvojene a husté. Už niekoľko rokov sa snažíme to preriedovat, niektore teraz už stromy nechávame, okolo čistíme a za pár rokov to bude už skutočný les, už je to lepšie ako keď sme sem prišli ale stále je to boj s nezastavitelnou džunglou prerastajucou cez plot.
Tieň. Záleží ako je pozemok otočený ale s lesným tieňom treba rátať vždy. U nás je lesohora z východu, to znamená ze prve slnečné lúče dopadnú na pozemok okolo 11. To znamená ze je u nás vždy chladnejšie, vždy dlhšie námraza, vždy vlhko... U nás na záhrade broskyne, marhule ci paprika nedozreju, ani klasické rajčiny aj keď inde v meste ich pestujú. Nam to nejak nevadí, nemáme nejaké extra záhradkárske ambicie a kľudne si vystacime s tonami uhoriek, cukiet, tekvic ci jahôd, tým sa tu naopak extra darí.
Srny mi pravidelne obžierajú ovocné stromčeky, líška mi beha popod okná, divé svine mi porýľovali záhradu minulý rok. V lese za domom bola chvilu svorka vlkov, u susedov v záhrade byva jazvec... jedine, co som tam u nas ešte nevidela, je medveď.
Je tu nádherné, uz by som nemenila😍

Samozrejme áno