icon

Máme kúpiť tento pozemok?

13. apr 2022

Ahojte, vyskytla sa nám možnosť kúpi pozemku.
Avšak ....ten pozemok má byť v "novej štvrti" ktorá je ešte na katastrálnej mape stále vyznačená ako jeden veľký pozemok.
Nie je to ešte stále rozparcelovane.
Vraj sa to rieši už 2roky, ale na jeseň by to už malo byť všetko hotové. Cesty príjazdové by vraj mali byť obecné, že investori to venujú obci.
Žiaľ neviem nájsť územné plány obce a preto neviem pozrieť,či je v extraviláne alebo intravilane obce.
Realitacka tlačí na podpísanie rezervacky,lebo sa to rýchlo predáva....ale v podstate mi čo zarezervuje? Keď to ešte nie je na katastrálnej mape?
Vďaka za odpovede

Strana
z2
roja01
13. apr 2022

Chod na odbor vystavby na MÚ a tam ti povedia v ktorom roku povolia bytovu vystavbu. Ak vobec. Tam ti ukazu ci je pozemok v intra alebo extravilane obce a ci sa vobec zaujimaju riesit inz.siete.

h2
13. apr 2022

Kataster nič nerozparcelováva. To robí projektant, alebo v niektorých prípadoch aj geodet (som geodetka a už som pozemky rozparcelovávala, ale väčšinou to robíme podľa projektu.) Následne sa urobí geometrický plán, kataster pridelí nové parcelné čísla, geodet to nakreslí, zameria, vypočíta a dá na kataster na úradné overenie. Na základe úradne overeného GP si vlastník pozemku dá GP zapísať, čím sa parcely ocitnú v katastrálnej mape.
Tak neviem, na obhliadke čoho ste boli, či tam boli viditeľné nejaké kolíky, akože odtiaľ potiaľ bude váš pozemok.
Ďalšia vec je prístupová cesta a inžinierske siete. Jedna vec je kúpiť pozemok, hoci by aj bol presne vymedzený a mal svoje parcelné číslo. Druhá vec je, či, kedy, ako a kto sa postará o tieto veci. Nie, že kúpite pozemok, majiteľ zhrabne peniaze a starajte sa. Ja osobne by som kúpila nie že až po rozparcelovaní, ale až po vybudovaní prístupovej cesty a prípojok inžinierskych sietí až k pozemku.
A áno, ornú pôdu v extraviláne treba vyňať z poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Za to sa platí a platí to vlastník pozemku. Lebo každý si vyníma inú výmeru, podľa toho, akú veľkú stavbu bude mať. Okrem toho, že sa platia tie samotné metre štvorcové, treba zaplatiť zase geodeta, ktorý spraví geometrický plán na vyňatie.

nevenka
13. apr 2022

My sme kupili v intravilane, v mieste urcenom.na vystavbu, rozparcelovane, kraane nakreslena cesta atd., pred 4 rokmi, pred 2 rokmi sme to predali. K tomu treba urbanisticku studiu, xy vyjadreni uradov, povoleni. Potom propocitat cenu sieti. Zalozili sme druzstvo vlastnikov a riesilo sa to. Momentalne to je v takom stave, ze sa prislo na to, ze treba robit reparcelaciu, lebo z hladiska zakona nevychadzala dostatocne velka cesta s cyklochodnikom napriklad. Takze zmensovanie pozemkov. Vraj sa tam robi geologicky prieskum "uz". Po 4 rokoch. Ja som presvedcena, ze raz to tam bude a bude mi luto, ze tam nemam dom, lebo je to krasne miesto. Ale...

nevenka
13. apr 2022

@h2 no lenze takych pozemkov je ako safranu, aspon tu v okoli BB, vsetko je len orna poda alebo TTP a starajte sa. A ked uz su pripojky, tak sa splhame na ceny cez 200 tisic za pozemok. Huraaaa...😔

autor
13. apr 2022

@nevenka to kvôli cyklochodnikom?? 🙈

dadka_bb
13. apr 2022

@nevenka no presne.mam pocit ze v bb byvaju v novom dome len vyvoleni..smrtelnici musia ist poniky,hronsek, sielnica ... kedysi tam nikto nechcel byvat, a teraz satelity lukrativne. No bb je hruza veru

tomi97
Odpoveď bola odstránená
nevenka
13. apr 2022

@dadka_bb ale vsak aj tam je to drahe, a v podstate lazy, v Jakube stary som za 248 tisic, povodny stav, septik, studnova voda...a v podstate co je v ponuke? Stale to iste. Ani tie dediny sa nerozsiruju. Ci kde sa stavia davo nove? Keby aspon aj na Ponikoch, ale normalne pozemky, ale to vsetko ak ulovis daku drahu zahradu so "sietami v dosahu", ak tam dakoho poznas...inak nic.

dadka_bb
13. apr 2022

@nevenka no jedine pršianska,suchac,ale tam sa bavime veru o 100tisicoch za pozemky.ak nie aj 200 tis.💩 je to smutne.my sme 5 rokov hladali nieco "normalne" okolo sasovej.nemce selce priechod ale to pre mna su strasne diery boze.a nic nove sa nestavia,netahaju siete. Ked pozeram nove byvanie, tak zapad zije ,radovky,bungalovy,hocico. Tu skapal pes .skapatina. robota ziadna,ale ceny pozemkov ako pri wiedni

nevenka
13. apr 2022

@autorka ale coby len kvoli tomu. Tak ide vodovod cez niektore pozemky, vysoke napatie, treba stlpy prekladat, trafo robit, no a to si vaetko zaplatia vlastnici. A tak...

nevenka
13. apr 2022

@dadka_bb presne. Selce, Nemce, to je este super, Priechod, Balaze, Podkonice - to uz dost take, no. Ja sa priznam, my sme kupili dom v Selciach, lenze pri hlavnej, mne tp uz teraz zerie nervy, napchate dom na dome, stav taky, ze musis ho vykuchat a robit vsetko nanovo, a aj tak to nebude ako nove. To sa muz nahodou dozvedel, ze sa predava, tak sme pred 2 rokmi kupili taketo. Este nebyvame a ktovie, kedy. Stavebny material neskutocne drahy. Keden kamos odisiel z BB na Oravu stavat. Normalne uz stavaju a tu mas 2 roky pozemok a nic sa nedeje.
No Suchac a Prsianska, to uz ide cez 200...☹

marca12
13. apr 2022

Odporucam ist na obec a tam sa informavat. Ukazu ti uzemne plany a aj ti povedia,preco sa to taha 2 roky. Keby aj bol problem so sietami,rozparcelovane to uz malo byt. Co budes ked nevies cislo a vymeru pozemku? To je nejake zavadzajuce.

g666s
13. apr 2022

Ahoj som geodetka..ak to maju rozdelene uz nie je problem to zapisat do KN ..na obci ti budu vediet povedat ci je dana parcela v uzemnom plane…urcite treba pozriet ci na parcele nie su nejake tarchy (vecne bremena) predom by neplatila…za co?vy by ste mali presne vediet ktory pozemok v akej vymere kupujete a hlavne aj kde bude situovany.

Strana
z2