icon

Každodenné eko tipy

livia32
25. máj 2018
Strana
z2
livia32
autor
25. máj 2018

Ahojte baby. Úprimne nie som žiaden odborník na túto tému, ale už nejaký čas sa stále čoraz viac pohrávam myšlienkou ako vlastne každodennými maličkosťami prispieť k tomu, aby sme boli viac ohľaduplní k prírode.
Veľmi ma zaujíma čo robíte preto vy. A možno, keď ste tu nejaké zo zahraničia, že či viete porovnať ako je to na SK a inde, tie rozdiely budú isto inšpiratívne.

livia32
autor
25. máj 2018

Ah a zatiaľ čo ja..
Od troch mesiacov moje dieťaťa prevážne látkujem. Ale stále nie 100%, manžel uviazať plienku veru furt nevie, tak to nehrotím, keď ho potrebuje prebaliť kým som preč, tak použije rezervné papierové plienky. Ale 90% zo dňa sme na látkovkách. Ide mi o ten odpad, ale aj o financie, to nepopieram.

Vždy mám pri sebe látkovú tašku, aby som nemusela riešiť nečakaný nákup kupovanou igelitkou.

A nejaký ten rok použivam Keep cup, aby som nevyužívala plastové pohariky keď viem, že ráno vôbec nestíham kávu a cestou ju proste budem musieť poriešiť pri kočíkovaní.

Mne sa to zdajú ako strašné sprostosti v zmysle maličkosti.. Aj preto dúfam, že tu nájdem inšpiráciu aj od vás.

bluka2
25. máj 2018

Pekná téma. Ja obmedzujem veci, čo kupujem, aby nevznikalo zbytočne veľa odpadu. Nekupujem lacný plast. Kupujem už málo oblečenia a najradšej second-hand alebo nove Made in the EU. Učím dcéru piť rovno z pohára, nepoužívame slamky, kopec detailov tohto typu... zubnu pastu kúpim takú iba v tube a nie v tube a ešte jednom papierovom obale. Hodím oko na odpad a dám tomu sekundu, porozmýšľam, že čo tam nemuselo byť. Kupujem potraviny tak, aby sa nevyhadzovali. Dávam pozor na spotrebu vody, nesprchujem sa hodinu.

bluka2
25. máj 2018

@livia32 práveže podľa mňa je to v maličkostiach. Niektoré veci sú len vec zvyku, niektoré sa menia ťažko a každému je niečo iné ľahké a niečo iné ťažké

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
livia32
autor
25. máj 2018

@bluka2 to je skvelé s tou zubnou pastou!!!!! od teraz to už nespravím inak. 🙂 ďakujem 🙂

livia32
autor
25. máj 2018

@lenkakravcova veru, HAK je v tomto fakt svinstvo. Človek aby sa bál už pomaly jesť aj ryby, pričom boli doteraz považované za topku v zdravej strave.

jelsi
25. máj 2018

Ja používam háčkované nákupné tašky namiesto igelitiek. Sú skladné, ekologické, veľa odnesú a keď treba stačí hodiť do pračky 🙂 Kedysi ich háčkovali aj naše babky, keď nebolo igelitiek 😉

jelsi
25. máj 2018

@livia32 Ďakujem za srdiečko, potešilo 🙂

livia32
autor
25. máj 2018

ja som rozmýšľala práve nad tým, že by som si zadovážila takéto nejaké sieťkované taštičky na zeleninu a ovocie, aby som si v potravinách nemusela brať mikroténové sáčky. Ale tým, že sme malé mesto, tak sa musím najprv mentálne nachystať na to, že budem zasa za ufóna 🙈

jelsi
25. máj 2018

Inak baby, máme tu skupinu Minimalizmus aj Zero waste (dom bez odpadkov), nevidela som vás tam 😉

livia32
autor
25. máj 2018

@jelsi ách, do prtky, ja vážne asi už neviem hľadať, skúšala som iné heslá, zero waste mi nenapadlo. idem sa rovno pridať 🙂 vďaka 🙂

jelsi
25. máj 2018
gabca025
25. máj 2018

Okrem spomínaných vecí ja nepoužívam tampóny a vložky. Kúpila som si menštruačný kalíšok. Ďalej oblečenie, ktoré nenosím darujem jednej maminke z okolia, ktorá na tom finančne nie je najlepšie. Z obľúbených kúskov oblečenia šijem bábikám nové odevy. Používam veľa bicykel, alebo chodím pešo.

livia32
autor
25. máj 2018

@gabca025 môžem sa spýtať či sa dá rýchlo zvyknúť na ten kalíšok? Ja rozmýšľam nad textilnými vložkami.

livia32
autor
25. máj 2018

@jelsi ďakujem, si poklad, už tam som 🙂

gabca025
25. máj 2018

@livia32 ja som si na neho zvykla behom pár hodín. Niekedy aj pozabudnem, že ho mám. Pre mňa to je top vec, lebo silno krvácam a musela som si cca každú hodinu meniť vložku. Tak teraz mi stačí na začiatku raz za cca 4 hodiny

ikissedagirl
25. máj 2018

na nakup ist nielen s taskou,ale aj s krabickami na pultove syry, sunky a pod. mliecko capovane z automatu, jogurt sa da vyrobit doma. chlieb upecies kvaskovy. latkove odlicovacie tampony, vlastny kompost na odpad, capovana ekodrogeria, kozmetika, bezobalove potraviny....

kvecinka321
25. máj 2018

@livia32 ja mám sieťky na zeleninu a tašky ktoré nonstop dokola používam plátenné alebo šité.. Zrovna včera som bola na nákupe a zabudla sieťky na zeleninu... no na tej just som si nezobrala ani jedno vrecko 😄 štítky polepila ako sa dalo.. zaujimalo by ma ale, neviem či tu niekto o tom písal ako skladovať v chladničke a v mrazničke maso? Vďaka

lienka_snehulienka
25. máj 2018

Z tých bežných vecí: nosím si všade plátenú tašku, nekupujem balené vody, ale nosím fľašu na opakované použitie, šetrím vodu či už pri sprchovaní alebo pri umývaní zubov a pod., dôsledne recyklujem. Prešla som na ekologické čistiace a pracie prostriedky, ktoré chodím kupovať do obchodu, kde mi ich načapujú. Pokúšam sa skamarátiť aj s odličovacími tampónmi na opakované použitie, ale tie, ktoré mám, ma zatiaľ neohúrili, pretože sa nimi nedokážem odlíčiť tak dobre ako vatovými. Takže v tomto smere ešte musím niečo vymyslieť. Plánujem prejsť aj na bezobalové potraviny a v budúcnosti používať látkové plienky.

wodanka
25. máj 2018

@livia32 u nás doma to začína dôkladným triedenim odpadu, potom látkové tašky na nákup, vlastne textilné vrecká na ovocie a zeleninu, Eco čistiace prostriedky, prírodná kozmetika, pri nákupe nekupujeme nič v plastovych fľašiach ani konzervach (napr strukoviny si uvaríme vo väčšom množstve a dame zamraziť v krabičke), nepoužívam plastové krabičky ale sklenené, používam menštruačný kalisok, kavovar na kapsule sme kúpili taký aby sa tam dali používať recyklovatelne kapsule (nemenovanej značky)…to je tak v skratke čo má napadlo

ikissedagirl
25. máj 2018

@kvecinka321 v nadobkach predsa 🙂 sklenenych. ja vyuzijem aj plastove, ak docasne nemam sklenene volne. a s nadobkami aj do masiarstva rovno do nich nakupit

zuzana247
25. máj 2018

@wodanka ja si prosim do IP tu nemenovanu znacku 😀

ukulela
25. máj 2018

@livia32 prepac, na uvod, oko mi krvaca a srco place - EKO - ziadne eco, ale eko (ekologicky, ekologia) ... prepac, musela som ...
ina dobra temka, ja som napr tiez sa snazila latkovat. prat v DMkovom eko pracom gely (aj ked ten sa vola tusim ecover zero 🙂🙂🙂 , latkove tasky mam stale pri sebe, mam tie DMkove, ktore chodim po "vynoseni" vymenit 🙂 odpad ... no, poslusne priznavam, zatial velmi triedenie neriesim, no do noveho domu uz pojdu kose na triedenie. zatial papier mimo a plasty aspon pet flase (aktualne nemame na to velmi podmienky a teda aj lenivost moja - kose na triedeny su daleko) ... ale v praci napr triedime poctivo. dokonca obedy si nedavame valit do jednorazoviek, ale nosime si "buksy vlastne"
ked nemusim, zeleninu v kaufe neberiem do sacku a pod. snazim sa nekupovat zbytocne oblecenie aj hracky (maly sa b bazene paradne zabavil s kelimkami od jogurtov, co odkladam, nebolo treba ziadne speci hracky a pod. rovnako kelimky na pestovanie priesad/kvetov, netreba specialne plastove one, ...)
a aj taka malickost, ako vajcia - radsej kupim v papierovej prelozke, ako v plastovom obale 🙂
snazime sa recyklovat napr aj oblecko - malemu stacili na leto tenke ciapocky usite z roztrhnuteho tricka a tak ... rifle odkladam na zaplaty chlapovi na monterky atd. detske veci si posuvame kamosky medzi sebou, nech su v obehu ..
segra ma v panelakovom byte normalne komposter s dazdovkami, ci cervikmi a dobre jej to tam fici 🙂

lilyianka
25. máj 2018

@livia32 ja všade nosím svoje tašky na nákup, čiže plátené ..v autá mám vždy aspoň 2 a v kabelke jedna...takisto triedim odpad ( sklo, papier, plasty) a chováme sliepky, tak máme domáce vajíčka a začali sme si pestovať rôzne ovocie a zeleninu...
A oblečenie čo je mi malé darujem buď sestrinej kamarátke alebo kolegovej dcére.

oslo1
26. máj 2018

Tak pridam aj ja 🙂. Cakame babatko, prve dni, porodnica, stres doma, budeme pouzivat jednorazovky, potom uz iba latkove plienky. Takisto aj na utretie ritule budu take mini latkove plienky, ktore si namocim do kamilkoveho caju.
Do obchodu chodim s vlasnymi tasksmi, niektore maju fakt uz roky, na vazene ovocie si nosim svoje vrecka.
Doma triedime odpad, plus na zahrade mame komposter, v zahrade, mame mestsku, byvsme v Londyne, pestujeme ovocie zeleninu, vsetko organicke, ziadne chemicke hnojiva a postreky.
Oblecenie kupujeme minimalne, odkedy je dom, tak si clovek svoju nakupnu zavislost kompenzuje na nakupe stavebnych surovin, pretabali sme furt treba nieco.
Ja sijem, takze aj tam sa da ist ecological smerom.
Prasky pouzivame bezne, nie eco, som sestricka a tak tomuto eco na vyslachtene bacile nemocnice neverim.
Inak doma znacku Method, ci uz mydla, alebo cistace prostriedky. Najnovsie aj Lidl mal celu kolekciu eco cistiacich prostriedkov.
Oblecenie, topanky, co uz nenosime , odnasam do miestnych charity obchodov.

ikissedagirl
26. máj 2018

@ukulela parada 🙂
chcela by som len podotknut, ze ak papierovymi vajcovymi krabickami myslis tie klasicke v obycajnom obchode, tak to nie je uz papier. je to uz niekolkokrat zrecyklovany papier zmiesany s lepidlom a neviemcim a uz je na konci svojho recyklacneho cyklu a patri do zmiesaneho odpadu. (ibazeby sme to nosili spat na trh babkam na balenie ich domacich vajicok) ;)

ukulela
26. máj 2018

@ikissedagirl ja ich zbieram a ked je okolo niekto, kto chova sliepky, tak im ich posuvam 🙂

semtexka1
26. máj 2018

@ukulela tie červy na pozieranie odpadu chcel aj môj manžel do bytu, ale neviem sa s tým stotožniť 😆 ukazoval mi celkom pekne dizajnove kúsky a hovoril, že by to bolo pekne aj do obyvacky!! skoro ma naplno! Na to ešte musím asi dospieť do úplného zero waste štádia... , ako a kde to ma umiestnené kamoška?

livia32
autor
27. máj 2018

@semtexka1 och, toto je tak aj u mna. Ale stále nad tými červíkmi rozmýšľam, ale fakt sa mi hnusí tá predstava mať to v kuchyni/v spálni/v detskej/obývačke. Jedine ak balkón, ale či v zime nepomrznú? ❄ Moja kamoška to mala zatiaľ v detskej izbe, majú 5 mesačné mimčo, ktoré je s nimi v spálni. Uvidím, či to budú premiestňovať, keď detská bude ozaj detská. Ale zasa, majú krásne bioparadajky z balkónu 🙂

Strana
z2