O koľkej káva neškodí?

magdusha3
19. feb 2020

Ahojte,
Milujem kávu. Ale v poslednom čase som zistila, že mi káva v určitých hodinách dňa nesadne dobre, robí mi zle a je mi z nej ťažko. Napríklad ak si dám kávu až po jednej poobede, preženie ma a žalúdok ma bolí asi 2 hodiny. Ak si však dám kávu pred jednou, hoci aj bez mlieka, práve naopak ma to vzpruží a mám viacej energie. Pijem tiež kávu aj ráno, ale ta mi neškodí. Mám to dlhodobo na sebe odsledované. Je mi trápne s tým ísť k doktorovi, preto mi skúste poradiť, ak máte skúsenosti. Kedy je vhodné piť kávu? ďakujem

tyrkysova_kobyla
19. feb 2020

@magdusha3 ja ju pijem kedykolvek a som v pohode 😀

janinka007
19. feb 2020

tak ju pi vtedy ked vieš, že ti neublíži...toto fakt nie je otázka na doktora

korunka1
19. feb 2020

@magdusha3 pochybujem, že to má súvis s časom, kedy ju piješ. Doktor by ťa vysmial

strapec
19. feb 2020

Pi kávu bez mlieka, mlieko je ťažké na trávenie v kombinácii s kávou... alebo ju nepi keď ti nerobí dobre... netreba behať s kravinami za dr ;)

majamat
19. feb 2020

ak mas taketo problemy, tak ti zrejme nieco vadi. kava vseobecne moze byt tazsia na travenie. no urcite to nesuvisi s casom, resp. len okrajovo.
dolezite je, ci pijes kavu hned po jedle, co zjes pred kavou, ci pocas pitia a pod. tiez aku kavu pijes - davas si do nej mlieko?

napriklad ja osobne som mala problem s palenim zahy. palenie zahy nie je choroba, ale prejav mnohi sa mylne domnievaju, ze je to pri nadbytku kyseliny v zaludku. no take jednoznacne tonie je. kludne moze palit zaha aj pri nedostatku kyseliny., je to sposobene tym, ze ked si das kavu, pripadne mas pocas doobedia, rsp., na obed v sebe nejake jedlo a zaludok sa ti naplni, vdaka nedostatku kyseliny, pripadne aj inych traviacich stiav ti stravu nedokaze stravit a preto ide kyselina hore. nedostatok yseliny v zaludku sa neprejavuje len palenim zahy, ale aj pocitom tlaku v zaludku, pocitom na vracanie a pod. napr. po kave mozu byt ak krce v zaludku ( teraz nemyslim v crevach ).
takze kludne mozes mat aj s tymto problem. rano v sebe este nemas tolko jedla, preto ti travi lepsie, no po obede a teda ak je to tesne po obede, tak uz je travenie zatazene viac. a teda niektore druhy jedla travi aj niekolko hodin, cize nestaci pockat polhodinu.

druha vec je mlieko v kave, nepisala si aku kavu pijes.

gabrielkaa
19. feb 2020

@magdusha3 ahoj, to je strasne individualne. Kamaratka vypije kavku o 6 večer a nic. v pohode spi a nic jej neni. To ze ti je z kava zle, to by som nespajala s casom, resp. som o tom nepocula. ja kavu pijem tak cca do 13. Nieze by mi bolo potom zle, ale mam plytky spanok... Musis si to odsledovat na sebe. Juzanske kultury mozu pit kavy kolko chcu a kedy chcu, ako taliani napriklad 🙂

miskakyska
19. feb 2020

Mňa zas ranná káva preberie a poobedná uspí🤷🤣
Káva hádam preženie každého,veď nie nadarmo patrí medzi preháňadlá😁

janinka007
19. feb 2020

@miskakyska okrem mňa 😉

kittykat22
19. feb 2020

@magdusha3 zalezi od cloveka. Ja mozem kavu doobeda. Len jednu malu. Kamarati si objednaju dvojitu kavu po veceri po deviatej hodine, a este sa smeju ze spia ako miminka 🙏

smejko25
19. feb 2020

Myslim ze si si v otazke rovno aj sama odpovedala 😁

magdusha3
autor
19. feb 2020

@majamat Ahoj, pijem všetky druhy kávy, najčastejšie zalievanú, nemáme doma stroj na kávu, zatiaľ, plánujeme si kúpiť. S pálením záhy nemám problém, skôr ten žalúdok. Určite je to spojené s časom, mám to na sebe odsledované.

magdusha3
autor
19. feb 2020

@korunka1 Ahoj, práveže si myslím že áno. Dlho som to na sebe pozorovala, dokonca moja starká mala obdobné problémy s čiernym čajom. Tak sa bojím, či to nie je dedičné, a či naša rodina nemá problém spracovávať teíny v tele. Už som si o tom googlila.

galioska
19. feb 2020

Káva je dosť silný histamin, niekomu nerobí nič niekomu rozbusi srdce, naj si dávať slabšie a doobeda

korunka1
19. feb 2020

@magdusha3 tak ale za doktorom nemôžeš ísť s problémom , že v určitých hodinách ti káva nerobí dobre....určite vieš, čo by ti odpovedal a nebolo by to vôbec vtipné. Skús na pár dní vysadiť kávu celkom a uvidíš.
A ináč logicky, ak ti niečo nerobí dobre, tak to nerob.

magdusha3
autor
19. feb 2020

@korunka1 skúšala som nepiť poobednú kávu. Ale po nejakom čase a pri tých všetkých povinnostiach (však to poznáte) si to neuvedomíš a už ju zase piješ 🙈
A výsledok opäť rovnaký.

lauraaaaaa
19. feb 2020

Nesuvisi to s casom skor zo silou kavy ci plnym-praznym zaludkom.

majamat
19. feb 2020

@magdusha3 traviace tazkosti sice s casom mozu mat suvis,a le to len v pripade konzumacie tazkych jedal, ci napojov vecer. urcite nie poobede. tvoje problemy s casom urcite nesuvisia. snazila som sa ti vysvetlit, ze za to mozu ine okolnosti,a ko cas. presne ako napisala @lauraaaaaa tu vyssie. a teda aj zlozenie jedla, stav trviacich organov ( ako napr. ten nedostatok kyseliny a traviacich stiav a nemusi sa prejavovat palenim zahy ).
jednoducho poobede mas trvanie ovela viac zatazene, ako rano. to nema nic s casom.

mpg
19. feb 2020

Na kávu každý človek reaguje inak, dokonca aj niektoré značky niekomu nepasujú, mňa bolel žalúdok od Nescafé, už si dávam pozor, aby som ju niekde nepila.
Nepijem kávu ani hneď ráno, ale až po raňajkách. Tak mi to nespôsobuje žiadne ťažkosti.
A po obede už vôbec nepijem kávu, je dosť iných nápojov, ktoré osviežujú.

jajo1
19. feb 2020

@magdusha3 vieš čo, ja ti normálne verím a som fakt rada, že toto niekto napísal, lebo niekedy si naozaj pripadám divne. Mne toto naozaj robí obyčajná voda. Mám dlhodobo odsledované, že po 17 hod. nemôžem piť čistú vodu. Dovtedy úplne bez problémov. ale keď si dám pohár čistej vody po 17 hod., dostanem prudké bolesti hlavy, takmer migrenózne stavy a bez tabletky to nikdy nezvládnem. Hlava ma začne bolieť prudko, je mi na zvracanie. Fakt to tak mám už roky. Prevarená voda, čiže čaj ani káva mi to nespraví, len obyčajná voda z vodovodu. Lekárovi som to ale nikdy nespomínala.

seblicek
20. feb 2020

Možno záleží či ju piješ na lačný alebo na plný žalúdok. Ja napríklad som došla na to, že bez raňajok si kávu dať nemôžem lebo mi je ťažko. A rannú musím mať s troškou mlieka aby bolo OK. Každému to inak sedí, nesedí.

andreja13
22. feb 2020

@mpg suhlasim aj ja, je to aj o type kavy, aj o kvalite, a je to aj o samotnom organizme, kazdy musi prist na to, kedy mu co sedi 🙂

magdusha3
autor
24. feb 2020

@jajo1 Ahoj. Dobre, ze si napisala, aspon v tom nie som sama. Som o tom presvedcena, ze je to spojene s casom. Som zvedava, ked sa posunie letny cas, ci sa mi to o hodinu posunie. Ty nemas s tym skusenosti?

lujza123
2. mar 2020

@magdusha3 tak ju pi iba ráno a poobede si daj kvalitný zelený čaj, nie sackovy ale klasický sypaný z čajovne.
Alebo mate, to je tisíckrát lepšie ako káva, ta pravidelných užívateľov skôr uspi ako preberie, mate je super energia celý den