icon

Eko drogéria - skúsenosti a rady

livia32
30. máj 2018

Rady, tipy, skúsenosti.

livia32
autor
30. máj 2018

Ahojte, chcela som sa vás spýtať, na vaše skúsenosti. Rozmýšľam, že by som čoraz viac chcela prestať kupovať kozmetiku z drogérie.
Zatiaľ mi napadá :
- vyrobiť si vlastný prášok na pranie (aj keď súčasťou výroby je vlastne nákup základných ingrediencií práve v drogérke, aaach jo)
- alternatívne pracie prostriedky - mydlové orechy? máte skúsenosť?
- šampúch miesto šampónu
- výroba vlastného mydla, prípadne nekupovať tekuté mydlo, ale len tuhé, ktoré je vlastne balené do papierového obalu a teda recyklovateľné?
- krémy nejaké hand made a v sklenených nádobkách?
- peeling si robiť podomácky z kávy a kokosáku?
- odličovanie kokosákom a mať tie odličovacie tampóny, čo sa dajú prať?
- menštruačný kalíšok/ textilné vložky
- deodoranty tie prírodné ako kryštál sa tomu tuším hovorí, neviem?

nyteshade
30. máj 2018

@livia32 všetko z tohto robím, plus mam lufu ako hubku na riad 🙂

livia32
autor
30. máj 2018

@nyteshade super tip, o nej som už počula, ale teda ešte som sa k tomu neodhodlala. Máš s ňou dobré skúsenosti?

livia32
autor
30. máj 2018

@nyteshade prosím ťa a k tomu prášku mi vieš poradiť? Ako riešiš pranie ty?

sipika
30. máj 2018

ja posuniem jeden clanok co som dostala vcera 🙂 https://www.modrykonik.sk/blog/emjee/article/moja-ekocesta-9c1j9g/ od @emjee

ah1234
30. máj 2018

@livia32 ahoj, podla mna najekologickejsie je kremy nepouzivat - na telo vobec, lebo iba nicia prirodzenu hydrataciu tela. Ani sprchovy gel/mydlo nie je treba, skus si kupit hubicku a len sa "vysuchat", ma to podla mna lepsi ucinok 🙂
Skutocne najekologickejsie je pouzivat co najmenej kozmetiky, veela veci sa da vylucit a casom zistis, ze fakt nie vsetko potrebujes 🙂 odlicovaci tampon som nemala snad 7 rokov doms, vsetko tou hubickou poriadne vysucham, je to lepsie jak nejake vtipne peelingy 🙂 Daju sa aj domace "sampony" a casom prejst na vodu (ja uz umyvam len vodou ale proces je to zabavny)
Mestruacny kalistek odporucam velmi, pouzivam a uz by som nic ine nepouzivala, krystalovy deodorant je super, ale ja potrebujem aj vonu v lete, tak si idem vyrabat vlastny
Prasok na pranie - mamka vyraba avivaz, mali sme taku tu praciu gulu, ale mne prislo, ze to zle pralo. Skus popozerat najprv bioo.cz maju vela eko produktov a pisu tam aj ci je prirodne zlozenie/nie je. Kupila by som byt tebou nejaky ekologicky praci prostriedok najprv a experimentovaka popri tom, nam napriklad vela domacich nechavalo divne flaky, nepralo a oblecenie smrdelo, tak kupujem nieco cisto z prirodnych zloziek. To jedine si "doprajem" lebo uz na to nemam nervy+domaca avivaz.
Inak sa da aj ekodomacnost viest, napriklad na podlahy vyrabam taky "sliz" a nim sa da aj prat, ale mne sa to moc neosvedcilo, inym vyhovuje.
Nezabudni na plastove obaly - co najviac toho vyluc 🙂 ak by si nechcela len eko kozmetiku ale eko zivot, tak sa toho da vela 🙂
Inak prajem vela stastia najma tie vlasy budu zabijak, oducit od chemie je tazke ! 🙂

livia32
autor
1. jún 2018

@sipika super článok, vďaka, tá @emjee teda super fičí, inšpiratívne veru 🙂

livia32
autor
1. jún 2018

@ah1234 ahoj, ďakujem veľmi pekne za koment. Dlho mi ide mysľou to, že pleť bez kozmetiky. Ja mám momentálne veľký problém, že ešte stále sa mi po pôrode mení stav pleti a vlasov. Z ničoho nič sa mi z normálnej pleti stala drsná šupinkatá, suchá. Ale nie všade. Už skúšam všetko možné, od klasickej modrej indulony, po avokádový/argánový/jojobový olej, a nula bodov. Keď nemažem s ničím, je to ešte horšie. Idem na to zvnútra, chlorella, vylúčila som cukor, mlieko, múku. Ale 3 týždne prešli a furt nič. Ty máš tú skúsenosť, že stačí voda a tá hubka?
A je to nejaká špeciálna hubka?

emjee
1. jún 2018

@livia32 ďakujem 🙂