icon

Klimatizácia bez súhlasu vlastnikov v paneláku

uznetusim
3. aug 2022

Ahojte, chcem sa opýtať ci nemáte skúsenosť…. Bývame v zateplenom paneláku na 1 poschodí (pod nami nieje uz žiaden byt). Chcem si dat namontovať klimatizáciu od ZSE. Viem aké su ,,móresy” a co sa patrí. Ale kedze aj vopred viem, ze suhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov by som nedostala, chcela som vediet aka pokuta mi hrozí, ak ich obidem. Jeden sused klímu namontovanu ma na balkóne ale na vonkajšej strane, Cize vidno ju z ulice. A druhy sused nad nami si ju namontoval priamo na zateplenu fasádu, bez toho aby sa vlastníkov pýtal. Vraj mu max hrozí pokuta vo výške cca 140€. Ale neviem odkiaľ ma takú info. Teraz neviem ci mam byt tiez za hulvatku (co asi budem) ….chcela by som hlavne vediet co mi hrozí. Vďaka. Prosim, teraz nemam záujem o žiadnu kázeň. Len info ak to niekto takto riešil. Vďaka.

Strana
z2
tramtada31
3. aug 2022

@uznetusim závisí, ako to mate v domovom poriadku. My sme klímu ešte stihli po starom, ale už aj u nás plati, že treba vyzbierať súhlasy vlastníkov a mat upravený zber kondenzátu, aby nekvapkal na fasadu a ani neobmedzoval iných vlastníkov napr. pri vyvesanom prádle(čo je úplne proti logike, lebo na fasádu prší). A určite domovy poriadok máte.

katka2602
3. aug 2022

Všetko je v domovom poriadnu. My sme napr 4 brány a suseda z vedľajšieho vchodu musela obehať všetky 4 brány, aby si mohla dať zaskliť balkón. Dokonca jedna suseda si dala inak okna ako majú byť (nedala si 3 skla, ale len 2 a celé platne) a musela mať povolenie z dôvodu, že týmto vlastne zmenila výzor celej bytovky. Lenže my máme byť v starom meste a aj na tom vraj záleží. Sused na 5 poschodí chcel klímu, na fasádu mu ju nedovolili dať, dovolili mu ju dať na strechu, ale aj toto potom neprešlo lebo vraj ako to bude vyzerať, že ak dovolia jemu a iným bytom nie tak bude vojna. Ale súhlas treba od majiteľov bytu na každú zmenu ktorá ovplyvní výzor bytového domu.

zuzanaete
4. aug 2022

Este je vhodne brat do uvahy aj kedy bola bytovkq zateplena, ci je zateplenie este stale v zaruke. Ak ano, tak zasah do zateplenia by mohol tuto zaruku zrusit. Treba si zistit detaily.

Strana
z2