Je lepší umelý stromček alebo živý?
Baby, ktorý stromček je lepší podľa vás: umelý alebo živý?
@petraa2022 Preferujem zivy. Lesnici to musia vypestovat, lebo sa nedaju zrubat len tak hocijake stromceky. Kym rastu, robia aspon nejaky ten kyslik a peknu prirodu, uz ked vsade inde sa snazia vsetko zabetonovat. Nebude sa rozkladat stovky rokov ako bezne plasty, ale prirodzene zhnije alebo sa da spalit a zakurit nim ci pouzit na ine ucely, kedze je to prirodny material. A nemusim ho zvysok roka nikde skladovat.
Uprimne, posledne roky sme uz zvazovali umely, z ktoreho by nebol neporiadok, plus samozrejme by to v prepocte vychadzalo lacnejsie. Ale fakt neviem, kde by sme ho skladovali, mozno ked sa prestahujeme do vacsieho raz, tak sa necham zlakat pre pohodlnost na umely. Ale pravdepodobne ekologickejsie aj zdravsie vychadza zivy, ak neratame alergikov.
@lonely66 nejde o ironiu
Máme umelý. Mám ho rada, aj keď každý rok hovorím, že ho už vyhodím. Máme ho šieste vianoce. Živý by sa nam nezmestil do obývačky a ani si na tom nezakladam. Naši majú tak si ho užijem tam. Síce moje prírodné ozdoby by sa viac vynimali na živom, tak momentálne to cítime takto.✨
Neviem...zvykla a chcela som stále živý, kvôli vôní. Ale vôbec nebolo v done cítiť ze mame živý. Tak som kúpila umelý.
@lonely66 Tak ako sa pestuje kukurica alebo repka, tak aj vianocne stromceky. Kamoska videla taku plantaz myslim ze v Holandsku.
@petraa2022 zivy. Tej voni sa nic nevyrovna🙂
Lepsi v com myslis? Lebo podla mna su obidva v niecom lepsie a v inom zase horsie.
@miruska655 😍
@miruska655 Potom vysadiť na záhradu alebo darovať niekomu kto má záhradu.Aj mi sme tak robili.Ale po Vianociach sme ho dávali na dvor a pred Vianocami dovnútra. Vydržal 3 roky,potom sme ho vysadili
Párkrát ma muž prehovoril na živý, lebo vraj bude vôňa. Nebolo nič.
Prvý krát to bol stromček v nádobe s hlinou, ťažké ako svina to bolo, reku vysadime ho potom. Prd, on bol normálne spileny a pichnuty do kýbla so zeminou, proste odrb.
Druhý krát som si dala pozor a objednala stromček aj s koreňom a po sviatkoch sme mu našli domov, keďže sme vtedy nemali záhradu. Žiaľ, ako ho známi vysadili, tak uhynul. Ten kúsok zmrzačeneho koreňa čo sa zmestí do nádoby je proste nič pre taky strom čo mal 1,5 m. Väčšina koreňa ostala tam kde vyrástol. Takže máme umelý a jeden maličký cyprustek na balkóne, ktorý už roky dávam doporiadku. Syn ho dostal ako 20cm chúďatko osprejovane nejakou bielou srajdou, akože umelym snehom. Po zime už pôjde na záhradu a hádam zvládne aj to.
Vec chuti… ja ked vidim tu na koňovi živé , tak nechapem ako sa to niekomu moze páčiť 🫣 hore anténa,dlho nic a potom vetvy brrrrrrr… ja mam umelý🤷🏼♀️😁

Jasne, taký umelý stromček, ktorý pri výrobe zamorí ovzdušie, zničí hektolitre pitnej vody a nejaký ten číňan z neho z času na čas otrci kopytá je rozhodne ekologicky hodnotnejší ako strom, ktorý 10 a viac rokov produkuje kyslík a potom po pár dňoch "slávy" poslúži ako kurivo alebo potrava pre zvieratá. Je mi jasné, že keď niekto chce mať stromček dva mesiace, je alergický na ihlice alebo mu každoročne kupovanie stromčeka priveľmi zaťaži rozpocet, si radšej kúpi umelý. To je v pohode. Len to preboha nenazyvajme lepšou voľbou.