Dom verzus byt

otvorena
3. dec 2021

Čo myslíte je lepší byt pre deti v meste alebo dom na dedine. Je iná doba tak sa pýtam

matejko18
3. dec 2021

My sme vo veľkom 4 izb.byte a zajtra sa sťahujeme do domu a veľmi sa tešíme.... záhrada je úžasná vec😊
Takže za mňa určite dom😉

anjelik9993
3. dec 2021

Dom

patka06
3. dec 2021

byt v meste

sashabb
3. dec 2021

Tretia možnosť - dom v meste 🙈

simkids
3. dec 2021

za mna byt, dom by som si uzila, deti vybehane, ale pred blokom je ihrisko kde je stale kopec deti, vela rodicov sa stazuje co byva v dome, ze robia cele dni len taxikarov, vsetko mas po ruke, skoly, kruzky. Radsej byt v meste a nejaku chalupu

aylinn
3. dec 2021

Byt s veľkou predzahradkou😄 okolo domu je vkuse robota. Teda keď nechceš chovať sliepky a sadiť zeleninu. Ja som veľmi túžila po dome, teraz som v podnájme byt s predzahradkou a keď budem raz kupovať tak určite byt s predzahradkou.

kikus7
3. dec 2021

@otvorena Jednoznačne dom. A ešte k tomu záhrada, v ktorej si dopestujete zeleninu a ovocie. Prípadne aj sliepky. Každý deň máte domáce vajcia.

martinusik91
3. dec 2021

Ja som vyrastala na dedine a keď sme sa s manželom zobrali išli sme na byt do mesta. Syn vyrastal teda na byte v meste. Stále nás to s manželom ťahalo na dom. Syn má osem rokov a teraz sme sa presťahovali do domu. Za mňa tiež dom ale zas nie 30km od mesta. My sme v dedine 2km od mesta, v centre sme za 10 min. Je to super a záhrada je na nezaplatenie.

otvorena
autor
3. dec 2021

Viete čo v dome sme bývali , ono boli sme stále na dvore . Nikam sme nechodili . Bolo to super ,teraz sme v byte . Je to pekný byt . Len akosi zas niesom spokojná.
Možnože keby to bol dom v meste tak

otvorena
autor
3. dec 2021

Ja som vyrastala v meste do 15r. .potom sme šli do domu s rodičmi ale tam som sa cítila tak sama. A ako mám svoju rodinu tak sme boli chvíľu v dome a teraz v byte . Viem že manžel by chcel dom ale niesom si istá či naozaj alebo len kôli jeho rodičom

ivkazba
3. dec 2021

Dom vo veľkom meste. Stačí keď prídem na dedinu občas na víkend, to mi stačí aby som vedela, že by som v dedine nemohla žiť. Ale treba sa zariadiť podľa svojich preferencií, nie podľa našich. 😉

danulicek
3. dec 2021

za mňa byt priamo v meste, lebo som tak vyrastala. môj manžel by ti odpovedal, že dom na dedine, lebo tak vyrastal. je to asi individuálne. ja to vidím tak, že deti vedia byť šťastné aj v byte, aj v dome - základ je, aby deti cítili, že to je ich domov a nie "utrpenie rodiča", ak nie je s takým riešením spokojný.

každopádne byt v meste má podľa mňa veľké výhody (v našom 35-tisícovom meste v porovnaní s dedinou 12 km od mesta, odkiaľ pochádza môj muž) - syn od druhého ročníka nemá problém ísť sám domov pešo, nemusí sa viazať na žiadne autobusy. my chodíme takmer výlučne všade peši, ak mi zavolajú z práce, že mám ísť do terénu, za 10 minút som, kde potrebujem. žiadne auto, žiadne kombinovanie autobusov... proste zoberiem sa a idem. neviem si predstaviť neustále riešiť len dovoz, odvoz, krúžky... skončím v práci 15,30 a 15,50 som doma aj so školákom a škôlkarom. kým by sme šli busom (šoférovať odmietam) na dedinu, kým ich pozbieram, nakúpim, prejdeme na zastávku, tak prídeme domov o piatej... hocikedy si odbehnem v pohode do obchodu na sídlisku, keď mi niečo chýba, nemusím ísť do inej dediny alebo do mesta na veľké nákupy. na ihrisku je stále kopec detí. von chodíme v rámci celého mesta, raz ideme pozerať vlaky, raz na kopec za sídlisko, raz "tour de ihriská", vymetám s deťmi všetky možné kultúrne akcie v meste počas leta (je to moja práca, takže to je 2 v 1)... stále čosi iné, pričom ak sú na dedine u svokrovcov, tak sa idú max prejsť po dedine alebo sú na dvore - sami bez kamarátov, len s babkou a dedkom. a to je len cez víkend, čo je ok, ale neviem si toto predstaviť denne. môj muž síce hovorí, že však aj pri bývaní na dedine sa dá "žiť", ale vidím to v 99 % prípadoch v mojom okolí (on sám je príkladom), že ak je človek už "zabývaný" v malej dedine, už sa mu nechce ísť do mesta ani na nákup... nie tak sa len prejsť po meste alebo kdesi ísť na výlet. nezovšeobecňujem, píšem len vlastnú skúsenosť.

ruza88
3. dec 2021

Za mňa určite dom na dedine.Deti majú urobený svoj priestor na dvore kde majú drevený domček trampolínu pieskovisko cez leto aj bazén. Máme veľký dvor na ktorom sa vyhrajú a okolo nás býva kopec deti tak sa pohraju.Chovame domácu hydinu a zajacov taktiež si dopestujem veľa zeleniny a aj ovocie pre deti.Dlhe roky sme bývali v meste keď som bola dieťa.Uz by som sa do mesta nechcela vrátiť tu nám je najlepšie.Ked chceme mať pokoj sadneme do auta a ideme do hôr na chatu kde je úžasný kľud.

janulka182
3. dec 2021

Mam stastie. Byvam v dome, takmer v centre mesta. Predtym sme byvali v byte v tomto istom meste. takze to viem porovnat. mam dve male deti, syn ma 8 a dcera 12. za mna mesto mesto mesto. je tu zivot, kruzky a vsetko blizko, deti si chodia same peso, ziaden taxikar nie je potrebny. mam kamosky, co sa odstahovali do dedin, do domov a par sa ich uz vratilo do mesta na byt. moja svokra zila cely zivot v byte v meste. vysnivala si ale dom. tak si v blizkej dedine postavili so svokrom dom. po par rokoch sa chce ale vratit do mesta. vraj jej je tam smutno, ked je na dochodku. nema kam ist, iba na ten dvor. aj ja stale hovorim, ze nemat dom v meste, beriem radsej byt v meste ako dom na dedine. a este k tomu dvoru. hadaj, kde sa moje deti hraju najcastejsie? 🙂 na dvore veru nie. chodia na nedaleke ihrisko. takze dvor je skor pre mna ako pre nich.

misulka22
3. dec 2021

Pre mna by bol ideal dom s obrovskym pozemkom na samote. Realne teda mame dom s relativne velkym pozemkom (2400m²) na konci dediny.vyrastala som v byte v meste do domu sme sa stahovali pred 2 rokmi a nelutujem.do bytu by som sa uz nevratila

sissy27
3. dec 2021

@otvorena to je taká otázka ako či je lepšia vanilková zmrzlina alebo čokoládová... veď každému vyhovuje niečo iné.
Ja by som dom brala len pre dve veci - ak by som tam mohla mať vlastný dostatočne veľký bazén (aj to len preto, lebo aktuálne opatrenia mi zavreli bazény, za normálnych okolností by ma ani to nemotivovalo, tiež to treba udržiavať, čistiť atď) a terasa s grilom. A terasu s grilom môžem mať aj k bytu. Nebaví ma záhradka, nemám rada domáce práce a to v dome ich je viac ako v byte, veľa cestujem. Aj kým bola dcéra malá, tak radšej som mala ihriská, kde sa prehrala s ďalšími deckami, ja som sa tiež trošku socializovala s inými mamičkami. Hrať sa len na vlastnom dvore, prípade slúžiť ako ihrisko pre ďalších susedov - nič pre mňa. Plus nechcelo by sa mi dochádzať za každú blbosť do mesta a časom, keď deti podrastú, tak ich len rozvážaš na krúžky a po kamarátoch, prípadne máš každý víkend na krku cudzie deti, lebo sa chcú hrať a u vás v dome je kde prespať.
Ty musíš vedieť čo ti viac vyhovuje, ja za seba viem, že jednoznačne priestranný byt ideálne s terasou, ale pre mnohých ďalších je zas byt utrpenie.

sasitimi17
3. dec 2021

Byt s terasou
Nič lepšie neexistuje (pre nás)

kvetinka75
3. dec 2021

podľa toho, ako cez deň fungujete. Pokiaľ ste rozlietaní - práca, krúžky, uprednostnila by som byt. Pokiaľ nemáte na dom v meste. Ak ste takí, že po práci domov a už nikam, tak dom. My sme stále lietali po krúžkoch, keby sme boli niekde v dome na dedine, skomplikovalo by nám to život. Ale ak by sme nechodili nikam, dom by bol ideálny. Prídeš domov a nikam nemusíš, a užívaš si doma. Deti sa zabavia vonku. Môžete mať psa, mačku, bazén. Deťom viac netreba.

diewcatqoo
3. dec 2021

Byvame v byte v mensom mestecku pri krajskom meste. Byt je relativne velky s obstojnou terasou, hned pod terasou je krasne nove ihrisko pre deti, z jednej strany mame les, z druhej ten otvoreny vnutroblok. Mne s manzelom to takto vyhovuje, ale syn stale pili usi, ze by chcel byvat v domceku s velkym dvorom. Nebyvame na slovensku a ak prideme na prazdniny k babke na slovensko, ktora ma velku zahradu, na nej kopu zvierat, gazdovstvo, tak syn je vo svojom zivle...
Ak by som teda mala neobmedzene moznosti a urobit kompromis, tak, aby bol aj syn spokojny, tak by som si vybrala dom v meste s velkym pozemkom, kde by sme mali zasadene ovocne stromy, nejaku zeleninu, vybeh pre sliepky a miesto pre psa a bazen.
Predpokladam ale, ze az pride syn do puberty, bude radsej za byt, kde nemusi makat na zahrade 🙂

petus998
3. dec 2021

@otvorena za mna dom. Byvame v primeskej casti takze sa to dedina neda nazvat po ruke mame vsetko do mesta cca 5 min autom. Zahrada super relax a pre deti velka vyhra oni au na dvore a ja si klude doma robim sem tam kuknem ockom cez okno.

hvolkovamirka
3. dec 2021

ono hlave sa vam tam ako riodine musi byvat. kvoli detom, ako pride mi to dost take klise. kazde z toho ma svoje vyhody a aj nevyhody, je len na vas, co vam ako rodine bude viacej vyhovovat

tramtada31
3. dec 2021

Keďže sa ide vo veľkom obmedzovat používanie aut, tak so školopovinnými detmi mi príde lepšia varianta byt v meste, aby ste sa nestali otrokmi dochadzania(kopec zabitého casu). My sme vyrastali v bratislavskom byte a mali sme v Ba aj chatu so záhradou, kde sme trávili čas a zrejme to bola ideálna kombinacia.

margaretka_
3. dec 2021

To ma kazdy inak, kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja som vacsinu zivota zila v meste. Nemam s tym v principe problem, vadi mi ale doprava, vsade kopa aut, ludi, do prirody daleko. A to sme byvali na konci sidliska pod lesom, ale aj ten les je uz dalej, lebo vystavba, z druhej strany sa stavia nejaka cesta, pod kopcom razia tunel...
Teraz staviame dom na polosamote,na par ha pozemku, je to brutalny rozdiel, ale tesim sa.
Velmi to zalezi od zivotneho stylu rodiny. Niekomu vyhovuje, ze zavrie dvere na byte a viac riešiť netreba. Okolo domu je kopec roboty.

michaela_murinova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guiseppinka
3. dec 2021

Vyrastala som v 3i byte (bez balkona) v pp. Na skolu som videla z okna detskej, na gympel som to nemala daleko, v lese som vedela byt za 20 min. Do obchodov som mohla ist kedykolvek. Na vysku som nemusela riesit ziadne prestupy, lebo ved v pp stoja vsetky vlaky, do tatier sa tiez da dobre dostat (tam sme ale moc nechodili). Ked sa narodila dcera, tak som si uvedomila, ze poprad ma skvelu polohu - hlavny tah pre vlaky, za 2 3.hodky sme na vychode (babca, svokra), za cca 4 sme v ba... Uz len ta blba dialnica okolo rk chyba.. ja sa nejako so zahradou nekamosim. Ked som bola mala a snazila som sa pomahat babci, tak to dopadlo tak, ze ma poslala radsej si citat, lebo by som jej vytrhala vsetko v zahradke...
My byvame v (pre mna malickom) meste (at). Mame tu skoly, skolky, obchody (mimo textilu). Bez auta sa nepohnem tak ci tak, takze mi to nevadi... Obcianska vybavenost je velmi dobra... Mame radovku s mensou zahradkou a postacuje.. za mna super riesenie. Jedine co mi vadi, ze jedna suseda je desna krava a ostatni vsetci fajcia... Ale inak spokojnost.

ivkazba
3. dec 2021

@michaela_murinova pretože mi tam chýbajú kaviarničky, obchody, kino s pukancami, divadlo, prechádzky po starom meste. Plus vadia mi sliepky a iné zvery u susedov. S tým sa človek v meste v novších častiach nestretne. A les a stromy môže mať človek kúsok od domu aj v meste.

janulka182
3. dec 2021

baby, ono je to ozaj individualne, kazdej z nas vyhovuje nieco ine. pisala som, ze kamosky sa vracaju z dediny do mesta. mam teraz take tri. jedna tam byva tri roky. manzel sa nadrel, postupne sam staval dom. no nastahovali sa a ona tam trpi. maju male dieta a hovorila mi, ze pre nu je normalne zazitok ist s nim separovat odpad, lebo nic sa tam nedeje. ked chce ist do mesta, musi sa odviest autom a cakat v kolone. velmi sa bala povedat to muzovi, ze tam nie je stastna, ale teda nastastie ju pochopil a vracaju sa do mesta. dalsia kamoska tiez, novostavba, ina dedina tu blizko. stavali, ked nemali deti. teraz im ide prvy syn do skoly, ona do prace a uz je to zlozitejsie. chce ist nazad do mesta. takze treba to ozaj dobre zvazit. ako som pisala, my sme predtym zili v byte. ak by som nemala ist do domu v meste, bez problemov by som v tom byte zila aj nadalej. ale to som ja. mame radi mesto a moznosti tu. niekomu mozno vyhovuje travit kazdy den na dvoje.k azda sme ina.

number19
3. dec 2021

@michaela_murinova Ja by som napr. tiez nevedela byvat v dome na dedine. Nam by s muzom ten dom casom spadol na hlavy. Vieme (a sme ochotni) si tak akurat vymenit ziarovky, na ostatne vzdy volame ludi...skratka pre nas by to bolo vela strateneho casu, behat okolo domu a zahrady. Investujeme cas radsej do niecoho ineho.
Plus, my radsej niekam cez vikend vypadneme ako behat okolo domu a zahrady.

margaretka_
3. dec 2021

Este mi napadlo, ked ivkazba pise, ze jej vadia sliepky. Presne pre toto nemam rada byvanie v dome v meste. Teraz byvame v mestskej casti. Babka tu dala vyrubat obrovsky orech, lebo listy lietali az k susedom. Rovnako najlepsiu visnu, lebo bordel na susedov dokonaly travnik.
Teraz si mozem zasadit co chcem kde chcem. Na nikoho nemusim brat ohlad, nikomu nebudem tienit 😀 a ked budem nieco chovat, tak to niolkomu nedosmrdi domov 😂
A nikt sa okolo nezamuruje na dvore. Teraz maju susedia altanok hned za murovanym plotom. Oni sa tam bavia a ja ich rozhovor pocujem a oni ani netusia, ze ja tam som. Je mi to strasne neprijemne, lebo to asi počuť aj opacne 😂 absolutne ziadne sukromie

u2jana
3. dec 2021

@otvorena kazdy to na inak. Nechapem, ako ti pomoze, ked ti tu 50 ludi napise, ze preferuju dom a dalsich 50 byt…