icon

Kto ide tento rok stavať dom?

4. mar 2022

Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem

lidia73
23. okt 2024

@darinagod henta firma 😀 to si ich pekne nazvala 😀 jasne, ze su to dobre vecicky, vsak vsetko ti to vie byt napomocne pri stavbe, mas to take uistenie sa v istych veciach. to nie je na skodu pri stavbe domu.

win_gi
24. okt 2024

@lidia73 ved a co su? firma na vyrobu stavebneho materialu 😀 ale to ze ponukaju taketo sluzby je super. aspon clovek nemusi zhanat inde. najdem u nich aj nieco viac co sa sluzieb a stavby tyka? nejaka vypomoc alebo nieco?

lidia73
4. nov 2024

@win_gi to su samozrejme, len mi to prislo vtipne, ako si ich nazvala 😀 hej presne, lebo tak ked uz ten material kupujes od jednej firmy, tak naco by si potom dalsie veci isla riesit niekam inam. mozno by sa aj nejaka zlavicka pritrafila popri tom, ako toho budes viacero nakupovat. no tam ti je kadeco, najlepsie, ked si to pozries, lebo vymenonavat ti to tu, to neviem, ci by malo zmysel. tam to mas aj rovno s popisom, co o vlastne je a co vsetko zahrnaju jednotlive sluzby.

vierka_z
6. nov 2024

@katina02 ano je to fajn ze sa to da vsetko dat prekontrolovat ludmi vyucenymi alebo tymi co sa tomu rozumeju. len zas zohnat niekoho kto nas ani neofunga a zaroven nebude nejako cenovo drahy 🙈 vy ste ako zhanali takychto ludi? ste dali niekde nejaky dopyt?

nat_kat
8. nov 2024

@vierka_z Pri tomto pozerať na peniaze sa zase až tak nevyplatí, aj keby bol rozdiel u jednotlivých odborníkov dajme tomu 50eur, tak to je taká suma, že pri všetkých nákladoch na stavbu sa to stratí ani nevieš ako. A aspoň máš istotu, že to bol ozaj človek, čo vie.

leangela
12. nov 2024

@vierka_z Vierka, Heluz má na stránke uvedené, aké poskytujú služby. Aj keď je to primárne asi teda výrobca stavebných materiálov. Ale odporúčam pozrieť tam.

jana19877
14. nov 2024

@leangela to prvý raz počujem že výrobca by ponúkal niečo takéto. ale tak asi keď je to nejaký väčší závod tak to nie je na škodu keď majú svojich vyučených pracovníkov.

flofli
15. nov 2024

@leangela iný to nemajú? nevieš?
@nat_kat tiež si myslím že ten cenový rozdiel tam už až taký veľký nebude. skôr treba dohliadnuť na tú odbornosť aby to nebol nejaký packal s.r.o.

vikisukik
20. nov 2024

@flofli tak ono najvacsiu polozku mas tie stavebne materialy. toto su uz len tak doplnkove sluzby by som to nazvala, aby si si mohla overit, ci je vsetko tak, ako ma byt, ci ide stavba podla planu a podobne. niekto sa na to vykasle a niekto to vyuzije pomaly vsetko, aby mal istotu. to je uz na kazdom, ako sa rozhodne. ale kazdopadne na skodu to nie je.

memma
20. nov 2024

My sme stavali počas kovidu. Už bývame cez 2 roky. Ale tu u nás veľa ľudí začalo teraz stavať. Aj dnes som brala deti ráno do školy a na 4 pozemkoch akurát začali ráno bagrovat na zaklady

lutomm
21. nov 2024

@vikisukik jasne treba to vyuzit ked uz to niekto ponuka 🙂 mna zaujal napriklad ten blower door test, ze fakt clovek asi inak nezisti ci mu z niekade fuci a dobre je to takto vopred riesit nech potom uz pri samotnej stavbe nie je zhon.
@memma tak sa to tam u vas rozbehlo 😀 ako aj ja co vidim cestou do prace tak vidim ze ludia stavaju. neviem ja by som to nechala asi cele na jar/leto a nie v takejto zime sa s tym piplat.

martina398
21. nov 2024

@lutomm v takejto zime sa riešia základy čo je úplne najlepšia voľba

katina02
28. nov 2024

@martina398 Akože v zime? Akože keď je zima, že mrzne? Tak to je hocičo, len nie dobrý nápad.

hrehusa
29. nov 2024

@katina02 preco to nie je dobry napad? myslis ze to vtedy nestihne zatuhnut? by som povedala opak, ze tym ze mrzne sa to vyschne skor 😀

lidia73
29. nov 2024

@hrehusa no nie, nema sa robit, ked mrzne. to sa ti zda, ze to vyschne, ono to skor zamrzne a potom ked sa otepli, tak voda v betone sa roztopi a ostane ti tam potom kadeco, len nie poriadna zakladova doska. aj pevnost toho betonu sa tym padom znizi, takze cele zle.

darinagod
2. dec 2024

@lidia73 to je pravda ked sa clovek nad tym tak zamysli. ja by som cez zimu nestavala ani keby co bolo 😀 za jedno aj kvoli tomuto ze by to v podstate nemalo ziaden efekt a bola by to zbytocna dvojita robota..ale druha vec je ta zima brr a este je aj skoro a dlho tma.

nat_kat
2. dec 2024

@lidia73 Ale pokiaľ je aspoň pár stupňov nad nulou, tak napríklad murovať môžeš. Lebo na to sú malty. My sme s takou aj robili 🙂

martina398
2. dec 2024

@nat_kat a betón napríklad taký nie je, s ktorým môžeš robiť aj v zime ? 😆 základy v každom prípade sú vykopane v nezamrzujucej hĺbke…

martina398
2. dec 2024

@katina02 stavali ste ? Mali ste stavebný dozor na stavbe?

jana19877
3. dec 2024

@martina398 pokiaľ viem tak existuje len nejaká nemrznúca zmes do betónu a nie samotný betón 🙂 5L vychádza okolo 12-15€ neviem aká tam je spotreba, no vyslovene či sa toto oplatí robiť cez zimu neviem...

janka_266
3. dec 2024

@martina398 ak si to robíte svojpomocne si predtým, ako čokoľvek začnete teraz betónovať prečítajte aké teploty k tomu musia byť. nech tu o mesiac nečítame, že Vám všetko popraskalo. alebo si zožente stavebný dozor, alebo aspoň niekoho kto vie aspoň trochu, čo robí

nat_kat
3. dec 2024

@martina398 A už si videla niekoho robiť základovú dosku v zime? Každý sa to snaží stihnúť ešte na jeseň pred zimou a potom pokračuje až na jar ďalej v stavbe.

martina398
3. dec 2024

@nat_kat základy a základová doska sú dve rôzne veci

nat_kat
3. dec 2024

@martina398 Myslela som, že je reč o doske. Ale však nech si robí kto chce, ako chce. Ak je správne pripravené miesto, použité správne materiály a betón sa chráni pred mrazom, je možné postaviť kvalitné základy aj v zime. Ja to nepopieram, akurát mi príde lepšie počkať na priaznivejšie počasie, aby sa minimalizovali riziká.

flofli
4. dec 2024

@nat_kat ja si teda neviem predstaviť že by môj muž alebo ktokoľvek robil teraz na stavbe. veď aj tí robotníci majú tiež sezónne viac alebo menej roboty. a hlavne by asi toho ani tak veľa neodrobili keď slnko vychádza ešte len o siedmej a zapadá už o štvrtej.

martina398
4. dec 2024

@janka_266 Dakujem za radu a keď si to prejdete so stavebným dozor nepovieme Vám nič iné. Hovoríme o základoch a základových pasoch prosím základová doska je už niečo iné… Áno a mame postavené a bývame už ôsmym rokom bez najmenšej praskliny na dome…

leangela
12. dec 2024

@flofli Ono to je tak, že čo najviac sa každý snaží postíhať do zimy a potom v zime sa robia zase veci v interiéri. Ale sú aj tie malty kadejaké, že sa dá s nimi robiť aj keď je takto vonku. Potom je to už o tom, komu sa ako chce 😀

win_gi
13. dec 2024

@leangela to fakt? myslela som si ze preto kazdy robi a stavia na jar/leto lebo to bude podchvilou zamrzat a muselo by sa to nejako rozriedovat a dookola rozmiesavat.

martina398
13. dec 2024

@win_gi keď sa stavia v lete v tých extremocj je to ešte horšie pokial sa o ten betón nestaráte tak ako by ste sa mali… čiže kropiť ho vodou… vznikajú zmrašťovacie praskliny, ktoré sú spôsobené rýchlim odparovaním vody

klaudi31
8. jan 2025

@martina398 To je pravda a hlavne tieto posledné letá čo sú tak je to fakt extrém. Nezávidím tým chlapom na stavbách alebo aj strechárom. My keď sme stavali dom tak bolo maximum 30 stupňov a to bolo považované za hic 🙈