icon

Domácnosť bez väčších potravinových zásob

23. júl 2023

Ahojte, donedávna som ešte dokonca aj ja bola presvedčená, že chodiť na veľké nákupy je výhodné, hlavne ekonomicky. No dospela som k záveru, že veľmi veľa vecí sa nespotrebovalo, jednoducho sa plytvalo. Vždy som nakupovala do zásoby jogurty, maslo, smotany, nejaké syry, a proste aby bola chladnička plná. No často sa mi stalo, že som to nestihla spotrebovať, alebo sa to nestihlo zjesť. Teraz nakupujem len to, čo spotrebujem. V mraziaku mám nejaké mäso, zeleninu, hríby, ale nič nejako vo veľkom množstve. Myslíte, že je to zlé, že nemám doma kartón mlieka, 10 kg múky, cukru, alebo 50 ks toaleťáku? Ako to máte vy, dospela niektorá z vás k rovnakému záveru? Často vidím, ako deti otvoria chladničku a zavrú. Vždy som mala pocit, že MUSI byť plná všakovakých výrobkov. Teraz je tam maslo, šunka, syr, zelenina a deti sa stále tvária, že je prázdna. Ide mi to na nervy. Pritom na raňajky sa predsa môže striedať maslo, šunka, vajíčka, džem, mlieko a cereálie a podobne. Viem, že každému vyhovuje to svoje, ale dajte mi nádej, že deti tým neutrpia žiadnu traumu :D :D keď nebudú mať v chladničke 4 druhy jogurtov, klobásky, tresku, syry od výmyslu sveta a podobne. A teda aj manžel sa občas tvári, že však je chladnička prázdna. Mám trocha výčitky, že som to zredukovala. Som ich asi rozmaznala. Znamená to, že som zlá gazdinka? Lebo dobrá je taká, čo má plnú špajzu, mrazák, pivnicu a všetky poličky v kuchyni.

ajusa12
24. júl 2023

My zásoby mame, ci uz, trvanlivé, mäso, zelenina v mrazničke, pecivo, potravinami určite neplytvame, v chladničke vždy mávam 1 ks kyslej smotany, 2 ks šľahačky, mňa nebaví pre každú prkotinu letieť do obchodu. A urobila som dobre, keď som bola pred vyse rokom na mesačnej covid pn, v pohode som vyzila z toho co mam doma, bez otravovania rodiny. Nosili mi len lieky. A manzel bol preč na 3 tyzdnovom turnuse. Mne nakupovanie do zasob vyhovuje človek nikdy nevie, čo sa zo dňa na deň stane. U nás sa jogurty nevyhadzuju, manzel ma rutinu, že hneď co vstane, zje si jeden jogurt a až neskôr raňajkuje. A ked niečo otvorím, napr. kukuricu, prispôsobím si varenie tak, aby sa minulo, nevyhadzujeme nič. Strava nás vyjde 300-400 eur, vrátane nakupovania v nemecku, nakoľko manzel tam pracuje, takze sa tam aj stravuje.

kvetinka75
24. júl 2023

@ajusa12 ja som tiež míňala približne v tej sume. Ale ako mi zistili laktozovú intoleranciu a dcére ešte aj lepok, tak sa mi strava zdvihla o 100-150 eur mesačne.

henka123123
24. júl 2023

@palicka ja presne tskto isto ako ty to mAm doma 🙂

lusiasali
24. júl 2023

Keď ste na tom finančne dobre, nepotrebuješ si robiť žiadne zásoby a stačí ti zbehnúť aj do predražených potravín hneď pri paneláku. Ja mám doma vždy zásoby múka mlieko cukor ryža cestoviny konzervy puding cereálie všetko kupujem keď je to v akcii minimálne o tretinu lacnejšie aby som potom nemusela kupovať múku za 1,50 a cestoviny za euro keď sú v akcii za 70 centov. Do chladničky tiež kupujem trvanlivé potraviny ale len tvrdé syry alebo to ľúbi syn samé jesť. Potom máme jogurty keď sú v akcii oni majú aj dlhú spotrebu tak kúpim 10 jogurtov a postupne ich zjeme keď sa minú kúpim ďalšie. Chodím na veľký nákup raz do týždňa do mesta vždy predtým si prezriem letáky Kaufland Lidl podľa toho čo kde majú idem nakúpiť. Odkedy je inflácia naše výdaje stúpli z 1200 eur na 1800 a pritom máme o jedno malé dieťa viac a naše nákupné zvyklosti sa výrazne nezmenili, preto sa snažím šetriť kde to ide a zásoby trvanlivých potravín v akcii sú jeden z nich.

mooonika1975
24. júl 2023

Dobre položená otázka, nikto zrazu nerobí zásoby 😂😂. Keď vidím tie košíky, čo chodia na týždňové nákupy, to je čo??? To sú zásoby na týždeň. Niekedy aj každé dba týždne tiež kedysi vraveli , že chodia. Tak to sú veru zásoby. Ja chodím každý deň pre čerstvé .

dominikamacakova
24. júl 2023

Ja mám veľa krát úplne prázdnu chladničku 😀

kvetinka75
24. júl 2023

@mooonika1975 nie všetci čo robia zásoby sú na MK. A čudovala by si sa, mnohí to aj spotrebujú. Ak je niekde v rodine 5-6 ľudí. A niektorí kupujú aj starým rodičom. My tiež veľakrát zoberieme mlieko svokre, keď je v akcii, celý karton. K tomu múka, olej, cukor, podľa toho, čo je v akcii, voda, nech to ťažké nevláči ona. A môže sa zdať, že máme plný košík a pritom nič z toho nie je pre nás. A zase nakúpime o mesiac.

autor
24. júl 2023

@lusiasali s týmto si práve dovolím trocha nesúhlasiť. Ak má niekto finančné problémy, nenakupuje do zásoby, nákupi presne co potrebuje. A určite nie preto, lebo je to v akcii. Ja to robím tak, že vymyslím co idem variť a potom hľadám, ktorý výrobok co potrebujem je v akcii. Predražené potraviny tiež už len z princípu nekúpim. Aj keby neviem co. V jednote sú ceny drahšie, ale chlieb a salámu tam kupujem hoci keď môžem vždy kúpim v meste. Ale keď si človek zrata benzín do mesta tak to vyjde na rovnako. Vyslovene keď mám cestu, kúpim. Zas aj keď ma človek viac peňazí, neznamená ze bude rozhadzovať. A o tých jogurtoch som písala už vyššie. Každý sa chytí jogurtov, ale to bol príklad. Proste prednedávnom sa mi to zdalo výhodné väčšie nákupy no praxou sa mi vôbec neosvedcili. Fakt je ten, že ale keď človek nechce veľa minút a chodí často do obchodu musí byť disciplinovaný a neprihadzovat hlúposti. Ja keď som s najmladšiu na nákupe, hodí na mňa tie oči, že mami prosím môžem si kúpiť cukríky? A teda nepovedz, že nie. Dnes blbé jojo 1.20 bum. Máš 3 deti a bum. Dakedy ju musím vziať, ale radšej chodím sama. Ale aj tak vždy čaká natesena pri dverách co som jej kúpila. Ale aspoň som ju naučila rozdeliť si ich a nez jest naraz.

autor
24. júl 2023

@dominikamacakova a ako to vníma rodina? 😁

kvetinka75
24. júl 2023

autorka - pokiaľ nemáme vyslovene na niečo chuť, tak robím tak, že prejdem okolo ovocia, zeleniny, pozriem, čo je v akcii a podľa toho varím. Teraz mali aj nejaké strukoviny v akcii, tak bude kyslá polievka, hrstková a pod. Do ďalšieho nákupu sa to minie a uvidím čo zase bude, podľa toho nakúpim. Keď sú kupony na bezlepkové a bezlaktozové výrobky, tak to zoberiem z každého 2-3 kusy, čo zjeme do 2 týždňov. Teraz boli aj rybičky vo vlastnej šťave, ak som zobrala 2 ks. Jedny išli hneď do nátierky a zostal mi 1 ks. Ten spotrebujem budúc i týždeň a tak pod.

evinqua
24. júl 2023

Nikdy som nerobila zasoby, nakupujem raz za týždeň, desať dní veľký nakup potravín a drogérie, mimo toho kupujem uz len pecivo v pekarni, tak 3x týždenne, pripadne keď idem variť niečo špeciálne a chyba mi surovina. Nakupovacie návyky som nezmenila ani cez covid, akurát sme vtedy tie 3-4nakupy do mesiaca objednali. Moji rodicia aj svokrovci maju po 2 komory plne, žijú uz iba sami, nechapem naco, ja takéto zasobovanie nezdielam.

ajusa12
24. júl 2023

Odhliadnuc od všetkého, čo bolo spomenuté, mam pocit z tvojho príspevku, že manzel a deti s týmto tvojim novým štýlom nakupovania nesúhlasia, radi by si dali trebárs aj tu tresku, ci klobasku... ktorú ty odmietas kupit a máš v chladničke len základné veci... ty nechceš popustit, nechceš im dopriať, nech si pomaskrtia, a tu si si prišla po odobrenie, nerešpektujes ich. Áno je správne zásoby robiť aj nerobiť, každému ako vyhovuje, je to jeho vec, ale podstatne ale VSETCI CLENOVIA RODINY S TYM MUSIA BYT STOTOZNENI. Tvoja rodina s týmto tvojim novým spôsobom nesúhlasí a ty im to vnucujes, inak by si nepotrebovala vypisovať na MK.

autor
24. júl 2023

@ajusa12 tak to sa mýliš. Ale ďakujem za tvoj príspevok.

autor
24. júl 2023

@ajusa12 zjavne si nepochopila podstatu. Dlho som im dopriavala a veľa sa vyhodilo lebo bolo to a hento a všetko. A každému, čo sa mu zachcelo. Zas nerob zo mňa trubku. Otázka znela úplne inak. A už som si hovorila, že kedy príde nejaká vyryvacka tak vitaj teda.

nikoleta1234
24. júl 2023

Ahoj ja si robím zásoby trvanlivých potravín, ak natrafim na veľmi dobrú akciu. Mimochodom som z dediny, napr. najbližší kaufland mam na cca 30km (kde nakupujem najčastejšie). Možno 2x do mesiaca spravím väčší nákup. Inak dedinský obchod pečivo, ovocie, zelenina, a do chladničky. Ved uznajte, dedinské obchody majú 2x takú cenu ako tie veľké obchodné reťazce.

kvetinka75
24. júl 2023

autorka- či nemáš v chladničke jednotvárnu stravu. Ja kupujem salámy aj 2 druhy, šunky, slanina nakrájaná na plátky. Kupujem vákuovo balené, keďže neviem, kedy bude mať kto na čo chuť, tak nech sa nevyhadzuje. Ak je niečo dobré v pultovom predaji, tak kúpim možno 2 druhy po 10 dkg, nech si doma vyberú. Syrov mám tiež vaic - druhov bezlaktozovú Lučinu, karičku, tvrdý syr , tak isto pre muža ,,normálne,, syry - nejaký mäkký + plátkový. Ptoom je tam nejaký šalát, treska, vajíčka, v mrazáku mám 1-2 ks klobás. Sem-tam nejaká domáca nátierka. Tak isto mám niekoľko druhov zeleniny - reďkovka , uhorky aspoň 2, pár paprík, paradajky, Takže je si zčoho vybrať, nie je to jednotvárne. Aj sladké je na výber, džemy, med. A nezaberie to vaic ako pol poličky v chladničke.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ajusa12
24. júl 2023

Tak kúp z každého pomenej , klobásky 2ks , tresku 1 ks, parkov 6 ks a pod. Ked zjedia, dokúpis. Neverím ze to do 2 týždňov nezjedlia a vyhodite. Ze si tym takto razantne sekla, tiež nieje v poriadku. A ked uz aj, 2 ks klobásky minies v polievke ani nevieš ako. Nevyryvam, snažím sa ti naznačiť, že mala by si brat do úvahy aj názor svojej rodiny, nie ísť striktne svoje cez mŕtvoly.

dominikamacakova
24. júl 2023

Bývam iba s deťmi 2 a 3 roky, čiže oni sú s tým v pohode. Zatiaľ nechodia vyjedať chladničku 😀

autor
24. júl 2023

@ajusa12 mna haltuje praveze manžel, že zbytocne je tam viac druhov salámy, načo 5 druhov jogurtov atď. Je to opačne práveže. Len som chcela vedieť ako to majú ženy doma. Lebo ja som vždy myslela, že to tak ma byt. Plná chladnička.

autor
24. júl 2023

@ajusa12 apropo kiež by som bola striktnejsia 🙊

ajusa12
24. júl 2023

V tomto ma samozrejme pravdu, nič netreba preháňať. 🙂 pôvodne tvoj príspevok vyznel ináč.

fantaghiro21
24. júl 2023

@mooonika1975 a potom su tu taki ludia ako ty,ktori maju potrebu stale inych sledovat,cumiet do kosikov a porovnavat.
Samozrejme ze mas oci ,ja napriklad ,keby si sa ma spytala na okolie ludi, ich stav kosikov v tescu,neviem...
Vzdy sa zaoberam svojim nakupnym zoznamom,deckami aby nerobili neplechu a to je tak vsetko...ostatni ludia ma nezaujimaju...

A ako pise @kvetinka75 vela ludi nakupuje aj rodine .aj ja mam rodicov a onko pacienta a mama nevladze,tak vzdy sa ich spytam co potrebuju a kupime velke balenie aj im....
A ze sa tu zhustili damy,ktore nerobia zasoby a ty aj tak vidis plne kosiky- clovek zoberie jeden melon,banany,nejaku perlivu mineralku ak piju pre zmenu popripade balenie ,olej a mas pol kosika plneho...

lusiasali
24. júl 2023

Tak ked niekto zije z ruky do ust je to ine ako ked niekto ma nejaku rezervu a snazi sa minat tak aby ta urcita rezerva zostala. Mozno nakupi len to co potrebuje a zje zrovna ten cas ale za rok minie na potraviny o tretinu az polovicu viac ako ten co si spravi zasoby potravin ktore maju dlhu zaruku.
Ja mam mesto 15 km, cesta do mesta ma stoji cca euro, co usetrim skoro hned. Staci mi kupit chlieb a rozdiel mam nejakych 60-70 centov. My jeme vela zeleniny, pokial nenarastie v zahrade som bezne aj 2kg rajcin kupovala ( v meste za 2 € v dedine za 3-4€)

stevvvka
24. júl 2023

Hlasim sa k tym, co robia zásoby.
Zijem na dedine, ale muz ma cestu do mesta kazdy den, takze to by nebol problem... mam k dispozicii auto a mesto je autom 15 minut, tiez si mozem ist kupit hocičo kedy chcem..

Ale ja proste neznasam chodit casto do obchodu. Ten cas viem stravit aj inak ako pri pokladni. A nemusisme sa tu hnat od jedneho extremu k druhému, medzi prazdnou chladnickou a 20kg muky je predsa aj zlata stredna cesta, ako kazdemu vyhovuje.

Ja mam zasoby podla tejto diskusie dost velke, ale minam priebezne, nevyhadzujem nic. Mam prehlad, comu konci spotreba, miniem do varenia, jogurty ale mame radi, to neexistuje, zeby sa pokazili, mam zrutov, ked kupim aj 20 tak sa zje aj za tri dni. Ked vidim, ze konci zaruka a my nezjeme, dam do mrazaka.

A ked uz nahodou aj sa stane, ze nieco nie je ok, (naposledy som,"vyhodila" presolene) mame zvierata, sliepky, do kosa nejde nic.

mooonika1975
24. júl 2023

@fantaghiro21 necumim do košíkov, iba keď si vyberám rad, tak tam kde je menej v košíku , moja pjekna . Cumiet do košíka 😂😂😂 nechodím na prechádzky do hypermarketov ako niekto

mooonika1975
24. júl 2023

Autor ešteže nejeme tieto salámy asunky, syr len tie kvalitne. Jogurt birly, ten vydrží . Mame radi pomazanky všetkého druhu, vyberiem z mraziaka fazulu, hodím paradajky v oleji a mám pomazanku. Syry často rozdelim na kúsky , ako parmezán a hidin do mrazu, potom vyberám, aj slaninu platkovu a vyberiem. Len koľko potrebujem. Aj cicer mám vmrqunicke uvareny. To sú take veci čo potrebujeme casto

evuska32
24. júl 2023

kedysi som veľa kupovala do zásoby...ale prestala som, lebo hoci som z dediny do mesta dochádzam každý deň za prácou. Doma mám tak zaváraniny (aj to len tie, čo sa u nás jedia iné nezaváram nič), 2 ks päťlitrového oleja, 6 ks ryže, 6 ks hl. múky, 6 ks polohrubej múky, kartón mlieka, v mraziaku musí byť nejaká zelenina, kuracie a bravčové mäso a párky (občas keď je v lidli pizza alebo halušky mrazené kúpim) to je asi tak všetko. Keďže varím každý druhý deň (do práce si nosíme obedy s mužom a varím aj pre mamu), chladnička je vždy relatívne plná. Často varím zo zbytkov a podľa toho vymýšľam čo ideme jesť. U nás sa veľmi málo vyhadzuje a keď už, putuje to pre domáce zvieratá.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
fantaghiro21
24. júl 2023

@mooonika1975 drviva vacsina obchodov uz ma samoobsluzne pokladne,popripade tesco scener,kde nikdy dlho necakame ,scener zosnima pokladna,zaplatime a letime prec...
Takze take argumenty ,ze pozeram inym do kosikov kvoli rade,pre mna nemaju vahu.....

A ak niekto chodi do obchodov na prechadzku,no nech chodia,preco sa pohorsujes? Ja som akurat po 2 mesiacoch si nedavno spravila s muzom" vylet "po meste,ked mal dovolenku a ja poradnu u dr,....

Obehli sme pomaly urady,kedze som na rizikovom tak v komotnom a pomalom tempe,stavebniny,
-dlazby,obklad,zahradnictvo,pepco,pozreli detom oblecenie,dekoracie do domu,posielala som darcek postou,tak sme sa zastavili v tedi pre ozdobne krabice a mini material na dekorovanie...
Zbehli na kavu a najedli sa v meste,oddychnut si pomedzi chodenie...uzili si pol dna bez deti po roku (samozrejme by som si vedela den predstavit na horach ale zial zatial nemozem)
Niekedy cloveku padne vhod aj nakupny den inych veci ako len potraviny.to som vyssie pisala,ze chodime len 1× za 7 dni....