icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

andreso28
6. máj 2025

Ja som zažil dom, byt v novostavbe, paneláku, staršej novostavbe. Teda viac-menej všetko. Za mňa je top menší dom s menšou záhradou, minimom susedov (žiaden dvojdom a podobne) a dobrou občianskou vybavenosťou a spojením so 'svetom'. Hocijaké bývanie v byte nevyrovná dom, nikdy. Ak je sused večer na terase, zavrieš okno, poprípade stiahneš roletu a môže ti to byť jedno. V byte si takto nepomôžete. 😊 Apropo novostavby, za mňa horšie ako panelák, v nájmoch sa točia ľudia, vlastníkom je to poväčšinou jedno (prenajímam viac bytov, mám dom, rodinu a verte mi, viac času ako niekto, kto má jeden byt nemám, aby som riešil napr alkoholové excesy mojich nájomníkov) a akusticky je to často podobne chabé ako v paneláku.

cukroska
6. máj 2025

Tak to vie každý, že pohodlnejší je a o veľa. A na dom musia byť dvaja. Ak nechceš byť otrok .

buberova
7. máj 2025

Bývam v byte, žijem si pohodlne ☺️☺️

andymady
7. máj 2025

Mozes ist aj do bytovky so zahradkou, nie velkou. Je super mat svoj zeleny relaxacny priestor. Nasadis si par kvetov, travnik, hojdacka... Ja uz si to neviem predstavit niekde v panelaku.

tiezjedna
7. máj 2025
@modrahruska

@gov wau, tak vacsiu blbost som uz davno necitala, ibaze by to bolo myslene ako (velmi zla) ironia ci vtip 🤦‍♀️

@modrahruska z 90 % má pravdu👍

sisska96
7. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov jedine s čím nesuhlásim je vydláždiť celý dvor a žiadne stromy, rastliny.....

petrusa87
7. máj 2025

Su to starosti dom, viac upratovania, staranie sa o pozemok a o udrzbu, na cinziaku vacsinou nebyva samostatne kurenie a ked ti odide kotol na dome to mas hned niekolko tisic novy kotol alebo oprava cca 300+, ak mas starsi strecha tiez draha zalezitost, a ked niekto povie ticho, tak zas tam pocuvas kosacky od rana, pilenie dreva a samozrejme ti nemoze vadit pach domacich zvierat,,,,, mne tieto veci nevadia, ale keby zijem sama tak vydavky na chod domu nemam,,,,, a priznam sa, ze na dochodok asi by som odisla uz na byt byvat 😉

katarinanana
7. máj 2025
@doriiis

Keď počúvam,aké palky platia niektorí za nájom,fond opráv a všetky poplatky správcovi tak sa mi panenky otáčajú.Nas vyjde dom 100 M2 300 € mesačne.A to žijeme nadštandardne.Mame bazén a platíme radšej viac zálohových a dostávame naspäť.
Nemám úžitkovú záhradu,takže jediné čo treba je pravidelne kosiť.
Do bytu by ma nikto nikdy nedostal

@doriiis ale fond opráv si musíš/ mala by si si tvoriť aj pri dome. Keď zrátaš peniaze na rekonštrukciu domu v priebehu možno 50 rokov a rozrátaš si to na mesiac, vyjde ti vyššie číslo v dome než v byte.

luba98
7. máj 2025

V byte ,v paneláku je super,si ako v mravenisku, skôr niekoho stretneš,z okna je tiež zaujímavý pohľad,aj obchody,školy,zdrav.zariafenia sú blízko, nemusíš toľko používať auto, ideš do odchodu kedy sa ti zachce.Na druhej strane mať dom niekde v satelitným mestečku mi pripadá ako za trest.Zaplatíš kopu peňazí, musíš mať auto,všade je to ďaleko,za plotom sa trasieš že si sama čo keď ťa okradnú, nemáš sa s kým ani porozprávať,iba cez sieť, keď sa chceš s niekým stretnút je to dlhodobej organizácií.....V konečnom dôsledku po čase budeš túžiť sa vrátiť do bytu a civilizácie.A to som ešte nespomenula to čo ostatný koľko peňazí a času stojí údržba takého domu.A zdravie aby dobre slúžilo,lebo taká depresia je sviňa.Za mňa jednoznačne bytov paneláku.

amy234
7. máj 2025

Ako kto, my napríklad bývame v byte a za bytovkou máme kúsok záhrady, aktánok. Cez leto sme väčšinou poobede tam. Treba sa o to starať, ale za nič by som to nedala. A najlepšie je to, že tam máme aj šesť sliepok, takže zvyšky jedál zjedia oni a máme domáce vajíčka.

doriiis
7. máj 2025
@katarinanana

@doriiis ale fond opráv si musíš/ mala by si si tvoriť aj pri dome. Keď zrátaš peniaze na rekonštrukciu domu v priebehu možno 50 rokov a rozrátaš si to na mesiac, vyjde ti vyššie číslo v dome než v byte.

@katarinanana ....no to hej.Ale zatiaľ čo do fondu opráv prispievas pre celý panelák ak sa nemýlim.Takze za tvoje peniaze sa kupujú a robia veci aj iným obyvateľom baraku v dome investujes čisto do svojho.A užívaš iba ty.

stvura
7. máj 2025
@belllinka

@paulina291 Ale ja ťa chápem, ty nechápeš, čo ti hovorím. Ja už mám veľké deti, ale veď píšem, že to pochopíš tak cca o rok, o dva. Ok , už to nemusíme riešiť

@marsmykkok pisala som ti scenu Palarikovo-Nove Zamky...v kazdom vacsom meste byvaju kolony, toto uz nevyriesis, max ak by si robila v dedine na miestnom urade alebo v skole. Ja sa to snazim obchdzat tym ze chodim na siestu do roboty.
@belllinka ona to pochopi...ja som si tiez mylne mysela ze dom je terno, ale nie je...stale treba daco robit...tie deti uz vyrastli - akurat riesim rusenie bazena a namiesto toho sauna a kada...tiez clovek s tym nerata ze susedia sa mu zmenia, jeden si vcely zaobstara (mladsi syn je na ne alergicky), druhy ma ustekaneho psa

hrasocek12
7. máj 2025

Ja som žila v dome a nie ďakujem. Stále tam trebalo niečo robiť v záhrade. Okolo domu. Oddýchla som si málokedy ,mali sme aj zvieratá. V byte som spokojná. Idem si kam chcem ,opekáme kedy chceme a chodíme stanovať ,na výlety. Mám veľa času na rodinu. Nemusím strihať stromy a kosiť trávnik 😛 nemusím hrabať lístie a pod. Pre mňa dom nie.
A susedia to je tiež iná téma. V byte sú mi ukradnutí. Ani neviem že nejakých mám. Kým v dome furt nejaké sťažnosti a robenie zla. Dneska už normálni sused v dome neexistuje. Mali sme sliepky,tie im smrdeli a hluk robili. Pes im vadil,kúrili sme drevom to im vadilo. Človek nemôže nedeľu nič robiť,lebo je čas na kľud 🙄 jak v base. Jeden deň je sused ok a druhý deň mu ebne na hlavu. A dokáže robiť peklo zo života.

lesiiaoldi
7. máj 2025

Určite dom. Ak sa ti nechce pracovať v záhrade, nemusíš si nasadiť toho veľa. Dokonca si nemusíš nasadiť nič..Ak nechceš. Nikde nie je napísané, že musíš niečo pestovať. V dome nemusíš počúvať neohladuplnych susedov z každej strany, nemusíš sa trepať výťahom alebo slapat schody, nemáš pocit, že si v kralikarni. Kedy sa ti zachce si ideš von na dvor... Za mňa dom niet o čom. Skúsila som oboje. Byť nikdy v živote už 🤢

hrasocek12
7. máj 2025
@hrasocek12

Ja som žila v dome a nie ďakujem. Stále tam trebalo niečo robiť v záhrade. Okolo domu. Oddýchla som si málokedy ,mali sme aj zvieratá. V byte som spokojná. Idem si kam chcem ,opekáme kedy chceme a chodíme stanovať ,na výlety. Mám veľa času na rodinu. Nemusím strihať stromy a kosiť trávnik 😛 nemusím hrabať lístie a pod. Pre mňa dom nie.
A susedia to je tiež iná téma. V byte sú mi ukradnutí. Ani neviem že nejakých mám. Kým v dome furt nejaké sťažnosti a robenie zla. Dneska už normálni sused v dome neexistuje. Mali sme sliepky,tie im smrdeli a hluk robili. Pes im vadil,kúrili sme drevom to im vadilo. Človek nemôže nedeľu nič robiť,lebo je čas na kľud 🙄 jak v base. Jeden deň je sused ok a druhý deň mu ebne na hlavu. A dokáže robiť peklo zo života.

@hrasocek12 a hlavne dom nefunguje na princípe ,nasťahujem sa a žijem. O dom sa stále treba starať a investovať doňho. Kým v byte tie investície sú minimálne.

lesiiaoldi
7. máj 2025
@hrasocek12

@hrasocek12 a hlavne dom nefunguje na princípe ,nasťahujem sa a žijem. O dom sa stále treba starať a investovať doňho. Kým v byte tie investície sú minimálne.

@hrasocek12 a o byť sa netreba starať?😄

lesiiaoldi
7. máj 2025
@hrasocek12

@hrasocek12 oprava:byt

lesiiaoldi
7. máj 2025
@hrasocek12

@hrasocek12 a čo sa týka tých susedov, to máš šťastie, že nevieš, že nejakých máš. My sme.mali nad sebou Srbov. Ona dreváky a cupotalamdo polnoci nad našou spálňou, jej syn sa do polnoci hral s nejakými stavebnicami rovno nad.nasimi.hlavami. Jej podarený muzicek si robil.dvakrat do mesiaca hlučnu párty. Do tretej rána som svojimi kumpánmi. Boli to podnájom noci. Majiteľa bytu sme kontaktovali viackrát. Vždy len im.dohovoril a neriešil a oni pokračovali ďalej. Volali sme.na.neho políciu, myslíš že policajti prišli? V dome máš.jedneho suseda v bytovke aj 17. Záleží aká vysoká bytovka. Každú chvíľu vstal iný sused. Taka prerabka Taka prerabka. Vŕtačky bolo počuť aj keď vo vedľajšom byte prerábali. A tie doplatky za elektriku? My sme nekurili celú zimu a pekne krásne to rozdelili medzi všetkých...

liusa82
7. máj 2025

@autor no inak ja si myslím že aj celkom zbytočná téma toto zakladať.Lebo ako vždy,každý si bude chváliť to svoje.Niekto dom a niekto byt.A aj tak sa budeš musieť rozhodnúť len na základe seba.Pochybujem že ti tu táto diskusia nejako extra pomôže.Len čo sa tu ludia zbytočne doťahujú kto má svoju pravdu🙂

hanka_se
7. máj 2025

ja ti napisem takto - od decka som zila v dome, s muzom sme ako prve isli do bytu. Bol to 2-izbovy byt v meste, aj s dcerkou sme tam zili do jej 9 rokov. Potom sme si svojpomocne postavili domcek, pozemok celkom ma necelych 8 arov. Po "zabyvani" zhodnotim takto - naklady na byt mesacne boli 200€/3 osoby (sprava, energie, voda...), naklady na dom mesacne 90€/3 osoby. Este nemame vsetko dokoncene, cize roboty este vela pred nami, co sa tyka vonkajska. Niekto povie, ze na byte je spravca a opravy idu z fondu oprav - ako kde. Nam zatekala strecha, rozpadal sa komin a padali tehly na chodnik pred bytovku, vypalene ziarovky, pokazene vchodove dvere... proste nik sa o nic nestaral vyse 10 rokov, co sme tam byvali. Ale platit sa platilo! Takze, ak sme chceli svetlo na schodisku alebo v pivnici - kup si ziarovku a vymen. Chceli sme opravene dvere? Dobry sused musel skusat opravovat a takto by som mohla pokracovat dalej. Dom - ano, vsetky opravy, kosenie, udrzba je na tebe/vas, ale robite si to pre seba. Ked porovnam tie naklady, tak keby si tych 100€ odkladam mesacne na necakane opravy, tak to aj staci 🙂 A hlavne ten klud, nemusi sa clovek bat zvysit hlas, lebo ta vsetci pocuju je na nezaplatenie :D a ked vyjdes von a mozes si posediet kludne na terase, alebo dvore....

liusa82
7. máj 2025
@hanka_se

ja ti napisem takto - od decka som zila v dome, s muzom sme ako prve isli do bytu. Bol to 2-izbovy byt v meste, aj s dcerkou sme tam zili do jej 9 rokov. Potom sme si svojpomocne postavili domcek, pozemok celkom ma necelych 8 arov. Po "zabyvani" zhodnotim takto - naklady na byt mesacne boli 200€/3 osoby (sprava, energie, voda...), naklady na dom mesacne 90€/3 osoby. Este nemame vsetko dokoncene, cize roboty este vela pred nami, co sa tyka vonkajska. Niekto povie, ze na byte je spravca a opravy idu z fondu oprav - ako kde. Nam zatekala strecha, rozpadal sa komin a padali tehly na chodnik pred bytovku, vypalene ziarovky, pokazene vchodove dvere... proste nik sa o nic nestaral vyse 10 rokov, co sme tam byvali. Ale platit sa platilo! Takze, ak sme chceli svetlo na schodisku alebo v pivnici - kup si ziarovku a vymen. Chceli sme opravene dvere? Dobry sused musel skusat opravovat a takto by som mohla pokracovat dalej. Dom - ano, vsetky opravy, kosenie, udrzba je na tebe/vas, ale robite si to pre seba. Ked porovnam tie naklady, tak keby si tych 100€ odkladam mesacne na necakane opravy, tak to aj staci 🙂 A hlavne ten klud, nemusi sa clovek bat zvysit hlas, lebo ta vsetci pocuju je na nezaplatenie :D a ked vyjdes von a mozes si posediet kludne na terase, alebo dvore....

@hanka_se presne.Tie každomesačné poplatky do bytu to je práveže masaker.Aj my sme to minule rátali a povedali sme si že v dome ešte aj úšetríme.Tam v byte na poplatkoch sa strácajú peniaze ktovie kde.Alebo to rozkradne bytové družstvo na ich odmeny😀 ale na dome si spravíš ak už za ušetrené iba pre seba a nie platiť kde čo kadekomu v byte zo spoločnej kasy a pri tom to nemusíš potom ani využívať.No dakujem neprosím

sisska96
7. máj 2025
@hanka_se

@hanka_se takisto aj u nás na byte.... žiarovky na našej spoločnej chodbe sme museli my vymieňať, ak sme nechceli chodiť po tme, roky rozbyté sklo na dverách na prízemí, stena sa zatekala keď pršalo, neopravili nikdy, schodisko staré jak republika... vlastne staršia, zábradlie zničené :D horko ťažko vymenili 50 ročný výťah na nový = zvýšili fond opráv :D za malý 2izbak sme platili oveľa viac ako tu vo veľkom dome.... takže my ušetríme na dome a ešte aj pestujeme, takže nemusíme kupovať predražené ovocie zeleninu zo španielska ktoré sú plné chemikálií.....

silviaab
7. máj 2025

Vsetko ma pre aj proti.V dome okrem inych veci,je potrebne riesit kurenie,a ak drevom je to veela roboty a platenia

viera012345
7. máj 2025

Čo je pohodlnejšie,byt či dom?V prípade, že dom nie je obrovský, záhrada tiež nie a Vaša predstava o bývaní v dome je zameraná na pohodlie, nie je potrebné všetok voľný čas venovať údržbe domu,dvora a záhrady,lebo existujú rôzne mechanizmy, ktoré Vám pomôžu .Je neodškriepiteľne, že nemať nad sebou,pod sebou,ci za múrom suseda je neporovnateľné s tým, keď ho máme/aj keď je sused slušný, ohľaduplný...o tom už radšej pomlcim, keď tomu tak nie je/.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
baboadel
7. máj 2025

Porovnať pre mňa je ťažké, mám rodinný dom. Pri rodinnom dome aj dosť veľkú úžitkovú záhradu. Keďže máme kotol na pevné palivo, musím každý rok nachystať drevo, je to aj dosť vysoká položka. Okolo domu je stále čo robiť a hlavne, tiež sú to nemalé financie. Záhradu, pripraviť na sadenie, okopávať, plieť. No zhltne to aj kopec voľného času. Zatiaľ to zvládam, no po hrávam sa s opačnou myšlienkou vymeniť dom za byt. No neviem, či by mi nechýbalo to súkromie.

spongebob1
7. máj 2025
@stellarstar

Za mňa byt, vyrastala som v dome veľa prace dnu i vonku, denno denne som to videla na rodičoch i sama pomáhala. Keď sa niečo pokazí musis zháňať, platit. V byte ked sa niečo pokazí volám bytové a pošlú opravu a neplatím

@stellarstar Ale platis a ovela viacej panom, ktori by sa s ich zrucnostami neuzivili nikde inde.

stellarstar
7. máj 2025
@spongebob1

@stellarstar Ale platis a ovela viacej panom, ktori by sa s ich zrucnostami neuzivili nikde inde.

@spongebob1 nic sme doteraz neplatili

sisska96
7. máj 2025
@matkamirko
Odpoveď bola zmazaná

@matkamirko dom má absenciu času na oddych.... no moc nemáš pravdu

matkamirko
Autor odpoveď zmazal