Pomôžu závesy znížiť teplo na vyšších poschodiach?
Zdravim mam byt na 9. poschodi 70 rocnej bytovky a zvazujem kupit hrube zavesy aby bolo menej teplo, mam len zaluzie, pomoze to trocha prosim vas? Pripadne ake zavesy su najlepsie?
Podla man nie
Nie, keďže u teba sa akumuluje teplo zo spodu bytovky... Teplo stúpa hore no
@dominik2795 keď už tak tie fólie na okná.Moja svokra si ich dala a pochvaľuje si
@dominik2795 ja uz som v tychto extremoch zvazoval, ze kdesi kupim dosky tvrdeneho polystyrenu a vyrobim z nich vonkajsie teplotne stity (juzna a zapadna strana) - vyrezem presne obdlzniky a natlacim ich zvonku do okennej spalety (resp. pomocou spagatoveho "durch-tiahla/tiahiel" vtiahnem). Tma netma. Ved aj tak celkom zatahujem.
Nepomoze, aapon trochu pomozu vonkajsie zaluzie ,ak sa stiahnu, tak sa neprehreju skla.
daj si folie na okna - prepusti ti to svetlo ale teplo ostane von, ked ta ti teplo dostane dovnutra je jedno ci sa zachyti na zaluziach alebo na zavesoch - uz je vo vnutri a ohriava sa z neho vnutorny vzduch ...
@hortenziaj ano, sice teplo stupa zo spodu ale len ked je umoznenie prudenie vzduchu, lebo teply je lahsi ako studeny. V tomto pripade je kominovy efekt len cez schodiste. Tu sa akumuluje teplo, ktore prenika z prehriatej strechy
@dominik2795 pomohla by lepsia izolacia strechy aby sa vam byt neprehrieval. Iste aj tepelne zisky cez okna su u vas nezanedbatelne, ale najviac vam "kuri" rozpalena strecha
Pomôžu. Zatemňovcie závesy držia teplo medzi oknom a závesom. Vyvetrám byt v noci a nad ránom. Zatvorím a zatemním. Kým neotvorím a neodtiahnem závesy, tak mám celkom v pohode max 26 stupňov bez zapnutia klímy. Na slnečnej strane 27. Bez závesov 29-31. Nie je to veľa, ale aj to je niečo. Máme však izolovanú strechu a zateplenú bytovku, takže aj to robí určite svoje.
Kto chodi trochu po Taliansku, ten vidi.... Biele plachty prehodene cez okenne kridlo, zavrete v okne. Uplne primitivne, uplne ucinne. Sklo sa nenahreje na 60"C a neprestupi do bytu, lacnejsia vatianta predokennych zaluzii, kto na ne nema. Teplo treba zastavit aj pred balkonom, ten ked sa nahreje, ochladi sa mozno v oktobri. Takisto posluzi biela plachta prehodena cez auto. 🏠🚘 Aj centra miest koncia pod plachtami, nastastie. 🔥
Nam pomaha..
Vyvetrame, zavreme, zatiahneme zatemnovacie a je prijemne v miestnosti
@dominik2795 Ak môžem poradiť nám pomohli vonkajšie žalúzie. Veľmi dávno sme chceli kvôli nočným a už sme to mali urobiť veru dávno. Svokra si dala kvôli teplu keďže jej nevyhovovalo nič amo klíma a konečne je spokojná. Zvláda teploty lepšie ako my.
@dominik2795 ALE všetko pomôže čo zatemní a nepustí slniečko. Najlepšie vetrať skoro ráno a uz cez vôbec. Až večer.
@dominik2795 My býváme v starej bytovke na druhom poschodí,mame folie na oknách,zatiahnuté rolety noc a deň + celý deň ide ochadzovač vzduch kde daváme vodu a ľad a aj tak mame cez deň skoro 29 stuňov v izbe.Ale ja zas dosť často otvorím okno lebo neznášam keď je vzduch "vydýchaný".
Takže ani nechcem predstaviť kolko stupňov máte na 9. poschodí.😲
Bývala som tri roky na 13. poschodí z 13 tich.V lete v najväčšom teple sme mali vnútri 36 stupňov.Nikdy na to nezabudnem.V živote viac do bytu.
My sme na 11 poschodi, este nezateplena bytovka. Dali sme si zvonka na okno spravit termo zaluziu firme, a uznavam, funguje proti teplu, ale vzduch neprepusta, hoci to vyzera ako taka husta sietka. Prepusta trochu svetlo aspon.
No teplo aj tak stupa aj zdola, bez klimy by sme asi uz neprezili.
Alebo este ako vyssie radili, ze prehodene plachy cez okno - napr. Hornbach ma termozaluzie, a my sme si takto len tu latku z termozaluzie vzali a prehodili cez balkonove dvere zvonka, hore kusok previsa dovnutra, zavries dvere a drzi to. A funguje aj toto. Len ta je naozaj taka, ze je dnu tma. Nevrtali sme tu rurku na zaluzie, lebo nemame to ako tak zachtit vonku nad dvere, mame take sikme steny vsade... A tie od firmy, tie bolinasobne drahsie, nedali sme to vsade, len na slnecnu stranu.
zaves je o nicom. Treba ochranit okna zvonku pred teplom (vonkajsie zaluzie ci rolety), ale je to nakladnejsie, no efektivnejsie. Ak mas balkon, tak aspon natiahni plachty, aby nesvietilo priamo na okna, aj to trochu pomoze.
@doriiis my byvame tiez na najvyssom a max sme mali 31 (kym sme nemali vonkajsie rolety, len bezne vnutorne a pod.), co je tiez dost, ale teda 36 nikdy.
Pomôže, a bez veľkých výdavkov. V sekáči som kúpila hrubánske hotové závesy, materiál niečo ako samet, semiš, skrátka ako opona z divadla. Sú tmavohnedej farby, mám tmavohnedý nábytok. Kúpila som rozťahovaciu tyč, ktorú netreba vŕtať do steny. Ráno po vyvetraní pozatváram okná, zastriem žalúzie aj závesy až do neskorého popoludnia. Takto fungujeme od júna do konca augusta, bývame pod strechou, a vojsť do bytu z vonku je úľava.
Možno trochu ale žiadne terno to nie je. Treba zabrániť prehrievaniu okien. Najlepšie sú vonkajšie žalúzie.

@dominik2795 nepomôže.