Rady na sťahovanie a prerábku
Ahojte,
idem si k vam po rady. Ideme predavat a kupovat byt a teda caka nas aj stahovanie a prerabka noveho bytu. Samozrejme, nejdem z toho robit extremnu vedu, no zaujimalo by ma, ci mate nejake tipy a triky pri stahovani, co pomohlo vam, co by ste uz urobili inak, co by ste uz nekupili... Vsetko co sa tyka stahovania, prerabky, docasnych uloznych rieseni, upratovania po prerabke a podobne... Viem, ze vas tu je vela, ktore ste taketo zalezitosti riesili a castokrat tu mate skvele rady 🙂 ak tu uz taka diskusia je, ospravedlnujem sa, budem rada aj za prelinkovanie 🙂
@lorenita Pri prerabke jednoznacne volat len overenych majstrov, najlepsie ak ma niekto v tvojom okoli osobnu skusenost. Inak je to loteria a moze dopadnut velmi zle. Radsej si na dobreho majstra pockat aj dlhsie.
@marianarem toto mame poriesene 🙂
predali sme byt tak, že sme ešte nemali kúpený nový - a majiteľka sa potrebovala súrne vysťahovať - dopadlo to tak, že jej nábytok a väčšinu vecí presťahovala k nám do 2 izieb a náš nábytok sme za ten čas dali do skladu - trvalo to 2 mesiace 🙂
teda moja rada? veci ktoré teraz nepotrebuješ - vyber už teraz zo skríň a prelož do vriec.
veci ktoré potrebuješ - prelož už teraz do sťahovacích stohovateľných krabíc - a označ ich na každej strane alebo aspoň na 2 a z vrchu - aby si lepšie vedela kde je čo.
každú miestnosť takto zabaľ vopred - a vykladať z áut tiež budete rovno do miestností kam to patrí ... a normálne ich používaj ako keby boli skrine - čiže použi, vyper - a vráť do krabice...
keď sme sa sťahovali, potom to už bola fakt rýchle - dobalila som len tých pár vecí čo boli mimo krabíc ...
predali sme byt tak, že sme ešte nemali kúpený nový - a majiteľka sa potrebovala súrne vysťahovať - dopadlo to tak, že jej nábytok a väčšinu vecí presťahovala k nám do 2 izieb a náš nábytok sme za ten čas dali do skladu - trvalo to 2 mesiace 🙂
teda moja rada? veci ktoré teraz nepotrebuješ - vyber už teraz zo skríň a prelož do vriec.
veci ktoré potrebuješ - prelož už teraz do sťahovacích stohovateľných krabíc - a označ ich na každej strane alebo aspoň na 2 a z vrchu - aby si lepšie vedela kde je čo.
každú miestnosť takto zabaľ vopred - a vykladať z áut tiež budete rovno do miestností kam to patrí ... a normálne ich používaj ako keby boli skrine - čiže použi, vyper - a vráť do krabice...
keď sme sa sťahovali, potom to už bola fakt rýchle - dobalila som len tých pár vecí čo boli mimo krabíc ...
@biba_18 uff tak toto by som asi nezvládla 😅
veci ktoré vidíš vo fóliách sú jej veci - krabice vpravo sú naše veci. plus takto vyzerala ešte 1 izba 🙂 fotila som od telky - teda telku sme 2 mesiace pozerali takto na zemi na deke - a to sme mali ešte aj psa pomerne veľkého 😂 a dieťa chodilo na prvý stupeň vtedy ešte ...
ona občas chodila z tých svojich vecí vyberať veci čo potrebovala - no zábava to bola, ale nespomínam na to nijak so stresom, bola to výzva ale dalo sa to zvládnuť ... 🙂
@biba_18 uff tak toto by som asi nezvládla 😅
@mimaapeto nebola iná možnosť - keď sme chceli predať byt, museli sme pristúpiť na požiadavky kupujúcej - a ona bola tiež veľmi ústretová - za ten čas sa presťahovala s minimom vecí k svojej mame - jej dievčatá boli tiež na zš ešte a museli cestovať do školy, lebo oni už boli zo starého bytu vysťahované ...
a rada na prerábku - neponáhľaj sa pri rozhodovaní - úplne reálne si premysli KAŽDÝ nápad s ktorým prídu tí čo ti to budú prerábať ... čo ja viem - napr. svetelná rampa pod stropom - strašne zle sa to čistí. alebo či by nebolo lepšie investovať do posuvných dverí na kúpelni aby ste ušetrili miesto v chodbe ... alebo či budete chcieť nové bezpečnostné dvere - tie nech sa urobia ako prvé ... alebo že investujete do kvalitnejšej podlahy rovnakej v celom byte ... alebo aby si mala na linke dosť zásuviek - a nech sú ľahko dostupné ...
sťahovanie je super obdobie na pretriedenie vecí, takže kľudne začať s vecami, ktoré teraz nepotrebujete a premyslieť, či to naozaj musí ísť s vami. krabice nekupovať, skúste skočiť do nejakej predajne so sanitou, mávajú dobré krabice, ddobre označiť, a môže sa sťahovať, k prerábke odporúčam si nakresliť pôdorys v mierke a reálne si skúsiť rozložiť nový nábytok, nech potom nie sú prekvapenia, že niečo nevojde, a dobre si naplánovať elektrické zástrčky a internet :D
Prvy krok pretried vsetko co nepotrebujes. Fakt. Fakt nie vsetko stoji za to, aby si to teraz vytiahla zo skrinky, zabalila, preniesla, rozbalila, ulozila na nove miesto ;)
- Na kazdej krabici bola napisana miestnost + aspon orientacny zoznam veci, ktore v nej su (na papieriku, odrazkami). Toto je super aj ked vybalujes postupne o niekolko mesiacov menej potrebne veci
- Modre ikea tasky su super pevne a vela sa do nich zmesti
- odporucam nakreslit si na papier skrinu/rezdelenie kuchyne/atd a pisat si, kde co chces mat ulozene. Prides na vela zbytocnosti 🙂. Rovnako pri spajzi - kde aka vyska policky a podobne
- prepravne boxy/stahovacie krabice sa daju aj pozicat. Maju normalne koliecka a su pevne
- popozeraj na pintereste/instagrame nejake organization hacks. Vela vela dobrej inspiracie
- boxy s vekom z jysku napr. Teraz pomozu pri stahovani, potom pri ukladani veci
- aspon cast satnika do vakuovych vriec pre lepsi transport
K prerabke a zariadovaniu - mame nekonecny zdielany TODO list v exceli po miestnostiach. Zo zaciatku vyzeral desivo, ale aspon mas prehlad a vidis tam progres. Odporucam rovnako zapisovat aj vydavky a vsetkych navstev OBI a Hornbachov. Aspon budete mat prehlad kolko vas to vyslo
Posledne mudrovanie: Bud minimalista :D a nepolav na kvalite prerabky ani vybere zaariadenia
Ja radim po 1 poriadne teraz pretriedit veci a to co uz nevyuzivate,nenosite ani nestahovat pred ale rovno kos / darovanie / zberny dvor...my sme prerabali teraz na jar a na vsetky veci, okrem bezne pouzivanych, sme vyuzili kontajnerovy sklad. Areal uzavrety, mas svoj sklad podla toho kolko m2 potrebujes, uzamknes si, mali sme 24hod pristup k veciam. Do docasneho bytu sme si brali len oblecenie, kozmetiku a nutne veci na tie 2 mesiace. Tak isto odporucam si zohnat na stahovanie nejake priestranne auto a mozno kamosov, my sme vela veci nosili sami s muzom a nasim autom a odpaleni sme boli, kedze to trebalo vystahovat trochu narychlo 😬 na velke dosky a skrine uz sme zohnali dodavku.

@lorenita Pri prerabke jednoznacne volat len overenych majstrov, najlepsie ak ma niekto v tvojom okoli osobnu skusenost. Inak je to loteria a moze dopadnut velmi zle. Radsej si na dobreho majstra pockat aj dlhsie.