icon

Skúšali ste alternatívy k kapsulovým kávovarom?

canany
22. feb 2025

Ahojte kavickarky a kavickari. Zacala som pit kavu, povedala som si, ze trosku neresti musim mat a potesenia z tohto zivota, tak brazdim a bludim netom a informaciami o kave. Skusanim som sa dopracovala k bezkofeinovej s rastlinnym mliekom. Obcas si dam aj s klasickym mliekom, na slovnafte mocchu, chuti mi, z ikeackej mavam krce a vcera mi uz ani nechutila. Naposledy som skusala philips lattego kavivar na zrnkovu kavu, ebenicu bezkofeinovu, chutila mi. Ale ked nasypem do zasobniku tu kavu, musim v kuse pit tu istu, kym sa zo zasobniku neminie. A som aj leniva to kazdy tyzden rozoberat, kvoli par kavam za den, plus cena tych kavovarov je neskutocna. Ked som testovala nespreso kapsulovy, tak som rada obmienala kavy, doobeda lorku bezkofeinovu poobede illy.
Je tu niekto, kto skusal aj rozne alternativy? Frenchpress, prekvapkavanu, fiktrovanu, mokka? Ci je tam citelny rozdiel? Nie som si ista, ci vsetky tieto sposoby mozu fungovat na principe, ze si nameliem v mlynceku kavove zrno a prebehnem konkretnym systemom.
Tie kapsulove by som rada obisla, plast a hlinik v kapsuliach mi z dlhodobeho hladiska po zdravotnej stranke "nevonia". Ale stale mi vychadzaju z toho len tie kapsulove, ked si prechadzam tie moje poziadavky. Len zase ktory, nespresso, dolce gusto, bosch tassimo, tchibo cafisimo? Ktory by mal byt taky menej zavadny na zdravie?
Ako by ste riesili takuto dilemu?
Dakujem za akykolvek pohlad, nazor, alebo novu myslienku

Strana
z3
bolarazjedna
22. feb 2025

Ja pijem nescu, lyžička kávy, zalejem horúcou vodou a hotovo. Nabrať sa s kávovarom každý deň by sa mi tiež nechcelo.

bessie12
22. feb 2025

Doma mam aj automat. kávovar, ale aj mleté kávy z rôznych krajín.
Na Slovensku som chcela pôvodne kúpiť automaticky kávovar, ale keďže sa tam zdržujem len pár týždňov v roku, tak som sa rozhodla, že kúpim kapsulový. Rozmýšľala som nad nespresso a dolce gusto. To druhe som kedysi mala. Mozno kupim rovno 2 "kapslace" a potom si môžem vyberať z veľa rôznych druhov káv 😅

tato_
22. feb 2025

Ak nechces investovat do automatickeho kavovaru, kapsulove (plastove/hlinikove) nemusis, tak by som zvazil kupu pakoveho kavovaru, ktory ma moznost pouzitia ese-pod kapsul (papierove kapsule). Do neho mas potom neobmedzene moznosti ci uz namletej kavy, alebo ekologickych ese-pod kapsul.

svetlonos
22. feb 2025

A inak si v pohode alebo riesis takéto p....y bezne do hĺbky až takejto??
Neber to v zlom, mam zakeho muza 🤯 Dokáže o jedlo v rastie rozobrať do zrnká svojim opisom. Odvedy keď začne hocikto rozoberať aký spôsob prípravy, ake koreniny, omacka - ide ma drbnut! Ja chcem jedlo jesť a nie viesť diskusiu o každej prkotine.
Rovnako aj s kávou.
Ja napriklad nedam dopustiť na nespreso kapsle! Vyber od výmyslu sveta, chuti aj za studena keď bestihnem vypiť teplú. Dolce gusto je skadke. Nikel hliník blbabla? Keby sa nad všetkým takto zamýšľať, traficta slak skor zo stresu ako z tých kav.
Ja si rada dám aj zalievanu, aj tu franchising pres aj z tej talianskej konvicky 🙂 Beriem to ako rôznorodosť a radosť v zivote. Nemusi byť ta kava vzdy na prvom mieste v rebríčku katalogov.
Ak chces rôznorodosť, jednoznačne nespresso.
My mame teraz kávovar z tchiba a kavi kúpime zrakovo kvalitnejšiu idealne v akcii.
Na kávovar sme prešli, keď aj mm zacal pit kavu doma a pri 6-8 nespreso kapsliach to už išlo do penazi. To bol jediný dôvod. Keby pijem 2 salky denne, vobec neriešim a pijem naďalej nespresso 😜.
A teda tešila som sa aj z tej talianskej kondvicky na kavu.

bessie12
22. feb 2025

@svetlonos aký máš nespresso kávovar ? Páči sa mi gran lattissima. Som rozhodnutá na 95%, že kúpim tento, ale ešte stále váham.

zuzuliennka1
22. feb 2025

@canany mam plnoautomaticky kavovar na zrnkovu kavu, nasypem zrna, neriesim. cistenie? ved to ide skoro samo. co ty kazdy tyzden rozoberas? nechapem.

minenkaa
22. feb 2025

Veď zásobník nemusíš nasipat do plna

diewcatqoo
22. feb 2025

Mam automaticky kavovar a nedam nan dopustit. Mala dom kedysi kapsulovy, skusala som aj frenchpress, aj mokka, aj filter. Neviem, asi som lava, ale ani v jednom z vyssie vymenovanych sa mi kava nepodarila taka, aby som bola z toho odvarena. Z kapsulovych ma pali zaha. U automatickeho nasypem zrnka, stlacim tlacidlo, kavu mi namelie a urobi, nic viac neriesim. Ked sa mi chce, tak este napenim mlieko. Udrzba nie je ziadna hroza.
Inak, vela zalezi od toho, aku kavu mas. Mne napr. nechutia vymenovane, nekupujem kavy bezne dostupne v supermarketoch, lebo vsetky, ktore som mala cest okusit, boli prepalena zbrnda. Objednavam kavu z praziarne a tiez mi odtial nechuti kazda, ale len zopar.

svetlonos
22. feb 2025

@bessie12
Vies co? My mame ten uplne jednoduchý de Longi. Ani jeden nie sme na kapucíni ani latte 🙂 Keby ani, beriem ten, ktorý chceš aj ty.

vanilkovazmrzka
22. feb 2025

Kava coskoro vyrazne zdrazie, tak sa na to rovno vykasli :D
Ale ked nechces kapsule, french press alebo kotogo je dobra volba. Kotogo je trochu nesikovnejsie, ale s french pressom nemas co pokazit. Navyse v tom spravis aj caj, aj na akykolvek iny napoj to mozes vyuzit ako konvicku. Co sa tyka chute, ja citim rozdiel, ak rovnaku kavu spravin na pakovom kavovare, na kotogu, vo french presse. A este ti vlastne radim ten pakovy kavovar. Na klasicke espreso, spravis jednu kavu s presne jednou davkou kavy, a kupis ho v pohode do 150e.

muchotrafka298
22. feb 2025

Nespresso uz ma aj ekologicke kapsule, sice len par druhov kavy, ale su. Plus maju program, kde tie pouzite kapsule zabalis do sacku a poslem im spat a oni to recykluju.
Do Tassimo pasuju len original kapsule, lebo je tam ciarovy kod. Takze toto sa neda oklamat.
Co sa tyka ostatnych ako Dolce Gusto alebo Nespresso, zalezi, ci si chces robit "mliekove" alebo nie. Pretoze v Nespresso potrebujes na to napenovac, maju kapsule cisto iba kavove.

bessie12
22. feb 2025

@muchotrafka298 nespresso kavovar, ktorý chcem ja už má aj nádobku na mlieko. Len ta cena je už o niečo vyššia.

muchotrafka298
22. feb 2025

@bessie12 ano videla som ho nedavno v predajni. Len tam proste uz je cena o dost vyssia, ked to chce mat niekto takto spolu.

bessie12
22. feb 2025

@muchotrafka298 áno, ta cena. Dat za to cca 300€ nie je málo.

pupava36
22. feb 2025

Mali sme aj alternativu a bolo to hrozne, kazda druha kapsula bola chybova. Kavovar nevedel vytlacit kavu s vodou a voda nam tiekla vsade. Ked sme davali original tak to bolo v poriadku. Teraz mame automat a ten je este lepsi, sam si pomele kavu a uvari taku aku si navolim.

muchotrafka298
22. feb 2025

@bessie12 na Slovensku su drahsie, stoja okolo 400 EUR tie s tymi mliecnymi pridavnymi boxami tie najlacnejsie. A to uz podla mna sa nevyplati, lebo stale je to len kapsulovy kavovar, aj ked pekny, dizajnovy, kvalitny.

bessie12
22. feb 2025

@muchotrafka298 čože?? 😳 za 400€ už je možné kúpiť automat.
U nás sa dajú tieto "kapslace" kúpiť aj pod 300€. To si radsej kúpim tu a donesiem na Slovensko 😁

muchotrafka298
22. feb 2025

@bessie12 ako ktore, lebo tieto Nespresso je viacero druhov. Jednak bud Klasika alebo Vertuo (tam idu ine kapsule, take disky skor) bez mliecnej nadoby a s mliecnou nadobou. Niektore maju iba trysku, tie su lacnejsie. Klasicky maly kavovar stoji nejakych 120 EUR, daju sa aj za menej kupit. Ale ten kto by tam chcel uz aj tu trysku na napenovanie, pekne si priplati. Ale mne osobne to pride fakt vela, ked za 350 si vies v akcii kupit automat.

bessie12
22. feb 2025

@muchotrafka298 áno, viem, že ich je niekoľko druhov. Mňa zaujal konkrétne tento na obrázku. Gran lattissima.
Za ten kapsulový max tých 300€ by som dala. Viac určite nie. To už potom radšej ten automat.

pralinka86
22. feb 2025

Kupila by som si pakovy kavovar a maly mlyncek na mletie kavy.. bud rucny alebo elektricky, podla toho, kolko mas casu a peňazí.. kavu namelies tesne pred pitim rovno do paky. A môžeš si striedať teda kavy ake chces. A ano, je velmi vela kav, odrodových, kazda chuti inac, je to zaujímavé skusat, aj praziarni na SK je uz dosť

veselo_neveselo
22. feb 2025

Na kapsulove kavy uplne zabudni. To je to najhorsie, co moze byt. Tolko jednorazoveho odpadu, ze az na zaplakanie to je. Kava z nich tiez vyjde najdrahsie.

Ak pijes malo kavy, tak si kup Bialetti moka express, tam si nasypes kavu aku chces a hrncek mas spraveny za chvilu. To je asi najlepsie a najlacnejsie riesenie.

O stupen lepsi bude pakovy kavovar, ale aj tie uz cosi stoja.
No a automaticky stroj na kavu je posledny, ale aj tie su fajn ked chces len stlacit gombik a mat kavu. Maju aj davkovace na uz zomletu kavu, ked si chces robit z takej.

bessie12
22. feb 2025

@svetlonos nakoniec kúpim asi ten, ktorý chcem. Ale tak skoro to nebude. Ešte to ma svoj čas. Zatiaľ si vystacim so "slovenským turkom" 🙂

svetlonos
22. feb 2025

@bessie12
skus tu Taliansku kondvicku varnú 🙂 Nestojí svety a je super. Aj slahac na penu vies kúpiť lacnejší. Ale ak si spokojná s tukom, tiez v pohode. My sme sa s mm dohodli, že Turek je zakázaný u nás, keďže jeho z toho sosu všade išlo slak trafiť 😂

bessie12
22. feb 2025

@svetlonos všimla som si, ze teraz mam 500g kávy na cca mesiac. Pijem kávu z automatu. A predtým som vypila 500g kávy za 2 týždne 😂 ale aj teraz si obcas urobím turka 😀

svetlonos
22. feb 2025

@bessie12
Z akého automatu? Ja ze ziadny nemas 😀

bessie12
22. feb 2025

@svetlonos mam. Dostala som na Vianoce od muža 😀 Delonghi. Na Slovensku nič nemám. Tam je len varná kanvica 😅

oblecenie99
22. feb 2025

Robila som v kaviarni s vlastnou pražiarňou, s príjemnou jazzovou hudbou, kde sme ponúkali kávy rôznych odrôd od afrických po juhoamerické, mali sme rôzne prípravy, vrátane tej v džezve na piesku, navyše 40 druhov receptov, predávali sme čerstvo praženu zrnkovú kávu na doma, aj sme ju mleli ľuďom priamo na štyri rôzne hrúbky, ešte aj teraz by som ti pripravila aj so zatvorenými očami dokonale cappuccino aj so srdiečkami, kávu sme pripravovali na drahom pákovom kavovare, a vždy keď som išla prať tie pracovné veci, môj byt proste tak voňal kávou, že dovidenia, no a ja som aj vtedy pila a dodnes pijem: 1. nesku, zaliať horúcou vodou a mliekom, alebo 2. Po slovensky tzv. veľké presso, zaliať mliekom. Veeeeeelka šálka. A chuti mi tá z automatu v Lidl za pár centov 😅 Proste buran 🙈 ale tak čo už

muchotrafka298
22. feb 2025

@veselo_neveselo kapsule Nespresso su kompostovatene, maju to ako novinku par druhov a ostatne im vies poslat na recyklaciu. Ale mas pravdu, j to drahe.

stanulienkat
22. feb 2025

Ak chceš kapsulový na kapsule, tak naozaj žiadny nie je neškodný. Mas úplnú pravdu s tým, že najhoršie sú plasty, keď sa dá do nich horúca tekutina, vypravujú sa ftalaty. A nech mi nikto nehovorí, že po niekoľkých rokoch, spolu s ostatnými vonkajšími vplyvmi, to neprispieva k rakovine. Urcite ano(citala som aj odborne clanky). Dalej píšeš, že si skúšala bezkofeínovu kavu. Mne rozni kávičkári a baristi povedali, že bez kofeínová káva je ešte väčší bordel, ako kofeínová. Takže tu som vylúčila tak isto a skončila som pri káve, ktora má popis- s nizkou aciditou. Neprekysľuje tak organizmus a neboli ma z nej žalúdok. Je síce trochu drahšia, ale naozaj to stojí za to. A myslím, že kávovar si vieš kúpiť aj obyčajný pákový, ktorý ti urobí takú istú službu ako Delonghi za 400 eur. Vydrži ti minimálne 15 rokov a stojí okolo 100 €.

veselo_neveselo
22. feb 2025

@muchotrafka298 Sice chapem ze sa pohli vpred, ale ked zije v byte kompostovat nebude. Recyklovatelne je akoze tiez lepsie nez nerecyklovatelne, ale ten proces vyroby a recyklacie je tak narocny, ze nekupovat to je naozaj lepsia alternativa.
Naozaj, moznost recyklacie je uz len taka nalepka na ranu, problem to nevyriesi.

Strana
z3