icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

nin12345
6. máj 2025
@mamamasama

Je vtipné to tu čítať. Takmer všetky domáce tu píšu len to, aké sú spokojné a aký je dom fajn a tie, čo žijú v byte sa nás silou mocou snažia(až agresívne) presvedčiť, aký je dom nahovno. 😅 Cítim tu tak trocha závisť. My sa do vás nenavážame. Vy do nás, áno. Prečo asi. 😅😁

@mamamasama no ja to môžem porovnať celý život som žila v dome až posledné roky na škole a s dieťaťom v byte a dom je 100krat lepší. A dúfam že pri dnešných cenách sa mi podarí raz na dom naškriabať lebo v bytoch je to podľa mňa zle😄

lenka.25
6. máj 2025
@mamamasama

Je vtipné to tu čítať. Takmer všetky domáce tu píšu len to, aké sú spokojné a aký je dom fajn a tie, čo žijú v byte sa nás silou mocou snažia(až agresívne) presvedčiť, aký je dom nahovno. 😅 Cítim tu tak trocha závisť. My sa do vás nenavážame. Vy do nás, áno. Prečo asi. 😅😁

@mamamasama veľmi primitívny ale štandardný konikovsky názor . Ja ti ho neberiem . Hej , presne preto sme s mužom predali dom , aby sme ho ostatným a hlavne tebe závideli 👌 .

alenka58
6. máj 2025

@nin12345 ono záleží v akom byte

mantilka
6. máj 2025

Podľa toho ako chces tráviť voľný čas. Pri dome už toho voľného času je oveľa menej. My máme veľký dom a je čo upratovať...ako dva byty. Je to pekné ale niekedy by som chcela aj viac kľudu. A záhrada vždy chce svoj čas. Keď si myslis, že anglický trávnik je pohodička, tak to je veľký omyl...okolo trávnika treba veľa behať. Teraz je kopec burín, škodcov...čo kedysi nebolo, počasie sa zbláznilo.
Máme sedenie na terase, ale toľko si ho nežijem koľko by som si priala.
Ked chces vyletovat, byt je lepší. Ak chces tráviť veľa času v záhrade a nevadí ti to, potom dom.

liusa82
6. máj 2025
@nin12345

Hlavné ak ste ľudia ktorým sa moc nechce do roboty určite je lepší byt. Poznám ľudí čo celý život boli v byte a presťahovali sa do domu a nestarajú sa tam absolútne o nič a tak to aj vyzerá. O dom sa treba starať, kosiť, natierať, sadiť, uskladniť drevo, zazimovat záhradu, tu ti odskočí kachlička, tu treba chodník urobiť, zrazu sa kosačka pokazí, treba pily kladivá, nožnice na stromky no nie je to len tak. Ale za ten kľud v lete keď si sadnes na terasu ku bazénu s kávou alebo si urobíš grilovačku v altánku to stojí. No naozaj to nie je pre každého

@nin12345 no tak my kúrime iba elektrikou podlahovka a ešte aj klímou.Možno niekto kuri aj tuhými palivami ale tak hádam v starých domoch nejakých rozheganých.Máme síce aj krbovky ale to používam párkrát do roka na atmosféru a drevo si dám objednať už nasekané priamo len hodiť do krboviek.V tomto my robotu nemáme teda nijakú.V živote by som nechcela mať trebárs kotol na tuhé palivá a narobiť sa ale áno existujú aj také možnosti.My už máme moderne aby sme sa teda nenarobili.My naozaj máme dom na relax a radosť

nin12345
6. máj 2025
@liusa82

@nin12345 no tak my kúrime iba elektrikou podlahovka a ešte aj klímou.Možno niekto kuri aj tuhými palivami ale tak hádam v starých domoch nejakých rozheganých.Máme síce aj krbovky ale to používam párkrát do roka na atmosféru a drevo si dám objednať už nasekané priamo len hodiť do krboviek.V tomto my robotu nemáme teda nijakú.V živote by som nechcela mať trebárs kotol na tuhé palivá a narobiť sa ale áno existujú aj také možnosti.My už máme moderne aby sme sa teda nenarobili.My naozaj máme dom na relax a radosť

@alenka58 to je jedno v akom byte úplne.. samozrejme som nemyslela dvojposchodove mezonety s vlastnou záhradou ale klasické normálne byty
@liusa82 ty si asi sama stará a rozheganá (prepác len súdim z ničoho ako ty). Drevo má inú vôňu, atmosféru, iné teplo, milovala som keď celé zimy horel kozub. Ľudia čo majú aj trošku vkusu na priestor nie len chladná biela a trochu rodinnej atmosféry kúria hlavne kozubom.

nin12345
6. máj 2025
@liusa82

@liusa82 sorry teraz mi došlo že ty myslíš kotol na tuhé palivo ale tak s tým už snáď nekuri nikto nie? Ale keď kúriš normálne kozubom a chceš aj mať nejakú atmosféru a prirodzené teplo v dome tak ti je toho dreva treba dosť nie zopár polienok čo si dáš doviezť nasekane. To sa zvyčajne objedná metrovina a pekne nakálať, naukladať na suché miesto nastiepat triesky.

cafelatte
6. máj 2025

Dom v meste, centrum v pesej dostupnosti.

liusa82
6. máj 2025
@nin12345

@liusa82 sorry teraz mi došlo že ty myslíš kotol na tuhé palivo ale tak s tým už snáď nekuri nikto nie? Ale keď kúriš normálne kozubom a chceš aj mať nejakú atmosféru a prirodzené teplo v dome tak ti je toho dreva treba dosť nie zopár polienok čo si dáš doviezť nasekane. To sa zvyčajne objedná metrovina a pekne nakálať, naukladať na suché miesto nastiepat triesky.

@nin12345 ale ved píšem že my použivame krbovky len na atmosferu pár krát do roka a stačí nam jedna klietka taká väčšia nasekaná.To si mi teda dala rozheganá ale aspoň som sa zasmiala😀 a krbom stále kuriť no volakedy som zažila aj to a tie špinavé izby no nechci vidieť ked s tým kúriš v kuse skoro každý deň čo to dorobí

darinkal
6. máj 2025

Ani za svet. Milujem život v meste. Všetko na dosah. Všetko kúsok. Prejdem pešo keď treba. Proste luxus mať všetko po ruke na dosah. Nechápem čo ľudia vidia na živote na dedine / chalupe / len bič na seba. Kamoska býva 4 rok na chalupe , keď vidím ako sa tam ide zrobit všetky peniaze tam sype , dovolenku si nedopraje …. Nechápem načo ne taký život .. by som sa tam zbláznila. Ďakujem neprosím.

miskakyska
6. máj 2025
@marsmykkok

ideál dom v meste. Píšu ti tu hlavne matky na MD takže ich názor by som nebrala do úvahy. Ale na dedine len dochádzanie do práce ak bývaš napríklad 15km od práce zaberie denne hodinu času, za týždeň 5 za mesiac 25 hodín času. Plus musíš živiť auto čo tiež ak zoberieš kúpnu cenu, servis, tankovanie máš minimálne 300 eur mesačne. Keby bývaš v byte 5 minút peši od práce auto stačí v rodine jedno alebo žiadne, netreba 2 a do práce necestuješ 5 hodín týždenne, ale 50 minút a to máš vyše 4 hodiny k dobru len na tomto. Nebodaj ešte ak budú deti a mať krúžky v meste a budeš im robiť taxikára, to polku dňa stráviš v aute čo by si v meste v byte mohla využiť na oddych.

@marsmykkok bývam na dedine... do roboty dochadzam autobusom 12km tam,aj späť... cestovné ma výjde 18e za mesiac.. takže netreba dramatizovat...ale☝️ kľudne by som si skúsila aj podnájom...alebo ešte lepšie... domček na samote u lesa😄keby som sa nebála medveďov...proste všetko má svoje výhody,aj nevýhody..darmo...kto je v byte,chce dom...kto v dome,chce byt...
Autorka treba vyskúšať, čo bude lepšie vyhovovať...zadrhel najdeš, či v bývaní v byte, či v dome

tiezjedna
6. máj 2025
@miskakyska

@marsmykkok bývam na dedine... do roboty dochadzam autobusom 12km tam,aj späť... cestovné ma výjde 18e za mesiac.. takže netreba dramatizovat...ale☝️ kľudne by som si skúsila aj podnájom...alebo ešte lepšie... domček na samote u lesa😄keby som sa nebála medveďov...proste všetko má svoje výhody,aj nevýhody..darmo...kto je v byte,chce dom...kto v dome,chce byt...
Autorka treba vyskúšať, čo bude lepšie vyhovovať...zadrhel najdeš, či v bývaní v byte, či v dome

@miskakyska mňa by z domu nedostal ani mezonet so záhradou v centre😉

nika1971
6. máj 2025
@darinkal

Ani za svet. Milujem život v meste. Všetko na dosah. Všetko kúsok. Prejdem pešo keď treba. Proste luxus mať všetko po ruke na dosah. Nechápem čo ľudia vidia na živote na dedine / chalupe / len bič na seba. Kamoska býva 4 rok na chalupe , keď vidím ako sa tam ide zrobit všetky peniaze tam sype , dovolenku si nedopraje …. Nechápem načo ne taký život .. by som sa tam zbláznila. Ďakujem neprosím.

@darinkal teraz nechápeš,až budeš staršia pochopíš...a možno nie...mne tiež dom v lese na vidieku nechýbal...chcela som len mesto...a teraz? Keď sa dá,utekám z mesta preč na chalupu...

nin12345
6. máj 2025
@liusa82

@nin12345 ale ved píšem že my použivame krbovky len na atmosferu pár krát do roka a stačí nam jedna klietka taká väčšia nasekaná.To si mi teda dala rozheganá ale aspoň som sa zasmiala😀 a krbom stále kuriť no volakedy som zažila aj to a tie špinavé izby no nechci vidieť ked s tým kúriš v kuse skoro každý deň čo to dorobí

@liusa82 haha prepáč aj ja sa už smejem.. no lenže my sme s drevom vždy kurievali každý deň celú zimu a nikdy izby špinavé neboli to si nesmieš pustiť dym do izby. Najskôr pustiť vzduch do krbu otvoriť komín a až tak dvierka. Naozaj špinavá obývačka nikdy nebola a to sa v nej drevom kúri 20 rokov

done
6. máj 2025

Záleží od osobných preferencií aj od ceny bytu/domu. My sme za rovnakú cenu mali na výber buď panelákovú garsónku 16 m2 v BA, alebo 15 ročný átriový dom 200 m2 so záhradou 600 m2 na dedine s priamym vlakovým spojením do BA.

darinkal
6. máj 2025
@nika1971

@darinkal teraz nechápeš,až budeš staršia pochopíš...a možno nie...mne tiež dom v lese na vidieku nechýbal...chcela som len mesto...a teraz? Keď sa dá,utekám z mesta preč na chalupu...

@nika1971 samozrejme , že chápem. Moji rodičia žijú v chalupe. Mám averziu doslova. Jedine čo mi stačí , keď ideme na návštevu v lete , že sedíme vonku na záhradke. To je jediná vyhoda v lete na dome. Ale ja som si urobila nádhernú terasu ktorú milujem takže , ja život v meste kým som mladá naozaj nepotrebujem. A na starobu by som chcela dožiť niekde v teple v taliansku. Sicília alebo tak silno nad tým uvažujem. 🌸

darinkal
6. máj 2025
@darinkal

@nika1971 samozrejme , že chápem. Moji rodičia žijú v chalupe. Mám averziu doslova. Jedine čo mi stačí , keď ideme na návštevu v lete , že sedíme vonku na záhradke. To je jediná vyhoda v lete na dome. Ale ja som si urobila nádhernú terasu ktorú milujem takže , ja život v meste kým som mladá naozaj nepotrebujem. A na starobu by som chcela dožiť niekde v teple v taliansku. Sicília alebo tak silno nad tým uvažujem. 🌸

@darinkal oprava * život na dome

miskakyska
6. máj 2025
@tiezjedna

@miskakyska mňa by z domu nedostal ani mezonet so záhradou v centre😉

@tiezjedna 🤷vekom sa tie myšlienkové pochody akosi menia😄

euka210
6. máj 2025

Ano, je to tak.
Zila som 26r v panelaku na sidlisku, kamaratke na VS zavidela, ze byva vo velkom dome...ona mi povedala, ze to je kopec roboty okolo, ze ona tak zit nechce.
Ona zije v Ba v byte a ja som skoncila v dome na dedine...ano, je okolo domu stale kopec prace a v byte je to jednoduchsie urcite.

hankab
6. máj 2025
@mantilka

Podľa toho ako chces tráviť voľný čas. Pri dome už toho voľného času je oveľa menej. My máme veľký dom a je čo upratovať...ako dva byty. Je to pekné ale niekedy by som chcela aj viac kľudu. A záhrada vždy chce svoj čas. Keď si myslis, že anglický trávnik je pohodička, tak to je veľký omyl...okolo trávnika treba veľa behať. Teraz je kopec burín, škodcov...čo kedysi nebolo, počasie sa zbláznilo.
Máme sedenie na terase, ale toľko si ho nežijem koľko by som si priala.
Ked chces vyletovat, byt je lepší. Ak chces tráviť veľa času v záhrade a nevadí ti to, potom dom.

@mantilka kedysi ale ani ludia nemali domy “pre radost”, ale na to, aby na nich vyslovene muklovali od rana do noci. Preto mozno aj panuje taky nazor, ze nastahujes sa do domu a uz si nikdy nesadnes.
Viem to porovnat z časoveho hladiska - ako decko som byvala v dome, kde sa nonstop robilo bud na dvore alebo v zahrade. K tomu role, vinice. Clovek rano o 6 vysiel von a zaliezol naspat o pol10, ked uz bola uplna tma. Padol do postele zronený, a na druhy den znovu. Teraz je to uplne o inom.
Ano, stale je v dome o nieco viac prace ako v byte, predsa ma aj pozemok, ktory treba udrziavat. No zaroven uz ludia nemaju 5à zahrady, filiovniky, prasiatka, kacky, sliepky. Neryluju zahradu na jesen 3 tyzdne.
V dnesnej dobe uz dom = pohodlie a uzivanie si jeho vyhod. 3 vyvysene zahony, automatické zavlažovanie, roboticke kosacky, bazeny. Kavicka a obed na teraske s vyhladom na detske ihrisko na dvore.

gov
Odpoveď bola odstránená
euka210
6. máj 2025
@hederamonstera

Moj muz by umrel v byte, moj brat by umrel v dome. Staci ti to ako vysvetlenie?

@hederamonstera presne 😁 moj sa v bytovke nudil tych par rokov co sme tam byvali...a "smeje sa" z mojho brata, ktoreho jedina praca okolo domu je pokosit a pestovanie v skleniku...lebo toto robim u nas ja, kosi uz syn a manzel majstruje, opravuje, vylepsuje, stara sa o zvierata, pili a rube drevo na zimu, kosi travu a susime na seno, vozime s traktorikom atd...

mandzula
6. máj 2025
@mamamasama

@mamamasama aka zavist? Ja napriklad mam dom a zijem v byte, lebo dom mi nevyhovuje.

avicii18
6. máj 2025

Hlavný je pocit domova. A s kým ten pocit zdieľate. Aké je to miesto, je úplne vedľajšie.

marca12
6. máj 2025

Urcite je zivot v byte pohodlnejsi. Nemusis nic riesit okrem upratovania,mozes ist hocikedy kam len chces. V dome,ak chces mat prijemne prostredie,treba udrziavat zahradu. Ale je len na tebe aku zahradu si zalozis. Ak chces vyletovat a zit,treba si zalozit bezudrzbovu zahradu,kde len pokosis travnik alebo si kupis roboticku kosacku. Okolo domu je dost prace,ked to chces mat pekne,ale je to na nezaplatenie pocitovo. Cele dni si vonku,v lete v bazene. Kdezto v byte si odkazana na verejne priestranstva a kupaliska.

marca12
6. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov 🤦

fkata
6. máj 2025

Za mňa je dom oveľa lepší, ale ako komu. Ako dieťa som vyrastala v dome, v menšom meste, ale vtedy sa mi moc nechcelo piplať medzi kvetmi, ani kosiť.
Teraz žijeme v byte a ledva čakám, aby sme dostavali dom, lebo ma to už nebaví, že sused odšťavuje ráno o 4-tej, večer počúvam futbal od suseda a pomaly poznám všetky finančné problémy suseda, keďže vkuse vrieskajú.

modrahruska
6. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov wau, tak vacsiu blbost som uz davno necitala, ibaze by to bolo myslene ako (velmi zla) ironia ci vtip 🤦‍♀️

hankab
6. máj 2025
@darinkal

@darinkal nechapes presne tak, ako my, žijúci na dedine nechápeme, co ini vidia na byvani v meste v panelaku. Je to o tom, ze kazdemu vyhovuje nieco ine. Nic viac.
Kazdy den z nasej dediny cestujem cez mesto do prace do inej dediny, pricom v meste vyzdvihujem kolegynu. Vyjdem von z auta na sidlisku, vsade okolo mna milion ludi kracajucich do školy/prace. Je mi to divne a neprirodzene. Pred svojim domom vyjdem von a niet tam cely rok zivej duse, bozsky pokoj, ziadny pohyb. Cestou domov si v meste vybavim vsetko co potrebujem a zaleziem si do svojej kludnej tichej bubliny, kde ma nikto nevidi a nepocuje. A ked nieco potrebujem v nedelu z obchodu, sadnem do auta a som v meste za 7 minut. Rovnako by som do toho auta sadla aj v meste, lebo velke obchody nie su v pesej dostupnosti. Postu, lekara, benzinku, 3 potraviny, drogériu, stavebniny, mäsiarstvo, 2 zmrzliny, lekaren, pizzeriu mame 300m od domu. V dedine.

beloved
6. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov Super si opisal byvanie v panelaku, presne kvoli tomuto sme usli do domu 🙂