Nie je veľký dom zbytočný luxus pre rodinu?
Ahojte, muž dostal super pracovnú ponuku v inom meste, zobral ju a my pomaly hľadáme nejaky domček v okolí. Naskytla sa nám super kúpa od manželovho známeho. Tento dom využíval len rekreačné, je vo výbornom stave za bezkonkurenčnú cenu, avšak je to obrovský dom, spodné poschodie je v podstate ako 4i. byť a vrchné ako 3i. byt. Dom má veľkú terasu a dve garáže, celková zastavaná plocha je 410 m štvorcových. Mne sa to zdá veľa ale musím povedať, že nás dom očaril a je to presne to čo hľadáme ale desí má ten počet izieb. Kuchyňa, obývačka, kúpeľňa a záchod sú na oboch poschodiach. Kúpeľne a záchody chcem nechať oba ale kuchyňa a obývačka stačí jedna, takže to sú plus ďalšie 2 izby.
Moja otázka znie, býva niekto v takto veľkom dome? Ako máte rozvrhnute izby? Není to moc veľké? Zatiaľ sme traja, časom ešte dve deti plánujeme.
pre troch velke, pre piatich priestranne...zalezi od mnohych faktorov, ci je to vyhodna kupa
zbytocne velke. ono si treba uvedomit, co naozaj clovek v zivote potrebuje.
Pokiaľ je cena dobrá veľkosť by ma neodradila Orave naopak. Nevieš čo bude za roky momentálne sú nehnuteľnosti veľmi drahé a môže to byť ešte horšie možno sa ti deti ešte poďakujú keď raz budú môcť s partnerom bývať na poschodí a budú tam mať už aj kuchyňu a obývačku veď nemusíš využívať celý dom
No tak ked chcete viac deti, velky Vam nebude. Moj muz je zo 4 surodencov ,tiez obrovsky dom mali a velky im nebol. Teraz ked su dospeli a zije v nom menej ludi , ano je. Takze vo Vasej situacii momentalne by Vam vyhovoval. Napr. Mne by bol zbytocny a ani by som velky dom nikdy nechcela . Ked Vas ocaril a chcete velku rodinu, tak preco nie
Na taky velky dom hlavne treba sikovnu upratovacku, a najlepsie obdeñ.....
Pokial viete ho vyuzit nie je velky ani zbytocny luxus. Kamoska s muzom byvaju v podobne velkom maju pracovnu, spalnu, hostovsku, 2 detske, na prizemi fitko spojene z 2 izieb, obyvacku spojenu s kuchynou a je to pre nich akurat.
@nynia fitko a pod.... v prvom rade treba na tieto "srandičky" peniaze...
aj vo veľkom dome musíš kúriť a svietiť - to je v dnešnej dobe drahá záležitosť. najmä ak nie je využitý.
Ešte by som si pozrela prevádzkové náklady.. napr. Vykurovať taký dom môže byť celkom finančné náročné..
Dom podľa mňa zbytočne veľký je, síce píšeš, že je v dobrom stave, ale časom rátaj aj s investíciami... Budete mať na to financie?
A napadla mi ešte jedna vec - ak je dom taký fantastický, prečo ho známy predáva za bezkonkurenčnú cenu? Si si na 100% istá, že je tam všetko ok?
Nie je, ale zalezi, ako sa popasujete s udrzbou.
Vies si spocitat, kolko vas vyjde kurenie/energie, rocna udrzba ked je (filtre, nieco na necakane opravy?) Budete mat peniaze na upratovacku co pride pomoct?
Inak velky dom je paradny, mozete si kazdy spravit vlastny kut/izbu na hobby. Ak len velkost je problem, chodte do toho. Na izbe co neuzivate tiez mozte len zavriet dvere a viac sa nestarat...
@deti95060810 oni obaja to fitko vyuzivaju denne aj ich starsi syn. Keby mali pre 3 platit mesacne clenstvo vo fitku tak by to vyslo este drahsie ako domace. Jednoducho je to o tom ako to vie clovek vyuzit, napriklad pre mna by bol ten dom velky mne staci spalna, detska, obyvacka a vsetko ostatne by bolo navyse.
Keď sú to vlastne dva byty, nedá sa to urobiť tak, že budeš využívať len jedno poschodie a druhé až keď budete potrebovať? My to tak máme. Využívame len časť domu, druhú len v prípade potreby. Tým, že sa to nevyužíva, neprasi sa tam, raz za mesiac - dva tam povysavam a umyjem záchod od vodného kameňa.
My veľakrát pracujeme z domu, čiže máme doma kancelárie, zvykne k nám prísť rodina aj na viac dní aj deti, kamoši, tak ak nebudú tie izby prázdne a máte na to peniaze tak ja by som išla do toho.
neviem ... ja by som do obrovského domu bývať ísť nechcela ... kks, 400 štvorákov, to aj keby tam posilka bola a 2 pracovne tak je to obrovské ...
Vykurovanie a upratovanie bude riadna záťaž. Skôr keď tak väčšiu záhradu než veľmi veľa izieb.
@sisska96 hej tiez ma zaujima, co by mi upratovacka obden upratovala v prazdnych zatvorenych izbach. A to je teda u nas poriadok stale.
@autorka 400m2 je strasne vela. My sme mali velky dom, bolo nas doma vela, doteraz je super lebo sa tam vsetci schadzame uz po rokoch ale teda 400m2 to nebolo 😅 ale vy viete ci chcete, ak je to taka supervyhodna ponuka... A je sice pekne ze planujete dve deti do buducna, ale aktualne mate jedno (a asi male). Ked sme sa stahovali ako mladi, s 1 malym dietatom a druhym na ceste, mali sme v ponuke poschodovy dom 200m2 a odmietla som, neexist pre tak malu rodinu. A to mam rada priestor a chcela som izby navyse, aby nebola nudza aj o pracovne atd.
Drzim palce pri zvazovani. Asi by u mna hrali velku rolu aj naklady, pripadne potencial a predajnost toho domu do buducna, ci na take nieco aj najdete kupcu, ak by ste si to rozmysleli...
A keby ste jedno podlazie vyuzili na prenajom?
@nyusika práveže veľmi výhodná
@balerina2025 potrebujem bývanie v danej lokalite, zvažujem všetky možnosti
@veronika2316 aj nad tým som premýšľala, využívať len jednu časť
@ivik4 aj to je pravda, ďakujem
@beronsche náklady poznáme a nie sú problém. Tak isto máme aj rezervu na takéto situácie, plus by nám zostali peniaze z predaja domu kde aktuálne bývame.
Predáva to lebo ho využívali rekreačné, chodili tam na víkendy s rodičmi atď. Rodičia zomreli a je im to veľké, kupujú menšiu chatu.
@tilly áno, dá sa využívať len jedna časť, premýšľala som aj nad tým
@kikushaa ak nemá samostatný vchod tak je to o ničom... budú ti cudzí ľudia chodiť popred izbu .... to nie je ideálny stav na prenájom.
Myslim si ze je to skvele, ked deti vyrastu tak mozu tam ostat byvat ked je tam hore kuchyna… velke- kupte roboticky vysavac hore aj dole a nemusis umyvat vysavat. My mame tiez tak dom a byvame iba moj ocino moj partner ja a babatko. Na 2. Poschodí je pripraveme na kuchynu ale zatial sa to vyuziva ako izba. Mame spolocnu spalni a kazdy svoju “pracovnu”, mame dat kam hosti, podla mna je to dobte. Ked budu vasi rodicia starsi mozte sa o nich starat. Moji stary rodicia sem pridu ked je jeden po operacii lebo o seba sa uz moc starat nevedia… podla mna je to dobre, a ak sa bojim o upratovanie hovorim - roboticky vysavac, ak sa bojim ze vela bude zrat energie vypni radriator tam kde sa “nebude byvat”, neboj ked pridu deti tie izby sa velmi oplatia. -mozte mat izbu na hranie a nebudu hracky po celom dome… a tak. Byt vami a mat taku moznost ja by som hned brala
Určite by som nechcela veľký dom... Keď sme začali stavať pred 16 r., maminka mi povedala: "Nestavaj veľký dom" a ďakujem jej za radu... Máme podkrovný, 5-izbový, menší, šikovný, no a dnes by som prijala snáď polovicu z toho, čo sme postavili....
pre mňa to nie je luxus ale zbytočné "trápenie", tieto dvojgeneračné domy sú neútulné a bez pani na upratovanie by som to nechcela, dnes navyše chce byť každý samostatný a nerád zostáva pri rodičoch, aspoň tu na koníku je to veľký kameň úrazu
Presne ako píše @ivik4, muž tiež býval vo veľkom dome, ale boli tam siedmi, neskôr piati. Ten dom a celkovo pozemok bol obrovský, ale pre nich dostačujúci. Ja som sa tam necítila dobre 🤣ale ja som cinziakove dieťa, dom by som nechcela.
Postupne ako ľudia z toho domu odchádzali a ostala tam len svokra a najmladší syn, bol ten dom smutný, veľký, prázdny.. Tak ho predali a išli do menšieho. Ste traja, ja by som zatiaľ využívala len spodné poschodie, a keď budete mat ďalšie deti, potom vrchné..
Fu.Taky veľký,poschodový dom bude skôr či neskôr na obtiaž.Nikdy by som nechcela poschodový dom.Radsej menší,útulný ako potom sa v ňom naháňať a nemáš šancu to upratat
Je to velmi individualne a zavisi od zivotneho stylu rodiny, ak u vas bude kazdy vikend prespavat "brat s rodinou" alebo rodicia, verim, ze moze byt vyhoda mat tak velky dom. Svagrina ma velky dom, byva v Drazdanoch, manzela ma z Prahy takze ked ich ide navstivit rodina, vzdy na viac dni a napriek tomu si nezavadzaju.
My mame v podstate rovnako velky dom ako popisujes az na to, ze kuchynu a obyvacku mame len dole. Hore su 4 izby, satnik, dve kupelne a samostnane WC. Sme doma styria. Ja by som uz takto velky dom urcite nikdy nestavala. Je to uplne zbytocne obrovsky priestor o ktory sa treba starat a naozaj nam ho netreba.

za mňa je to zbytočne veľké..