icon

Je poriadok doma naozaj známkou dobrej ženy?

Dnes o 08:14

Asi ma tu niektoré ukameňujete, ale mne je fakt jedno, či mám doma tip top poriadok. Neznášam ten tlak, že keď príde niekto na návštevu, tak má byť všetko naleštené, vankúše rovno, podlaha bez smietky, lebo inak som zlá žena alebo čo. Ja mám deti, prácu, život a úprimne, radšej si sadnem s kávou a pokecám s mužom, než aby som leštila baterku v kúpeľni. Včera mi kamoška povedala, že ona každý večer ešte rýchlo povysáva, lebo nevie zaspať, keď má bordel, a ja som si len pomyslela, že mne by z toho už dávno je*lo. Ja keď som sa snažila mať všetko pod kontrolou, bola som len nervózna, podráždená a furt som po deťoch vrešťala, že mi robia neporiadok. Teraz kašlem na to, hračky sú na zemi, prádlo niekedy čaká do zajtra a svet sa točí ďalej. A paradoxne doma je lepšia atmosféra, viac smiechu, menej stresu. Podľa mňa je ten dokonale uprataný byt často len dôkaz, že niekto ide na silu a melie z posledného. Energia, ktorú niekto dáva do rovného koberca, mne slúži na to, aby som mala nervy v pohode a nebola večer úplne KO. Fakt ma zaujíma, prečo sa poriadok berie ako známka dobrej ženy, keď pritom doma môže byť čisto a dusno jak v hrobe. Ja si vyberám bordel a kľud, a som s tým úplne v pohode.

Strana
z4
nyusika
Dnes o 13:04
@nevelyn

@nyusika napisala som hned potom: Obdivujem zeny, ktore maju upratane bez znamky despektu. Ale k tomu uz vsetko, proste prasa ako ja sa lietat nenauci, nechajte ma v zite😉.

@nevelyn moj pocit ostava rovnaky

felycity
Dnes o 13:24

Mne osobne na tejto téme neprekáža rozdielny názor, ale skôr sarkazmus a zosmiešňovanie, ktoré sa tu miestami objavujú. Každý máme inak nastavenú potrebu poriadku, iné hranice, priority aj kapacity. To, čo jednému prináša pocit pohody, môže byť pre druhého zdroj stresu a naopak.Mať uprataný byt nie je známkou dobrej ženy, ale ani zlyhaním. Je to jednoducho osobné nastavenie. Rovnako ako niekto potrebuje ticho, iný ruch veľkomesta niekto plán, iný žije „ ako príde“ ...Aj ja sama patrím skôr k tým, ktorí sú nervózni, keď nie je upratané ,viem, že je to moje vnútorné nastavenie a nie vždy sa dá zmeniť. Zároveň však nepovažujem bežný prevádzkový neporiadok pri rodine (nie vyslovene špinu = zanedbanú domácnosť) za „humus“ako tu bolo spomenuté. Pri deťoch, práci a povinnostiach sa jednoducho nedá mať byt nonstop tip-top.Často ani nevidíme do vnútra rodiny, nejde nutne o zlú organizáciu, ale o to, že ľudia majú veľa iných povinností, a sú radi, keď si aspoň chvíľu nájdu čas jeden na druhého. A to je viac dôležité ako tip top vyupratovaný bytík, kde chýba potom teplo domova a dobrá atmosféra.
Diskusia by mala byť o výmene pohľadov, nie o zhadzovaní tých, ktorí to majú doma alebo v živote nastavené inak. Niektoré reakcie ma úprimne prekvapili a mrzí ma, že sa tu v poslednej dobe častejšie objavuje sarkazmus. Mrzí ma, že sa v poslednej dobe pri rôznych príspevkoch - pri niektorých nickoch sa objavuje sarkazmus aj tam, kde predtým prevažoval vecný a reálny názor.. namiesto zhadzovania a posudzovania.

nevelyn
Dnes o 13:25
@nyusika

@nevelyn moj pocit ostava rovnaky

@nyusika Tak to ma mrzi. Poucim sa a vyvodim z toho zavery pre svoju buducu komunikaciu.

nyusika
Dnes o 13:29
@felycity

Mne osobne na tejto téme neprekáža rozdielny názor, ale skôr sarkazmus a zosmiešňovanie, ktoré sa tu miestami objavujú. Každý máme inak nastavenú potrebu poriadku, iné hranice, priority aj kapacity. To, čo jednému prináša pocit pohody, môže byť pre druhého zdroj stresu a naopak.Mať uprataný byt nie je známkou dobrej ženy, ale ani zlyhaním. Je to jednoducho osobné nastavenie. Rovnako ako niekto potrebuje ticho, iný ruch veľkomesta niekto plán, iný žije „ ako príde“ ...Aj ja sama patrím skôr k tým, ktorí sú nervózni, keď nie je upratané ,viem, že je to moje vnútorné nastavenie a nie vždy sa dá zmeniť. Zároveň však nepovažujem bežný prevádzkový neporiadok pri rodine (nie vyslovene špinu = zanedbanú domácnosť) za „humus“ako tu bolo spomenuté. Pri deťoch, práci a povinnostiach sa jednoducho nedá mať byt nonstop tip-top.Často ani nevidíme do vnútra rodiny, nejde nutne o zlú organizáciu, ale o to, že ľudia majú veľa iných povinností, a sú radi, keď si aspoň chvíľu nájdu čas jeden na druhého. A to je viac dôležité ako tip top vyupratovaný bytík, kde chýba potom teplo domova a dobrá atmosféra.
Diskusia by mala byť o výmene pohľadov, nie o zhadzovaní tých, ktorí to majú doma alebo v živote nastavené inak. Niektoré reakcie ma úprimne prekvapili a mrzí ma, že sa tu v poslednej dobe častejšie objavuje sarkazmus. Mrzí ma, že sa v poslednej dobe pri rôznych príspevkoch - pri niektorých nickoch sa objavuje sarkazmus aj tam, kde predtým prevažoval vecný a reálny názor.. namiesto zhadzovania a posudzovania.

@felycity nikto nepise, ze musis mat 100 percentni tip-top byt/dom stale...ale to neznamena, ze nemozem povazovat neumyty riad v dreze za humus.
podla mam to proste humus je - ja by som si v takom prostredi kavu nervychutnala.
mame umyvacku riadu, rovno do nej riad ukladame.
a ano - uz sa aj nam stlo, ze riad ostal v dreze - netusim, preco, ale ostal...a ano, je to humus aj u nas, nielen u inych 😀
ale prezila som to

takze ano, pre mna to humus je.
a ked niekoho moj nazor uraza - jeho problem.
ja totiz netvrdim, ze je moj nazor spravny. je iba MOJ
pokial si je niekto isty svojou domacnostou, nepotrebuje citat od inych, ze to robi spravne.

anonym_29889c
Dnes o 13:32
@nyusika

Dakujeme za oznam.

dovolim si len oponovat - mat upratany byt je len vecou organizacie a sikovnosti - pokial je pre teba stresom zit v cistote. problem je inde,
ale je to tvoje rozhodnitie a ako som napisala - velmi si vazim toto tvoje tajne vyznanie.
nie kazda sa chce chvalit tym, ze pije kavu s muzom v hunuse.

@nyusika
tento tvoj prispevok je riadne vytiahnuty na maximum.
Vravis o hnuse a ona o prevadzkovom neporiadku, hrackach na zemi, neposkladanom pradle a nevylestenej baterii.
Ty nemáš deti, takže tvoja domácnosť musí byť tip top, veď ti tam nemá kto našpiniť, to je jasné. Ty si to vôbec nevieš predstaviť, čo autorka myslí. Ja keby nemám deti, tiež mám čisto. Také je to ľahké. Ale asi si sa pochválila a je ti lepšie, tak je to ok.

nyusika
Dnes o 13:33
@anonym_29889c

@nyusika
tento tvoj prispevok je riadne vytiahnuty na maximum.
Vravis o hnuse a ona o prevadzkovom neporiadku, hrackach na zemi, neposkladanom pradle a nevylestenej baterii.
Ty nemáš deti, takže tvoja domácnosť musí byť tip top, veď ti tam nemá kto našpiniť, to je jasné. Ty si to vôbec nevieš predstaviť, čo autorka myslí. Ja keby nemám deti, tiež mám čisto. Také je to ľahké. Ale asi si sa pochválila a je ti lepšie, tak je to ok.

@anonym_29889c
co je pre niekoho prevadzkovy poriadok, moze byt pre ineho hnus...konkretne comu nerozumies ?
ja pisem KONKRETNE o neumytom riade odlozenom v dreze - pre mna humus

zmrzlinka2021
Dnes o 14:13

@anonym_autor

co ma poriadok a zena dokopy? Preco nespominas v tomto smere aj muzov?

petronelag
Dnes o 14:18

Ja sa snažím mať doma poriadok, aspoň na strednej úrovni a trochu sa čudujem, že keď som ešte bývala doma, mama mala lepší poriadok, ešte aj vo vyššom veku.

anonym_ab2e97
Dnes o 14:26

Môže byt poriadok a kľud
Môže byt neporiadok a žena ajtak večer ko
Takže ako to máš ty,tak to máš ty a keď to je dobré pre teba to je základ

viestta
Dnes o 14:28
@mooonika1975

@viestta aj mne je to dávno jedno, aby som večer išla povysavat a každý večer, lebo nezaspim…. No kks to je čo???

@mooonika1975 neviem, mozno aj trauma z detstva

mooonika1975
Dnes o 14:32
@viestta

@mooonika1975 neviem, mozno aj trauma z detstva

@viestta je to možné,

anonym_770906
Dnes o 14:59

@anonym_autor uz to mam aj ja tak podobne. Neriesim. Ked sa mi chce upracem ked sa mi nechce pocka to. Samozrejme vsetko s mierou. Pradlo oprate pocka. Spinavy riad na linke by asi smrdel. Ale aby som po nociach vysavala to nehrozi. A ja neverim vyupratovanym domacnostiam 🤣. U nas sa musi vzdy niekto ohlasit ked chce prist. A sama zhodnotim ci mam upratane aby mohol alebo pride inokedy.

Strana
z4