icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

sisska96
6. máj 2025
@belllinka

@paulina291 okolo 3 rokov zacne tvoje dieta aj vyhladat rovesnikov, cize uvidis, ze radsej sa bude hrat na verejnom ihrisku s inymi detmi, ako sam skakat doma na trampoline 🙂 Ved uvidis

@belllinka prečo by mal sám skákať na trampolíne? :D

isis234
6. máj 2025

Dom. Máš tam súkromie. Síce záleží aj akých máš susedov. Náklady na bývanie sú menšie. Práca v záhrade= prírodné fitko.

oceanahory
6. máj 2025
@belllinka

@paulina291 okolo 3 rokov zacne tvoje dieta aj vyhladat rovesnikov, cize uvidis, ze radsej sa bude hrat na verejnom ihrisku s inymi detmi, ako sam skakat doma na trampoline 🙂 Ved uvidis

@belllinka Ja som napr. cele detstvo, co sa pamatam neznasala celu nasu zahradu 😅 a to sme mali hojdacky, pieskovisko, smyklavku...furt sme sa tam iba so sestrou nudili a zavideli ostatnym z bytoviek, co sa hrali na ihriskach spolu. Ja som celu pubertu stravila a kamosmi na ihriskach pri bytovkach, zahradu som vyuzila az neskor, ked mi rodicia dovolili uz nejake party s kamosmi...ale tak pri rodicoch to nikdy nebolo samozrejme "ono" 🤷😅.

isis234
6. máj 2025
@doriiis

@alenka58 ....no tak v byte môžeš síce vysávať a prať o 21:00 večer,ale susedia nadšení asi nie sú.
Čítam tu veľa príbehov,kde sa niektorí boja aj pustiť telku,lebo čo keď to bude susedovi vadiť.Nie dakujem

@doriiis a štekot psov. Vrtanie keď prerábajú- takmer celý deň, dlho do večera.
@autorka V dnešnej dobe, aj keď sa ti v byte niečo pokazí, musíš zavolať na opravu súkromníka. Veľmi dávno to riešilo bytové družstvo. Teraz sa platí na faktúru a je to drahšie,
V dome máš väčší kľud a pohodlie

eliska13
6. máj 2025

To záleží na tebe tvojom zivotnom style, veku...pre mňa je veľké plus, že od jari do jesene žijeme vonku na terase, jeme, dcéra sa tam učí...v paneláku o polovicu vyššie platby, kúrim kedy chcem, vysavam kedy chcem, keď bola malá nemusela som riešiť, že treba ísť von a variť dalo sa oboje.Netreba chodiť na drahe kúpaliska, viac sa socializujeme grilujeme, posedenia...viem si sama dopestovať, v byte sme boli do dcérinych 6 r a je to veľký rozdiel.Uz si v byte pripadám ako v klietke potrebujem akčnejší život.My bývame 10 r a opravy zatiaľ neriešime.Raz týždenne ob týždeň sa pokosi.V dome je viac upratovania to určite.Myslm si, že aj na "starobu" sa ľudia viac pomotaju v dome ako byte nájdu si niečo čo robiť.
Ale koľko ľudí toľko chutí.

sisska96
6. máj 2025
@isis234

@autorka V dnešnej dobe, aj keď sa ti v byte niečo pokazí, musíš zavolať na opravu súkromníka. Veľmi dávno to riešilo bytové družstvo. Teraz sa platí na faktúru a je to drahšie,

@isis234 už dávno nič nie je zadarmo na byte

doriiis
6. máj 2025
@isis234

@isis234 ....stekot psov v byte je teda extra trieda.Neznasam,keď psy stekajú len tak.A to bývam v dome.

hankab
6. máj 2025
@doriiis

@alenka58 ....ty možno nie,ale ja áno.Lebo aby mi niekto prikazoval,kedy smiem prať,vysávať a robiť iné činnosti je pre mňa nepredstaviteľné.A keď vychytis suseda,ktorému vadi všetko a ty sa v byte musíš obmedzovať.Nie ďakujem.Ja vo svojom dome nemusím.

@doriiis my mame takych susedov bohuzial aj v dome 😅 jedna suseda robi nocne a vadi jej, ked na dvore stekaju moje psy na jej macku na obed. A druha strka nos do vsetkeho, ked pocuje co i len zakopnutie motyky do zeme, tak nas ide poucovat ako daleko od jej 120 rocneho domu mame sadit strom tak, aby jej nespadol na hlavu. Hlupi ludia byvaju aj v bytoch aj v domoch.

betulinka1
6. máj 2025

Zalezi kolko mas penazi 🤣🤣🤣 exteriér si vies spravit tak, aby si s nim nemala robotu. Das zavlažovací system, robotickú kosačku, raz do roka na jar zavolas zahradnika, ked sa nic naozaj nic nechce. Nemusis mat zahon s paradajkami ale aj mozes. Cize to naozaj nie je ziadna veda. Za mna je dom vyhoda, ze mi nikto nedupe nad hlavou, grilujeme pohodlne a hlavne bazen. Bazen vies mat, tiez bez nejakych problémov, automaticky system si pridáva chemiu, robotický vysavac sa zapne sam na noc a filtrácia tiez. Dom uz nie je ako mali nase babky, ze dve poschodia, velka pivnica a dreli na zahrade. Mame maly bungalov 120m2 a uplne staci.

marsmykkok
6. máj 2025
@oceanahory

@belllinka Ja som napr. cele detstvo, co sa pamatam neznasala celu nasu zahradu 😅 a to sme mali hojdacky, pieskovisko, smyklavku...furt sme sa tam iba so sestrou nudili a zavideli ostatnym z bytoviek, co sa hrali na ihriskach spolu. Ja som celu pubertu stravila a kamosmi na ihriskach pri bytovkach, zahradu som vyuzila az neskor, ked mi rodicia dovolili uz nejake party s kamosmi...ale tak pri rodicoch to nikdy nebolo samozrejme "ono" 🤷😅.

@oceanahory tak ako vlastný dvor čo sa týka detí je tak fajn pre deti 2 až 4 roky, potom presne je to tam nuda a aj deti z domov s dvorom chodia sa hrať vonka. Tiež sme mali dvor, záhradu a chodila som sa s deťmi hrať inde ako staršia, nevyužívala som záhradu a dvor vôbec.

gaborka28
6. máj 2025

ja by som jednoznacne vybrala byt, moj muz dom. proste zalezi od preferencii a nastavenia. za mna byt po vsetkych strankach. az na jednu - a ta je dost podstatna aj v dome, ale predsa len asi menej ako v byte - to su susedia. ja by som do domu ist nikdy nechcela, nelaka ma to, prace okolo domu su uplne pre mna spanielska dedina a relax na zahrade povazujem za totalnu nudu :D v byte sme pocas tyzdna realne par hodin, snazime sa uzivat si vsetko, co nam mesto a okolie ponuka. pre mna je alfa omega to pohodlie, ktore mi byt ponuka. rychlo upratat a utekat na ihriska, sportoviska, opekacky, akcie - stale nieco ine. naopak, zahrada je proste stale to iste. a ako vnimam skusenosti z mojho okolia, ludia/rodiny zijuce v dome sa vo vela pripadoch najradsej zdrziavaju prave na zahrade a uz sa im moc niekam nechce 🙂 (ale to nezovseobecnujem, vnimam to len podla svojho okolia)

byva pod nami suseda, ktorej prekaza, ze umyvam riad,periem, rozpravame, dychame, zijeme... proste pocuje nas aj ked nie sme doma a vsetky zvuky pripisuje nam. je to stara pani a dlho sme jej vychadzali v ustrety, ale z roka na rok su jej staznosti absurdnejsie. naposledy riesila, ze v case od 18-19 sa nemame pohybovat v obyvacke a 19-20 v kuchyni, lebo ju to vyrusuje pri seriali a potom pri veceri... pritom som nebola v tom case ani doma 😀 ak nestihnem oprat do 18, uz pracku radsej ani nepustam, lebo zas by sme mali nezhody. toto proste v dome nemas a to som asi mesiac dozadu premyslala, ze to je asi jedina vyhoda. az kym neprisiel muz (nezijeme spolu), ze v nedelu rano o siestej rubal sused vedla jeho domu drevo 😀 takze stale vidim viac vyhod pri zivote v byte. ale to som ja, otazne je, co vyhovuje tebe 🙂

paulina291
6. máj 2025
@belllinka

@belllinka Nemám pocit, že ma chápeš. Ja nepíšem, že ak máš dvor tak nemusíš ísť s dieťaťom nikdy na ihrisko. Len som napísala výhody/ nevýhody bývania v dome. A faktom pre nás je, že syn chce tráviť veľa času vonku a keby mám byť napr. 6 hodín denne s ním na ihrisku, tak ma ako introverta porazí. Na dvore nemám problém. Čiže dvor je miesto kde si aj do budúcna aspoň čiastočne vybije energiu, keď s nim nemôžeme/ nechceme ísť na ihrisko. Aj keby na to ihrisko na hodinku ideme zvyšok času je dvor výhodou. Nepoznám nikoho, kto žije v dome a bol s deťmi viac času na ihrisku ako na záhrade. Nemám pocit že ma chápeš, ja vôbec o tomto nehovorím. Už sa mi nechce na to míňať energiu. Jednoducho dvor je výhoda ak má človek deti. Na ihrisko môžeš ísť či žiješ v byte alebo dome- bývať v dome a ísť na ihrisko sa nevylučuje. Ak žiješ v dome máš k tomu navyše dvor. Takže v tomto aspekte je to len výhoda za ktorú som rada a ja osobne ju momentálne využívam- to či ju budem využívať o 2 roky je pre mňa absolútne nepodstatné

zuzana76
6. máj 2025
@marsmykkok

ideál dom v meste. Píšu ti tu hlavne matky na MD takže ich názor by som nebrala do úvahy. Ale na dedine len dochádzanie do práce ak bývaš napríklad 15km od práce zaberie denne hodinu času, za týždeň 5 za mesiac 25 hodín času. Plus musíš živiť auto čo tiež ak zoberieš kúpnu cenu, servis, tankovanie máš minimálne 300 eur mesačne. Keby bývaš v byte 5 minút peši od práce auto stačí v rodine jedno alebo žiadne, netreba 2 a do práce necestuješ 5 hodín týždenne, ale 50 minút a to máš vyše 4 hodiny k dobru len na tomto. Nebodaj ešte ak budú deti a mať krúžky v meste a budeš im robiť taxikára, to polku dňa stráviš v aute čo by si v meste v byte mohla využiť na oddych.

@marsmykkok kolko ludi byva v meste 5 minut od prace?

zuzana76
6. máj 2025

ja som panelakove dieta, 40 rokov som zila v byte a teraz niekolko rokov v dome. jednoznacne dom, pridem domov, mam kde zaparkovat, auta sme mali dve aj predtym, na kupalisku som nebola ani nepamatam, mam bazen, robime grilovacky, mame par korenov rajcin, inak len travnik, uz davno pracujem.Takze deti nemam malle, tie si pochvaluju byvanie v dome nedaleko mesta. Pozemok tak akurat pre nas - 6 arov. Ak by som nemusela, uz by som sa do bytu nikdy nevratila. Neviem, co bude na stare kolena. Dufam, ze dozijem v dome.

alenamihal
6. máj 2025

Dom..uz len ked citam ake maju ludia problemy so susedmi v bytovke,tak uz len to ma odradza .. ..a to ticho v dome je na nezaplatenie...zahrada je ako psychohygiena..

zuzubb007
6. máj 2025

Bývala som aj byt aj dom, a jednoznačne nenahraditeľný je dom, vôbec žiadna panika pokosim raz sa týždeň, dva a hotovo nič iné nemusím robiť a ani nerobím, nikdo ti nekaze pestovať alebo mať milión kvetov v tom prípade je okolo toho robota, v dome robíš čo chces kedy chces a nikdo ťa nepočuje a nesleduje pokiaľ niesi na dedine 🤣🙈

zuzubb007
6. máj 2025
@zuzana76

@zuzana76 ja tak bývam 🙈, a muž má do práce len zísť 12 schodov 🤣

softiesofie
Autor odpoveď zmazal
marsmykkok
6. máj 2025
@zuzana76

@zuzana76 5 minút peší alebo mhd dosť ľudí, ak sa nebavíme o veľkomestách ako Košice, Bratislava. Ale v nejakom okresnom meste ak kupujem byt tak miesto vyberám aj podľa pracoviska. A na každom sídlisku máš škôlku/školu, reštaurácie, obchody, nejakú administratívnu budovu, teda dá sa robíť na sídlisku kde bývaš, lebo je tam kopa možností.

zuzana76
6. máj 2025
@marsmykkok

@zuzana76 5 minút peší alebo mhd dosť ľudí, ak sa nebavíme o veľkomestách ako Košice, Bratislava. Ale v nejakom okresnom meste ak kupujem byt tak miesto vyberám aj podľa pracoviska. A na každom sídlisku máš škôlku/školu, reštaurácie, obchody, nejakú administratívnu budovu, teda dá sa robíť na sídlisku kde bývaš, lebo je tam kopa možností.

@marsmykkok ja neviem, ale ludia zvyknu pracu aj menit. Samozrejme, ze nemat pracu 50-80 km od bydliska, ale 20 km je uplne bezne. Ja som teda 5 minut nedochadzala do ziadnej. Vsade to bolo autom minimalne 10- 15 minut.

zuzana76
6. máj 2025
@marsmykkok

@marsmykkok okrem toho dost penldujem, pracujem, studujem, deti vozim, mame to na rozne smery, ale ja som aktivna, nevedela by som byt zasita na jednom sidlisku a mat vsetko tam, to je nuda pre mna.

marsmykkok
6. máj 2025
@stvura

@marsmykkok 15km do prace pol hodinu tam a spat? Neblazni...byvam 16km od NZ, rano mi trva cesta do roboty presne 12minut a to mam pracu kvazi na konci NZ. Moj kolega z druhej strany mesta pride za 10 minut. A to jazdim predpisovo. Spat je to v spicke (zvaca od 14tej do 16tej) uz diskutabilne, ale to asi pre kazdeho bez ohladu v akom case ide. Optimalne na znizenie nakladov je mat elektricke auto na take kratke vzdialenosti. K tej zahradke v meste - v NZ by si ju napriklad bez auta ani nedala lebo tie zahradkarske oblasti su tak daleko (nehovoriac ze vsetko tam musis doniest a to asi na bajku tazko). Skoro vsade treba zavazat autom, takze bez auta je nonsen - a to nevnimajuc kruzky deti, lebo vsetko je zvacsa na inom konci mesta. Tiez skolu nebudes mat po oknom. Ako mozno ano, ked budes v centre, robit na urade v centre a deti kusok skola, bez kruzkov, mozno tak v centre 1kruzok. Ale tym padom zasa relax nula bodov, lebo tam mas vsetky hody, akcie, kolotoce, trhy a podobne blbosti.

@stvura tak záleží že či ideš 15 km po dialnici hlavne, to prejdeš aj za 10minút, či po cestách kde je 90, ale máš aj také dediny čo sú za sebou obce a teda v obciach máš 40-50 rýchlosť a ak ideš takto 13km 50tkou cez obce a potom na vstupe do mesta nejaké cesta kde bývajú kolony ráno a poobede tak kľudne je to aj 25-30minút.

marsmykkok
6. máj 2025
@zuzana76

@marsmykkok ja neviem, ale ludia zvyknu pracu aj menit. Samozrejme, ze nemat pracu 50-80 km od bydliska, ale 20 km je uplne bezne. Ja som teda 5 minut nedochadzala do ziadnej. Vsade to bolo autom minimalne 10- 15 minut.

@zuzana76 zvyknú ľudia prácu meniť, ale ak žiješ na sídlisku kde ako píšem vyššie máš školu, škôlku, obchody, reštaurácie, nejakú administratívnu budovu tak ak chceš, nájdeš si prácu aj v pešej dostupnosti. Jasné, že na dedine to človeka ani nenapadne ak tam je len kostol a krčma a farára robiť bežný človek nemôže a obsluhovať pijanov nie je tiež sen každého. Ale mám dosť známych čo žijú takto na sídliskách a ked aj menili prácu, chceli pracovať v pešej dostupnosti od bydliska. Samozrejme nájdu sa aj ľudia čo bývajú v centre mesta a pracujú v centre iného mesta. Ale ak pracuješ v pešej dostupnosti od bydliska na cestu dáš nula eur. Ak chodíš autom 20km a reálny kilometer jazdy (cena auta, servis, benzín, opravy) stojí 0,25 až 0,30 centov kilometer to precestuješ za mesiac cca 250 eur. A zarobiť o 250 eur viac nie je zlé.

liusa82
6. máj 2025

no my máme dom a nerobíme tam skoro nič okrem pokosenia trávy a sem tam dačoho čo podstrihnem atd.Rastliny mám hlavne tie ťahavé mne sa to páči na taký štýl aj spolu s brečtanom.Jedine kosíme raz za dva týždne alebo raz za týždeň podla toho ako rýchlo rastie tráva.To je všecko.My máme dom na rekreáciu a oddych a nie aby som tam dušu vypustila.A áno chodíme aj na dovolenky dokonca aj na dlhšie obdobie 2,3 týždne.Kto si ako zariadi tak má.Ak mulčujú v jednom kuse v záhrade vtedy je veru na starosť.Ale niekomu aj to mulčovanie robí radosť.Ja som prakticky len cca 3 rok v dome inak odchovaná v byte ale viem že do bytu by som už nikdy nešla.Joj ten domový klídek je na nezaplatenie a ked tak prší všetko stíchne aj teraz hrobové ticho je všade.A ak sa tu píše od hluku od susedov to je uplne iný hluk v dome z ulice ako v byte ak sa kosí alebo píla ide sem tam.Najviac počuť od priameho suseda vedla alebo ešte oproti inak z dialky ak dakto kosí ale to je nič.To sa s bytovkou nedá ani porovnať ak sa tam trieska alebo prerába tak trasie celým barakom.Za mňa byt nula bodov ber dom🙂 ale zase treba vyberať aj miesto s rozumom.My sme tak že domy sú roztrúsené nie jeden na druhom

zuzana76
6. máj 2025
@marsmykkok

@zuzana76 zvyknú ľudia prácu meniť, ale ak žiješ na sídlisku kde ako píšem vyššie máš školu, škôlku, obchody, reštaurácie, nejakú administratívnu budovu tak ak chceš, nájdeš si prácu aj v pešej dostupnosti. Jasné, že na dedine to človeka ani nenapadne ak tam je len kostol a krčma a farára robiť bežný človek nemôže a obsluhovať pijanov nie je tiež sen každého. Ale mám dosť známych čo žijú takto na sídliskách a ked aj menili prácu, chceli pracovať v pešej dostupnosti od bydliska. Samozrejme nájdu sa aj ľudia čo bývajú v centre mesta a pracujú v centre iného mesta. Ale ak pracuješ v pešej dostupnosti od bydliska na cestu dáš nula eur. Ak chodíš autom 20km a reálny kilometer jazdy (cena auta, servis, benzín, opravy) stojí 0,25 až 0,30 centov kilometer to precestuješ za mesiac cca 250 eur. A zarobiť o 250 eur viac nie je zlé.

@marsmykkok mne to je jasne, ale mojou viziou nie je sa obmedzovat, ze usetrim 250 eur. Ja neusetrim, lebo by som si vymyslela este nieco ine. Ja musim zarobit tolko, aby som mala aj na bezin, aj na vsetky vydavky. Zit na sidlisku a pracovat na tom istom sidlisku, deti na tom istom sidlisku maju skolu, muz tam pracuje. Neviem, mne to evokuje socializmus. Ale vravim, to je moj problem. Jednoducho mne cestovat nevadi.

zuzana76
6. máj 2025

A sidliskove ihriska som neznasala, chodili sme s detmi malokedy. nam vyhovuje nas pozemok, nasa terasa, nas dom a sme spokojní.

belllinka
6. máj 2025
@paulina291

@belllinka Nemám pocit, že ma chápeš. Ja nepíšem, že ak máš dvor tak nemusíš ísť s dieťaťom nikdy na ihrisko. Len som napísala výhody/ nevýhody bývania v dome. A faktom pre nás je, že syn chce tráviť veľa času vonku a keby mám byť napr. 6 hodín denne s ním na ihrisku, tak ma ako introverta porazí. Na dvore nemám problém. Čiže dvor je miesto kde si aj do budúcna aspoň čiastočne vybije energiu, keď s nim nemôžeme/ nechceme ísť na ihrisko. Aj keby na to ihrisko na hodinku ideme zvyšok času je dvor výhodou. Nepoznám nikoho, kto žije v dome a bol s deťmi viac času na ihrisku ako na záhrade. Nemám pocit že ma chápeš, ja vôbec o tomto nehovorím. Už sa mi nechce na to míňať energiu. Jednoducho dvor je výhoda ak má človek deti. Na ihrisko môžeš ísť či žiješ v byte alebo dome- bývať v dome a ísť na ihrisko sa nevylučuje. Ak žiješ v dome máš k tomu navyše dvor. Takže v tomto aspekte je to len výhoda za ktorú som rada a ja osobne ju momentálne využívam- to či ju budem využívať o 2 roky je pre mňa absolútne nepodstatné

@paulina291 Ale ja ťa chápem, ty nechápeš, čo ti hovorím. Ja už mám veľké deti, ale veď píšem, že to pochopíš tak cca o rok, o dva. Ok , už to nemusíme riešiť

bosorkabb
6. máj 2025

Mne viac vyhovuje byt v centre mesta a cez víkend a voľné dni smer chata.
Moja mama aj ja sme žili v dome a stále niečo trebalo riešiť.

nin12345
6. máj 2025

Hlavné ak ste ľudia ktorým sa moc nechce do roboty určite je lepší byt. Poznám ľudí čo celý život boli v byte a presťahovali sa do domu a nestarajú sa tam absolútne o nič a tak to aj vyzerá. O dom sa treba starať, kosiť, natierať, sadiť, uskladniť drevo, zazimovat záhradu, tu ti odskočí kachlička, tu treba chodník urobiť, zrazu sa kosačka pokazí, treba pily kladivá, nožnice na stromky no nie je to len tak. Ale za ten kľud v lete keď si sadnes na terasu ku bazénu s kávou alebo si urobíš grilovačku v altánku to stojí. No naozaj to nie je pre každého

mamamasama
6. máj 2025

Je vtipné to tu čítať. Takmer všetky domáce tu píšu len to, aké sú spokojné a aký je dom fajn a tie, čo žijú v byte sa nás silou mocou snažia(až agresívne) presvedčiť, aký je dom nahovno. 😅 Cítim tu tak trocha závisť. My sa do vás nenavážame. Vy do nás, áno. Prečo asi. 😅😁