icon

Išli by ste do podnájmu?

22. apr 2022

Ženy, som mlada 23 ročna baba mam malé dievčatko priateľa a bývame u rodičov. Každý má vlastnú izbu vstahy mame super,ale ja by som už asi chcela bývať aj sama, jedine co prichádza do úvahy je podnájom, ja som na rodičovskej priateľ má plat okolo 850 eur. Išli by ste? Bývali by sme o ulicu ďalej ale je my to ľúto.

Strana
z3
natassa2
22. apr 2022

Ono je to tazko. No v tvojom pripade si myslim, ze aj ak by ste mali proste vyssi rozpocet, aj tak by si sa od mamky nehrnula a to bude ten najvacsi problem, ktory bohuzial mate

heln
22. apr 2022

ak mate dobre vztahy, tak zostante u vasich a zacnite setrit na vlastne, ako uz niekto spominal, aspon 300 mesacne odlozte, nepises aku velku mas dcerku, ale zacni rozmyslat nad nejakym zarobkom. do prenajmu sa vam neoplati, sice pises okolo 300, ale bolo by ti lepsie platit do vlastneho ako do cudzieho.

elistek13
22. apr 2022

Isla by som. Pretoze mat svoj klud, svoje sukromie je na nezaplatenie. Aj vztahom to pomoze, este to viacej tak utuzi aspon u nas to tak bolo.

patka06
22. apr 2022

Určite by ste sa mali čím skôr osamostatníť - podľa mňa už včera bolo neskoro, zamýšľala by som sa viac nad hypotékou, ak vám vyjde na nájom, isto by vyšlo aj na splátku hypotéky, boli by ste vo vlastnom. Peniaze za nájom považujem za vyhodené z okna. Podľa toho aké veľké je dieťa mohla by si si nájsť prácu aj ty a prispieť do rozpočtu.

zmrzlinka2021
22. apr 2022

@kvetinka75 To závisí od mozností a aj schopností ktoré má. Lenze vzhladom k tomu, ze proste ten nárast tu bude pravdepodobne vzdy, niekedy miernejesí, potom brutal, dlhodobé sporenie (toboz z platu 850 eur) na kúpu nehnutelnosti je len nalievanie vody do vedra bez dna.
Keď uz tam chcú bývat, tak kupit aspon 1 izbák, dat do prenájmu, aspon niečo mať

motylik273
22. apr 2022

A co hypoteka a vlastne byvanie.. preco podnajom zbytocne peniaze vyhodene do vzduchu a byt ostane dcerke

kvetinka75
22. apr 2022

@zmrzlinka2021 a z čoho ho majú kúpiť?

katrinka8
22. apr 2022

@zmrzlinka2021 - dnes musí mať človek aspoň 20% našetrené z ceny nehnuteľnosti, aby dostal hypotéku. To neviem, či je pre nich reálne.

Ono čo sa týka toho privyrobenia si, nie každý má na to náturu mať dve práce, pokiaľ mu vystačia financie na živobytie celkovo - že len aby mal viac - keď je to nevyhnutné, že bez toho by nemal čo jesť či bývať, tak by zrejme inak zvažovalo oveľa viac ľudí. Robiť niekde 8 hodín a následne ísť do druhej šichty a prísť o vlastný voľný čas, o čas strávený s rodinou, s deťmi... Ja napríklad obdivujem aj ľudí, čo chodia na týždňovky, ak majú malé deti - proste prichádzajú o tie roky života s nimi, tie im už nič nevráti. Toto nie sú univerzálne rozhodnutia, každý má inú situáciu a iné priority.

janai1
22. apr 2022

Škoda uvažovať... S takým príjmom si podnájom nemôžeš dovoliť

zmrzlinka2021
22. apr 2022

@kvetinka75 ale ked budu setrit z takeho nizkeho prijmu a ceny budu rast, tak nikdy si nekupia nehnutelnost. To je presne to, na čo poukazujem.

thoughtfulweirdo
22. apr 2022

Ak vás vyjde podnájom viac než bývanie u rodičov, je to holý nezmysel. Jedna vec je, že ty chceš bývať samostatne, druhá vec je to, že máš dieťa skôr, než si to samostatné bývanie môžeš dovoliť. Jasné, že vždy je lepšie bývať samostatne, vy ale musíte v prvom rade pozerať na vaše financie a podľa toho si vyskakovať. Ak raz chcete mať skutočne vlastné bývanie, je treba premýšľať, ako sa dostať k hypotéke a nie vyhadzovať peniaze do luftu za nájom.

katkamatka7
22. apr 2022

@zmrzlinka2021 Kým našetria alebo kým by mali vhazdovať svoje do prenájmu niekomu inému, kým by mali šetriť na hypo a zase preplatiť ohromné sumy, to už budú aj dediť to, do čoho vložia.
I keď, nie je to zatiaľ ich vlastné samostatné bývanie, i keď môže nastať to, že nebude bývanie ich a stále vrazia do niečoho cudzieho.

clodika22
22. apr 2022

Treba si spočítať, čo ako vychádza, čo sa ako oplatí. Akože podnájom čo sa týka kľudu a tak to by bolo super, ale zase ísť na úkor financií, že to nebude dobre vychádzať tak to asi nestojí za to.

didi2102
22. apr 2022

Nechcete riešiť napr mestský byt , aspoň podať žiadosť, to je o dosť lacnejšie a jasné žeby som išla do svojho,aspoň vyskúšať ako to budeme zvládať,ja som sa sťahovala v 25r a napriek tomu že mám a rodičmi super vzťah , vôbec ale vôbec mi to ľúto nebolo , tešila som sa že idem žiť s partnerom

autor
22. apr 2022

Takto odpíšem všetkým naraz. Priateľ zarába tých 850 jasne ze ma niekedy aj 1000eur ale raz za čas sa stane ze je len tých 850. To nájomné by bolo 300 eur aj z energiami, takže myslím ze 500 eur by nám stačilo mesačne na stravu. Jasne ze po čase by sme hľadali niečo svoje ale teraz nieje taka možnosť pre nás. Ten podnájom chcem len ako prvý krok.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
matoozh
22. apr 2022

Ahoj autorka, ak vychádzate s rodičmi a budete mať rovnako miesta v budúcom podnájme, pričom vás to bude stáť 300 eur mesačne a aj tak budete bývať len o ulicu ďalej, tak by som do podnájmu nešiel. Podnájom by podľa mna dával zmysel ak by ste sa museli sťahovať za prácou, nevychádzali vám vzťahy s rodičmi alebo by už bolo plno v dome.
Samostatnosť nemusí znamenať silou mocou všetko robiť sám bez pomoci ostatných. Ale určite si myslím že, ak budete mať viacgeneračnú domácnosť tak si aj primerane plnte domáce povinnosti.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
akinom0077
24. apr 2022

nie nesla by som, zvazila by som kupu radsej platit uver a svoj byt ako niekomu podnajom. Ked neni taka moznost ostala by som u vasich

tomi97
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
24. apr 2022

@zmrzlinka2021 a ako sa.maju dopracovat onym sposobom k vlastnemu.byvaniu

dajda_01
19. feb 2023

@00momo no pri dnešných cenách bytov a hypotékach už okolo 3-4% vôbec nie

sidon
24. mar 2023

odisli ste nakoniec do podnajmu?

maryetta
24. mar 2023

Bolo mi luto ked som odchadzala to je jasne ved som tam vyrastala. Zila cez 20rokov. Prv sme sa stahovali cca 80km dalej teraz byvame 300km od nich.
Clovek si musi uvedomit ze ma svoj zivot 😉 a niekedy vlastne vzdy sa tomu aj treba prisposobit.

Vlastne je to uz 10rokov co som nadobro prec.
A predtym este 3roky co som bola na vyske a byvala na private.

tilda23
24. mar 2023

to, ze ti to je luto odist od nich je normalne, len je cas sa posunut dalej a pokial vam to vychadza, tak si myslim, ze nie je na co cakat. odidete si myslim tak ci tak. ak si najdete podnajom a bude to financne v pohode, tak by som do toho isto sla

Strana
z3