Skúšali ste alternatívy k kapsulovým kávovarom?
Ahojte kavickarky a kavickari. Zacala som pit kavu, povedala som si, ze trosku neresti musim mat a potesenia z tohto zivota, tak brazdim a bludim netom a informaciami o kave. Skusanim som sa dopracovala k bezkofeinovej s rastlinnym mliekom. Obcas si dam aj s klasickym mliekom, na slovnafte mocchu, chuti mi, z ikeackej mavam krce a vcera mi uz ani nechutila. Naposledy som skusala philips lattego kavivar na zrnkovu kavu, ebenicu bezkofeinovu, chutila mi. Ale ked nasypem do zasobniku tu kavu, musim v kuse pit tu istu, kym sa zo zasobniku neminie. A som aj leniva to kazdy tyzden rozoberat, kvoli par kavam za den, plus cena tych kavovarov je neskutocna. Ked som testovala nespreso kapsulovy, tak som rada obmienala kavy, doobeda lorku bezkofeinovu poobede illy.
Je tu niekto, kto skusal aj rozne alternativy? Frenchpress, prekvapkavanu, fiktrovanu, mokka? Ci je tam citelny rozdiel? Nie som si ista, ci vsetky tieto sposoby mozu fungovat na principe, ze si nameliem v mlynceku kavove zrno a prebehnem konkretnym systemom.
Tie kapsulove by som rada obisla, plast a hlinik v kapsuliach mi z dlhodobeho hladiska po zdravotnej stranke "nevonia". Ale stale mi vychadzaju z toho len tie kapsulove, ked si prechadzam tie moje poziadavky. Len zase ktory, nespresso, dolce gusto, bosch tassimo, tchibo cafisimo? Ktory by mal byt taky menej zavadny na zdravie?
Ako by ste riesili takuto dilemu?
Dakujem za akykolvek pohlad, nazor, alebo novu myslienku
@muchotrafka298 Ano, plne s tebou suhlasim! Kedze vsetci by sme mali riesit ekologicke veci, tak by si nemal kupovat kapsulove kavovary nikto. 🙂
@veselo_neveselo mozu si ich kupovat, ale k tomu len tu plnitelnu kapslu co sa da na Alaci kupit, ze to je kovove, nasypes pomletu kavu, urobis si a umyjes.
Máme kapsulovy kávovar a buď si natlacim kávu do "kapsule" akú chcem a následne umyjem. Chlap používa klasické, alebo papierové kapsule.
Ďalšia možnosť je pakovy a mlynček na kavu
@stanulienkat dakujem za info, ano bezkofeinove su bordel podla toho akym procesom sa zbavovali kofeinu. Je viac metod, svajciarska je najzdravsia a hladala som v praziarniach, ktora predava bezkofeinovu touto metodou. Pri tych kapsuliach som sa k tejto info nedopracovala.
Ale tiez mi to po tejto diskusii vychadza pakovy plus mlyncek.
Ked som skusala 3 bezkofeinove z ebenici, jednu som musela vyberat z automatu pinzetou, to bol riadny humus.
@bessie12 ja som testovala aj obycajny nespresso aj gran latisimu. Obycajny som kupovala za 100 eur pocas alzadnoch. Pre moje ucely by postacoval, len tie kapsule ma odradzaju.pozerala som aj tie plnitelne, ze kupim si kavu s praziarne, nameliem a prezeniem cez to, ale velakrat pisali ze tie kapsule robia problemy v stroji. Gran latisima mliecny system je na dve veci. Iba na kravske mlieko, co nikde na nete uvedene nie je. Cize som ho vratila, drahy stroj bez pridanej hodnoty pre mna.
Napenivac mlieka mam sage a na ten nedam dopustit, ani philips lattego ani tebto grab latisima nespravil take napenene mlieko ako ten napenovac.
@canany to vazne je iba na jeden druh mlieka ?? Inak mlieko nepijem, pretože mi to nechuti, len v tej káve mi nevadí. Tie plnitelne kapsule som už pozerala aj ja. U mňa by to bolo fakt len na vynimocne používanie. Kombinovala by som to so zalievanou kávou a "francúzskym pressom".
@zuzuliennka1 citala som navody na philips lattego aj na delonghy, vyzaduje sa tyzdenna udrzba sparovacej jednotky, vybrat preplachnut, cistit, mesacne cistenie, plus mazanie, odvapnivanie, boli do toho aj nejake gukicky na zmakcovanie vody. Hold ja som z ludi, co si citaju navody, aby kava chutila tak ako ma a nebola zanesena pachutou spinavej vody, ci kavovaru. Kapsulovy som len strcila kapsulu, presla voda, vyhodila kapsulu. Plus odvapnovanie, ked si vypytal
@canany
joj, ved si teda vynechala podstatne informácie! 🙂
Neviem aký ma kava dopad na intolerancie ci žlčník. Ja je práve pri detoch pijem viac niekedy. Ci je to zdravé? No nie je ale možno lepšie 4salky kávy ako 4 veľké coko denne 🫣😁
Inak mala som takú soeci bezkofeinovu zrnkivu a chutila navnerozoznanie od kofeinovej. Aj ta jej príprava bola zdravšia (odstredenie kofeinu) ako u iných. Spýtam sa muza on ku objednával a napíšem ti ako sa vola.
@canany mam roky kavovar jura, cistim ho pravidelne ale nie je to ziadna neviemaka robota. ty to popisujes akoby si raketoplan cistila.
hold aj ja citam navody a cistim ho pravidelne, kavu kupujem len kvalitnu, ale fakt s tym nie su take starosti ako to ty popisujes 😂 a ked uz si taka “kavickarka”, tak ze vobec uvazujes nad kapsulami, je mi zahadou 😁
@canany ked chces mat co najmenej roboty s kavovarom - kup si dripper v60. kavu si namelies, zalejes, zalievanie je trochu veda a ma to specificky postup, ale nemusis nic odvapnovat.
@svetlonos dakujem, budem rada, ked mi das vediet aka to bola. Ja som mala 3 z tej ebenici a ta jedna bola asi najhorisa aku som kedy pila. Oficialne by sa kava pri zlcnikovych kamenoch nemala pit vobec 😀 . Ale to keby som dodrziavala vsetko co nemozem, tak zijem zo vzduchu.
Teraz nedavno som si dala cez den v ikei kavu, ze nech ma nabudi a vecer som na plese mala neskutocne krce v crevach, ze som musela odist z plesu o desiatej.
Pritom kava s mliekom zo slovnaftu co mavam raz tyzdenne z toho ich automatu mi nic nerobi.
@zuzuliennka1 nie som taka kavickarka, len som si povedala, ze co mam z toho zivota, nepijem, nefajcim, len praca, deti, ziadna extra zabava, tak som si spravila ritual ako som citala baby na mk, ze je to take ich vypnutie, ze o 9tej som si spravila kavicku, vypla sa od roboty, vychutnala si, aj ked bezkofeinovu, ale tesila som sa na tu vonu, teraz mam pocit, ked ju uz tyzden nepijem, ze mi viac voni ako chuti, ked som si dala cez vikend slovnaftovu.
Inak jura je pekne drahy spas, ale ked je vas viac kavickarov v rodine, oplati sa investovat, len u mna je to o 2 kavach za den. Este som uvazovala nad tym delonghi, ktory ma aj nastavitelnu vodu na caje, to u nas ide viac, len tiez 800 eur a to je uz dost palka. A ano je to u mna dost, ledva stihnem cez vikend upratat byt, akvarko vycistit a nechcem stravit cely vikend len upratovanim, cistenim a udrzbou, povies si, ze pol hodka, ale ked sa to nascita, cely den zabity. Preto ma to odradza
Ja si dám kávu tak 4 krát za mesiac, doma mám kapsulový kávovar (dolce gusto). Stál asi 100€ a mne na občasnú kávu stačí. Ja mám rada cappuccino, latte, flat white. Mám aj kovové kapsule ktoré si viem naplniť, to si zase dávam rôzne zaujímavé kávy (+ elektrický mlynček ten stál asi 20€).
Kavičkar kapsulovu kávu neoceni, vôbec nie bezkofeinovu a s mliekom 🙈😂 ja si rada vychutnám kávu - normálnu, poriadnu, čerstvo pomletú, a záleží aj od smaotnej kávy a praženia, od toho ako je namletá... Ale popravde, mám doma kapsulový kávovár obyčajný z tchiba. Fungujem s nim asi 2r, stačí mi, no som si vedomá, že nemám kávu, ako keď si niekde idem sadnúť na kvalitnú dobrú kávu.. Zvažujem automatický kávovar, kam si dám zrnkovu kávu a pred prípravou ju pomelie... je to pre mňa taká zlatá stredná cesta, čo sa týka pohodlnosti a chuti. Oceňujem totiž doma, že len stlačím tlačítko a káva sa robí, z toho v rámci pohodlnosti nepustím.
Mala som aj pákový, tam som si neskôr už kupovala pody, to bolo tiež fajn. Bez neporiadku, viacmenej pohodlná príprava.
@canany z kapsulovych by som isla iba do nespressa, co sa tyka chuti a kvality kavy. Plus je aj to, ze kapsule sa recykluju. My sme ho mali predtym ako sme kupili normalny velky automaticky stroj a stale ho bravame na chaty a vylety, lebo je malicky. Pouzite kapsule vraciame do predajne, ale vie ich aj kurier zobrat, ked ti donesie nove. Na ten objem a tvoju preferenciu bezkofeinova s mliekom ti podla mna nejaky kapsulovy kavovar bude uplne stacit, nesla by som do nejakych speci priprav kavy na tvojom mieste.
@canany dve kavy sa u nas vypiju do 10min (ja a muz) a to je len rano. takze ano, u nas sa robi vela kavy (ja, muz, navstevy,..)
skus fakt ten dripper, osobne som to neskusala, ale videla som par videi a citala o tom a to vyzera, ze by mohlo byt pre teba. potrebujes len ten dripper, papierove filtre a mlyncek na kavu.
namelies, premyjes filter, nasypes kavu, zalejes kavu priamo do hrnceka a hotovo
@zuzuliennka1 musim vyskusat, videla som kadexo na kavu na alze, vacsinou kupujem tam.
Este by som mala otazku ale skor na Bratislavcanky a okolie, mohli by ste mi dat tipy na kaviarne, kde ponukaju aj taku divnu kombinaciu ako pijem bezkofeinovu s rastlinnym mliekom? To rastlinne mlieko je fakt rarita, vacsinou sa s tym neparaju a davaju len kravske. Tak aby som mohla vyskusat aj ine kavy, skor nez ich kupim
Dakujem
@canany Brewbar vo Freshmarkete napriklad. Tam s tym problem nemavaju. Oni tam kavu aj predavaju, ale maju dost vysoke ceny (maju len kavy z top zahranicnych praziarni, ktore su proste drahe).
Ak mas sage napenovac, pozri aj kávovar
https://m.alza.sk/sage-ses450bss-d7456034.htm?o=52
Mame tento, len aj s napenovacom, takze je trosku vacsi.. a super, roky fici, starostlivosť lahka a mozno raz za 2-3 mesiace a to pijeme viac kav denne. Oplati sa cakat na akciu aj
de longhi ma aj kavovar s dvoma zasobnikmi, cize vies menit aj zrnkovu kavu. jeden odsrubujes, druhy nasadis.
@katusskaa presne ten som vcera okukavala na predajni a diskutovala s predavacom, oni ho aj testovali, takze som videla, ze ked odskrutkujem ten jeden a chcem druhy, aj tak v tom mlynceku dole ostane 1 cm zrn, takze uplne kontraproduktivne.
Ale nasla som kavovar, ktory ma na vrchu 2 samostatne nadoby na kavu, len je to siemens a stoji cez 2 tis eur, takze mimo moj limit, ale aspon viem, ze uz vyrobili nieco, co chcem, lebo exmanzel sa stale smial, ze to co chcem, este nevyrobili
Ahoj, ✋ Alternativa ke kapslovým kávovarům jsou ese pody. Každý pod je baleny jednotlivě, jen ekologicky asi o dost lepší řešení, protože nejsou plastový… kávovar na ese jse dá slusnej koupit asi od 80 euro, dostali jsme ho od rodičů a jsme maximálně spokojeny. Máme to tak, ze na kafi se doma neshodneme, každej pije něco jiného tak kupujeme vždy pár kusů od vice druhů 😀
Kupujeme tady https://www.dejsikafe.cz/e-s-e-pody/
Někdy si děláme mix a přítel, protože je línej kupuje ty sady 😂 Myslím si, že ese pody krásně řeší tvůj problém a stojí to pár korun, ne jako pákový kávovary and…
Ahoj, ✋ Alternativa ke kapslovým kávovarům jsou ese pody. Každý pod je baleny jednotlivě, jen ekologicky asi o dost lepší řešení, protože nejsou plastový… kávovar na ese jse dá slusnej koupit asi od 80 euro, dostali jsme ho od rodičů a jsme maximálně spokojeny. Máme to tak, ze na kafi se doma neshodneme, každej pije něco jiného tak kupujeme vždy pár kusů od vice druhů 😀
Kupujeme tady https://www.dejsikafe.cz/e-s-e-pody/
Někdy si děláme mix a přítel, protože je línej kupuje ty sady 😂 Myslím si, že ese pody krásně řeší tvůj problém a stojí to pár korun, ne jako pákový kávovary and…
@paja555 Dovolim si nesuhlasit, jednorazove a kapsulove kavy su minimalne dvojnasobne drahsie ako kava z domaceho automatu, takze v posudzovani za dlhsiu dobu este stale cenovo aj kvalitou, vyhravaju "normalne" kavovary.
@paja555 Dovolim si nesuhlasit, jednorazove a kapsulove kavy su minimalne dvojnasobne drahsie ako kava z domaceho automatu, takze v posudzovani za dlhsiu dobu este stale cenovo aj kvalitou, vyhravaju "normalne" kavovary.
@veselo_neveselo tak samozřejmě asi záleží na množství. Jestli piješ kilo zrnkový kávy měsíc tak je asi jedno jestli stojí 10 nebo 30 euro…jestli za měsíc spotřebuješ 3 kila tak jasné vyhrává cena, to chápu 👍

@veselo_neveselo kto riesi ekologicke veci, ten si podla mna jakziv kapsulovy kavovar nekupi.