icon

Rady na sťahovanie a prerábku

lorenita
4. júl 2025

Ahojte,
idem si k vam po rady. Ideme predavat a kupovat byt a teda caka nas aj stahovanie a prerabka noveho bytu. Samozrejme, nejdem z toho robit extremnu vedu, no zaujimalo by ma, ci mate nejake tipy a triky pri stahovani, co pomohlo vam, co by ste uz urobili inak, co by ste uz nekupili... Vsetko co sa tyka stahovania, prerabky, docasnych uloznych rieseni, upratovania po prerabke a podobne... Viem, ze vas tu je vela, ktore ste taketo zalezitosti riesili a castokrat tu mate skvele rady 🙂 ak tu uz taka diskusia je, ospravedlnujem sa, budem rada aj za prelinkovanie 🙂

marianarem
4. júl 2025

@lorenita Pri prerabke jednoznacne volat len overenych majstrov, najlepsie ak ma niekto v tvojom okoli osobnu skusenost. Inak je to loteria a moze dopadnut velmi zle. Radsej si na dobreho majstra pockat aj dlhsie.

lorenita
autor
4. júl 2025
@marianarem

@lorenita Pri prerabke jednoznacne volat len overenych majstrov, najlepsie ak ma niekto v tvojom okoli osobnu skusenost. Inak je to loteria a moze dopadnut velmi zle. Radsej si na dobreho majstra pockat aj dlhsie.

@marianarem toto mame poriesene 🙂

biba_18
4. júl 2025

predali sme byt tak, že sme ešte nemali kúpený nový - a majiteľka sa potrebovala súrne vysťahovať - dopadlo to tak, že jej nábytok a väčšinu vecí presťahovala k nám do 2 izieb a náš nábytok sme za ten čas dali do skladu - trvalo to 2 mesiace 🙂
teda moja rada? veci ktoré teraz nepotrebuješ - vyber už teraz zo skríň a prelož do vriec.
veci ktoré potrebuješ - prelož už teraz do sťahovacích stohovateľných krabíc - a označ ich na každej strane alebo aspoň na 2 a z vrchu - aby si lepšie vedela kde je čo.
každú miestnosť takto zabaľ vopred - a vykladať z áut tiež budete rovno do miestností kam to patrí ... a normálne ich používaj ako keby boli skrine - čiže použi, vyper - a vráť do krabice...
keď sme sa sťahovali, potom to už bola fakt rýchle - dobalila som len tých pár vecí čo boli mimo krabíc ...

mimaapeto
4. júl 2025
@biba_18

predali sme byt tak, že sme ešte nemali kúpený nový - a majiteľka sa potrebovala súrne vysťahovať - dopadlo to tak, že jej nábytok a väčšinu vecí presťahovala k nám do 2 izieb a náš nábytok sme za ten čas dali do skladu - trvalo to 2 mesiace 🙂
teda moja rada? veci ktoré teraz nepotrebuješ - vyber už teraz zo skríň a prelož do vriec.
veci ktoré potrebuješ - prelož už teraz do sťahovacích stohovateľných krabíc - a označ ich na každej strane alebo aspoň na 2 a z vrchu - aby si lepšie vedela kde je čo.
každú miestnosť takto zabaľ vopred - a vykladať z áut tiež budete rovno do miestností kam to patrí ... a normálne ich používaj ako keby boli skrine - čiže použi, vyper - a vráť do krabice...
keď sme sa sťahovali, potom to už bola fakt rýchle - dobalila som len tých pár vecí čo boli mimo krabíc ...

@biba_18 uff tak toto by som asi nezvládla 😅

biba_18
4. júl 2025

veci ktoré vidíš vo fóliách sú jej veci - krabice vpravo sú naše veci. plus takto vyzerala ešte 1 izba 🙂 fotila som od telky - teda telku sme 2 mesiace pozerali takto na zemi na deke - a to sme mali ešte aj psa pomerne veľkého 😂 a dieťa chodilo na prvý stupeň vtedy ešte ...
ona občas chodila z tých svojich vecí vyberať veci čo potrebovala - no zábava to bola, ale nespomínam na to nijak so stresom, bola to výzva ale dalo sa to zvládnuť ... 🙂

biba_18
4. júl 2025
@mimaapeto

@mimaapeto nebola iná možnosť - keď sme chceli predať byt, museli sme pristúpiť na požiadavky kupujúcej - a ona bola tiež veľmi ústretová - za ten čas sa presťahovala s minimom vecí k svojej mame - jej dievčatá boli tiež na zš ešte a museli cestovať do školy, lebo oni už boli zo starého bytu vysťahované ...

biba_18
4. júl 2025
@mimaapeto

@mimaapeto a zhodou náhod sme potom našli byt vo vedľajšej bráne kde ona predtým bývala, sme sa skrze psov zoznámili s jej kupcom 🙂ona ma presvedčila, nech tam ideme bývať že je tam fajn ...

biba_18
4. júl 2025

a rada na prerábku - neponáhľaj sa pri rozhodovaní - úplne reálne si premysli KAŽDÝ nápad s ktorým prídu tí čo ti to budú prerábať ... čo ja viem - napr. svetelná rampa pod stropom - strašne zle sa to čistí. alebo či by nebolo lepšie investovať do posuvných dverí na kúpelni aby ste ušetrili miesto v chodbe ... alebo či budete chcieť nové bezpečnostné dvere - tie nech sa urobia ako prvé ... alebo že investujete do kvalitnejšej podlahy rovnakej v celom byte ... alebo aby si mala na linke dosť zásuviek - a nech sú ľahko dostupné ...

tanapeta
4. júl 2025

@lorenita my sme sa sťahovali teraz. Topánky v krabiciach som viazala motúzom, knihy tiež nech mi ostane viac krabíc a vriec. V novom už som len prestrihla.

janka_266
4. júl 2025

sťahovanie je super obdobie na pretriedenie vecí, takže kľudne začať s vecami, ktoré teraz nepotrebujete a premyslieť, či to naozaj musí ísť s vami. krabice nekupovať, skúste skočiť do nejakej predajne so sanitou, mávajú dobré krabice, ddobre označiť, a môže sa sťahovať, k prerábke odporúčam si nakresliť pôdorys v mierke a reálne si skúsiť rozložiť nový nábytok, nech potom nie sú prekvapenia, že niečo nevojde, a dobre si naplánovať elektrické zástrčky a internet :D

luckajozko21
4. júl 2025

Prvy krok pretried vsetko co nepotrebujes. Fakt. Fakt nie vsetko stoji za to, aby si to teraz vytiahla zo skrinky, zabalila, preniesla, rozbalila, ulozila na nove miesto ;)

- Na kazdej krabici bola napisana miestnost + aspon orientacny zoznam veci, ktore v nej su (na papieriku, odrazkami). Toto je super aj ked vybalujes postupne o niekolko mesiacov menej potrebne veci
- Modre ikea tasky su super pevne a vela sa do nich zmesti
- odporucam nakreslit si na papier skrinu/rezdelenie kuchyne/atd a pisat si, kde co chces mat ulozene. Prides na vela zbytocnosti 🙂. Rovnako pri spajzi - kde aka vyska policky a podobne
- prepravne boxy/stahovacie krabice sa daju aj pozicat. Maju normalne koliecka a su pevne
- popozeraj na pintereste/instagrame nejake organization hacks. Vela vela dobrej inspiracie
- boxy s vekom z jysku napr. Teraz pomozu pri stahovani, potom pri ukladani veci
- aspon cast satnika do vakuovych vriec pre lepsi transport

K prerabke a zariadovaniu - mame nekonecny zdielany TODO list v exceli po miestnostiach. Zo zaciatku vyzeral desivo, ale aspon mas prehlad a vidis tam progres. Odporucam rovnako zapisovat aj vydavky a vsetkych navstev OBI a Hornbachov. Aspon budete mat prehlad kolko vas to vyslo

Posledne mudrovanie: Bud minimalista :D a nepolav na kvalite prerabky ani vybere zaariadenia

nika_m
4. júl 2025

Ja radim po 1 poriadne teraz pretriedit veci a to co uz nevyuzivate,nenosite ani nestahovat pred ale rovno kos / darovanie / zberny dvor...my sme prerabali teraz na jar a na vsetky veci, okrem bezne pouzivanych, sme vyuzili kontajnerovy sklad. Areal uzavrety, mas svoj sklad podla toho kolko m2 potrebujes, uzamknes si, mali sme 24hod pristup k veciam. Do docasneho bytu sme si brali len oblecenie, kozmetiku a nutne veci na tie 2 mesiace. Tak isto odporucam si zohnat na stahovanie nejake priestranne auto a mozno kamosov, my sme vela veci nosili sami s muzom a nasim autom a odpaleni sme boli, kedze to trebalo vystahovat trochu narychlo 😬 na velke dosky a skrine uz sme zohnali dodavku.

kernel
4. júl 2025

@lorenita rozhodne stare carachy do koša a kupit uz prerobeny byt kde mozete rovno byvat, stare carachy rozhodne nepotrebujes a preco by si mala zhanat majstrov a prerabat byt 3-6 mesiacov? Ja som rozhodne za nove okamzite byvanie.

lorenita
autor
4. júl 2025
@kernel

@lorenita rozhodne stare carachy do koša a kupit uz prerobeny byt kde mozete rovno byvat, stare carachy rozhodne nepotrebujes a preco by si mala zhanat majstrov a prerabat byt 3-6 mesiacov? Ja som rozhodne za nove okamzite byvanie.

@kernel ziadnych majstrov nezhanam, otazka znela uplne inak 🙂