icon

Mesto, s dobrým pomerom ceny bytov a kvalitou života

15. feb 2023

Predstavte si, že ste mladá žena, bývate na strednom Slovensku a chcete nehnuteľnosť predať (starší dom, kde nezvládate starostlivosť oň a zlí susedia ako bonus). Nemáte nejaké významné väzby na dané miesto, pracujete z domu. A chcete si niekde kúpiť dvojizbový byt za prijateľnú cenu. Lokalita celé Slovensko v podstate. Kam by ste išli?
Podmienka, bezpečnosť, teda nie niekde do "osady" a trochu treba brať do úvahy, že aj do dôchodku daleko, teda aj niekde, kde by v okolí boli pracovné príležitosti, lebo neviete, či bude v terajšej práci z domu ešte 40 rokov. Ste aktívny vodič s autom, teda nevadí ani nejaké malé mestečko alebo veľká dedina blízko väčšieho mesta, kde sú pracovné príležitosti. Kam by ste išli? Kľudne mesto alebo aj lokalita.
Pripomínam, že podmienka prijateľná cena nehnuteľnosti, lebo kúpa by sa hradila z predaja nehnuteľnosti na tom strednom Slovensku, takže Bratislava napríklad určite nie, to by som musela vyhrať Loto a sama hypotéku niekoľko stotisíc nedostanem. Mám nižšie príjmy.

Strana
z3
anjelok
15. feb 2023

@cubo2 az na to, ze tam asi nizka cena nehnutelnosti nebude

estrella5
Autor odpoveď zmazal
kaktusik007
15. feb 2023

@bublinka1426 55 minut je z NMnV po IKEA ;) bolo to 50, ale TT-BA mozes iba 110.
@anjelok oproti TN a PN je

nevenka
15. feb 2023

@jaja20 rozumiem, konkretne ja uz byty nepozeram a v ZV uz vobec nie, takze az tak neviem presne. Ale celkovo mam dojem, ze okolo BB a ZV, aj dost daleko po dedinach, su tie nehnutelnosti dost drahe. Ale ja som skor pozerala domy. Potom este Detva, Lucenec, ale to uz s pracou je tam o dost horsie. Ale ani BB nie je ktovie co, s tou pracou...a byty uz pomaly drahsie ako v Prahe 🙄

tanisha
Autor odpoveď zmazal
lenickalienicka
16. feb 2023

@kvaplakvapka s tymto ja zase uplne nesuhlasim. Zvazujeme tiez Tn, vyhrali Europske hlavne mesto kultury v 2026 a dost sa tam vela zacina diat , a najma bude. Otvroilo sa vela prac pozicii a este sa aj budu nove naviazane na tento titul, predsa len do Trencina pritecu miliony Eur. To ze tam nie je divadlo je podla mna smiesne, kolko ludi do divadla nechodi ani ked ho maju pod nosom a ked chcu, zase ta Ba nie je daleko.

amiaja
16. feb 2023

Trnava urcite nie, absolutne nic tam nie je. Jedno vykachlickovane namestie a inak absolutne nic. Neni kam ist, ziadna priroda, nic.
Ked uz tak Piestany alebo Banska Bystrica napr.
Poprad je tiez fajn

ivana11155
16. feb 2023

@lenickalienicka v TN veľa otvorených pozícii? Všetci pracujú v NMnV. V našej firme je viac Trencanov ako Novomestanov. A týka sa to všetkých firiem v okolí NM.

loginexistuje
16. feb 2023

Za mna Trnava

marina447
16. feb 2023

banska bystrica, ruzomberok, nove mesto nad vahom,peistany, rozhodne by som si vyberala z tych vacsich miest alebo teda satelitnych oblasti pri nich... a co vlastne robis, ake mas pracovne ameranie, ked vravis, ze robis z domu

kvaplakvapka
16. feb 2023

@lenickalienicka tak,žijem v Trenčíne a fakt neviem co okrem hradu tu je. My sa zvažujeme sťahovať prec keby sme tu nemali rodinu. Nie su tu kvalitní lekári. Manžel pracuje pre firmu z iného mesta lebo proste v TN prácu nemá a to ma VS vzdielanie pre odbor ktory je velmi ziadany. A teda hlavne mesto kultúry? Fakt nechapem ako tak škaredé mesto ako Trenčín to mohlo vyhrať. Centrum je neskutocne zanedbané. A teda mohla by som tu písať dlho ešte co v TN nefunguje. Dobre vám radím, dobre si rozmyslite ci práve Trenčín.

autor
16. feb 2023

@jaja20 Zvolen má drahé byty, lacné čo sú v ponuke sú bývalé kancelárie skoro v Lieskovci kde je slabé odhlučnenie. A práca nič moc, jedine Contimental, ten drží mesto nad vodou,.ale tam lepšie platené miesta sú pre mužov. A BB ešte horšie,.tam nie je nič, ľudia chodia robiť do Zvolena do Contimentalu. Teda tieto dve mestá hoci mám najbližšie,.tak tam nevidím perspektivu. Dokonca aj obchody sa sťahujú z BB do Zvolena. BB podľa mňa najhoršie krajské mesto čo sa týka pomeru ceny bytov a platov a práce.

autor
16. feb 2023

Oprava Continental. A okolo hladove doliny (Brezno, Krupina, dediny smer Veľký Krtíš a za Detvou) a všetko to hľadá prácu Zvolen a BB a záujemcov všade veľa a tlačí to cenu práce dole. Minule som videla napríklad ponuku, že hľadali recepčnu na Masarykov dvor. Má ovládať jeden jazyk cudzí, zodpovedná za chod všetkého, za fakturovanie,.pomáhať ešte aj inde kde treba napriklad s upratovaním a starostlivosťou o kone a plat minimálna mzda. Teda práca za piatich a zodpovednosť za 10tich ludi a mzda minimálna. Ale určite sa nájde zúfalá, čo prácu potrebuje a zoberie to.

slniecko5
16. feb 2023

A teda Košice? Toto mesto má veľký potenciál aj do budúcna. Vplyvom Volva postupne prechádza transformáciou na Košice 2 (infraštruktúra, byty, ekonomika, investície do ekologickych riešení). Blízky človek je v tíme, takže to viem z prvej ruky. Plus ceny bytov teraz padajú dole dosť výrazne.

jasminkaj
16. feb 2023

Za mňa top trojka miest pre život na Slovensku sú:
- Trnava
- Nitra
- Trenčín
Plus okolité dedinky do 20 km 🙂❤
Naopak za mňa určite nie východ ani sever Slovenska 🙏

tinkavvv
16. feb 2023

Z hladiska ponuky prace je ideal povazie. Dialnica a teda lahko dostupne aj vzdialenejsie pracovne ponuky.

zuzanka.zuzu
16. feb 2023

som z BA a mať nemocnicu poruke je na nezaplatenie 🙏 vybrala by som si SKALICU (2izb. v novostavbe za +/- 100t.), prípadne Martin alebo Bardejov - tu závisí od toho či chceš západ, stred alebo východ SR

mpg
16. feb 2023

@akvi Ale ona má ekonomické vzdelanie a tam sa už používa čeština.

palomka
16. feb 2023

Za mňa jednoznačne Košice❣️ 🙃
Mooožno Liptovský Mikuláš.

akvi
16. feb 2023

@mpg a? To je nejaký problém? Nepoznám nikoho, kto odišiel do ČR, že by v živote riešil jazyk. Teda pokiaľ nechce zrovna učiť na ZŠ, čo ona očividne nechce. Či to už mladšia generácia vníma ako cudzí jazyk? Lebo mňa keď sa opytas, ci som pozerala film, či čítala knihu v češtine alebo v slovenčine, tak ja netuším, pretože to nevnímam ako cudzí jazyk. Samozrejme že rozprávať by som po česky asi trochu problém mala, ale v živote som v ČR nepotrebovala hovoriť po česky, každý rozumie.

mpg
16. feb 2023

@akvi Ja som poznala takú rodinu, že išli do ČR a tam bola práca administratína, ale všetko korešpodenciu, telefonovať bolo treba po česky.

akvi
16. feb 2023

@mpg no tak to musela byť nejaká špeciálna práca. Tých určite nie je zase až tak veľa. Koľkokrát sa mi stalo, že som volala niekde, či už banka, alebo nejaké call centrum a hovorili na mňa po česky, nevnímam to ako problém.

zuzu1304
16. feb 2023

Ja by som volila kúsok mimo SR - Moravu, možno okolie Brna.

pragmaticka
16. feb 2023

Plánuješ niekedy do budúcna rodinu, deti? Ak áno, nešla by som ďaleko od súrodencov ci rodičov. Tak max do 50km je to obrovská pomoc neskôr. Zvolen, BB sú super.

jaja20
16. feb 2023

@autorka Tak si mala hneď v úvodnom príspevku napísať, ktoré mestá vylučuješ, ľahšie by sa ti radilo.

autor
16. feb 2023

@jaja20 Ja nemám také, že ktoré nie, ale vravím, že tu v okolí mojom BB a Zvolen to tak ružovo nevidím.

autor
16. feb 2023

@pragmaticka Uvidím, že ako. Momentálne nemám vzťah. Pôvodne som chcela čakať, čo prinesie budúcnosť, ale bohvie čo bude a možno ak budem čakať, tak to nepríde nikdy. Súrodencov nemám, otec nemá záujem, mám tu mamu, samostatnú, ale v takom veku, že by som aj keby mám deti už jej nedala napríklad na noc deti. A na návštevu prísť môže, respektíve keby mám partnera a má niečo väčšie môžeme bývať tam a v mojom byte môže bývať mama.

kath1210
28. feb 2024

@lenickalienicka v trencine je nove Kulturne Centrum Hviezda a je v nom bohata ponuka koncertov, divadelnych hier, vystav, workshopov.
Sťahovali sme sa zo Senca do Tn pred 2r ( zili sme Ba2r, senec 10r) verte mi, je to obrovsky rozdiel. Jasne, vidim, su tu tn-hejterky ktore nepreargumentujete. To by si museli zazit ake to je, ked mesto nefunguje.

Strana
z3