icon

Sebestačná domácnosť

katka4928
7. apr 2023

Ahojte, chcela by som sa spýtať či je tu niekto kto doma vedie sebestačnú domácnosť hlavne teda čo sa jedla týka, dopestovávanie atď, ak by tu bol niekto ochotný podeliť sa o nejaké rady ako s tým najlepšie začať a čo všetko sa dá takýmto spôsobom zaobstarať, syn má 2 roky a už teraz ukazuje znaky rôznych intolerancií, nepáči sa mi všetka ta chémia a geneticky upravené potraviny. Budem vďačná za akúkoľvek radu alebo tip ako sa prehodiť na sebestačný životný štýl, ďakujem

julish
7. apr 2023

@katka4928 máte k tomu nejaký odborný/vedecky zdroj? Vdaka

dagmarovita
7. apr 2023

Moja kamoska tak chcela zit a prisla na to, ze samemu to nejde, ze to musi byt viacej ludi, komunita.

lindusss2016
7. apr 2023

@missdiva a zase mas malo informacii... Konzervovat zelenina a ovocie sa daju aj inak ako mrazenim a klasickym zavaranim kompotov. Existuju napr. ZAVRENINY, do ktorych sa nedava ziadny cukor, rozne slane nalevy na zeleninu bez chemickych konzervacnych pripravkov. Jablka vies uchovat celu zimu cerstve. Je toho ovela viac, len treba hladat informacie

katka4928
autor
7. apr 2023

@missdiva beriem to tak ze potraviny z mrazaku mozno nemajo tolko dobrych latok ako cerstve ale zaroven si myslim ze to je stale lepsie ako ked su plne chemie

vreckovka2
7. apr 2023

@missdiva ja som niekde citala, ze v zime je prave lepsia ta zelenina z mraziaku, lebo ona je vypestovana v sezone a cerstva zmrazena. Kdezto vypestovana zelenina v zime vieme ako chuti a teda ani tie vitaminy tam nebudu. Ale jasne cerstva v sezone je najlepsia. Moja mamina zavara ovocie bez cukru uz roky ;). Tiez som tak minuly rok zavarala slivky.

vreckovka2
7. apr 2023

@lindusss2016 ak si spravos skupinu, tiez si prosim pozvanku ;) tie zvareniny ma zaujimaju.

lenkakravcova
7. apr 2023

@katka4928 ahoj, čítam komentáre..
Len by som ti chcela odporučiť, keď budeš sadiť aj paradajky, papriky, priprav sa na pleseň. U kapusty zase na mlynarikov.. Atď atď každá rastlinka ma tých svojich škodcov.
Odporúčam ti prečítať si v zborníku Prípravky na ochranu rastlín v režime ekoloigkceho poľnohospodárstva. Napr vyzatok zo stromu Nemm azal tree - azaridachtin, použiteľný ako silný insekticid. Alebo na plesne deriváty síry. Bez akejkoľvek ochrany ti rastlinky neprežije vo väčšom množstve v monokultúre. Ekologická ochrana je drahšia, menej účinná ale stále je to lepšie ako to nechať len tak škodcom naplno. 🙂
Ak by si niečo potrebovala kľudne mi napíš. Študovala som ekologické poľnohospodárstvo.

oli18
7. apr 2023

@amonet tiez mas ruzove okuliare, co sa lokalnych farmarov tyka. Si zapamataj, kto robi na biznis, krmi zmeskami a strieka plodiny. Inak by nemal prirastky, ani urodu a nezarobil by ani na slanu vodu. Je jedno, ci su to vajicka, rajciny, kurcata, ci maso z byka.

zuzanka.zuzu
7. apr 2023

@lindusss2016 aj ja si potom prosím link na skupinu 🙏

zuzanka.zuzu
7. apr 2023

@lenkakravcova kde sa štduje ekologické poľnohospodárstvo?

dankabetka
7. apr 2023

Ahoj, ak mozem pridam svoju skusenost. Byvam v Ba v byte a napriek tomu mame jednu zahradku v zahradkarskej oblasti a druhu mega velku zahradu- polia...na strednom slovensku aj s chalupou. Na zahradke v Ba travime cas od jari do jesene, pestujem tam hrasok, paradajky, papriku, uhorky, cibulu a cesnak,zeler, zemiaky som zacala minuly rok ( zahradu mame 10 rokov), priesady paradajok si pestujem roky doma..uz aj teraz mam plne okna len paradajok je ich cez 60ks. Mame ceresnu, slivku, hrusku, jablon, broskynu, marhule, morusu a figu, egrese, cucoriedky, ribezle, maliny a jahody...jahod je 100korenov...pestujem bylinky- matu, ligurcek, majoranku, petrzlenovu vnat, pazitku. Je okolo toho hromada prace... a my napriek vsetkemu nepouzivame jediny postrek....uplne na nic, iba otravu na slimaky-take modre granulky...ale nasu spotrebu zeleniny niesme schopny pokryt ani v sezone, ano cibulku uz budem brat za 1-2 tyzdne uz zo zahrady, ak pocasie dovoli, redkovka je mini a teraz ostalo chladno. Mam sice zahradu ale realne sa nespolieham len na to co dopestujem... vela urody znicia skodci bohuzial. V lete v top sezone mam paradajky ktore chutia , ale v tej top sezone chutia aj tie z trhu. Jedine co naozaj viem dopestovat a udrzat je cesnak..v tom som sebestacna, sadim aby bolo stale vela a mam jednu odrodu co prepestovavam uz roky. Ked je sezona ceresni zvolavam oberacku...ceresna je obrovska a neni sanca ju obrat, zavara cela rodina a znamy a ked je sezona hrusiek hodim inzerat,ze dam na predaj..pretoze hrusky rychlo dozreju a musia sa do novembra zjest....taka odroda...moje deti hrusky miluju a kupujem ich pocas zimy bohuzial. Jablon nam vide vzdy na jablkovy cisty dzus...zavaram v jeseni kopu litrov. Ostatne ovocie zjeme a do mrazaka nejde nic. Bylinky susim. Zemiaky nam vidu tak do jesene ale vykopat na upecenie k masku pri grilovacke je super. Toto je zahrada v Ba, druha je na tom strednom slovensku tam mame mnoho stromov, kde ovocie pada na zem, nemame sancu starat sa o dalsiu a tak daleko intenzivne. Polia su dane susedovi na spasanie kravami, z toho mame hovadzinu ...akoze bio...a chodime zbierat na jesen orechy..tych je tam asi 6stromov a tie sa susia a ak zvysia idu tiez na inzerat prec. Vsetko toto nas stoji velmi vela energie, ja mam nasu zahradu velmi rada, deti sa tam prehraju...mame svoje miesto ale byt odkazana iba na zahradu tak to nedame. Podotykam obaja pracujeme, takze toto je ako vikedovy relax 😂.

jaga18
7. apr 2023

Začala by som zeleninou, ktorú vieš dobre uskladniť po celý rok, čiže zemiaky, kapusta. Mne osobne sa s kapustou ale nedarí. Uplne jednoduché je dopestovať cibuľu, kukuricu, všetky druhy tekvic, paradajky, hrášok. To všetko sa dá spracovať, zmraziť, uskladniť. Ovocie je ako lotéria, 4 roky nám všetko pomrzlo, vlani sme mali cez 200kg marhúľ, 100 kg sliviek, cez 100 kg višní, ostatné pomrzlo. tento rok opäť takmer všetko pomrzlo ... Slivky susim, robím domácu nutelu, kompót, džem, marhule a višne tiež susim, džem, kompót. Aj zeleninu pozavaram na celú zimu- nátierky, omáčky, lečo, čalamáda...
Tiež máme pár sliepok na domáce vajíčka. Mäso nechováme, to by u nás nikto nezabil, aj sliepky u nás umru na starobu, žiadne zabíjačky😀

nufafa
7. apr 2023

@vreckovka2 môžem sa spýtať, akú odrodu jabĺk ste mali?

katka4928
autor
7. apr 2023

@julish je tu veľa komentárov, čo teraz myslíte?

kristiii
7. apr 2023

@katka4928 môj syn mal ako malý takmer všetko bio... my sme mali s ex vlastne ovocie, zeleninu, od babky bio mäso, vajíčka a aj tak ma alergiu na všetko možné. A o nejakých chrobakoch nebola vtedy ani zmienka. Na tomto by som si nejaké záruky zdravia nebudovala.

caroline_
7. apr 2023

@katka4928 ahoj, my s muzom sa snazime, ale zacali sme len minulý rok, ked tak ti odporúčam radšej FB skupiny na temu sebestačnosti, je ich viac, tu sa to neoplati... 🙂

zuzuliatko18
8. apr 2023

Autorka, za mňa, ak chces začať, lepšie v malom a naučiť sa ako sa o čo starať. Kedy a ako semienka dávať, aké odrody rajčín vám vyhovuju.
Semienka si vieš odlozit aj z toho, čo dopestujes. Ale rajčiny, uhorky, jahody, hrasok, bylinky... Môžeš aj po troške na začiatok mat. Nejaké kriky ako maliny, černice, egreše, čučoriedky...
No práce je s tým dosť, svokrovci majú peknú záhradku, takže robia domáci pretlak, kečup, výživu deťom z jabĺčok. No od jari sú v záhradke denne niekoľko hodín. Už teraz majú v oknách aj kelimky rajčín, uhoriek a paprik, ktoré pôjdu onedlho do zeme.
No a niektoré stromy a pod musia striekať aj tak. Nehovoriac o tom, že napr. Marhule už tento rok kvitli a potom prišiel mráz a z marhúľ nebude nič.

nevenka
8. apr 2023

@panonia hej, ano, ale to sa pouziva uz dlho. Nedavno som to este nasla v jogurtoch od jednej velkej slovenskej mliekarne, konkretne v jahodovych. No nedavno, par rokov dozadu. Ale bolo to pre mna prekvapko, ze to tam davaju len kvoli sytej farbe.

@katka4928 nasi kedysi chovali kozy, mali sme maso, mlieko, robili kysle mlieko, syr. Kozy casto mavali klieste...
Maju zahradu vyse 3000 m2, vacsinou si dopestuju dost mrkvy na celu zimu, zemiakov (tento rok uz kupuju, urodilo sa malo), cibulu...Karfiol, brokolica, kalerab - to im skoro vzdy nieco zozerie...Kapustu uz vzdali. Aby mali dost, striekali to ako besni a aj tak tie ruzice karfiolu, brokolice, boli riedke, aj kapusty nie dost. Vsetko to ale musia striekat, aby z toho volaco bolo. Teraz mrzne, stromy kvitnu. Marhule mozno ostanu zo 30 ks, ak som aj vela nepovedala, ceresne zvyknu pomrznut. Zvycajne mavaju jablka, slivky, trochu hrusiek. Aj to s velkou snahou.
Ked mali tie kozy, tak to bolo cele leto len o tom, chodit past rano a podvecer, zo 2-3 hodiny, to chodil oco rad. Aj nas nutili pi skole...Ale potom kosit, susit seno, mali zahumienku este prenajatu za zahradou. Nie raz som si spalila kozu ako decko, co sme na poludnie chodili seno obracat, aby dobre uschlo. Potom na traktore to zvazat, ked sla burka, chodit to rychlo zhrabat do kopy, zakryt, ak sa stihlo. A potom rozhodit znova. Jeden kolotoc. Starki este chovavali kedysi aj kravy, to si ja uz nepamatam. A prasce si pamatam, zo 3 ks. Velke zabijacky, masti mavali dost, vsetko sa robievalo na tom. Ale treba mat na to aj priestor. Ocino chova uz len sliepky, ale vajcia obcas musia kupit aj tak, obilie sme nikdy nepestovali, nemleli vlastnu muku. Zvyknu si este dopestovat dost paradajok a papriky, ale to v skleniku, urobia v kotli leco, paradajkovy pretlak. Ale bez postrekov by toho bolo zalostne malo. Trochu hrozna na zjedenie.
Je to neskutocna otrocina vsetko. My sme nechodievali na letne dovolenky, mama sa vzdy ponahlala domov z roboty, prisla o 17 z mesta a letela do vecera robit, hlavne ked uz starki nevladali. Moja starka bola cely zivot zena v domacnosti, byvali sme u nich, oco nemal ziadne slovo, svokor vsetko dirigoval. V lete sme mavali vela ribezlia, to sa chodilo oberat - vtedy ho druzstva este vykupovali, tak to starki predavali. A zo zvysku robili dzemy, sirupy, vino trochu. Ale ked sme obcas isli na jazero sa okupat, to bolo somrania...ocino rad plaval a sem tam sme zasli, aj v zime na plavaren. Vsetko osomrane od starkych. Oni videli zmysel len v robote na zahrade. V kuse pliet burinu. Vecer za kamosmi sme sli uz potme na chvilku, co si pamatam. Ako sme rychlo trhali tu burinu, aby sme sa stihli umyt a ist von...🙃.
No a stale je to o tom, ze v zime mas obmedzeny vyber cerstvej zeleniny a ovocia, keby aj mas sklenik vyhrievany, aj tak to stacit nebude. Este by si musela mat osvetlenie, lebo dni na SK mas v zime kratke. To ide a este len pojde do penazi.
Ozaj, kuri sa u nas drevom, aby bolo lacnejsie, dame si natahat metrovicu a v lete sa robia brigady. Kuria aj v sporaku v kychyni, na tom sa vari od jesene do jari, v izbach zima, poobede sa zakuri dole v pivnici, vykuri sa a do rana to vychladne a zase sa potom kuri len v sporaku kuchyna a izba jedna je tepla. Inde chladno. Dakedy este aj oco na traktore chodieval chystat s chlapmi do hory drevo,...no uz bude mat tento rok 70, kdeze by to vladal?
My sme pred 3 rokmi kupili dom, pri BB blizko, ale ma len 300m2 zahrady, tam dopestujem par ks nejakej zeleniny, aj to budem rada. Strasne ma mrzi, ze ta zahradka nie je vacsia, casom sme rozmyslali, ze predsa sa prestahujeme este niekedy mozno niekam na pokojnejsie miesto, s vacsou zahradou, ale financie nepustia. Mozno tak dokupit nejaku zahradku este mimo, hlavne kvoli ovocnym stromom, orechom, napriklad. Ozaj, aj tie maju nasi, aj lieskovce. No kde by som natrepala do tej malickej zahradky vsetko?
Sesternica podnika, ma farmu - prevazne kozy. A stale nemaju dokonceny dom, stale su tam, ako je rok dlhy, ona uz ma dobre cez 50, znicena, zrobena. A sebastacni veru nie su. A nikdy nebudu...☹

lila1988
8. apr 2023

@katka4928 keď boli deti úplne malinké, chcela som, aby rodičia pestovali zeleninu. My sme nič nehnojili, nemali sme problem so škodcami, ale proste z niektorých plodín nebolo nič. Čo sa osvedčilo, tak cukety, tekvice, patizony. Tam prvý rok tiež nebola úroda, lebo nás nenapadlo vysadiť tam slnečnice a kvety, aby sme prilákali opelovaci hmyz, tak moja mama každé rano ako lesná vila chodila a samicim kvetom opelovala samicie, aby vôbec nejaká úroda bola, kým to nerobila, nebol ani ťuk. Zemiaky boli malicke, bataty je strašne veľa roboty, mesiace polievas, veľmi sa roztiahnu a úroda úplne minimálna a aj to až niekedy v oktobri. Paprika tiež nič, por veľmi zle. Čomu sa darilo vo vyvýšených zahonov, tak rukole a jarnej cibuľke. Baklažán niektorý rok bol, iný nie. Ako skončilo to tak, že kupuju už len planty rajčín a majú celé pole len rajcinove, na bokoch par tekvíc a cukiet, tie daju pod fóliu tiež planty a z kompostu veci (semena nám z 90% nikdy nevyklicili). Ovocie výsad si čo najviac malín a černíc, z jahôd nie je pomaly nič, viníc začne rodit až po rokoch, ako aj ovocné stromy. Rodicia majú aj sliepky, ale je to drahá záľuba. V zime znášali tak jedno za 3 dni, aj ešte teraz je biedna znaska, takze len dokrmujes, si obmedzovaná, lebo musis zatvárať na vecer do kurníka sliepky, rano vypúšťať. Keď príde liska, je to veľmi traumatizujúce, alebo kuna. Rodicia len raz zabudli zavriet na noc, rano apokalypsa, tie, čo prezili, tak traumatizované, museli sa zabiť, lebo sa nevedeli z toho stresu spamätať a prestali úplne zrat. Samozrejme na nich veľa masa ani nebolo a mne osobne bolo nepríjemne z nich jest vývar, keď to boli naše sliepky, ktoré mali aj mená. Osobne by som sa do pestovania vôbec nepustila, pokial nemáte automatickú závlahu napojenu na studňu, že len pustíš kohútik a cez ponatahovane hadice polejes všetky plodiny, lebo to je fakt na dlho polievat. Píšeš, že nemáte problemy s peniazmi, tak vybehni 1-2x do mesiaca do rakuska a nakup tam. Veľa veci je lacnejších alebo porovnateľných ako na sk (okrem masa, to je 100x kvalitnejšie ako na sk, ale 2x tak drahe). Snáď som trochu pomohla

lindusss2016
8. apr 2023

@lila1988 podla toho, co pises, tvoji rodicia nrboli velmi uspesni hospodari 🤷 mozno ste zili v menej urodnej oblasti, ale pri spravnom sposobe pestovania sa da vycarovat bohata uroda aj v neurodnych, chladnych oblastiach. Vid Sepp Holzer, ktory dokazal pestovat aj v horach, v chladnom kamenistom prostredi. A samozrejme bez chemie. Staci sa inspirovat u skusenejsich, mudrejsich a hladat sposoby, ako na to.

lindusss2016
8. apr 2023

@katka4928 tvoja otazka je velmi vseobecna, skus nieco napisat o tom pozemku, kde v akej casti slovenska sa nachadza, co na pozemku mate/nemate. Ale vo vseobecnosti zacnite tym, ze zalozte kompost, ten budete potrebovat. Ak mate vela buriny, zozen si velke mnozstvo kartonov a poprikryvaj to. Kym tam nebyvate, zasad aspon stromy a kriky, ako ti tu uz radili. Dolezite je mulcovanie, aby si plodiny udrzali vlhkost. Niekto ti tu pisal, ze z jahod nic nie je, to je uplna blbost. Jahody deti miluju a spravis z nich dzem, do mrazaku, v lete dren, hocico. A jahody rastu ako burina. Miesto travy sadte luky. Vysad bylinky, tie tiez nepotrebuju nic extra a mozes si narobit caje.

lindusss2016
8. apr 2023

@katka4928 a teda co dolezite mozes robit uz teraz, zacni zhanat rozne info aj inde. Napr. na Fb odporucam skupinu Záhon Rozuma - toto je skvela a aktivna skupina, kde mas vsetko pekne vysvetlene a bez urazok a osocovania.

vreckovka2
8. apr 2023

@nufafa netusim. Je to starucka jablon. Je to nejaka neskora odroda.

borabalazova
8. apr 2023

@katka4928 Prečítala som si diskusiu a z vlastnej skúsenosti by som odporúčala začať pôdou a konkrétnym pozemkom. Dala by som si urobiť rozbor pôdy (kyslá, zásaditá, ťažké kovy, atď.) a rozmyslela by som si zdroj vody na polievanie (studňa a opätovne rozbor vody). Potom by som sa zamyslela nad spôsobom hnojenia (odkiaľ a ako), resp. začala s kompostovaním (sú rôzne druhy). A potom si rozmyslieť, čo od toho očakávam a aké mám možnosti (kto bude, napríklad, robiť ťažšie práce v záhrade, ktorých je pomerne veľa). Až potom špekulovať nad rastlinami. A tiež odporúčam kúpiť si nejaké knihy o koncipovaní úžitkovej záhrady (tradičné hriadky, vyvýšené záhony, permakultúra, atď.).

lenkakravcova
8. apr 2023

@zuzanka.zuzu Praha, Česká zemědelská univerzita - 5 ročný odbor (rozdelené na 3r Bc a 2r Ing).
https://www.af.czu.cz/cs/r-6780-studium/r-6795-...
(ak by niekto hľadal 🙂 ).

lenkakravcova
8. apr 2023

@oli18 Ak nájde certifikovaných - Bio., Eko, tak tam je to iné. Ale zase: je to 2x drahšie. S tým treba rátať, lebo ako píšeš, bez tých umelých vecí sú menšie prírastky a väčšie úhyny rastlín..

borabalazova
8. apr 2023

@lenkakravcova Myslím si, že je to aj o zvážení všetkých pre a proti a nie je jediná správna odpoveď: dajú sa napríklad pestovať tzv. divoké paradajky a dajú sa pestovať aj rajčiny rezistentné proti plesni (napr. Crimson Crush F1). Otázka je, čo uprednostním: či hybrid s rezistenciou alebo potom boj s plesňou. To je na zvážení každej z nás.

panonia
8. apr 2023

No my uz máme planty paradajok, paprik na okne. A mama ma aj bataty. Ja beriem inspiraciu v zahradkari veď pozri tam, tu sa mi to nechce písať. Mame zahradu, ale tento rok na prosby babky sme dali poorat pole, že kvoli zemiakov, dynam, kukurici este ho treba rozbradlit..Ostatne mame v zahrade ako napr mrkvu, uhorky , hrach, fazulu, kapustu, celer. Ja milujem mladu mrkvu, slivky a hrusky, deti jahody, maliny, čučoriedky, cierny ribiz, a mame aj figy ale to zaberie vela miesta. Hlavne ten komposter, pokopat záhradu a plánovať co sa kedy sadi. My mame aj vlastnu studňu. Na začiatok zasad radšej menej.

oli18
8. apr 2023

@nevenka
@lila1988 baby, napisali ste skutocne zo zivota, tak to je. Len mnohe, ktore vyrastli v detskej izbe a nikdy nevideli , ako rastie zelenina, ovocie, ako sa doraba krmivo pre zvierata, si myslia, ze ake bio kupuju z dvora, ci z fariem. To iste, co my v marketoch, len za vela penazi.

oli18
8. apr 2023

@lenkakravcova davno som videla v tv, ako pan na trhu hovoril, ze aby mohol predavat zeleninu ako bio, potrebuje 6 roznych potvdreni od roznych uradov, ktori preskumaju jeho zeleninu a vydaju ich. Vzdal to. Mam aj ine pribehy, co sa predava na trhu, ale to mi nik tu neuveri, tie moje pribehy starej matere. 😁.