icon

Domácnosť bez väčších potravinových zásob

23. júl 2023

Ahojte, donedávna som ešte dokonca aj ja bola presvedčená, že chodiť na veľké nákupy je výhodné, hlavne ekonomicky. No dospela som k záveru, že veľmi veľa vecí sa nespotrebovalo, jednoducho sa plytvalo. Vždy som nakupovala do zásoby jogurty, maslo, smotany, nejaké syry, a proste aby bola chladnička plná. No často sa mi stalo, že som to nestihla spotrebovať, alebo sa to nestihlo zjesť. Teraz nakupujem len to, čo spotrebujem. V mraziaku mám nejaké mäso, zeleninu, hríby, ale nič nejako vo veľkom množstve. Myslíte, že je to zlé, že nemám doma kartón mlieka, 10 kg múky, cukru, alebo 50 ks toaleťáku? Ako to máte vy, dospela niektorá z vás k rovnakému záveru? Často vidím, ako deti otvoria chladničku a zavrú. Vždy som mala pocit, že MUSI byť plná všakovakých výrobkov. Teraz je tam maslo, šunka, syr, zelenina a deti sa stále tvária, že je prázdna. Ide mi to na nervy. Pritom na raňajky sa predsa môže striedať maslo, šunka, vajíčka, džem, mlieko a cereálie a podobne. Viem, že každému vyhovuje to svoje, ale dajte mi nádej, že deti tým neutrpia žiadnu traumu :D :D keď nebudú mať v chladničke 4 druhy jogurtov, klobásky, tresku, syry od výmyslu sveta a podobne. A teda aj manžel sa občas tvári, že však je chladnička prázdna. Mám trocha výčitky, že som to zredukovala. Som ich asi rozmaznala. Znamená to, že som zlá gazdinka? Lebo dobrá je taká, čo má plnú špajzu, mrazák, pivnicu a všetky poličky v kuchyni.

autor
23. júl 2023

Inak, ženy premyslali ste niekedy nad tym, že keby ste nesli na nakup, napriklad, že ste nutene ostat doma a nikam neist, kolko dni by ste vedeli vyzit? Mna to napadlo, pocas covidu, ze na kolko dni vlastne mame doma zasoby tak aby sme neboli hladni. Blbost viem, ale su ludia co musia proste mat, ze mesiac vydrzim, aj keby co, nikdy nevies, a podobne, cez to nejde vlak. citia sa tie zeny nieco ako, ze ked ma clovek financnu rezervu, spi kludnejsie, je to takto aj so zasobami? lepsie sa tym ludom spi? Alebo, v com to je?

elanor
23. júl 2023

do zasoby sa nakupuju trvanlive veci - cestoviny, konzervy, cukor, sol, plus vsetko co sa da supnut na nejaky cas do mraznicky.
NIe jogurty a nie cerstve veci, tie su na bezne par dnove dokupovanie.
Ale napr. aj taky tvrdy syr sa da supnut do mraznicky. Aj sunka, aj salam Bezne kupim peciva viac a cerstve dam do mraznicky, a potom po jednom, dvoch taham, o chvilu je rozmrazene a cerstve ako prave kupene. Aj bryndzu davam do mraznicky, nivu detto. Parky a klobasky taky.

queen_mary
23. júl 2023

Ja nakupujem tyzdnove nakupy podla planu co budem varit. Zasoby mam - neviem, su to zasoby? Z kazdeho mam po 2ks, ak sa jedno minie. Ryza, muka, sirup, spagheti, pretlak,... a nieco v mrazaku. Riadim sa tym, aby som vzdy mala co navarit

nika23t
23. júl 2023

Si perfektná! A perfektne si to vyriešila. Ja to mam doma zatiaľ tak, ako Ty predtým. Zásoby všade, v chladničke nech je všetko od výmyslu sveta. A moje dcéry aj tak nenájdu nič, čo by zjedli. Idem podľa Tvojho vzoru a pomaly už aj ja redukujem zásoby a snažím sa kupovať len to, čo potrebujem. V prvom rade neznášam plytvanie jedlom, čo sa u mňa doma deje dosť casto, a druha vec je, že pri dnešných cenách je to hrôza... Tak ďakujem za Tvoj príspevok, dodal mi energiu neriešiť deti a ich vymysly a ísť správnou cestou ❤️

autor
23. júl 2023

@elanor koľko je optimálna zásoba trvanlivých potravín?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
23. júl 2023

@nika23t ach, ja sa to tiež učím a trpím 😁😁 lebo niekdy tie pohľady deti....

moonlight1210
23. júl 2023

Suche trvanlive zasoby mavam vacsie. Teda cestoviny, ryza, toaletak, drogeria,…
Tie s rychlou spotrebou iba to, co sa zje.
Do obchodu chodievam vo stvrtok vecer alebo v sobotu skoro rano. Raz za tyzden staci a neznasam davy.

A v mavam mrazaku pohotovostny chleba, rozky a sladke pecivo, udeniny a syry na pripady, ked si neuvedomim, ze ide dlhy vikend (sviatok) a zrazu rano mi dojde, ze nemam nic na ranajky a obchody zatvorene.
A nejake pohotovostne polotovarove jedla, ked odniekial prideme a treba mi rychlo nieco dat dokopy na jedenie a nie je cas vyvarat.
Teda, okrem masa, zeleniny, atd.

petamich
23. júl 2023

nemame ziadne zasoby, ani len trvanlive vyrobky, mam jeden kus z trvanlivych veci typu muka, cukor...aj to ten v prevadzke, v chladnicke su nejake zakladne veci vzdy sunka, salam, syr, maslo, zelenina 1-2 kusy, proste vsetko nakupujeme do spotreby a podla toho, co budem varit nasledujuci 1-2 dni, jednak na to nemame miesto a asi tak ani nie som naucena z domu, ani moja mama nerobila zasoby

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elanor
23. júl 2023

presne cislo neviem, idem styol od oka - kuknem a vidim.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
autor
23. júl 2023

Ide mi o to zbúrať mitus, že dobrá gazdinka je taka, čo má všetkého plno a veľa.

viestta
23. júl 2023

Dobra gazdinka je ta, co nic nevyhodi, nie ta, ktorej sa do zasob dostanu mole, stuchne olej, skazi sa v chladncke jogurt, lebo vsak treba byt pripraveny aj na najhorsie a kazdy si moze vybrat co mu akurat doslo na chut.

autor
23. júl 2023

Ženy ja prídem k svokre a to je konečná. Takú plnú špajzu si neviete ani predstaviť. Sa tak zle potom cítim. A to nemyslím teda zaváraniny, tie mám ale 10kav, vody, sirupy, sladkosti, nutely kľudne aj 5 veľkých, mne je tam vždy tak úzko 🙊🙊🙊😁😁😁

lenuska9999
23. júl 2023

Tiež nerobím nejaké veľké zásoby, nemám na to ani priestory v kuchyni v bytovke. Kedysi som to ale tiez preháňala s nákupmi do chladničky, no ako píšeš, kvantum jedla sa vyhodilo. Teraz keď idem do obchodu kúpim veci na to, čo chcem variť + nejaké drobnosti na raňajky a večeru, ale už nemám natrieskanu chladničku. Obchod mám za rohom, radšej idem do týždňa viac krát, ale kúpim len to, čo potrebujem. V mrazničke mám ale nejaké zásoby keď sa nestíha variť, že sa len rýchlo urobí nejaký polotovar atď. Alebo minule mali v Lidli veľké maslo v akcii za 1,11 tak som kúpila pár kusov na viac a šupla do mrazáku. Ale nezvyknem sa nejak vo veľkom zásobiť žeby som kupovala múku, cukor atď do zásoby.

autor
23. júl 2023

Bože mýtus!! Pardon

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
viestta
23. júl 2023

Moja babka bola taka. Vsetko musi byt, vela musi byt. Ked sme jej vypratavali, prisamvacku, vyhadzovali sme skoricovy cukor co si Husaka pamatal, 100 kil muky, 15 flas patrocneho oleja, ryzu, cestoviny, hrdzave pastekove konzervy... Proste v zasobach mala kopec penazi, ktore sa vyhodili a za cely zivot nebola ani v kupeloch, lebo na to skoda penazi.
Radsej tie peniaze co by si kupila jogurt co by sa skazil vyuzi na nejaky vylet. Bude to pre vas lepsie

autor
23. júl 2023

@elizabet173 áno asi je to v hlave. Auta mi nevadia, skôr mám výčitky ci o niečo tie decká neukracujem, myslím potravinami. . To je asi doba, alebo co. Lebo aj susedu mam starú školu a tie jej zásoby. Márnosť. Ta generácia proste taka je.

autor
23. júl 2023

Keď si vezmete zámenu manželiek. Vždy je tam scéna, že tie ženy kukaju do chladničky. Ak je tam málo, hneď sú akoby prepáčte za výraz socky. Hoci základné veci tam sú. Keď otvorí a chladnička praska vo švíkoch hneď je v očiach spoločnosti žena, čo sa stará a majú sa dobre. Povedzte, že to tak nie je. Proste v spoločnosti to je vnímané tak

autor
23. júl 2023

@elizabet173 no dačo nám dá, teda mužovi, akože jednu a zvyšok je aj pre mňa záhada.

katarina4141
23. júl 2023

Fungujem uplne rovnako. Ziadnu extra zasobu.
Tiez som toho mala vzdy po chuj ( s prrpacenim ) a potom slo vela do kosa.
Zaklad je salama, sunka, zelenina, vajicka, mlieko maslo alebo pomazanka nejaka
a co sa tyka varenia tak vzdy premyslim co idem varit a nakupim co chyba.
Nekupujem vo velkom...fakt tak aby sa to zjedlo.

petamich
23. júl 2023

no brat si Zamenu manzeliek ako benchmark toho ako to je v spolocnosti 🤷‍♀️ tam totiz vacsinou tie socialne pripady su (a ta chladnicka s tym suvisi)

jednak u nas nik do chladnicky nechodi, cize nema ako vediet, ci sme socky (lebo teda my by sme v tom pripade velmi casto boli) a hlavne nie nemyslim si, ze sa podla stavu chladnicky cokolvek da hodnotit

autor
23. júl 2023

@petamich vidíš? Poloprázdna alebo prázdna chladnička rovná sa socka.

autor
23. júl 2023

@petamich no u nas tiez chodime do chladnicky len my, len aby to tie deti tak nebrali, ze doma je poloprazdna chladnicka a kvoli tomu nemali depky. Priznam sa, ze my ked sme boli deti sme mali v chladnicke syrokrem a vodu z uhoriek. Obcas salamu, a jogurt velmi malo. Samozrejme nadnesene. Chudobní sme neboli, obaja rodicia pracovali, ale citila som sa kvoli tomu zle, lebo ked sme prisli na navstevu, zvlast k jednej kamaratke tam otvorila chladnicku, napriklad cez prazdniny, ked som k nim chodila a uplne na total plna vsakovakych veci. Tak som jej strasne zavidela. Asi to aj tam prameni viac menej tento moj pocit.

jaroe
23. júl 2023

Trvanlivé potraviny v zásobe mám. Konečne mám na to priestor, tak si to užívam, že nemusím myslieť na to, či mám momentálne doma dosť ryže, cestovín, že nám momentálne došla horčica, kečup a pod. Čo sa týka čerstvých potravín, mám to podobne ako ty. Neosvedčilo sa mi mať plnú chladničku vselicoho, lebo som potom nezvládala ten manažment. A vyhadzovalo sa. Ovocie to isté, kupujem malé množstvá priebežne. A vôbec nemám výčitky, že deti otvoria chladničku a "nič" tam nie je😁

terezka1947
23. júl 2023

Do zásoby kupujem iba veci s dlhou spotrebou,či nie o ťažšie. Ale aj tak nemám 20kg múky,či cukru. Keď teda nezavaram akurát v lete a nie je super cena za cukor.
Určite nemám natreoanu chladničku a špajz.

sissy27
23. júl 2023

Co si 😅 komu by som kupovala 10kg muky? Moliam? A kam by som to vsetko dala? Kupujem tolko kolko spotrebujeme, zasoby su v mraznicke (aj pecivo a sunka, v chladnicke je vzdy len jedna otvorena). Toaletaku mam jeden balik, ked su tam posledne 3-4 rolky kupim novy balik.
Nie, deti nebudu mat traumu z toho ze je v chladnicke jeden druh jogurtu - kupuj biele, mozu si dochutit dzemom alebo ovocim a budu mat raz jahodovy, raz malinovy, inokedy taky ci onaky. Ten glukozovo-fruktozovy sirup im ku stastiu netreba. To iste klobasky a udeniny - vdaka nadmernej konzumacii tychto produktov sme na poprednych miestach vo svetovom rebricku rakoviny hrubeho creva a to sa podla mna neda povazovat za uspech.
Cestoviny mam v zasobe tak 2-3 balenia, muku cukor atd len jedno otvorene (nepeciem, takze toho mi fakt vela netreba)
Co sa tyka varenia - jedine polievku varim na viac dni, inak uvarim cerstve a zjeme, max ostane jedna porcia na dalsi den.
Neznasam plytvanie potravinami, takze naozaj sa snazim kupit / uvarit tolko, kolko realne spotrebujeme a uprimne radsej nech mi niekto doma frfle, ze nemame jablko na ktore ma zrovna po pol roku chut, nez by som mala hnile vyhodit 😂
Kedysi sme mali v blizkom susedstve sliepky, takze ak nieco ostalo co sme uz nechceli, tak sme odniesli sliepkam a raz za cas sme dostali par domacich vajicok, ale uz zial nechovaju.

autor
23. júl 2023

@sissy27 tu klobasku si obcas da manzel, alebo slaninku, nie je to pravidlo. To len ked mu chcem spravit radost, ze otvori chladnicku a bude tam aj nieco ine ako maslo, syr, sunka, a dzem 😀