Orientácia bytu podľa svetových strán

17. nov 2023

Ahojte, ako orientovaný byt podľa svetových strán odporúčate? Brali ste na to ohľad pri kúpe bytu? Zvažujem byt, na ktorom sú izby orientované na sever a kuchyňa s obývačkou na juh... Trochu sa bojím tej orientácie na sever, či izba nebude tmavá, chladná.... Ďakujem za reakcie, skúsenosti

colsami
17. nov 2023

Mali sme kedysi vacsi byt a v nom jednu izbu otocenu na sever, a bola teda vyrazne chladnejsia proti vsetkym ostatnym izbam. Ale bola to este nezateplena bytovka a rohova izba, no tak isto bola aj druha izba vedla rohova a bol tam markantny rozdiel v teplotach. Bezne sme mavali pootvarane dvere vsade, no do tej severnej izby sme zatvarali, tahal chlad do celeho bytu. A ked sme sli dnu, vyslovene zima.
Tolko moje skusenosti. Ale ako hovorim, mozno aj stav bytovky vyrazne dopomohol, som zvedava na ine skusenosti.

Za mna osobne vsetko len nie byt otoceny na zapad 😁 Tam clovek aj umriet moze, nevyvetras, v teplach najhorsia alternativa aku som zazila, vo dne v noci.

marianarem
17. nov 2023

Je to pravda s tym zapadom, ja som mala tak.orientovany byt a od poobedia do vecera tam riadne naprazilo, velmi bolo teplo. Severne izby mozu byt chladnejsie, ale ked ide o spalne, tak to podla mna az tak nevadi, v chlade sa nespi zle a v lete to len uvitas.

j_m
18. nov 2023

Jasné, že ano 🙂 Záleží, ale aké teploty preferujete… Osobne volím len východnú stranu (v pohode v lete i zime). Ostatné majú rozdielne parametre: horúco, chlad…

nwnw
18. nov 2023

Nikdy kuchynu na juh! Mala som a teda peklo na zemi. Vtedy sme nemali klimu, ale ja som prisla z prace a v kuchyno-obyvacke sa nedalo dychat, terasa rozpalena a este tam var!

dotka04
18. nov 2023

máme obývačku a kuchyňu na sever, detskú a spáleň na juh. Svetelnosť a teplota miestností sa nedajú ani porovnať, už by som obývaciu miestnosť na sever nikdy, naozaj nikdy nebrala. V spálni ešte skrz chlad prikúriš a málo svetla ti moc nebude vadiť.

autor
18. nov 2023

@dotka04 tie izby na sever, tam vôbec slnko nesvieti, že? Je to citeľné ten chlad? Toto je krajný byt, hoci zateplený, tak zato zvažujem, či tie izby nebudú také ponuré

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nelca84
18. nov 2023

Ja som vyrastla v byte, kde sme mali detsku a spalnu na vychod a obyvacku s kuchynou na zapad. Zda sa mi to ako dobra orientacia. Teraz byvame v dome a na severnej strane mame len chodbu, wc a kupelnu.

kaktusik007
18. nov 2023

no byt s izbami na sever by som ja osobne nekupila. Ano, v lete oki, len teda dnu do izby ti moc slnko svietit nebude a to by mi vadilo.

dotka04
18. nov 2023

Je to pre mna problem, lebo tam fakt nesvieti slnko a ja milujem svetle miestnosti😥 navyse pred oknami su este aj nejake ihlicnate stromy, aj to celkom brzdi ten jas…

zuzinabila
18. nov 2023

Ano,pri kupe domu sme zvazovali(kupili sme vychod-zapad,sme teplomili😀).na sever mame chodby,je tam kosa jak v psinci

viestta
18. nov 2023

Spalne na sever su vyhoda

zuzanaete
18. nov 2023

Mame izby na sever a kuchynu a obycacku na V. Za nas izby upne v pohode. Mame radsej chladnejsie. Jedna izba je rozna. Tuto jesen sme kurenie este nezapli a ked zapneme, tak iba v obyvacke temperujeme. Bytovka je zateplena.

zltamyska
18. nov 2023

Za mňa bolo úplne najdôležitejšie, aby bol byt orientovaný aspoň na dve rôzne svetové strany kvôli vetraniu... známi majú byt iba na jednu stranu a veru to tažko prevetráš

lilke
18. nov 2023

Izby severne orientované sú tmavé. Spálňa ok, ale detskú by som tak nechcela, navyše studená. A kuchyňa na juh síce svetlá, ale v lete v nej variť za trest.