icon

Rodinný dom verzus byt

17. aug 2021

Ahojte.. s priatelom máme momentalne na vyber kúpu 3 izboveho menšieho bytu (68m2) bez balkonu na prízemí, vo velmi dobrej lokalite v rodnom meste a velmi blízko mojej a aj jeho rodiny za 80,000 Eur a teraz sa nam naskytla možnost kupiť rodinny dom 8á, s menšim dvorčekom, kompletne prerobený, zateplený s velkou terasou, proste slusný domček 3 izbový, k nasťahovaniu sa za 89,000 eur ale v dedine, 10 km od mesta, kde momentalne byvame. Ja bohuzial nemam este vodičsky preukaz, cize bduem musiet do prace dochadzať rano tých 15 min cca. Teraz bývam 8 min. peso od roboty, cize mam trocha strach z ranneho zhonu a aj to, ake by to bolo byvať na dedine. Na jednej strane, bude mi luto za zivotom v meste a na druhej strane si chceme zakladať rodinu a moja kamoska, ktora teraz byva s malym v byte mi stale píli usi, ze to je na nezaplatenie, ked mas dom, dvor, kde len vypustiš dieťa a hra sa v piesku, v zahrade, vo svojom vlastnom. Vy by ste si co vybrali? potrebujem nejake názory, pre a proti atd. ďakujem

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
lily246
17. aug 2021

To musí byť strašne malý dom, iba 3 izby, to je k ničomu ak chceš 2 deti, plus kopec roboty oproti bytu

autor
17. aug 2021

@lily246 1 chceme len 🙂

zojkaaa
17. aug 2021

Byvala som v byte vyvysene poschodie ale s balkonom a odisli sme do domu….to je ina kava teraz! Ano aj robota samozrejme ale to je xkrat vyjdeme na dvor doslova len v plienke, hodim deku na zem, vecer na terase vinko, odtrhnem broskyne rovno zo stromu 👌👌👌 a tiez mame skolu a pracu 25km ale nemenila by som za nic 🙂

ivik4
17. aug 2021

@zojkaaa to je strasne vela ze 25km, musis mat dobre nervy 😀 ale vazne, ja nadavam aj ked mam ist niekam trosku mimo bytu a este s dietatom rano zhony

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
emmeke
Autor odpoveď zmazal
katkami123
17. aug 2021

@marion09 či si už len hľadáš prácu na lepšie miesta je pomaly všade žiadsť, aby si mal vodičský, keď bývaš na dedine bez vodičského si to tiež neviem predstaviť

mabenn
17. aug 2021

Byt bez balkonu na prizemi je nic moc...dom s dvorom je super pre dieta do urciteho veku, mozno do 1-1.5 roka, potom obaja budete vyhladavat socializaciu a podnety, ktorych je na dedine chudobnejsie...za mna mesto ale normalny byt a dalej od rodiny ...ze nemas vodicak je tiez k dedine nevyhoda, nielen co sa tyka prace, ale aj lekara (len poradna kazdy mesiac), nakupy, lekaren, necakane potreby

anjelaa
17. aug 2021

za mňa dom jednoznačne. Bývame v dedinke, ešte je to súčasť mesta, cca 12 minút autom od centra. Autá máme však obaja, bez toho by to bolo náročnejšie. Podľa mňa keď máš auto (v tvojom prípade by som si ten vodičák naozaj dorobila, uľahčí ti to život, hlavne s deťmi). U mňa by bola voľba jednoznačná, byt v žiadnom prípade a to som v ňom vyrastala a v podstate som s tým nemala problém. Je to o tom, čo chcete vy.

sissy27
17. aug 2021

ja som mestský človek, dom by som nechcela, ale z týchto dvoch možností sa prikláňam k domu - byt na prízemí bez balkónu veru nie. A 15min dochádzania do práce je sen 😀
Ak by som mala čas, tak by som hľadala lepší byt v meste - väčší a ideálne s terasou, alebo aspoň balkónom a nie na prízemí.

jenny224
17. aug 2021

O tomto tu už bolo veľmi veľa diskusií, ťažko je radiť, závisí od tvojich/vašich spoločných preferencií. Ale tie vyjadrenia niektorých, radšej v maringotke ako byte 🤦‍♀️chápem, že každý má radšej niečo iné, ale vyjadrovať sa o bytoch, akoby šlo dobreze nie o topankovu škatuľu, no neviem. Aj byt sa dá kúpiť priestranný plus susedia sú niektorí horší v domoch ako bytovke, je to príliš individuálne. Jediné, čo by som vypichla, určite s balkónom, ak byt. Ja ho nemám a chýba 🙂

mabenn
17. aug 2021

A este k tomu dochadzaniu 15min...to ako? Dopravou? Niekto ta vezie? To potom tych 15min realne nemusi vobec byt...v idealnom pripade...byt zavisly na doprave alebo odvoze je dost zle, hlavne ked vezies dieta do skolky a ono sa este potrebuje vykakat, potrebujes surne po lieky, hocico....

cervenaruza123
17. aug 2021

Myslim, ze to velmi zavisi od toho, ake ste typy. Poznam ludi, co by v zivote nesli do bytu a poznam takych, co by v zivote nesli do domu. Niekto prace okolo domu ma rad a zije pre to, niekto nie. Niekto je cele dni prec z domu na vyletoch, ked ma volno, tak je vlastne skoro jedno co ma doma. A niekto travi doma vela casu, tak je mu lepsie mat aj dvor ci terasu. Dom znamena viac roboty, niekto na to nie je stavany, niekomu to naopak v byte chyba a nevie co cele dni robit.

marcellka32
17. aug 2021

@ivik4 dochadzala som 10 rokov 45 km denne tam a späť...25 km je nič proti tomu

zuvelyn
17. aug 2021

spagety alebo pizza ?

rodinny dom ano ale nie byt polozeny niekedy na pozemku. 3izbovy rodinny dom pre mna nie je dom ale zbytocna kutica ktora mi neprinasa ziadne vyhody rodineho domu (okrem pozemku teda)
@ivetz ja v dome (domisku s obrovskym pozemkom) byvam a ani keby mi zaplatili sa uz do bytu nevratim 🙂

h2
17. aug 2021

Dom, dom, DOOOM! Nad malým bytíkom na prízemí bez balkóna ani neuvažuj.

ivik4
17. aug 2021

@marcellka32 hej minule som tu citala ako niektori ludia strasne dlho cestuju a ako skoro musia vstavat 😳

marcellka32
17. aug 2021

@ivik4 už nechodím, môj komfort je mi prednejsi ako viac peňazí

a_adamcova
17. aug 2021

@katulienkax Tak tá moja, by sa dvoru práveže potešila. Má 12, takže to nie je taká 16 ročná puberta :D No uvidíme čo prinesie čas.

ivetz
17. aug 2021

@zuvelyn Iste - vec názoru. Mne keby zaplatili 🙂, tak by som do bytu išla hneď - a to som v ňom nikdy nebývala (nemuseli by ani platiť, stačilo by, keby súhlasil mm - mestské dieťa vychované v byte, ktoré život v dome miluje - na rozdiel odo mňa ☹ ). Podľa mňa hlavný benefit domu nespočíva v jeho veľkosti, ale lokalite, vybudovanej infraštruktúre, dostupnosti čohokoľvek, čo život človeka robí príjemnejším... Keď o pár rokov deti z domu odídu, načo veľký dom? ... pre vnúčatá, keď prídu na prázdniny... Prídu? Koľkokrát? Ktovie, kde tie naše deti nakoniec skončia...

janickacrazy
17. aug 2021

@lily246 tak k domu sa dá vždy pristaviť izba navyše, my to napr. teraz ideme robiť, no v byte takú možnosť nemáš, jedine predať a kúpiť väčší

alenamihal
17. aug 2021

Za mna na milion % dom !!! skusenosti su najlepsi ucitel...2 roky v byte ,mi zozralo tolko nervov ako za 20 rokov ...

lujza123
17. aug 2021

Dom. Byt bez balkónu na prízemí a nebodaj ešte v klasickom paneláku je katastrofa. Keď ide o síce menšie ale komplet vybavené mestečko iba 10 km od väčšieho tak nieje o com.

zuvelyn
17. aug 2021

@ivetz nie sme stará škola, neplánujeme ostať bývať v tomto dome keď deti vyrastú. Predáme, kúpime nieco menšie len pre nás dvoch, cast odložíme na dôchodok a čo zvýši použijeme podľa potreby 🙂 samozrejme je to o preferenciách všetko, ja som len reagovala ja tu poznámku ze ci aj niekto býva v dome kto ho odporúča 😁

x_mery_x
17. aug 2021

My sme kupili byt v meste, ako sa nam narodil maly, tak cele zle, tak sme sa teraz prestahovali do domu na dedinu, je to omnoho lepsie, vodicak tiez nemam, bojim sa, ked nieco muz ma zoberie, tiez busom je do mesta nejakych 10km, mne nevadi cestovat s autobusmi a tak, sice na dedine tutok nie je nic ani posta, lekari, ale co uz, mozno casom kedze sa to tu rozrasta

lujza123
17. aug 2021

Bývame v dome, teda 3i domčeku o vymere 75 m2 a presťahovali sme sa sem z podobne velkeho panelakoveho bytu.

Za hlavne nevýhody (okrem lokality) ľudia casto spomínajú veľa prace a finančných nákladov.

Práce okolo domu je len a len toľko koľko si sám spravíš. Obyčajný dedinský trávnik pokosis s dobrou kosačkou rýchlo, stačí aj každé 2 - 3 týždne a vybavene. Keď potrebuješ záhonky, kvetinky, 2 cm anglicky travnicek, okrasné živé ploty a rolu zemiakov ano je to práca, ale je to iba tvoja volba.

Financie. Naše náklady na dom (po prerabke) sú 100 eur mesačne a to aj vrátane internetu, smeti ci dreva na zimu.
Podobne veľký byt 250 € lebo bytovka sa rozpadala a fond oprav bol šialené vysoky. To robí rozdiel 150 eur mesačne ktoré dávame bokom a mame finančnú rezervu na čokoľvek co by sa pokazilo a keď nestíhame koli práci kľudne si zaplatím z toho záhradníka co mi pokosi zahradu

zojkaaa
17. aug 2021

@ivik4 no bohuzial a to nie som v nejakom zapadakove (25km od Nr) ale bohuzial ked chves lepsiu pracu neda sa inak

fiffinkaa
17. aug 2021

Dom? Nekonečné investície a veľa práce okolo, kto to bude zveľaďovať? Byt? Jedine velkometraznu novostavbu s terasou aspoň 15 M2, dieťaťu dáš bazén aj tam.

ivetz
17. aug 2021

@lujza123 Neviem si predstaviť ako bude vyzerať dvor, ak ho pokosím raz za 2-3 týždne (aj ten obyčajný dedinský trávniček kosím v sezóne min. 2x týždenne), ak na ňom nebudem mať kvety, ak si nedopestujem zeleninu (nie je nevyhnutné) - človek si predsa vytvára prostredie v ktorom žije. To, že by som žila radšej v byte ako dome je fakt! Ale to predsa neznamená, že svoje okolie nebudem chcieť mať kultúrne a estetické iba preto, že je to spojené s prácou navyše a radšej by som sa videla sedieť na terase bytu...