icon

Prenájom domu s možnosťou odkúpenia

graceyf
11. dec 2020

Ahoj, nepoznáte nejaký projekt, kde je takato možnosť si prenajať dom a neskôr ho odkúpiť alebo niečo podobné, neriešil už niekto z vás niečo takéto? Bývame v byte a chceli by sme do domu, keďže nám je uz byt malý, ale v banke nám hypotéku nedajú a tak ma napadla takáto možnosť... Také niečo overené, na internete nájdem aj ja hocičo podobne ale zas nech to nie je nejaký "ofajč"... Ďakujem.

Strana
z2
anjelicek26
11. dec 2020

@graceyf mozne to je, my takto prenajimame dom po starkych... financne im to nevychadza, tak prenajimaju (nizky najom sme dali) - ale chalan opravuje co sa da, vymenil postupne okna, plot, izoluje, robi, maka... vsetci su v tejto konstelacii spokojny. Tiez mame ustnu dohodu, ze to casom mozu odkupit, ale nevidim to realne este par rokov. Nam islo hlavne o to mat tam starostliveho dobreho najomnika a my to mat bez prace a nemusiet tam stale behat a nieco riesit.

graceyf
autor
11. dec 2020

@anjelicek26 joj tak to majú super, ze natrafili na takých dobrých ľudí ako vy a zase opačne, my hľadáme stále tiež cez inzeráty, ale moc sa nám nedarí, tak nám ostáva len dúfať 🙂

juliet86
11. dec 2020

@graceyf pre zauj8mavost ktore mesto aka je vasa cenova predstava najom kupa a preco vam banka neda hypo? sucasny byt vlastnite?

graceyf
autor
11. dec 2020

@juliet86 Žilina alebo Trenčín, a už som v takom rozpoložení, že by som platila hocikolko, len aby sme boli v dome s vedomím, že raz bude nás... Teraz sme v prenájme, a hypotéku nám nedajú preto, lebo asi dva roky dozadu sme mali pár omeskanych splátok ešte zoštudentskej pôžičky a momentálne to v banke berú moc na vedomie nám hovorila pani takže tak..

heleninamama
11. dec 2020

@graceyf Robím v stavebníctve a okrajovo aj s realitami a toto, čo píšeš je pre majiteľa nehnuteľnosti úplne nevýhodné. Navyše zákony o prenájmoch sú u nás úplne na h.... a vôbec nechránia osobné vlastníctvo.
Prenájom s možnosťou odkúpenie by som ponúkla jedine vlastným deťom, určite nie cudziemu človeku.
Už to by na odradilo, že Vám nedajú hypotéku. Neuraz sa, ale to zaváňa problémami (exekúcie, osobný bankrot, nezamestnaní a iné...) pretože u nás úver dostane naozaj každý človek, ktorý spĺňa podmienky. Tie síce sprísnili (napr. 8 násobok ročnej mzdy, určitá hotovosť...), ale stále to nie je nič nesplniteľné.
Navyše, vypratať podnájomnika je v prípade, že sa z neho vykľuje neplatič, problém. A povedzme si pravdu, u nás chodia po podnájmoch (okrem študentov a mladých párov, ktoré časom riešia svoje) len kadejaké pochybné existencie.
Súdy nepomôžu a treba na to aj žalúdok, lebo kadejaký asociál Ti bude hrať na city a vyplakávať, či naopak, prejde do protiútoku. Zažila som oboje a síce som sa ich zbavila, ale už som ostražitá.
A myslieť si, že najomnik Ti zhodnotí nehnuteľnosť? Ach, jaj, skôr naopak - to sú moje skúsenosti.
Sama som radšej v lete jeden byt predala (bývali v ňom roky študenti) a hotovosť som vložila inde, akoby som sa mala s niekým doťahovať.

graceyf
autor
11. dec 2020

@heleninamama
Ja sa neurazím, nemám sa prečo a viem, že ste to asi mysleli dobre, keď ste písali tento príspevok ale mne tak trochu zaváňa aroganciou bez urážky... A do podnájmu nechodia len pochybné existencie, to nebolo od vás pekne napísať pretože viete, že hlavne v tejto dobe a momentálnej situácii ľudia nemajú peniaze a mnohé rodiny končia koncia veľmi velmi zle.. Len u nás vo vchode sa pre prenajímajú tri byty a hádajte co? V jednom býva podnikateľ, ktorý čaká na súdne vysporiadanie so ženou, je to len dočasne ale aj tak, v druhom mama s dvoma dospelými SLUŠNÝMI deťmi, keďže im zomrel otec, a keď sa nasťahovali, boli ešte neplnoleti a mama nezvládla splácať hypotéku a teraz si len pochvaľujú a šetria na iné veci a v ďalšom tiež milá staršia pani, žiadna alkoholicka ani nič podobné, nikdy neviete, aký majú ľudia za sebou osud, tak by som radšej už takto nepísala... Aj keď ste to asi mysleli v dobrom

heleninamama
11. dec 2020

@graceyf Nie je to arogancia, ale fakty. Vy si aspoň uznáte, že chyba bola vo vašom nesplácaní pôžičky, ale mnohí to hádžu na štát, systém, osud... Fakt mám dobré niekoľkoročné skúsenosti so študentami VŠ, ale rodinku, ktorá u mňa bývala, by som nikomu na krk nepriala. Mnohí ľudia sú proste hlúpi, majú veľké oči a pritom sú finančne negramotní, iným sa zas nechce pracovať,všetko sa im zdá málo, pritom nemajú čo zamestnávateľovi ponúknuť. O klamstvách, čo vyprodukujú ani nehovorím...
Doba je síce, aká je, ale ten, kto prenajíma, to robí hlavne kvôli zisku.

sasa1310
11. dec 2020

@graceyf ako si môže pochvalovať jedna žena s dvoma deťmi, že žije v podnájme a šetrí na iné veci. To fakt nechápem. Už len to je finančná negramotnosť si pochvalovať platenie niekomu cudziemu hypotéku ako sám sebe.

graceyf
autor
11. dec 2020

@sasa1310 prosím vás nesudte, bola by som rada, keby sa táto téma držala toho, co som sa pôvodne pýtala. Ďakujem

kubkovamama
11. dec 2020

@graceyf projekt určite nie..jedine hľadať inzeráty.Ja som z TN a tu zohnať dom na prenájom nie je až taký problém..lenže,za prvé buď sú to staré domy,kde je toľko roboty a z toho dôvodu to majiteľ prenajíma,nemá čas alebo sa mu nechce,nemá prostriedky investovať do opráv a dúfa,že nájomník sa postará-tolko peňazí ale nebudete mať ani vy.Tu sa staré domy pohybujú od 500-600vyssie.Novostavby si prenajímajú väčšinou podnikatelia,dole makajú,na hornom poschodí bývajú.Skuste tak keď už,dom s bytovou jednotkou-len do budúcna to odkúpiť,vieš koľko financií by ste museli mat?Môj muž ešte kým sme spolu chodili tak uvažoval,žil v dome sám,akurát postavenom so základnými vecami.Ze dom prenajme a budeme chvíľu u mňa a prípadne ho potom predáme a postavíme spoločne nejaký menší.Lenze,dom bol ohodnotený na určitú sumu,keby sa časom dorobil tak na oveľa vyššiu,plus naša splátka hypo+energie+aspoň 50€ chcem na tom zarobiť 😉To by musel pýtať minimálne 1000€ nájomné len aby mu to pokrylo výdavky.Myslim,že tvoja myšlienka je viac reálna ako nerealna pokiaľ nechceš byť v starej barabizni a neustále do nej vrazat a časom si to majiteľ vždy môže rozmyslieť.Nebude čakať 15r kým vy budete mať možnosť dom odkúpiť.Splacat niečo tak dlhú dobu sa neoplatí ani jednej strane.Mozno tak v rodine

simca06022011
11. dec 2020

Ako neviem.. vo svete bezna vec byvat v podnajme... a tu sa tvarite ako keby to bola nejaka porucha osobnosti... poznam ludi ktorym to tak vyhovovalo dlho dlho..
@graceyf taketo nieco ak neposkytne nejaka organizacia/firma, tak si to neviem celkom predstavit. Hlavne kvoli paranoidnym ludom, alebo tym co realne maju zle skusenosti. A hlavne takym, co sa v tom nevyznaju a nevedia si to osetrit. Lebo toto si viem rpedstavit riesit zabezpekou (ja som napr. za najomny byt, kde bolo predkupne pravo platila este v 2005 180t korun...) a vyssim najmom kde bude splatka nejaka, plus energie... A musi to byt najomca/predajca co ten dom naozaj nechce uzivat a nie niekto kto vas tam nasackuje a o dva roky si povie ze to chce dat synovi/dcere/babke... Cize tu je nutne byt zdatny v prave, urobit riadnu zmluvu.. a nie tie zdrapy papiera co sa podpisuju u nas bezne pri podnajmoch a hocijakych kupach/predajoch...

petamich
11. dec 2020

@sasa1310 v zahranici je to uplne bezne, ze ludia ziju cely zivot v podnajme a nikoho to netrapi, to len tu mame nastavenie zobrat si hypoteku pomaly v 18tke a k tomu uver na dofinancovanie (lebo vsak kde vziat 20% ked hypo vam daju 80) a potom zit cely mesiac na rozkoch a ratat kazdu korunu, dakujem neprosim ;) bola som 5 rokov v podnajme, pekne som si usetrila, cestovala a hypoteku vezmem, ked sa nam rodina rozrastie a z partnerovho bytu pojdeme do vacsieho

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
11. dec 2020

@petamich v zahraničí máš na to dôchodok, z ktorého nie je problém platiť podnájom. Tiež píšeš kraviny, ale nevadí. Čakaj a neskôr kúp vlastný byt, keď bude 3krát drahší ako teraz a hypotéky ešte menej dostupné s vyšším úrokom. Ja mám hypotéku od 24r. Nič lepšie som nemohla urobiť v tak mladom veku. Okrem toho ja neviem čo si všetci myslia, že keď niekto platí hypotéku, tak už na nič nemá. Cestujem aj ja. Mám dve hypotéky. Jednu mi platí niekto taký ako ty a druhú ani neviem, že mám. Okrem toho aj vďaka hypotéke, ktorú mám 15 rokov som byt predala 6krát drahšie ako keď som ho kupovala. Pri platení nájmu nezískaš nič. Ceny nehnuteľností idú hore a ty máš z toho prd.

petamich
11. dec 2020

@sasa1310 dik za nazor 🙂 dovolim si s nim nesuhlasit ale nejdem ta osocovat, ze pises kraviny ako ty mna, takymto stylom nekomunikujem a evidentne si citala s porozumenim, ja uz davno v podnajme nezijem a nikomu hypoteku neplatim a nad informaciou, ze si predala byt 6x drahsie sa len pousmejem, pekny vikend

sasa1310
11. dec 2020

@petamich ty si ma začala presviedčať o niečom. V tejto dobe, kedy rapídne stúpajú ceny nehnuteľností obzvášť v Bratislave je hriech nevziať hypotéku, (samozrejme musí byť na to príjem). Niekto totiž nemá hypotéku ako nutnosť bývania, ale hlavne ako investíciu.

heleninamama
11. dec 2020

@simca06022011
@petamich Porovnávať Slovensko a zahraničie je v tomto prípade úplne od veci. Majú iné príjmy, možnosti aj zvyky. A aj tam, kto na to má, ten byt/dom vlastní.
Celý život sa ponevierať po podnájmoch, bývať v cudzích bytoch, plodiť v nich deti a brať to ako normálny spôsob života je na Slovensku naozaj nezodpovedné a nerozumné. Možno, kým sú ľudia mladí a zdraví, neriešia to, ale
neviem si predstaviť, čo bude s tými "hrdinami bez poruchy osobnosti" v prípade dlhšej PN, či na dôchodku, keď skončia ako bezdomovci, ktorými fakticky celý život boli. Z čoho ten podnájom zaplatí? Kto vôbec vezme do podnájmu chorého/starca? Pôjdu žobrať na ulicu alebo do Modrého z neba?
Pre mňa osobne človek po 40ke, ktorý nemá vlastné bývanie, je skrachovanec. A netreba hneď dom - hoci ten dom je ako obsesia pre tých, čo nemajú ani menší byt.
Ceny nehnuteľností dolu nepôjdu, skôr nahor a určite rýchlejšie ako platy.
Treba proste myslieť aj na budúcnosť. A strecha nad hlavou bez dlhov je istota číslo 1. Hoci je to jednoizbák.

petamich
11. dec 2020

@heleninamama citanie s porozumenim nam asi velmi nejde dnes nevadi, ja som nikde nenapisala, ze tak ma clovek fungovat cely zivot, pisala som o mladych ludoch, ktori maju prvy prijem a su napr. cerstvo po skole, u nas sa hned vsetci tvaria, ze okamzite by si mali brat hypoteku a preco? preco by nemohli fungovat inak, kym sa rozhodnu, kde chcu vlastne zit a ako chcu zit? ja som tak fungovala zopar rokov a vyhovovalo mi to a spravila by som to tak znovu a prijem som uz vtedy mala na x hypotek a nazyvat ludi skrachovancami, len preto, ze mate nejaky nazor, smutne

heleninamama
11. dec 2020

@petamich Mladých ľudí som vylúčila z pozície skrachovancov hneď v prvom príspevku. Toľko k čítaniu s porozumením.
A aj tí, ak za niečo stoja a plánujú dieťa, rešia časom vlastné bývanie.
Tu sa píše všeobecne o ľuďoch, ktorí bývanie v podnájme berú ako normálne a nevidia jeho nevýhody, napr spomenutá matka s dvoma deťmi.
Nehnuteľnosť sa dá vždy kúpiť a v prípade potreby aj predať. Vlastníctvo nikoho neodsudzuje na bývanie raz a navždy na jednom mieste. A naozaj, platiť inému, ak máš možnosť vziať hypo, je hlúposť. Ceny navyše rastú, prenajímateľovi sa majetok zhodnotí a podnájomník nemá stále nič. Preto každý, kto má príjem a zdravý rozum, berie radšej hypotéku.

simca06022011
11. dec 2020

@heleninamama a kto tu pise o tom, ze cely zivot tak maju byvat? Sa tu tvarite ako keby ste zozrali vsetku mudrost sveta... za par rokov hypo dostanu a byvanie si kupia a budu mat pokoj. Teraz to chcu riesit rychlejsie nejak ina... a k skrachovancom.. poznam uspecnych 40tnikov co pracuju kade tade... chvilu byvaju rok v Ba, potom idu pracovne do zahranicia na rok dva, potom zase niekam a naozaj nebudu kupovat byty vsade kam idu. A od skrachovancov maju daleko. Namyslenost neskutocna, neda sa predsa kazdy hadzat do jedneho vreca. Ani ked ma 30 ani 40, ci 50... kazdy ma svoj dovod.

petamich
11. dec 2020

@heleninamama dakujem citam s porozumenim napisala som "nazyvat ludi skrachovancami", ktorych ste vy nejako specifikovali, nemyslim si, ze je v poriadku tak nazyvat kohokolvek, lebo vy mate taky nazor

heleninamama
11. dec 2020

@simca06022011 Neviem, čo pre Teba znamená byť úspešným, ale pre mňa je to predovšetkým mať majetok.
O 40nika, ktorý býva v podnájme by som veru nezavadila. A myslím, že nie som sama.
Ani dieťa by som do podnájmu nikdy neporodila.

namornicka
11. dec 2020

@sasa1310 by si sa divila, kolko ludi v zapadnej Europe zije v podnajmoch. Vzdelani ludia, rodiny. Ak niekto plati dlhodobo podnajom a vychadza mu to a povedzme setri na ine, je to o prioritach a osobnom rozhodnuti. Nie o negramotnosti. Dotycna mama dospelych deti preukazala svoju gramotnost prave tym, ze si nenarobila dlhy nesplacanim hypoteky, ale zvolila system, ktory utiahne. Plus nie kazdy tuzi vlastnit majetky.

heleninamama
11. dec 2020

@namornicka Strecha nad hlavou nie je podľa mňa žiadny extra majetok a luxus,(najmä na Slovensku a v tejto dobe), ale nevyhnutná životná potreba ako jedlo a odev.
A spomenutá matka s deťmi platí v tom podnájme zrejme toľko, čo by platila aj hypo. Na ktorú však zrejme nemá kvôli restom z minulosti. A tak nemá nič, ani jej deti. Takýto prípad, to nie je žiadna cnosť a vzor.
A raz ju zrejme budú musieť deti doopatrovať a vtedy možno zistí, že žijú podobne ako ona. Dedičná chudoba - majetková a duševná.
Takýchto osudov je tu na koni až až, stačí sa začítať. Ale prestávam sa diviť, keď čítam takéto názory....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
namornicka
11. dec 2020

@heleninamama toto ber iba ako filozoficku vsuvku, ale napr. syn bohateho otecka, ktory dostane majetok, podla mna uspesny nie je. Uspesny je ten, kto si vie ten majetok nadobudnut vlastnym usilim a sikovnostou. To, ci ho ma, je uz druha vec. Moze kazde 3 roky pracovat v inej krajine a byvat v prenajatom.

heleninamama
11. dec 2020

@namornicka Povolaním synovia a dcéry, to sú špeciálne kategórie. 😂 Ja píšem o normálnych ľuďoch z obyčajných pomerov, ktorí pracujú. Pre mňa je zmyslom práce práve možnosť mať sa lepšie, zabezpečiť sa pre horšie časy a možno dať aj deťom nejaký základ (skôr zaplatiť vzdelanie, dať nejaké peniaze na štart, napr. na to 10-20 %né dofinancovanie hypotéky, ako im dať priamo hotový dom).

sasa1310
11. dec 2020

@namornicka ja sa ale nebavím o zahraničí ale o Slovensku. Neviem načo tu píšete ohľadne zahraničia. Na Slovensku máš dôchodok z ktorého môžeš platiť podnájom? Nie, nemôžeš.

Strana
z2