icon

Poradíte, ako vylepšiť návrh novej kuchyne?

ejbyk
27. sep 2024

Ahojte, už dlho plánujeme novú kuchynskú linku.
Dostali sme takýto návrh ale ja som stále asi nie úplne spokojná...
Je to kuchyňa do bytu, čiže priestoru nie je veľa.
Chcem určite skrinky až po strop.
Len vadí mi tá pravá strana, to ukončenie....
Poraďte či ešte čosi prespekulovat a zmeniť...alebo je to takto ok.
Na pravo už vedie chodbička do chodby.
Zn. Dilema, súrne...

Poradíte, ako vylepšiť návrh novej kuchyne?Poradíte, ako vylepšiť návrh novej kuchyne?
betulinka1
27. sep 2024

@ejbyk za mna je ten roh OK lebo hĺbka tej skrinky bude menšia ako hlbka tej spodnej linky. Čiže v praxi sa aj tak budeš vyhýbať rohu hlavne tej dolnej strinky pri vstupe, ktorá je hlboká. Ak ti to vadí opticky nechaj si tie skrinky otvorené. Mne čo padlo do oka je vstavaná chladnicka vedľa rúry. Aj my to tak máme ale ja to chcem zmeniť, že medzi chladnicku a rúru dám takú vysúvaciu úzku potravinovú skrinku, lebo ked pečiem, tak mám pocit, že tá chladnička ide na plno, že je tam nejaký únik tepla, čo tá chladnicka registruje. Ciže za mna daj chladničku viac ku stene, potom kludne úzka vysúvacia potravinová skrinka a potom rúra. Inak ja by som vlastne už do vstavanej chladničky ani nešla, lebo povedzme si pravdu, že v tých klasických veľkostiach vstavanej chladničky a mrazničky, je tá chladnička s mrazničkou mala. Cez leto bol jeden celý suflík mrazničky iba nanuky a viac sa tam nezmestilo a do druhého suflíka das dve kurata a jednu mrazenú zmes zeleniny a más ju plnu. Chladnička je tiež mala. Sused mal rozmer kuchyne taký istý ako my (rovnaké domy) a po mesiaci to vzdali a nechal prerobiť linku tak, aby si tam dal normálnu veľkú chladničku. Nema ju síce vstavanú ale je iba vložená v skrinke bez dverí ale že konečne má normálnu veľkú chladničku s mrazničkou. Čo sa týka toho, že je umývadlo blízko indukčnej dosky, tak to by som neriešila, lebo ti zase nechali pekný pracovný priestor, ktorý potrebuješ a keďže budeš mať myčku, tak nebudeš stát nad umývadlom hodinu a umývať riad, ked muž varí.

kykymora
Autor odpoveď zmazal
michaela412
27. sep 2024

za mňa je to ukončenie v pohode, načo zbytočné poličky na prach, ten šuflík v ľavo pod drezom sa akože ako bude otvárať? šuflíky v rohu s úchytkami si budú zavadzať

guudy
27. sep 2024

@ejbyk pravy roh je ok, ale je velmi zle navrhnute rozlozenie jednotlivych casti (spotrebicov). Ergonomia hovori, ze mas mat idealne jednym smerom v poradi, v akom ich pouzivas. Aby si nebehala hore dole. Cize chladnicka, drez, pracovna plocha, varna doska a rura. Tebe to navrhli naozaj velmi zle.

ahhola
27. sep 2024

Ten "hluchy" pas pri okne, to je nevyuzita sanca. Dat to na panty a mas miesto na zehliacu dosku, zmetak, mop... super vec. Asi by slm prehodila drez (po vasom umyvadlo) s varnou doskou. Videla som kuch. s podobne uzkym priestorom na drez a celkom to staci, vylievanie vody, pustanie vody na pitie, ostatne je na umyvacke. 🌷

opica_skorica
27. sep 2024

Kolko cm je pas vlavo? Zmestila by sa tam metla, susic pradla??

beronsche
27. sep 2024

@ejbyk varnu dosku máš natlacenu v kúte, nebude sa ti tam dobre pracovať.
Plus do malej kuchyne by som nikdy nedávala rúru takto hore, oberas sa o značnú časť pracovnej plochy.
Rúru pod varnu dosku, umiestniť zhruba tam, kde je umývadlo. Umývadlo presunúť tam, kde je varná doska.

pseudomonas87
27. sep 2024

@ejbyk ja mám varnu dosku hneď vedľa umývadlá, a dá sa to úplne v pohode, mne sa tvoj návrh páči.
Nad nejakým mini barovným potom si neuvažovala?

mamatroch
27. sep 2024

@ejbyk myslim, ze mas ten typ kuchyne ako moja mamina. Ked sme to riesili u nej, horna skrinka nesla az okraj a dala sa tam otvorena skrinka (2-3 policky nad sebou) do tvaru trojuholnika. aby to skratka nebolo take seknute, taky ostry roh, prudke ukoncenie. Ta policka je samozrejme len taka dekoracna, ale vyzera to pekne.
No velmi sa mi paci i ten navrh vyssie na knihy - nielen kucharske... jednoducho, kym sa Ti nieco pecie a tak, mas knihu po ruke 😀

katika85
27. sep 2024

@ejbyk pozor na ten sporak tak natlaceny v kute. nebudes moct pootocit panvicou s dlhou ruckou. v pripade ak mas vsetky horaky obsadene a budes tam mat panvicu a budes ju chciet nejak natocit aby rucka netrcala do priestoru tak nebudes vediet ju natocit tak aby bola niekde mimo. alebo ak budes mat veeeeelmi hrncie v zadu a budes ho musiet dvihnut a odniest bokom tak ani lakte poriadne od seba nedas.. a s tym tazkym hrncom budes musiet ist este cez umyvadlo. aspon tie dve veci vymen. my sme niekde raz mali takto sporak v kute a pametam si ze som sa stale udierala o skrinku.
umyvadlo mame presne tak ako mas teraz v projekte sporak a to mi nevadi. kedze mame mycku.

katika85
27. sep 2024

@ejbyk pod varnou doskou bude horuco poskodi ti suflik. kamoska to tak ma a ma to odlupnute. kuchyna z decodomu.

katika85
27. sep 2024

@ejbyk mikrovlnka je podla mna sialene vysoko. tu by som dala nizsie ja to mam tak spodokn mikrovlnky je zarovno s linkou. a nad mikro a pod mikro mam potravinovu skrinku az po strok. Mikro sa mi otvara ruckou zhora nadol. nie do boku. a ruru mam pod indukciou

katika85
27. sep 2024

@ejbyk v tej vysokej skrinke mam mikro a nad nou a pod nou mam potraviny a hrnce. hore je cela skrinka na push a dole pod mikro 2 hlboke sufliky. v kute je drez ktory tam momentalne nie je (na fotke)

malinovka333
27. sep 2024

Preco si nedas velke skrinky 100cm na dlzku.takto mas 3 skrinky nad sebou.co je zbytocne.ani varnu dosku by som nedavala hned vedla rury. Roh mi nevadi.netreba ho skosit.

fixka3
27. sep 2024

za mňa vrchný roh je okej, spodné skrinky by som potiahla do tvaru U a presne tam umiestnila varnú dosku

azzflo
27. sep 2024

Presne ako komentar predo mnou, tieto rozdielne hlboke vrchne skrinky uz v tom nakrese vyzeraju "zastarane" a vobec to nevyzera pekne, ked su z jednej strany takto otvorene - to je presne to, co ti tam vadi. Daj si radsej rovnaku hlbku az po strop, nech to nie je zbytocne prekombinovane, vid napriklad tu

pribinacka
27. sep 2024

@ejbyk Cauko, ja by som pod ruru dala vysúvacie supliky, nie dvierka na otvaranie. Volila by som ruru a mikrovlnku 2v1, cize v hornej casti by si mala viac miesta, napr ako potravinova skrina. Mne najviac by vadila umyvacka riadu, ktoru mas napravo od drezu. Umyvacka bude mat funkciu samootvorenia po umyti? To je vyborna vec. Ked sa ti ale otvori, pootvori, tak akoby ju budes obchadzat vies a nad umyvacku ako sú horne skrinky je dobre dat také veci, ktore nevyberas nonstop, napr keby tam mam pohare, salky hore vadi mi to, lebo by som kvoli pootvorenej umyvacke nevedela vybrat hned pohar..tiez kos na smeti, aby si mala jednoducho pristup dobry a rychly..ze nebude umyvacka vadit a ty musis obchadzat, zavierat ju hned ked pojdes z varenia vyhodit nieco..lebo pracovnu dosku mas vpravo celu

kp7333
27. sep 2024

@ejbyk ja by som bud chladnicku alebo ruru s mikrovlnkou prehodila na opacny koniec linky (tam, kde ti vadi to ukoncenie). Tym padom by si mala na oboch koncoch linky vysoku 60-ku skrinu a boli by to symetricke. Zaroven by bolo viac miesta pri varnej doske, dala by sa pripadne posunut.

mameha7
27. sep 2024

@ejbyk Čisto z estetického hľadiska sú tie úchytky strašné. Ja by som ich všade nedávala. Dala by som ich iba na spodné skrinky (ale nie chróm farbu) a hore tip-on. Alebo všade tip on dvierka, nech je to pekné, čisté.

ejbyk
autor
27. sep 2024

@kp7333 ja som to takto presne chcela chladničku na pravej strane...veľa by to vyriešilo.
Len ma stolár odhovoriť že tým že je tam tá chodbička bola by opticky predĺžená a tmavá a dlhá....
Tak neviem...

Musím si v kľude pozrieť všetky komentáre...lebo je tu veľa fajn nápadov...

ejbyk
autor
27. sep 2024

@mameha7 úchyty nebudú žiadne, neviem prečo urobil takú vizualizáciu
Naozaj je to des...

kp7333
27. sep 2024

@ejbyk kaslat na chodbicku, dolezitejsia je prac. doska a ergonomicke rozlozenie spotrebicov. Ty v nej budes varit, nie stolar. Navyse ta krajna skrina (povedzme chladnicka) bude biela, cize opticky bude navazovat na bielu stenu chodby.
Inak ja by som este prehodnotila farbu a otvaranie tych hornych skriniek (tie plytsie myslim). Dala by som klasicke otvaranie na panty, nie vyklop (tie vyklopy su drahe a pre nizkych ludi neprakticke). Co sa ich materialu tyka, volila by som drevodekor zladeny k podlahe, bude to posobit utulnejsie. A pekne to doplni zvysok v bielej a sedej.

rozculena
27. sep 2024

@opica_skorica mám to presne tak a nidy sme sa neudreli do rohu

mameha7
27. sep 2024

@ejbyk My máme podobnú dispozíciu panelákovej kuchyne. Už to tak bývalý majiteľ vyriešil za nás, pred tým, než sme byt kúpili. Na roh dal takéto jednoduché poličky. Mám tam dekorácie, šálky...

rozculena
27. sep 2024

@mirkam3 mám to presne takto isto a nemám s tým problém,prečo by mal iný rodinný príslušník tam začať umývať riady práve vtedy? Už to vidím v reále,ako sa iný rodinný príslušník vrhá na riady 😀

rozculena
27. sep 2024

@ejbyk tú pravú stranu mám rovnako,aj varnú dosku v blízkosti drezu...mne vadí,že vedľa varnej dosky je skriňa,je tam tma a tá skri%na bude ofrkaná.Podľa predpisov musí byť nad sporákom digestor,ak nad ním budú skrinky,ja nad sporákom skrinky nemám...vedľa sporáka mám ešte kus dosky....a potom voľný priestor.Chladničku mám mimo,trúbu mám pod doskou,a nemám ani vstavanú mikrovlnku....
Ten pravý roh pri vstupe mám rovnaký,nikdy sa tam nikdo neudrel

ejbyk
autor
27. sep 2024

@mameha7 táto linka je super
Možno to celé poriesime inak...

kengurica
27. sep 2024

@ejbyk ukončiť to môžeš napríklad lamelami.
A v linke tejto veľkosti je naozaj rúra v tejto výške nezmyselný luxus. Daj ju dole a získaš pracovný priestor, varnú zónu posunieš doľava, drez trošku doprava a bude to vyvážené.

opica_skorica
27. sep 2024

@rozculena to mas potom super, ja sa casto do rohu džachnem.

simca06022011
27. sep 2024

@mameha7 Tiez mame takto, na ldhej strane drez a sporak v byte len naopak.. 👍