icon

Je normálna taká dlhá prerábka?

24. aug 2023

Ahojte. Byvam v 8.poschodovej bytovke. Suseda,co byva nad nami vylepila oznam,ze sa ospravedlnuje,ale drobna prerabka bude trvat cca 4.mesiace. ?!?! Od 23.8. do Vianoc. Zacali vcera. Bolo pocut,ze prerabaju kupelku, hluk ako v riti...
Akoze ja chapem,ze si potrebuju dat byt dokopy,ale zas odtial potial... ze 4.mesiace....a vraj drobna prerabka...Mam male dieta, samozrejme,ze vcera nespalo poriadne a dnes opat. Vonku sa byt neda,lebo je hic, tu je hluk ako na stavenisku, robili do 21.00.
Co si myslite, je v poriadku,ze tieto prace maju trvat tak dlho? Akoze ja mam nervy v prdeli.

Strana
z2
markusrasford
24. aug 2023

@lukbe možno sme z inej planéty ale či to bol starý alebo nový nájomník pochodil susedov dal podpísať hárok že súhlasíme alebo nesúhlasíme. Nevymyslel som si to a keď budem mať čas sadnem si ktomu a nájdem ti že ako to môže byť v domovom poriadku.

zeldia
24. aug 2023

@viestta neviem či môžu do 22 hod. Nám správca bytovky vylepil oznam že dokedy môže byt hluk (po 18tej a cez víkendy sviatky sme si majitelia bytov odhlasovali klud)

kacena4
24. aug 2023

my ked sme prerabali, akceptovali sme obedňajších spanok susedovych deti... dtaci ist za majitelom popr. stavbyveducim ak ma firmu najaru a dohodnut sa s nimi ze v case obedneho spánku nebudu burat a vrtat nevh si prace rozlozia. tak isto aj vecer. ak su normalny ludia pochopia a akceptuju to

zeldia
24. aug 2023

@kacena4 a potom príde iny sused že on je po nočnej a spi inokedy ako deti prvej susedy. Potom stara pani ze ona radšej spi cez den v noci spat nevie a tak? A majstri si podľa toho spravia okienka že medzi 6-7 a medzi 16-17 môžu pracovat.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
lukbe
24. aug 2023

@markusrasford aj ja som ti to tam poslala. Je tam uvedené,pri ktorých prácach sa čo oznamuje,ohlasuje a tak...mne to nemusiš hlásiť.

markusrasford
24. aug 2023

@lukbe ja tebe nič nehľasim len som ti opísal situáciu kde to robia a možno aj bez paragrafov kultivovane a slušne. Nie všetko musí byť na papieri ale zas sto ľudí sto názorov veď je demokracia tak si robme čo chceme.

lukbe
24. aug 2023

@markusrasford jasné,že slušne,ale zároveň aj s dodrzanim paragrafov. Ak netreba súhlas susedov,ale stačí oznam, nebudem predsa obehavat susedov.

tahomi
24. aug 2023

@kacena4 deti spavaju rozne. Cize ak je tam viacero rodin s detmi, tak prerusit od 10:30-15? A potom pre tych po nocnej zacat az po 12? Potom ti co idu do nocnej od 14-16 nebuchat?
To sa neda takto sa prisposobovat, tym sa to cele len predlzi.

nikaeli
24. aug 2023

@markusrasford stačí súhlas z mestského úradu - prerábali sme nedávno a zisťovali sme si to na bytovom. Súhlas susedov nie je potrebný. Ak by bol niekto proti, tak mám smolu a nemôžem v byte nič opraviť? niekedy sa susedia vyjadroval aj k tomu, či si môžem kúpiť psa 🤷🏻‍♀️

viestta
24. aug 2023

@zeldia pisem, ze ak to nemaju osetrene v domovom poriadku, riadia sa zakonom, teda od 22:00 nocny klud. Nie je nic jednoduchsie ako sa dopatrat domoveho poriadku a potom sa na neho odvolavat. Jej vobec nepomoze, ze u nas je su hlucne prace do 20:00 a cez nedele vobec, ked u nich to moze byt inac.

janaolas332
24. aug 2023

Mne majstri hneď na začiatku povedali,nech na oznam napíšem dlhšie časové obdobie,že s tým majú skúsenosti. Možno jeden týždne budú búrať,potom týžden čakať na elektrikára, ďalší týždeň vodara,keď budú podlahy možno si dajú nábytok na mieru čo tiež možno nebude hotové za 1 deň...teda takto to chapem, že majú osobitnú firmu alebo ľudi na to a na to,možno ak svojpomocne podľa.toho ako si zoberú dovolenku,preto napísali dlhšie časové obdobie.

luccija
24. aug 2023

Áno, je to možné.Nam zatepľovali panelák,,
keď mala dcéra 8 m a rovno pred našou spálnou počúvali rádio, rozprávali sa žalúzie som nemohla zdvihnúť nech pofukuje, lebo by nám videli dnu a všade by bol bordel
Čo som mala robiť?normálne sme si ľahli a spali poobede🙂niekedy, keď čítam neviem či som veľmi tolerantná, alebo ľudia tak haklivi.
Tak večer zober dieťa do kočíka a uspi vonku
Do 21 by mi veľký ramus vadil majstri to suria treba sa porozprávať s majiteľom, že do určitej hodiny by bolo dobré skončiť

sono2
24. aug 2023

Ináč musím ešte reagovať.
Hluk vadí každému jasné.
Aj takým, čo prerábali, lebo veď už neprerabaju.
Alebo vadí zas takým, čo by prerobili, len neni za čo. A potom taký, čo sa sťažujú ale keď čo sú schopní v nedeľu poobede vŕtať, to zrazu Neva.
Prerábanie proste trvá, buďte tolerantní.

autor
24. aug 2023

A to znamena,ze som netolerantna,ked sa rozculujem? Vsak ja sa nejdem nikam stazovat,ani ich urazat ci im vyklopkavat. Ved nech si prerobia,co chcu. Jedine,co chcem,aby nevrtali pred deviatou vecer. V domovom poruadku,ze po 18.tej nemozu. Ved im nezavidim,nemam co. My mame dva roky prerobeny komplet cely byt..

markusrasford
24. aug 2023

@nikaeli áno máte smolu. A prerábku bytu prirovnávať chovom psa je asi také veľmi trefne. Mohli ste to prirovnať chovom hadom. Hady nestekaju

markusrasford
24. aug 2023

@nikaeli na stránke domadoma.sk si môžete prečítať čo všetko treba splniť. Budem citovať len také bežné. Pri menších zmenách bytu vám stačí len ohlásenie. Pri väčších zásahoch je potrebné právoplatné stavebné povolenie. Prerábku bytu je potrebné ohlásiť aj susedom aby boli nútený znášať zvýšený hluk a prašnosť bytu.

nikaeli
24. aug 2023

@markusrasford hovorím o tom, že keď sme pred rokmi kupovali psa, museli sme mať súhlas od susedov 😉 nemám žiadnu smolu. Psa sme vtedy kúpili, susedia s tým nemali žiadny problém a byt sme prerobili pred rokom s povolením úradu 🙃

mandzula
24. aug 2023

@miriam11 odstahovat sa do domu vobec nemusi pomoct, kedze tam ti nikto nic hlasit nemusi a moze do murov mlatit, kedy len chce. U nas napriklad sused robil strechu a fasadu svojpomocne zasadne vecer, ked uz v lete nebol hic, takze v pohode aj o pol 11. A ze mu to trvalo sakra dlho.

markusrasford
24. aug 2023

@nikaeli komu to hovoríte? Nie píšete skôr stáva sa že občas ani úradník není doma v zákonoch

mim23
23. júl 2025

@anonym_autor mi ozem sa opýtať ako ste tu prerábku zvládli. U nás je to iste

zeldia
23. júl 2025

Len ako zaujímavosť, my sme si v panelaku schválili takú novinku že byt ktorý prerába platí 50e každý začatý mesiac do fondu opráv z dôvodu že sa kazí výťah a treba viac upratovať. Viem že to autorke nepomoze, pisem to ako možnú inšpiráciu.

earlgrey
23. júl 2025
@markusrasford

@lukbe možno sme z inej planéty ale či to bol starý alebo nový nájomník pochodil susedov dal podpísať hárok že súhlasíme alebo nesúhlasíme. Nevymyslel som si to a keď budem mať čas sadnem si ktomu a nájdem ti že ako to môže byť v domovom poriadku.

@markusrasford My sme museli zbierať podpisy, susedia boli nepríjemní, že čo im do toho, že my ideme prerábať kúpelňu...ale tak vraj je na to zákon, neviem aký...pýtala som sa na úrade, vraj už 20 rokov je zákon, že treba podpisy od susedov 🤷‍♀️ a keď som sa opýtala, že ako je možné, že ja som nikdy nič nepodpisovala a susedia prerábali, tak mi bolo povedané, že to pravdepodobne nemali odsúhlasené...tak isto, som musela mať povolenie zo stavebného úradu na prerábku kúpelne 🤷‍♀️ o mesiac na to, som pokračovala v prerábke a zase mi trebalo povolenie...akože trocha ma to štvalo, lebo som behala po susedoch, úradoch ako blbá a každý na mňa kukal, že čo zase chcem...a dokonca úrad určil čas, počas ktorého sa prerábka mohla vykonávať...od 8 do 17tej...víkend...len v sobotu od 9 do 15tej...v nedeľu sa robiť nemohlo 🤷‍♀️

mim23
27. júl 2025

@anonym_autor ahoj. Môžem vedieť ako ste to prežili? My to prežívame teraz a po 3 týždňoch som už v koncoch

autor
27. júl 2025
@mim23

@anonym_autor ahoj. Môžem vedieť ako ste to prežili? My to prežívame teraz a po 3 týždňoch som už v koncoch

@mim23 no,bolo to narocne, bol za nimi spravc , riešili to aj iní susedia,lebo ci bol piatok ci sviatok, proste robili vkuse,neviem co tam robili. Ale nemalo to konca kraja. Nasrati susedia nechavali odkazy vo vytahu,kazdy uz mal toho plne zuby,lebo vrtavali aj vecer o pol 10. Ja ti len prajem pevne nervy, nech to nejako v zdravi rpezijete, je to na nervy fakt

mim23
27. júl 2025
@anonym_autor

@mim23 no,bolo to narocne, bol za nimi spravc , riešili to aj iní susedia,lebo ci bol piatok ci sviatok, proste robili vkuse,neviem co tam robili. Ale nemalo to konca kraja. Nasrati susedia nechavali odkazy vo vytahu,kazdy uz mal toho plne zuby,lebo vrtavali aj vecer o pol 10. Ja ti len prajem pevne nervy, nech to nejako v zdravi rpezijete, je to na nervy fakt

@anonym_autor ani mi nevrav. Mám 6 ročne čo ide do školy a 3 mesačné. A ty nad nami kúpili byt a búrajú ho už 3 týždne. Kúpeľňa im komplet spadla. Ja už ich vidím ako tu idú a začínam byť na nich riadne alergická. Idú to robiť svojpomocne. To ešte len bude. Nebude to mať konca kraja, už to vidím

3petka
27. júl 2025

@anonym_autor tak sa treba ísť dohodnúť že v čase keď ti dieťa spi nech robia tichšie prace. 4 mesiace je v pohode, pravdepodobne prerábajú cely byt.

Strana
z2