Koľko ste mali rokov, keď ste sa dostali k vlastnému bývaniu?
Ahojte. V kolkych rokoch ste sa dopracovali k vlastnemu byvaniu? Nemyslim darom od rodicov, dedenim. Myslim tym vlastnym konanim, hypotekou a riadnym platenim svojich zavazkov. Ci uz byt alebo dom. Ja som sa dopracovala k vlastnemu byvaniu ako 25r, 3izbovy byt, ktory sme spolu s priatelom museli kompletne prerobit (nove okna, vchodove dvere, elektrika, voda, jasro, stierky, omietky, podlahy, obklady, proste konplet) a som na seba hrdá a vďačná 🙂 Priatel ma takisto svoj byt on sa k nemu dopracoval ako 23 rocny. Tato tema nesluzi na rozbroje ani vychvalovacky, len informativne zdielat zaujimalo by ma to 🙂
25rocna som si kupila 2izbovy bytik sama na hypoteku. Mam ho doteraz. Muz ma tiez svoju vlastnu nehnutelnost a teraz riesime nasu spolocnu nehnutelnost domcek 🥰
Prvy byt v 24 aktuálny dom v 26 uz s manželom. Hypotéku máme a teda za svoj vlastný ho považujem.
25, muž 29.
@hettinka Áno, mame aj hypotéku. Ale byt je nás. To by som nikdy nemohla mat žiaden úver, pretože vždy on môžem v exekúcii prísť keby nezaplatím. Dokonca nemusim mat ani úver a nezaplatím náklady a exekúcia ako hrom.
@hettinka ja som to platenie cudziemu dala ako príklad,nemyslela som konkrétne teba,ale žila som tak roky,môj ex sa nemal k tomu,aby sa niečo zmenilo.My máme hypotéku na krku,ale vieme aj ušetriť,aj svadbu sme si robili,aj na svadobnom výlete sme boli...A ja práve po rokoch platenia cudziemu to beriem inak... áno ak si človek vie určiť priority a zasa neskáče až úplne po strom,ale nechá si nejakú rezervu aj na život tak je to zasa o inom.Mám finančného poradcu a má veľa klientov čo nemajú práve najlepšie zmýšľanie čo sa týka financií,ale tak čo už každý sme nejaký...
@hettinka tak nie kaudy ma moznost sa nastahovat k rodicom a zit si bez najmu ci hypoteky ale to nie je dovod sa citit viac nad tymi co platia podnajom alebo hypoteku
Pre tých hypotékových skeptikov: Ak máte dieťa, musíte sa oň starať, aby vám ho nevzala sociálka. Ale je vaše🙂
@hettinka na Slovensku sa vlastna nehnutelnost az tak neprecenuje. Myslim ze viaceri by mozno zvolili byvanie v najomnych bytoch (ako funguju na zapade) ak by nejake boli. Myslim najomne byty od statu/samospravy, ktore su len v rovine politickych slubov. My za nas byt realne platime mensiu hypoteku + energie, nez keby sme platili podnajom nejakej sukromnej osobe.
Ja 25, manzel 26, keby sme sa stretli skor asi by sme kupovali mladsi 😁 kupili sme na komplet prerobeny dvojpodlazny dom 2x150m2, samozrejme na hypo lebo tazko by sme mali nasetrene tolko penazi, nikto nam nic nedal, obaja sme prisli s holou ritou 😉po par rokoch dom navysil hodnotu +/- 50tis. Hypo ani necitime, ze mame, urcite ju aj skor vyplatime 😉 myslim, ze to bolo v tom case naj rozhodnutie ...a som hrda, ze sme si to zadovazili sami bez akejkolvek pomoci rodicov atd.
@hettinka v zapadnej europe boli vzdy ine vyssie ceny vlastnych nehnutelnosti, dostatok najomnych bytov, a najma - ine socialne zabezpecenie na starobu s ktorym ludia rataju.
Tiez chapem, ze kto je sikovny a vie velke peniaze investovat vyhodnejsie ako je narast cien nehnutelnosti v prieberu rokov za danu kupenu nehnutelnost, tak pre neho je to samozrejme nevyhodne nieco si kupit a vyhodnejsie platit najom.
Ja 27 a manžel 31 4 izbový byt na hypotéku 🙂 V mojich 35 dom čiastočne na hypotéku a aktuálne mám 40 a hyptéka splatená 🙂😎
moj muz pracuje v it sfere, pracoval uz pocas vs a odkladal, takze ako 32 rocny si kupil bez hypo 3i.byt v starom meste v BA. ja som byt dostala pd rodicov ked som mala 16, ako startovny 1i.tuez v centre Ba, ale teda na to si sa nepytala. ak by som si na to mala sama zarobit, tak neviem, urcite len ak na hypo a az do konca zivota 🙄
Kupit byt/dom na hypo mi nepride ako nieco, za co by som sa mala tlapkat po ramene. Hypo nas vysla lacnejsie ako prenajom, plus sme chceli vypadnut z mesta, tak to bol celkom logicky krok (mala som dakych 27). Ale stale som si vedoma, ze sa moze kadeco stat. Po fixacii mozu uroky vyletiet. Mozu nasolit take dane, ze sa potom nevyplati mat nehnutelnost...

Ja som to mal tak kombinovane. Kedze som zil v zahranici, nemal som velmi dovod riesit byvanie kedze by som ho neuzival.
Oficialne mam byt od svojich 27 rokov s pomocou rodicov, ale splatky uveru, investovanie do modernizacie + naklady za reziu som primarne platil ja cize nepovazujem to za dedicstvo s nulovou investiciou.
Teraz som bral dom a to si financujem sam cize oficialne by som povedal asi v 32 rokoch.