icon

Prečo je spodok radiátora studený?

alex_zalez
11. dec 2023

Jedna polovica radostora (hore) je horuca a cely spodok je studeny… neviete cim to moze byt? Pytala som sa manzela ci ich netreba ovzdusnit vraj nie sa do toho nerozumiem…. Naposledy odcuusnoval pred 4r… ale on stale zo mna robi neznalu veci to uz len si sem idem po potvrdenie mojho nszoru lebo sak jak sa hovori, nad debilom nevyhras

majulino
11. dec 2023

Jasné, že treba odvzdusnit

majulino
11. dec 2023

Pracujem na bytovom družstve

martul
11. dec 2023

@alex_zalez môj muž odvzdušňuje každú sezónu a veru treba.

buberova
11. dec 2023

Veď nech to len skúsi.. ak to nepomôže, môže sa utvrdiť v tom, že má pravdu

viestta
11. dec 2023

Ked je vrch radiatora horuci, tak je v nom tepla voda az po vrch, odvzdusnovat netreba. Teplotny spad medzi hornou a spodnou castou radiatora byva rozny, zavisi od mnohych faktorov, ale iste je, ze voda teplo odovzdala, ked je na spiatocke vyrazne chladnesia ako na pritoku. Ak by bol radiator zavzdusneny, tak je hore na opacnom konci ako je privod vyrazne chladnejsi, lebo sa tam nahromadil vzduch

madeincssr
11. dec 2023

Odvdusnit urcite vsetky radiatory, ktore maju odvzdusnivacie ventily. A mozete mat zaneseny kovovy dierkovany filter obehovej vody pri kotli. Niekto ani nevie, ze ho tam ma. Pred nim a za nim su pakove (gulove) uzatvaracie ventily. Oba sa zatvoria, filter sa vyskrutkuje a riadne vycisti.

dusankomoj
11. dec 2023

Však odvzdušni ty! Nieje to problém(jemne povol šrobovákom a podlož pohár,bude syčať a keď potečie voda máš hotovo) a kašli naňho.

dusankomoj
11. dec 2023

A pri novších už je odvzdušnovací ventil.

michaela329
11. dec 2023

Odvzdušňujeme každý rok, keď sa kúrenie zapne. Však vezmi pohár a skrutkovač a pobehaj Ty. Je to lahke.

mikitilik29
11. dec 2023

@alex_zalez odvzdusni sama. Ú nás doma odvzdusnujem len ja😃lebo to stále sledujem😃

isis234
11. dec 2023

Mala som to tak, dávnejšie, vodár mi odvzdušnil, nechal do lavora chvílu tiecť vodu a bolo OK. Keď začnú kúriť, treba odvzdušňovať

hortenziaj
11. dec 2023

No u nás zavzdusnene keď boli tak hrala iba časť kde sa privádza la voda a zvyšok nie, ked hreje celý vrch a spodok nie tak ti reálne bude tiecť voda a nepôjde vzduch. Na modrej streche popozeraj, tam nájdeš aj co robiť pri tomto probléme.

ivangeline
11. dec 2023

Tak mi odvzdusnujeme na zac. sezony viac x.. a nie eaz za x rokov.. ;D Vsak za odvzdusnenie nic nedate. ;D a uvidite ci to bude hriat lepsie..

maranco
11. dec 2023

@alex_zalez skontroluj či nemáš dole na radiátore zavretý ventil, ak tam taký máte.

megleka
11. dec 2023

@majulino no tak ja mám taký istý problém mám starý radiátor v byte avšak vrch hreje spodok nie odvzdušneny je veľakrát je na 3ke a je ľadový iné keď mám na 2ke neudržím ruky musím ho dávať medzi 4-5 aby vôbec išiel v poriadku je aj to otáčacie kolienso

jarka_black
11. dec 2023

Keď je radiátor chladnejší v dolnej časti, znamená to, že odovzdal teplo. Ak je ale v miestnosti stále nižšia teplota, než ste nastavili na termostate, treba:
- skontrolovať umiestnenie termostatu vzhľadom na danú miestnosť (ak je termostat uprostred domu / bytu, nevie zachytiť pokles teploty v miestnosti s ochladzovanou stenou)
- otvoriť radiátor viac resp. naplno
- zvýšiť teplotu vykurovacej vody
- zvýšiť tlak v systéme
- obehové čerpadlo dať na väčší výkon.

jarka_black
11. dec 2023

@megleka Každý radiátor musí byť nastavený inak, lebo každá miestnosť má inú tepelnú stratu.

megleka
12. dec 2023

@jarka_black mám ešte jednu izbu na tej istej strane ako obývačka a nič … obývačka je miestnosť kde mi ani slnko nesvieti…

hefo
12. dec 2023

A základný problém je aký, máš doma chladno, alebo sa ti len nepozdáva technická realizácia vykurovania?

majulino
12. dec 2023

@megleka ešte treba zistiť, či u vás, alebo nad vami nemá niekto po rekonštrukcii alebo výmene radiátora.
Nedávno sme riešili, že majiteľ bytu zvesil radiátor, urobil mu výplach vo vani a zavesil ho krivo. Celé 4 poschodia nad ním mali rovnaký problém ako vy, z dôvodu, že on síce odvzdusnil ale stále len vrchnú časť a v tej spodnej -krivej sa držala vzduchová bublina, ktorá bránila prenikaniu teplej vody

megleka
12. dec 2023

@majulino no áno podomnou sa byt prerábal na komooletku ho robili myslím ze aj radiatori ..no niekedy aj na trojke ide super a niekedy nič ľadový …už som zato volala aj na bytové aj im mám volať opäť ohľadom toho kedy prídu len teraz ťažko pri práci
Ja som si myslela že či to nemôže byt spôsobené aj tým že majú podomnou zavretý radiátor napríklad

maranco
12. dec 2023

@megleka keď je na trojke ľadový to znamená, že už máš vykúrenú izbu okolo 20°C tak sa zavrie, pozri si vtedy teplomer koľko °C máš v izbe.
Ak chceš aby hrial ďalej, musíš ho viac otvoriť.

Stupeň 1-2 (12-16°C): používame ak chceme byt temperovať počas našej neprítomnosti;
Stupeň 2-3 (16 - 20°C): nastavujeme v miestnostiach s občasným pobytom a tam, kde vykonávame pohybové aktivity;
Stupeň 3-4 (20-23°C): ideálna teplota v miestnostiach, kde sa zdržiavame najviac;
Stupeň 4-5 (23-26°C): vyššiu teplotu uvítajú tí, ktorí sú nároční na teplo;
Stupeň 5 (nad 26°C): ventil je otvorený naplno a nastáva plytvanie teplom.

egonsk
12. dec 2023

Mas tu pekne rady a vysvetlenia, ale nenapisala si, ci si v rodinnom dome, alebo cinziaku. Ak teplota v miestnosti nezodpoveda priblizne navolenej teplote v pripade termohlavice, alebo neregulovaneho ventilu plne otvoreneho, v rodinnom dome to moze znamenat, ze mas znizeny prietok. Cerpadlo v kotli ma zvacsa 3 stupne vykonu, treba ho pripadbe pozriet a prepnut, zaroven treba skontrolovat expanzku (ak mas taku tlakovu, tak dofukat na spravny tlak). Ak si v bytovke, tak pokial teplota nezodpoveda nqvolenej, tam to moze sposobovat zaneseny termoventil, kombinackami po odnati hlavice s nim (ten cudlicek) potocit par krat vlavo-vpravo, to uvolni vacsinou necistoty zachytene (hrdza, atd..) a potom sa moze este preistotu skusit aj odvzdusnit. Odvzdusnit ja osobne odporucam tak, ze sa uzavrie pritok a nech vytlaci pretlak z vystupu (odtoku) vodu dohora. Potom otvorit privod naplno a znovu skusit odfuknut - mne sa to osvedcilo aj v byte aj v dome. Jo, samozrejme v RD treba aj doplnit sustavu vodou, nech tam mas cca 1.2-1.5atm tlak, lebo pod 0.8atm by mala poistka kotla vypnut. Ak mas netlakovu sustavu, tam treba iba dozerat, aby si mala naplnenu expanzku...

megleka
13. dec 2023

@maranco no teplomer nemám ale pocitovo to určite tu nie je toľko ako keď ma byt na troje 🤦🏽‍♀️