Kto ide tento rok stavať dom?
Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem
@lidia73 tiez si myslim, ze nie je to len o tom, co si clovek kupi, ale hlavne o tom, kto mu to postavi. vidim to u suseda, rovnaky material, ale rozdielny vysledok, lebo mal inych majstrov. takze projekt + realizacia idu ruka v ruke. este by som dodala, ze vela robi aj samotny navrh domu, ked je dobre vyriesena orientacia, tepelne mosty a detaily, tak... system dokaze fungovat lepsie nez supermoderne riesenie, ktore je ale urobene narychlo.
@nat_kat Súhlasím, ono zase silou mocou riešiť veci tiež nie v poriadku. Treba si vybrať a potom to konzultovať, asi sú ľudia, čo sa do toho viacej rozumejú 😀
@katina02 Niekedy sa človek až zbytočne zamotá do detailov a potom je z toho viac chaosu než úžitku. Najlepšie je mať jasnú predstavu, čo chcem dosiahnuť, a potom si nechať poradiť od odborníkov, nech už je to projektant, statik alebo stavebná firma. Oni vedia upozorniť na veci, ktoré by laik možno vôbec neriešila.
@nat_kat Presne tak, základný prehľad je dobré mať, nech vieš aspoň odhadnúť, čo je reálne a čo nie. A firmu si fakt treba dobre vybrať, nie je to len o odbornosti, ale aj o tom, aby si sa na nich mohla spoľahnúť. Čiže je dobré sa takto poinformovať, lebo tie informácie získaš jedine od ľudí.
ale aj tych ludi, od ktorych mas info, treba zvazit. lebo dnes uz naozaj nevies, ci aj tzv kamaratom mozes verit. neraz sa mi stalo, ze len aby sa nemuseli priznat, ze kupili blbost, radsej ju prezentovali ako nieco uzasne. Vsak co, ved nech aj ja vyhodim peniaze do vzduchu.
@nat_kat Treba si nechat poradit od odbornikov urcite, ale zas mat aj nejaku vlastnu predstavu, aspon zakladnu. A hlavne si dobre tu firmu vybrat, vsak dnes ani nevies komu mozes aj po odbornej stranke verit.
@klaudi31 Kombinácia oboch je najlepšia. Keď človek nemá žiadnu predstavu, je ľahko manipulovateľný a nemusí to dopadnúť najlepšie. Ale keď si zas postaví hlavu a nechce si dať poradiť, môže naraziť. Preto je super mať aspoň základné info a potom konzultovať s niekým, kto tomu rozumie do hĺbky 🙂
@nat_kat Presne tak, základný prehľad je dobré mať, nech vieš aspoň odhadnúť, čo je reálne a čo nie. A firmu si fakt treba dobre vybrať, nie je to len o odbornosti, ale aj o tom, aby si sa na nich mohla spoľahnúť. Čiže je dobré sa takto poinformovať, lebo tie informácie získaš jedine od ľudí.
@leangela To áno, tie stavebné firmy sú často hop alebo trop. Celý dom by som ja nedávala niekomu postaviť. To nemáš potom ani prehľad, oni si kadečo medzi sebou dohodnúť a robia si ako príde. Preto to stavanie svojpomocne podľa mňa nie je zase taká blbosť, ako niektorí hovoria.
My sme sa zase naopak rozhodli pre firmu, nemáme ešte žiadnu konkrétnu, ale už teraz vieme, že nič svojpomocne robiť nebudeme. Videli sme to u známych, skoro im všetky vlasy vypadali, kým to bolo hotové. A pri malom dieťati si to vôbec neviem predstaviť...
No ako pokračujete? My sme dnes došli a našli toto... j.bne ma...
Hlavne, že som riešila poistenie, ale potom sme dali na kolaudáciu a hovorím, že veď už počkáme.
@tilly mali ste nechať otvorené 🙂
@leangela To áno, tie stavebné firmy sú často hop alebo trop. Celý dom by som ja nedávala niekomu postaviť. To nemáš potom ani prehľad, oni si kadečo medzi sebou dohodnúť a robia si ako príde. Preto to stavanie svojpomocne podľa mňa nie je zase taká blbosť, ako niektorí hovoria.
@nat_kat Ale čožeby to bola blbosť. Jasné že nie je. Ani to nie je blbosť, keď si dáš postaviť dom na kľúč firme. Každý to rieši inak a tak ako mu to vyhovuje.
@leangela zakladom je dobre si vybrat firmu podla mna. Nie narychlo a verit hned kazdemu, ale si ich preverit, ziskat nejake recenzie na nich a este lepsie je, ak by sa dalo vidiet ich pracu. Ale nie taku, co oni prezentuju, ale rozpravat sa aj s niekym, kto ich dom realne ma par rokov 😉
@leangela zakladom je dobre si vybrat firmu podla mna. Nie narychlo a verit hned kazdemu, ale si ich preverit, ziskat nejake recenzie na nich a este lepsie je, ak by sa dalo vidiet ich pracu. Ale nie taku, co oni prezentuju, ale rozpravat sa aj s niekym, kto ich dom realne ma par rokov 😉
@klaudi31 môjho muža si pár ľudí vybralo tak, že chodili pozerať, čo staval. Pekne trpezlivo chodili po cudzích stavbách a pozerali. Videli, že je tam fakt skoro stále, všetko kontroluje a všetko robí ako pre seba, tak ho zobrali aj keď museli rok čakať, ale asi to stálo za to. Nemá vôbec reklamácie a keďže robil všade závlahy, robí im ďalej servis závlah, čiže minimálne dvakrát ročne je tam. Keď niečo potrebujú, príde.

@nat_kat treba oddeľovať od marketingu … a tým teda tie tehly plnené eps sú….
@martina398 Ak ide o kvalitný tehlový systém, správne navrhnutý projekt a dobre urobenú realizáciu, tak to vie byť plnohodnotné riešenie, najmä ak ti ide o jednovrstvové murivo. Ale nie je to univerzálne najlepšia voľba pre každú situáciu. Takže nie som „zástanca za každú cenu“, ale vie to byť funkčné a efektívne riešenie, keď je správne zrealizované.