icon

Je lepšie mať bungalov alebo poschodový dom?

11. máj 2022

Skúste poradiť, je lepšie bungalov alebo poschodový (1podložie). nejaké plusy, mínusy.
Doteraz sme boli rozhodnutý pre bungalov, ale mužovi sa zrazu zapáčila idea poschodového.

jana_eyre_2
11. máj 2022

Máme poschodový dom.. ak by som sa rozhodovala ešte raz, chcela by som radšej bungalov, príde mi to praktickejšie.. behanie po schodoch je síce fajn na udržiavanie kondičky, ale je to otravné, všetko je vlastne ďaleko.. ale tak máme poschodie a ja som rada že máme dom, tak sa nesťažujem.. len píšem čo by som si vybrala ak by som teraz mohla..

oli18
11. máj 2022

@pukina Keď deti dospejú a odídu z domu, prázdne izby ti ostanú rovnako v bungalove, ako v poschodovom.

loliki
11. máj 2022

Závisí od toho koľko máte peňazí, pre koľko osôb, koľko generácií, aké záľuby. Pre 5 člennú rodinu stačí bungalov. Podpivničený pre záhradkárov, cyklistov, garáž, bicie, šport...

tncka
11. máj 2022

Ja som za poschodovy uz len preto ze milujem tie schody presklene,moderne,kov...

luccija
11. máj 2022

@loliki prečo podpivničený?veď stačí garáž plus máme veľkú povalu.
Autorka máme bungalov, mama má poschodový a povedala, že hore chodí len upratovať a večer spať.Hore je veľmi teplo minulý rok kvôli tomu kupovala klímu, vrabce má pod strechou..Ked dvojpodlažný pri malých deťoch určite dole spálňu a detsku izbu.Neviem mne to vyhovuje takto, keď idem k známym každý je hore zalezeny v izbe ani o sebe nevedia...mne by to vadilo.
Ale je pravda, že pri poschodovom máš výhodu raz také m štv, asi menšia strecha menej penazi a pod...

cubo2
11. máj 2022

Rozmýšľanie, či sa vám dom páči bungalov / poschodový je zásadná chyba. Dom sa musí postaviť podľa pozemku a požiadaviek, koľko izieb človek chce - na malý pozemok sa nehodí veľký bungalov lebo potom z pozemku nič neostane. Na veľkom pozemku sa už dá vybrať a ľudia zvyčajne stávajú bungalovy, lebo sú technologicky jednoduchšie na stavbu ako dvojpodlažné a pokiaľ sa to nepreháňa s rozmermi tak aj lacnejšie. Dve podlažia - dva krát toľko podlahy, viac omietky, viac maľovania, schody.. ale zase je tam benefit viac miesta a väčšie súkromie.

loliki
11. máj 2022

@luccija Pivnica má tiež svoje výhody a nevýhody. Ako som spomenula, podľa záľub. Ak má veľkú záhradu, môže tam uskladniť zeleninu, ovocie. To nedáš na poschodie ani na povalu ani do garáže. A keď už máš stavať garáž, môže auto ísť aj pod dom. Na dedine zaváraniny, prezimovanie kvetov, pre chlapov posilňovňa, posedenie pri víne, odložiť letné či zimné veci...atď, aj ti to bude málo.

kikulienkadd
11. máj 2022

Ahoj, bývam v byte. Dom je úplný sen a baví ma rozprávať sa s ľuďmi, ktorí majú dom, čo všetko riešili a pod. Tí čo stavali nový sa prekvapivo zhodujú v tom,že keby mali stavať ešte jeden dom,už by nechceli poschodový. Tiež by som chcela radšej bungalov, presne kvôli dôvodom,ktoré už vyššie dievčatá spomínali.

duppka13
11. máj 2022

Prerabali sme poschodovy este ked sme nemali deti a boli nam jedno ze ma schody (pivnica, pprizemie a poschodie). Ze ved sme mlady, vybehneme. Vela veci sme nedomysleli hlavne ako to bude zit s dietatom. Teraz ked mame dieta je to hrozne. Dole sme si nespravili kupelnu, iba wc. Spalnu a kupelnu mame hore. Psa a práčovňu v pivnici. Cez den ked chcem varit musim zo spalne prestahovat dieta dole. Pokaka sa - idem s nim ho umyt zase hore po schodoch. Idem prat - musim prejst dve poschodia do pivnice. Idem vencit psa - zase schody. Cez den idem hore dole snad 100 krat. Vyhody - mame vela miesta. Nevyhody - nemam chut to vyuzivat. Uz sa mi hnusia schody. Uz hladame bungalov. Rodicia maju tiez poschodovy a idu hore akurat tak za pocitac inak nevyuzivaju poschodie.

luccija
12. máj 2022

@loliki môže byť...len viem, že pivnica je dosť drahá.Zase toľko zeleniny nemám, aby som uskladnovala, ale bežne veci mám v garáži zemiaky, cibuľu...ale ja nemám veľké zásoby.Bicykle, kvety tiež v garáži.Ved všetko je otázka peňazí vieme...my, keby sme mali viac financií postavíme bungalov do L ka

autor
12. máj 2022

Sme mladý ľudia (teda cítim sa na 60niekedy ale reálne nemám ani 30 😂 ) a naše plány sú takéto.. Tento rok kúpiť pozemok + postaviť základy a následne čím skôr (podľa počasia aj) ,,uložiť" dom. Pri švagrovi mu to poskladali a potom keď bolo vhodné počasie, tak doniesli a iba ,,uložili" tak sprosto povedané (drevodom) .. Ja sa do tohto anj len trošičku nerozumiem, chvalabohu muž áno tak aj moje vyjadrovanie je také laické,neznalé 😅 no a vlastne celé vnútro by si potom robil pravdepodobne sám (ale to je už minimum, pomáhal aj švagrovi a išlo to rýchlo).. No a v lete ak by sa dalo (2023) by sme sa sťahovali, alebo najneskôr (moje prianie) do konca roka 23. V tom čase budú mať deti 3,5 a 1,5 roka. A práve aj kvôli deťom mi to poschodie nešmakuje.. Tak jedine ozaj, že by na prízemí pribudla dalšia izba aby som nemusela lietať hore-dole.
Názor, že sa dom stavia podľa pozemku beriem ale ako som spomínala.. Prioritne pozeráme iba väčšie pozemky, keďže chceme troška súkromie a nestavať nneď pri ceste.. Mať proste dom vzadu až v strede a mať dosť miesta z oboch strán aby nám nekukali do záhrady. Proste nechceme nič na štýl dnešných domov (krtincov) čo je dom na dome a dobre že di hajzla susedovi nevidím.
No ťažko to je, muž je pevne rozhodnutý pre poschodový a neustupuje ani pod hrozbou rozvodu 😂 tak si asi počkám na ten jeho model či sa mi to aspoň kus začne pozdávať alebo čo...
Ďakujem za názory 🙂

diamond007
12. máj 2022

Treba žiť tak aby schody neboli prekážkou... Podľa mňa nikto z prítomných neráta s tým, že ochrnie a skončí na vozíku.
Určite výhoda poschodoveho je menej kúrenia,v horných izbách sa kúriť nemusí ak sú dobre spravené vôbec. Krajší výhľad, oddelená časť na spanie a hlavne DETI SA NEBUDIA 😑😑😑 to je podľa mňa najväčšia výhoda poschodia, jedno tam spí, máš dieťa na kamere a ty môžeš dole fungovať, chodiť a bez obmedzovania deň aj noc.
Kamoška má poschodovy a hore vyslovene chodia až večer.

kallanchoe
12. máj 2022

Bývam v poschodovom dome...som 5ty rok na materskej ...nabeham sa neskutočne.....stále to čo akurát potrebujem sa nachádza na inom poschodí...zákon schvalnosti🤷😂.....som rada že dokončujeme jednopodlazny dom a konečne sa budeme sťahovať......ja tie schody neznášam už....ak to pozemok dovolí ja by som sa schodom vyhla....ale každému sa páči niečo iné.....jedine ušetrené je pozemok,menšia strecha,menšie základy....ale za ten komfort čo ja viem či to stojí.....až o toľko lacnejšie to nevyjde....lebo keď už napr. lejes základy aj tak musíš zaplatiť,techniku,dopravu,robotníkov...to sú pálky vysoke....už "nieje" obrovský rozdiel koľko zakladov vylejes.....tak či tak....stavať čím skôr ceny materiálov išli neskutočne hore ..a ešte pôjdu ....

beronsche
12. máj 2022

@cubo2 tuto logiku nechapem, ved ak mas uzitkovu plochu povedzme 120m2 a dajme tomu 4izby, tak mas rovnake mnozstvo podlahy aj omietok, ci je to na jednom ci na dvoch podlaziach, nie?
V poschodovom ti pribudne schodisko a v bungalove chodba...

kikiballa
12. máj 2022

Nikdy neprispôsobuj pozemok domu,ale dom pozemku. Pozemky sú rôzne, treba dodržať uličnu čiaru, rozostupy, ochranné pásma, prístup ku komunikácii atd. Dom s poschodím vyjde lacnejšie? To mate odkiaľ. Vieš aké drahé sú len samotné schody? Treba ti dve platne. Ok. Možno strecha vyjde lacnejšie,ale ako pisu baby, v lete je hore veľmi teplo. Strešné okná sú fest drahé. Takže. Najprv treba mať pozemok a potom riešte projekt a dom. A nezabudni,že susedia sa budú ako účastníci konania vyjadrovať k tomu čo chces postaviť. Ak by váš poschodový dom niekomu komplet zatienil záhradu,alebo dom,tak vám úrady poschodie nepovolia.

simca06022011
12. máj 2022

Treba dobre rozlozit miestnosti a tym padom Je pre mna lepsi poschodový dom. Denna cast dole, nocna hore. Bordel sa drzi dole, hore vacsina z nas iba spí. Pradlo sa zbiera do kosa hore, dole sa operie, ziadne behanie. Na oplatku mame vacsi dvor. Mam 800m2 a neviem si predstaviť tu mat bungalov a pozerat sa na plot dookola. Dole ako sa chodi dnu a von sa castejsie napr umyvaju podlahy a nenosí sa mi nic do izieb... Na druhej strane takyto domisko nam bude zbytočný na dôchodku. Prinajhoršom mame izbu jednu aj dole cize imobilný dochodca môže mat spalen tam 😁 ale predpokladám, ze sa odstahujeme.do menšieho. Cize tam uz schody nebudu.

luccija
12. máj 2022

@simca06022011 my máme 750 a bungalov a veľa trávy, záhrady asi záleží aj aký rozmer tvar pozemku.
Autorka dúfam, že sa nemylim, ale stavebný úrad Ti urcuje ako ďaleko od ulicnej čiary stavias dom.Su to 3 metre či 6?opravte ma nemám odhad.
A, keď dole izbu pri deťoch, tak 2 aj spálňu.Ci to myslíš len ako hernu a späť budete všetci hore?
Veď vieš, že deti sú aj tak v obývačke s hračkami, mama vari, motá sa ..
Ono mne sa dcéra aj tak učila v kuchyni s obývačkou, a svoju izbu začala využívať až cca od 10 rokov

autor
12. máj 2022

Vyhliadnutý pozemok má 25árov a je na samote, tj žiadny susedia takže to, že by sme niekomu clonili nehrozí..a celkovo pri takom veľkom pozemku si nemyslím, že by poschodový niekomu tienil... Isto by sme nestavali na kraji pozemku ale ako som spomínala pekne v zadnej časti a v strede.
Čo sa ceny týka, netuším ako sa muž dohadoval s totým projektantom, viem iba toľko, že poschodový by nás vyšiel o cca 20tisíc lacnejšie, čo nie je málo ak máte nejaký strop a nechcete si brať úver a zadlžovať sa na xy rokov.. Radšej sa kus uskromniť a stále sa dá do budúcna dostavať keby bolo treba. Mám (aj keď ho skoro nikdy nechválim) fest šikovného muža, ktorý sa rozumie do všetkého a nejdú mu ruky od seba, a celé vnútro by si spravil sám (ďalšie ušetrené peniaze).
A to, že dom je poschodový ešte automaticky neznamená, že musí mať aj strešné okná :?

simca06022011
12. máj 2022

@luccija tak je diskutabilne co je to pre niekoho vela travy a pozemku 🙂 ja by som kludne aj 2000m2 zvladla, dom mame na cca 100m2 z tych 800.. a dom ma asi 160-180m2 obytnu plochu (nepamatam sa ako to tam bolo poratane v papieroch) + komplet povala je obytna, keby sme chceli.
Mne to uplne takto vyhovuje, kludne aj 100m2 komplet obytna plocha by mi stacila na 2poschodiach (sme len traja) :D napr susedia maju maly bungalov, v podstate 3 spalne + zvysok, takmer ziadna chodba atd a mne to pride strasne stiesnene a tym ze je tam vsade stale pohyb, tak stale je tam na prvy pohlad neporiadok a kopa veci vsade,a le zase niekto to berie tak, ze je tam"zivot". Aj ked.. deti odidu a bude im to akurat...

3petka
12. máj 2022

My sme sa rozhodli pre bungalov a to jedného prostého dôvodu. Nebudem na starobu behať hore dole po schodoch, úprimne už teraz by mi to liezlo na nervy.
Zase môj syn (6rokov) stále že prečo nemáme schody, že on chce strašne schody. Tak som mu vysvetlila, že keď bude starší tak si môže postaviť dom aký chce, že mi mu pomôžeme ale naša hosťovská izba bude na prízemí 😂

simca06022011
12. máj 2022

autorka s takou rozhlohou si vyber co vam viac vyhovuje a co sa vam paci, urcite 20t usetrenych minies aj tak na nieco ine... od krajsieho schodiska, zabradlia po neviem co... Treba naozaj si sadnut a povedat co potrebujes, pozriet si vyhlad, ci sa ti oplati urobit poschodie aj z tohto hladiska, alebo das bungalov, a teraz je naozaj kopa peknych na vyber. Ked takto na samote ja by som isla uz do nejakeho eko ... zelena strecha atd. ALe napr. "vidiecky" dom s drevenymi balkonmi, drevenymi podhladmi atd, je krasny poschdovy.. (ja mam taky :D) , ja este lutujem ze okenice nemam zatvaracie :D Aj ked teda je s tym viac roboty ako umyt plastove okno... oplachnut nerezove zabradlie... A to je druha vec, ja mam na prizemi kamennu podlahu (nieco ako mramor, a nie nie je to studene), v klude ked sa prebehen v topankach neriesim.. na druhej strane na poschodi mam drevennu olejovanu podlahu a ta je na kadeco hakliva... neviem si predstavit mat to na jednom poschodi. Teraz su vsetci nauceni, ze topanky ostavaju dole :D
PLUs pozeraj do buducnosti, pred 6r sme boli na samote so 4 susedmi a teraz mame okolie zastavane. Aj ked naozaj s takou rozlohou.. skor na to mozno mysliet, ze raz mozete polku pozemku odclenit, odpredat, darovat detom alebo nieco.. cize spravne umiestnit dom treba 🙂

katrinka8
12. máj 2022

@beronsche - pri poschodovom musí byť aj celá horná podlaha spevnená, alebo ako to opísať. Pri bungalovoch býva často napríklad len 20 m2 "pochôdznej povaly" ako úložný priestor, a to ani neviem, či je až tak veľmi spevnené ako keď je poschodie klasicky obytné.
Plus teda v poschodovom dome je navyše do nákladov schodisko (neviem, či sa to už nevyrovná aj tej vyššej cene za základy pri bungalove). Chodby sú asi narovnako, pretože v poschodovom dome sú chodby aj hore, aj dole aj hore, aj dole.

beronsche
12. máj 2022

@katrinka8 ano, to je pravda, ze podlaha musi byt spevnena.
Zase potrebujes menej strechy, menej zakladov. Podla mna je to financne uplne porovnatelne, tam rozdiel nebude.
Chodby nemusia byt narovnako, ale samozrejme zalezi od projektu.. Napr. ak nepocitam zadverie (to je potrebne aj v bungalove, aj v poschodaku), tak ja na prizemi chodbu ani nemam. Na poschodi je jedna, naozaj malinka..

Z pohladu nakladov by som teda na to urcite nepozerala, tam je rozdiel minimalny..
Jedine, ak ide o podpivniceny dom, prip. garaz v dome, tam dost vyrazne rastie cena v prepocte na obytnu plochu (nie celkova cena, ta zalezi od velkosti domu a dalsich veci..). Takze moj nazor je, nestavat "izbu" autu/ zemiakom 😁, ale ak to pozemok umoznuje, postavit to extra.
Cize ak nie je ziadne obmedzenie kvoli pozemku, je typ domu vylucne o preferenciach majitelov, nicom inom..

ak este mozem autorke poradit - odporucam zvazit stavbu pasivneho domu a urcite si naistalovat rekuperaciu - toto je uplne zakladna a spickova vec podla mna. 😉

katrinka8
12. máj 2022

@beronsche - áno, súhlasím.
Inak pasívny dom v kategórii A0 je už od r. 2021 povinný.

travelllerka
12. máj 2022

Keď muž trvá na poschodovom, tak ty si riadne premysli také veci, ako kde bude práčka, jasné, že neodporúčam na poschodí 🙂 hlavne tie kúpeľne, nech je aj hore aj dole, dole stačí nejaký sprchový kút so zachodom. Kde budeš skladovať veci na upratovanie, či to budeš prenášať hore dole, alebo aj hore mať nejaké veci. Prípadne dáky centrálny vysávač, to by som možno využila, že len vytiahnem hadicu v každej izbe zo steny 🙂 mne by sa teraz hodil aj intercom, alebo ako sa tomu vraví, aby sme sa vedeli dovolať z izby do izby, lebo tu ani signál nemáme bohvieaký 🙂 proste nepočujeme sa, keď na seba kricime cez poschodia. My máme na schodoch zábrany domontovane kvôli menším deťom. Potom napríklad taká vec, že máme nad schodiskom strešné okno a nijak sa k nemu nedá dostať umyt ho :D budem musieť asi na strechu vyliezť. To len tak pre inspiraciu píšem, nie všetko môže človeku predom napadnut

pupava36
12. máj 2022

My mame fakt velky pozemok ale dom mame poschodovy, mame tu jedno podlazie a mame dom podpivniceny co uz pri dnesnych modernych domov take nenajdete. Hore na poschodi mame len jednu obrovsku izbu s obyvackou ktoru ale vyuzivam iba na zehlenie pradla a detom chceme tam urobit v lete hernicku aby sa dcera mohla v klude ucit v izbe a nerozptilovala sa hrackami a zatial kym sa ona bude ucit tak syn sa moze hrat hore. Kedysi sme tam mali povalu zo senom pre zvierata potom sa to prerobilo. Izby mame aj na prizemi a tam travime najviac casu. Velke minus bude len pre nas ked budeme stary ze po schodoch uz nebudeme vediet vyjst hore.

simca06022011
12. máj 2022

@pupava36 inak vyjsť hore - tie vytahy sedačkove sú super 😁

simca06022011
12. máj 2022

@travelllerka tiež na schodisku mi urobili také okno ze umyť ho je zážitok 😂🤦🏻‍♀️ pre cloveka, kt. Nie je horolezec 😁

Taketo detaily vedia vytočiť 😁 u nas nspr dvere, okna blbo v rohoch a sikme steny - ani len poondiata vstavana skriňa sa nikde na poschodi neda dať... inak ja odporúčam práčovňu každému, práčka sušička a bojler a skriňa na čistiace veci a vysavac, a tieto domáce somariny. Ja to mam sppjene s velkym satnikom, v izbach teda skrine nemáme vobec hore, iba dcera teda ma jednu svoju nech sa učí poriadku. Inak v pohode vysavac si nosíme hore dole, ja ho neodkladam ani, stale je niekde polozeny, stale sa niekde vysáva...

beronsche
12. máj 2022

@katrinka8 Ono tych klasifikacii je viac..
Od 2021 su povinne domy v kategorii A0 , cize max. spotreba tepla pod 42 kWh.
Ja som mala na mysli pasivny dom podla PHI, cize max. spotreba tepla pod 15 kWh. 🙂

V prvom pripade, ze da pozadovany koeficient dosiahnut vhodnymi technologickymi zariadeniami, kt. su ale zvycajne financne narocne.
V druhom sa doraz kladie doraz na izolacie a vzduchotesnost.. Z vlastnej skusenosti prave tento odporucam..

beronsche
12. máj 2022

20 tis lacnejsie poschodovy? to na com vznika takyto rozdiel?
nechce sa mi to verit.. 🙂