Domácnosť bez väčších potravinových zásob
Ahojte, donedávna som ešte dokonca aj ja bola presvedčená, že chodiť na veľké nákupy je výhodné, hlavne ekonomicky. No dospela som k záveru, že veľmi veľa vecí sa nespotrebovalo, jednoducho sa plytvalo. Vždy som nakupovala do zásoby jogurty, maslo, smotany, nejaké syry, a proste aby bola chladnička plná. No často sa mi stalo, že som to nestihla spotrebovať, alebo sa to nestihlo zjesť. Teraz nakupujem len to, čo spotrebujem. V mraziaku mám nejaké mäso, zeleninu, hríby, ale nič nejako vo veľkom množstve. Myslíte, že je to zlé, že nemám doma kartón mlieka, 10 kg múky, cukru, alebo 50 ks toaleťáku? Ako to máte vy, dospela niektorá z vás k rovnakému záveru? Často vidím, ako deti otvoria chladničku a zavrú. Vždy som mala pocit, že MUSI byť plná všakovakých výrobkov. Teraz je tam maslo, šunka, syr, zelenina a deti sa stále tvária, že je prázdna. Ide mi to na nervy. Pritom na raňajky sa predsa môže striedať maslo, šunka, vajíčka, džem, mlieko a cereálie a podobne. Viem, že každému vyhovuje to svoje, ale dajte mi nádej, že deti tým neutrpia žiadnu traumu :D :D keď nebudú mať v chladničke 4 druhy jogurtov, klobásky, tresku, syry od výmyslu sveta a podobne. A teda aj manžel sa občas tvári, že však je chladnička prázdna. Mám trocha výčitky, že som to zredukovala. Som ich asi rozmaznala. Znamená to, že som zlá gazdinka? Lebo dobrá je taká, čo má plnú špajzu, mrazák, pivnicu a všetky poličky v kuchyni.
Ja teda mam v zasobe, ale trvanlive veci ako muka, cukor, cestoviny, ryza, olej, maslo, pudingy ktore u nas casto idu, lebo to sa snazim kupit v akcii lacnejsie...a aj ten toaletak...2ks teda kupovat nebudem...je nas 5 plus svokra, takze spotreba je. Maslo z akcie mrazim, maso mame domace, kupujem len ked treba. Jogurty kupujem, lebo tie jedia. Inak pokazitelne veci kupujem len ked mi treba...salama jasne ze musi byt cely tyzden, ale smotanu ci fakt ine veci kupim len ked idem varit.
Ale aj moji ked nie je jogurt, sa tvaria, ze niet co na desiatu, olovrant...hlavne skoro 12r ktory sa z toho uz ani nenaje...aby si dal rozok a salamu, to nie...toto mne lezie na nervy teraz cez prazdniny 🤦♀️.
Jeden viem, ze je salamu, druhy zase je na sladke...dzem, treti zje aj aj...takze toto je zaklad u nas 😁
Keď sme začali s mužom spolu bývať, tak sme mali chladničku cca 160cm vysokú, dva sufliky mraziaku. A bola stále prázdna 😅 Keď sme stavali dom, bývali sme na chate a mali len takú mini chladničku, úplne nám stacila a na základe toho sme kúpili do domu len úplne malú chladničku. Úplne nám stačí. Nekupujem do zásoby nič, čo sa kazí rychlo. Mám v zásobe akurát múku, lebo chlieb si pečiem doma. A mám v zásobe len nejaké cestoviny, ryžu, strukoviny a mlieko. A to ja nemám v pešej dostupnosti žiaden obchod, najbližší je vyše pol hodiny pešo, takže to mám horšie, ako drvivá väčšina ľudí v mestách. Nevadí mi to, zvykla som si. Často improvizujem vo varení. A varím denne. Inak niekde som čítala, že na SK pripadá 70kg vyhodených potravín na osobu. To je nonsense. My teda nevyhadzujeme že nič. Ani nepamätám, kedy sa mi niečo skazilo v chladničke. A ak už niečo má zvýšiť, ako trebárs kúsok zemiakov, či ryže a pod, tak máme psa, kŕmime ho barfom a tak mu tie prilohy pridavam k mäsu.
Nás je 5. Kúpim 10 jogurtov, 3 zaručene prídu až k záruke. Kúpim 4 ks, ja nemôžem, mám intoleranciu, tak sa obzerajú , že oni by si dali jogurt. Kúpim 20 dkg šunky, o posledné kolečko sa dobre že nebijú, kúpim 30 dkg a za 3 dni je stále v chladničke. Kúpim 2 kg jabĺk, zaručene ostanú, kúpim kilo a všetci by si zrazu dali jabko. Spravím na obed balík cestovín, a je málo, spravím ale dva a nikdy sa nedojedia. To je do šľaktrafenia.
Nerobím si zásoby, nakupujem 1* do týždňa cez Tesco online nákupy, na týždeň dopredu si spíšem to čo budem variť a podľa toho nakupujem. Zásoby som si nerobila odjakživa a to ich veru mám kde skladovať, miesta máme až až. Jediné čo mám v zásobe sú zaváraná zelenina a ovocie ktorú si vypestujem. Inak nič, načo.
každý robí ako je naučený... bežne mám v špajzi 30 kg múky, 20 olejov, 20 kg ryže....
nebudem utekať pre každé kg do obchodu... obchod nemám pár metrov od domu...
trochu od veci, ale predsa k téme: prázdna chladnička, ozaj prázdna, nie iba pre teenagerov, má vyššiu spotrebu, ak sa otvára rovnako často...
ak tam nie sú veci už vychladené, tak sa vymení chladný vzduch za teplý zvonka a teda zasa začne chladiť.
Ak už som ozaj nevedela, čo tam dať...dala som fľaše s vodou.
@deti95060810 stihas to minat?
My sme teda len dvaja, ja 13 r.syn, ale zásoby mám v štýle kilo múky (hladkej/polohrubej), po jednom sáčku cestovín (kolienka/farfale/slíže), vrecko ryže, bulguru, kuskusu, šošovice, fazule, 1-2 konzervy pretlaku/kukurice/hrášku, zo dva sáčky cereálií, 2 l mlieka...na niečo som určite zabudla, ale zhruba takto, čo sa týka trvanlivých vecí. V chladničke vždy nejaká šunka/saláma/syr/maslo/smotanová nátierka/vajíčka (tak 20 ks), nejaký džem, zelenina typu uhorka, ľadový šalát, rajčiny (po jedbom kuse alebo balení), pár mrkví, petržlenu, jogurty dokupujem tak po 4-6- rôzne...a v mrazničke vždy aspoň balík kuracích pŕs (tie máme najradšej), kura, kúsok karé, pliecko, mrazenú zeleninu, sem-tam maslo, pizzu pre prípad núdze, nejaké pečivo. Keď tak nad tým rozmýšľam, máme z každého rožku trošku, ale fakt že maximálne po jednom kuse alebo balení do zásoby. A to isté, čo sa týka drogérie. Ale ako vravím, sme len dvaja, pri viacerých ľuďoch by toho bolo asi trošku viac, ale určite žiadne 10-kilove zásoby. A zámenu manželiek nemôžeš brať ako príklad. Ja keby netuším, kto k nám príde, či bude ženská vedieť variť a čo, či nebude hnilá ísť do obchodu po niečo, tak tiež narobím zásoby, aby deti v žiadnom prípade nehladovali, aj keby mali prežiť na rozkoch s paštikou.
Píšeš veľa si dopestujeme, dochovame...tam máš to ušetrené čo ostatní dajú za stravu x peňazí🙂
My sme 3 varím denne, alebo obden 2 sa stravujeme komplet doma.Vela minieme na stravu veď to sa nazbiera včera som kupovala hov.maso, trocha zeleniny, ovocia, syr, šunku, tvaroh, tuniak, vianocku fakt malá taška a 45 eur a, keď ste väčšia domácnosť to ide lahko
áno... varím denne pre 6-7 ľudí...
kým neminiem potraviny - nekúpim nové balenia...
Rada sa priučis ale nechapes, že každý musí kupovať iné, ma iné návyky stravovacie, iný počet detí, niekto vari menej a viac. Ty máš záhradu, sliepky, kým tu prispievatelkt napr sú v byte, tak asi keď majú kúpiť zeleninu na každý deň, ovocie na každý deň, mliečne veci, pečivo, dokúpiť ak pochyby niečo pre dajme tomu 4 ľudí, ktomu mäso tak majú hneď 100+eur. Iná suma vyjde páru pez.deti, ktorí sa stravujú v praci, iná vyjde niekomu kto.chodi na predražený trh, do domácich potravín, bio obchodov... niekto zje 30vajec za týždeň , iný 6...
@simca06022011 to chapem, neboj sa. Casto tu pisali, ze su dvaja a minu 800 e. Skor slo o takych, alebo o tom, ze teda ked nerobia zasoby, ako je mozne tolko minut. Ale dakujem za vysvetlenie.
@autor ani nie ze system vacsich zasob v zmysle 5 kil muky, ale vacsich zasob ako mame teraz, ked sa nakupuje prakticky len to co sa hned (do 1-2 tyzdnov) minie, proste sa chcem vratit k systemu, ze budem mat aj zo vsetkych zakladnych potravin po 1-2 baleni
Napr si doprajem doma.stejky, čerstvé ryby, k tomu bio veci a máš za nákup hned stovku. My zbehnem do metra na par špecialít a stovky len tak lietajú, k tomu nejaké víno riadne, džúsy a pod .a to máš veci na par jedál. Málokedy z tade ideme s plnými taškami, skôr jedna a dráha. Minulý týždeň tu bola diskusia o trzniciach, taška zeleniny ovocia 50eur ako nič a to taky chlap.moj zje kilo marhúľ a broskýň na posedenie. Melón 20eur...
Byvame v dome na dedine,sme 2 dosp a 2 deti,autom do mesta 20 minut(dedinsky miny obchod priserne predrazeny,a ja all bzl delakto tam nic nedostanem..
)Ja milujem chodit na velky nakup tak raz za 7-14 dni...podla okolnosti .niekedy sa nam podari ist raz za 14 (malo)ale povacsine naplanujeme 1x za 7 dni vacsinou v piatok ,ojedinele sobota skoro rano....potom ak dojdu netrvalnive potraviny cestou domov z prace/skolky sa clovek zastavi na pecivo,sunku,syr(kazive ). (asi tak po 3-4 dnoch ?)
Toaletaky kupujeme uz 10 rokov v Tento, jednorazovo na pol roka,cena vyhodnejsia a ja som strasne neznasala stale s hajzlakmi pod pazuchou chodit z kazdeho nakupu...takze tie mozem vzdy na pol roka vypustit zo zoznamu a nemusim sa bat,ze nastane den,ze nie je toaletak....Je to komfortne ,pohodlne...
Som bzl a delakto.Takze muky pre seba mavam vopred nakupene.dokazem si napiect sama chleba,v respektive ked som leniva kupim v obchode.
No trvanlive ak sa da,vzdy do zasoby...lebo v kazdom obchode dostanem nieco ine,to co v prvom ,nemaju v druhom obchode,to co maju v druhom nemaju v prvon a dalsie potraviny len v lekarni....takze nemusim takto lietat pravidelne cez 3 -4 obchody...
Ak je nieco v akcii,naozaj ze vyhodna,zoberiem viac(ryza napriklad,ta sa vzdy mina a opat mozem mat istotou,ze mam nejake kg navyse,ale teraz nasa oblubena predrazena...)
Zemiaky kupujeme do pivnice 100kg asi na pol roka(muz je aj extremne zemiakovy,je chudy ale zozerie s prepacenim za dvoch), tento rok sme konecne zasadili nase,tak uvidime co z nich vyrastie....
Drogeria -na kazdom poschodi mam cif ,v kuchyni ,v kupelni zvlast, a v garazi...
Ak kupujem sprchace,kupim viac 2-3...
Ked spravim velky nakup drogerie,minimalne na mesiac aj cosi nemusim o drogerii opat rozmyslat....(samozrejme sa stane ze nieco dojde co ma nenapadne ,ale zaklad vzdy mame)
Viac ma nenapadne.ale ak sa da,radsej cas investujem inde ako chodit kazdy den do obchodu lebo raz by mi chybala ryza,raz cestovina a raz zemiak...zdrzuje to a zabera cas vratane zapchy v meste ...
Popripade ak obchod,(nie som nakupna maniacka)tak radsej idem detom pozriet ,vyskusat oblecenie,popripade stavebniny,nakolko prerabame,....
Citala som asi len par komentarov,diskusia zaujimava...ale kym sa clovek nastavi,vzdy to trva a sam zisti ,co mu vyhovuje podla jeho prace,okolnosti,vzdialenosti atd atd....
Ja nemam zasobz strukovin, muky, cukru....ale chladničku ku mam rada plnu. V oiatok, sobotu robim tyzdenny nakup a vtedy som spokojna. Do konca ryzdna vyjedame, kupujeme len cers0tvu sunku a pecivo. Mozno som úchylná, ale ja som spokojna, ze vzdy je tam na vyber...ak mam niekto na nieco chut. Plus varim denne a nikdy nie na 2 dni, takze aj spotreba je primerana. U nas sa vsak nevyhadzuje takmer nic
Mas vycitky ze detom chyba nieco alebo su realne hladne? Ak chcu jogurty, tak ich kup tak, aby sa pojedli. Ja robim zasoby zo sladkosti a potravin, ktore su v mraznicke (pre pripad ze sa mi nechce varit, mam tam lososa, hranolky, nejake pecivo, atd.). Jogurtov kupim tolko, aby sa to zjedlo. Obcas vyhodim, ked na ne zabudneme. Ale ked viem, ze ich mame tak ich detom ponukam. Sunku do zasoby nie, to treba zjest hned. Maslo jedno navyse mam v mrazaku, sa mi zda.
Ovocie a zeleninu sa snazim kupovat tak aby sme to zjedli a trvanlive potraviny mam doma, aby som mala co varit. Ale ja nerobim plan varenia dopredu, ja varim spontanne takze musim mat doma vzdy nieco 🫣
Ale jogurty do zasoby urcite nie. Ale ak ich deti vyzaduju tak treba kupit na 5-7 dni. Ja kupim 10 jogurtov a to maju deti akurat na tyzden
@elizabet173 varím denne.. pre 6-7 osôb.
deti už vyrástli, aj najml. má už 13.
ak robím knedľu tak robím si doma a to je rovno z 1 kg... to je len na obed...
ak máme k mäsu zemiaky tak očistim min. 2.kg ..
ak ryžu - tak isto treba 1 kg...
ak varím polievku tak v 9 l hrnci - to je na dva dni...
každú nedeľu pečiem koláč - z 1 kg múky... nejaký kysnutý s ovocím , alebo závin makový...
Ja som mala vždy zásoby doma a bola som spokojna, ale som tak zvyknutá z domu, že všetko miniem, u nás sa naozaj neplytva potravinami. A keď sa aj niečo nespotrebuje, susedia majú prasa tak im to dám. Ale teda robila som to hlavne pre to, že som mala malé dieťa doma a bola bez auta. V okolí mame jedny potraviny ale tak predražené, že sa tam neoplatí nič kúpiť a s malym dieťaťom sa trepať do obchodu 3 km čo je v dedine pešo sa mi teda nechcelo. Dnes, keď mám k dispozícii auto, síce nenakupujem až tak do zásoby, ale ak je na niečo akcia tak to vždy kúpim. Najmä mlieko toho máme aj 3 kartóny (myslím to 12kusove) ale teda u nás sa vypijú 2litre mlieka denne. Takže toto beriem vždy v akcii.
Ak by si to chcela zlepšiť, tak skús začať s jedálničkom. Deti si poznáš, čo najčastejšie jedia? Skús si naplánovať aj desiaty a olovranty…Orientačne. A keď neni, tak neni…Zje sa to, čo je…Deti neumrú, sú rozmaznané (všeobecne, nie len Tvoje), žijú v absolútnom dostatku. Aby sa vedeli vyrivnať s nepohodlím, ktoré život prináša, musia zažiť nepohodlie už ako deti. A nie že im všetko na zlatom podnose pristáva…Viď mamičky, ktoré obiehajú okolo detí na ihrisku a pchajú im do úst jedlo, aj keď sa hrajú a nepýtajú jesť…
Nebola som iná, ako pojazdný bufet aj na malé výlety…Veď čo keby náhodou boli hladné???
A potom jedna mamička hovorila, ako jej syn v 8ich rokoch prvý krát pocítil ozajstný hlad (nejakou náhodou samozrejme bol hladný). A vtedy mi to došlo. Že to nie je normálne! Prestala som sa stresovať, že moje deti budú hladné. Keď sa posťažujú, že sú hladné, tak im poviem, že na to sa neumiera (no, aspoň u nás doma nie) a vydrží do obeda/domov…A žiadne že kúpime buchtičku v obchode. Vydrží domov. Vydržia pol hodinu/hodinu do obeda…A tak podobne.
Na výlety jedlo nosíme, aby sa niekto do mňa nepustil. Ale keď ideme do 2 hodín, beriem výživky a jablko a basta. Desiata. Žiadne hody.
A ešte my teda nemáme veľké zásoby, iba ak z kávy v akcii, čo kupujem pravidelne. Pár masiel do mrazničky. Nie veľa, zľavy sa opakujú…1-2-3 kusy mávam z bežných potravín zásoby…
Šunku sa mi vyplatilo kupovať vákuovo balenú po 100g…Dlhšie vydrží, ak kúpiš 3 balenia. Než ako keď kúpiš na Váhu…
Pochutiny typu treska, paštéta, veľké balenie caprisun, nanuky kúpim raz za čas, raz za týždeň/10 dní.
Niekedy vyhlásil dojedacie dni, keď máme pocit, že sa nám hromadia veci v mraziaku, lebo neplánujem presne, keď výletujeme v lete (pečivá, mäsá, zeleniny, jogurty a tak…). A nejdeme do obchodu “dokúpiť, čo treba”, ale dojedáme, čo je…
Autorka, inak minút 800 mesačne za stravu je napríklad pre mňa nonsens, keďže toľko zhruba zarobím. Samozrejme, že iné ti napíše žena, ktorá má takú sumu ako "vreckové". Každý sa proste prispôsobí svojim možnostiam. Keby dám ja na potraviny 800, tak žijem pod mostom, lebo na nič iné mi v podstate nezostane 😅
@kristiii a koľko vás cca stojí strava mesačne? Koľko vás je?
Veľké nákupy robíme, ale nenakupujeme do zásoby. Bývame v byte, máme malú chladničku, ktorú máme v špajzi. Takže miesta je málo. Teraz v lete dokonca aj "trvanlivú zeleninu" ako zemiaky, cibuľu, cesnak kupujem ozaj len keď potrebujem. Kartón mlieka máme, ale my spotrebujeme aj liter za deň, takže to minieme v pohodičke. Kartón cukru by sme mali asi na rok 😅 takže toto nie. Rovnako múka, olej. Vajíčka beriem od kolegyne, takže mám kedy potrebujem. V zásade ale nakupujem stále tie isté potraviny a značky dokola, takže sme nikdy ani nemali 4 rôzne druhy jogurtov alebo sme nikdy nenakúpili veľké množstvo niečoho lebo to bolo v akcii. Nemám nič proti potravinám v akcii, ale jednoducho ich nekúpim len preto, že sú v akcii 🤷♀️
ja si tiež nerobím veľké zásoby. Kúpim čo je v akcii ale z každého iba 1 ks, Napr. teraz som kúpila fazulu a spravím kyslú polievku. Zelenina , ovocie, kupujem z každého troška, napr. 4 papriky, 2 uhorky, 6 jablk a pod. Ke´d sa zje idem aj každý druhý deň na nákup. Jedine kompotov mám viac, toľko, čo spotrebujeme v zime a mrazák mám plný - mrazený hrach, drene, kukurica a pod. Tiež toľko, čo vydrží do jari. Ryža, cestovina, to tiež kupujem keď je v akcii 1-2 balíky a to spotrebujeme v priebehu mesiaca. Nevidím dôvod robiť si zásoby, keď každý týždeň je niekde nejaká akcia a obchody sú pomaly nonstop otvorené. Jedine, čo som teraz kúpila 6 kg cukru, kvôli zaváraniu. Nejaké 2-3 kg ešte spotrebujem určite a zvyšok zostane na zimu. Mne cukor dlho vydrží.
@elizabet173 presne tak. Ja mám veľa potravinovych alergií, laktozovu intoleranciu. Synovi kupujem rôzne termixy a keď sa stane, že ich neje, ja to nemôžem, dávam ich našim. Zásoby mám také, že plus 1 (po kile múky, oleja, cestovín, ...), bytovu spajzu aj tak nenafuknem.
jedine čoho kupujem viac, sú bezlaktozové mlieka keď sú v akcii, v zime zoberiem aj celý karton, teraz v lete, keď je aj v byte dusno, tak 2-3 litre, pre istotu

Dobra tema. Mna len k tomu teda napadlo, ze moja segra je zas ten druhy extrem by som povedala. Normalna 4clenna rodina (ona, muz a dve deti). Furt rano denny nakup na cerstve rohlicky a v chladnicke a v skrini (spajz ani nemali) aby toho bolo co najmenej. Fakt, ona normalne posadnuta tym, aby toho bolo minimum 🙄 Oni nakoniec aj mrazak zrusili a vypojili, lebo tam nemali co dat, tak aby nezral elektrinu ! To uz je napr. na mna az prilis. Lebo ja si neviem predstavit, ze nemam nic v mrazaku. Vzdy tam supnem polku chleba, rozky, nejake tie masla a maso v akcii, pripadne hranolky a teraz aj nanuky. A segra ho mala vypnuty. Cely cas co si pamatam. Jedine ze pred Velkou nocou ho zapli, bo bolo viac masa. Ako fakt nechapacka.