Skúsenosti s bývaním v dome bez kuchyne
Neviem sa s tým zmieriť, že najbližších 5 možno aj viac rokov nebudem mat kuchyňu, bývame už skoro 3 roky v dome, ale ledva sme ho dali do obytného stavu tým ze všetko počas toho ako sme stavali išlo neskutočne hore...mam len 3 skrinky a par dosiek akoze linka...vyzerá to otrasne,samozrejme nemáme zasuvky čiže keď používam nejaký spotrebič tak na zemi v podrepe..o tom ze nemáme ani väčšinu nábytku, o plote už len snivat...ale ta kuchyňa má trápi najviac,som na rd čiže varim pre 4 clennu rodinu nonstop...mam pocit ze som jediná na svete, každý hovorí ze kuchyna je základ, ale čo keď na ňu nemáme peniaze, proste bohužiaľ...snažím sa si hovoriť ze hlavne ze mame strechu nad hlavou, ale je mi to strašne ľúto....je to divne? Je niekto taký ešte?
No a začítala som sa do diskusie na ktorú som nemala čas.. už teda viem, že preto že sme nemali všetko hneď sme po
a) finančne negramotní
b) túžili sme po luxuse na ktorý sme nemali
c) mali sme ísť do bytu
d) dokonca sme divni..
Fakt sa nestačím diviť ako veľmi ľuďom záleží na materiálnych veciach ktoré musia mat hneď a zaraz a ak to nemajú tak by sa mali vzdať.. my sme šli do domu ako mladi, bezdetní ľudia, v čase keď boli raz tak vysoké úroky na hypotéke ako teraz.. dom sme chceli aby sme mohli založiť rodinu.. nebolo to vždy ľahké, ale časom sme sa z toho dostali.. nás dom mám o to radšej že nie je dokonalý, ale možno "weasleyovsky".. možno sme nemali vždy peniaze ale sú to len materiálne veci ktoré sa časom vždy poriesia..
Ikea má pekné a lacné kuchynské riešenia. Keď nechceš horné skrinky, to vôbec nevadí. Videla som krásne minimalistické kuchyne, kde je na miesto vrchných skriniek iba jedna polica. Pozri na pintereste heslá,, low budget kitchen,, alebo,, kitchen with no upper cabinets,,. Sú tam skvelé a lacné inšpirácie. Do 1000 e by ste sa zmestili ako nič a aj by ste to mali nové.
Problém nie je nájsť riešenie. Sto žien tu našlo dvesto riešení … obdivujem vás, že sa vám chcelo všetko dopodrobna vysvetlovat akoby ste to riešili čo by ste urobili…
S takou perinou sa prikry na akú máš.
Podľa môjho názoru je to hanba.Nerozum.☹️
@hara_vara čo je hanba?
@lenkakravcova hoci sa ti tu mnohe ako.muslimke vysmievaju,myslim,ze si ich teraz potopila.myslim v.dobrom.
My sme mali na zakladnu rekonstrukciu starsieho domu 240m2(elektrina,kurenie,buracie prace,nove stierky a pod) cca 4 mesiace...prirodzene,za chodu sme dokoncovali,takze aj ja som.fungovala par mesiacov na dvojplatnicke.postupne si dokoncujeme a za 2 roky niektore dokoncene veci uz aj menime lebo pouzivanim sme dosli na lepsie riesenia😀 a za mna aj ked to ide pomaly by som sa aktualne do bytu nevratila aj keby bol zo zlata...stare cinske prislovie hovori,ze skutocny zivot sa zacina vo vlastnej zahrade..
Začali sme v novom dome podobne, mali sme gauč 2 staré postele, a muž zobral pôžičku z práce na kuchynskú linku... Bol prázdny dom z každej výplaty sme sa snažili dačo dokúpiť,takže chápem celkom,prešlo už naozaj 5rokov keď už môžem povedať,že je to takmer hotové....ale kuchyňa bola základ pre mňa na začiatku... Ale za každým som mala radosť z novej veci v dome😁
Moji rodičia bývali v byte 7 rokov bez kuchyne, varili na indukčnej jednoplatnicke. Mama mala totiž vysnívanú kuchyňu z dreva a robila si ju sama, lenže popri TPP na to nemala dosť času, keď chcela tráviť aj čas a rodinou. Zároveň sa veľakrát pomýlila, musela opravovať, potrebovala si všetko primeriavat, takže nebola ani možnosť dať nejakú dočasnú. Ja som sa po 2 rokoch odsťahovala do vlastného a chodila iba pomáhať montovať, ale nejako sme to zvládli. Ale vždy keď o tom hovorím, tak je to pre ľudí niečo nepredstaviteľné a hovoríš že by tak nedokázali žiť. Ty máš nevýhodu v tom že máš malé deti. Osobné nemám rada dočasne riešenia, dočasnú kuchyňu za lacné peniaze by som preto nekupovala, lebo sa môže veľmi ľahko stať že sa z toho stane riešenie trvalé, radšej by som tie peniaze šetrila na novú vysnívanú a trvácne čo vydrží aj 20 rokov. Lebo hocijakú lacnú keď teraz kúpiš, tak ďalej sa ti ju už nemusí podariť predať a sú to vyhodené peniaze tým pádom. Ale zásuvky zase nie sú taká položka, aby sa nedali spraviť. To sa dá robiť aj jedna zásuvka denne, nezaberie to veľa času a veľa to pomôže, aby ste sa nezabili o predlžovacku.
@jana_eyre_2 akoze niektoré odpovede klasicky nesklamali, ved sme na MK prečo si nakopnúť ked je možnosť😂🤷🏼♀️
Myslím si ze u veľa ľudí sú impulzom k stavaniu domu práve deti, za slobodna to bývanie až tak moc neriešia. Tak isto na konci stavby je ten pôvodný rozpočet totálne prekročený a ľudia idú byvat bez nábytku, dveri, plota a podobnych dokončovaciek a niekedy to vie byt dosť frustrujúce
Skratka to co opisuje autorka je úplne bežná situácia
Mne tu skôr príde ako hlavný problem nie kuchyňa, ale to ze autorka vôbec nieje stotožnena s celým domom a bývaním v nedokončenom. Možno skôr patrí k tým ľudom co by chceli radšej malý, ale na komplet pekne zariadený bytík kde už nemusí pohnúť prstom, len sa nasťahovať a užívať si ho.
@lujza123 áno presne si to vystihla.. človek čo nikdy dom nestaval, vôbec netuší čo všetko ho čaká a rozpočet môže nastaviť len podľa svojich teoretických predstáv.. ale prax je často krát úplne iná ako teória.. každá maličkosť čo riešiš pri stavbe totálne zmení pohľad na to čo človek potrebuje, čo chcel a čo oželie.. tie hejty su presne od ľudí čo ani netušia čo všetko sa zomelie za tie roky stavania/rekonštrukcie..
Aj mňa frustrovalo že nemáme predok domu tak dlho upravený, ale vedela som že to je proste priorita 350, keď na ňu príde rad, tak ju raz odskrtnem..
Tiež nerozumiem prečo nie je možné kúpiť dočasnú kuchyňu z baazara..či IKEA tie minimalistické či za odvoz veď to je fakt takmer zadarmo ..ako argument že nemôžete vrtat je dobrá blbosť ...keď budete mať novú staré diery zatrete , zamalijete a vrtate podľa novej...šikovný chlap to zvládne..aké tak asi tam bude problém že muž nie je zručný akebo lenivý vymýšľať lebo však ty mu navaris aj na platnicke a predlžovanie v podrepe ako v Nepále. Ja to neodsudzujem len riešenie je a parádne , praktické...radšej budem mať kuchyňu z bazaru ako mať predlžovacku a variť v podrepe ako v dobe kamennej..už len toto mohol tvoj šikovný manžel vymyslieť aby si normálne a hlavne bezpečné varila.
inak, autorka, chápem ťa, že kuchyňu "od ruky " veľmi nechceš, ja si sem-tam všímam v apartmánoch, ked niekam cestujeme a občasne sa mi podarí aj objaviť nenápadnú pleseň. nikdy nevieš, ako s linkou kto manipuloval, v kuchyni sú bežne výpary atď...radsej novu lacnu oproti tomu. napr. nemala by som taký problém kúpiť sedačku a dať ju kvalitne vytepovať, ale linku dôkladne od nánosov nevyčistíš nikdy.
Dievca moje, je to nieco za nieco. Máte dom, ktory ste chceli a ze nie je dokonale zariadeny? Ved vydrz, postupne to zvladnete, len nebud netrpezliva a nemaj zbytocne nervy. Aj provizorium raz skonci, dovtedy to treba vydrzat a hlavne nemať pocit krivdy.
@lujza123 užívať si malý zariadený bytík🤦
@mateson2004 s takou perinou sa treba prikrývať na akú máš nie mať veľké oči a ešte o tom písať ✌️
Problém je tvoj manžel.
Lebo keby ja idem do domu či bytu úplne prvé ! musí byť kúpeľňa + wc + kuchyňa ...to je úplný základ.. až potom izby ..dvere, zárubne, dlážky , izby .
Spraviť el. V kuchyni a nemusíš mixovať na zemi.. toto malo byť úplne prvé .
Ak manžel nechce dorobiť el. Nechaj ho variť 2 týždne v tých podmienkach . To ako by ste vodu doteraz nemali.
Určite by som radšej bývala v dome aj bez kuchyne s možnosťou pestovania v záhradke, výbehu na dvor pre deti...ako v komplet dokončenom malom byte s luxusnou kuchyňou...ale je to otázka nastavenia mysle, priorít. Ja som tiež mala provizórnu kuchyňu 3 roky, kým sme našetrili...a vôbec mi to nevadilo. Dokonca som si po toľkých rokoch už aj zvykla a bolo mi ľúto za našou "prvou kuchyňou". Ale určite by som na tvojom mieste neriskovala tie zásuvky....to si porieš...tie kuchyne na mieru sú teraz veľmi drahé...to je fakt...ak máš zručneho muža, švagra, kamaráta..proste niekoho so skúsenosťami možno by ti vedel poradiť narezový plán na drevotriesku - skrinky kuchyne. Dvierka sú samostatná kapitola, to objednáš z katalógu a namontuješ...vyjde to cenovo podstatne lacnejšie...ale bez skúseností a konzultácie, by som sa do toho sama nepúšťala.
@jana_eyre_2 krasna a ludsky napisane.. tiez zijeme v dome, ktory nesplna to, co od domu ocakavaju mozno ini ludia. Ale je nas, bez hypoteky, so zahradou kde si idem narezat kvety do vazy, s terasou, kde lezim, deti maju svoje izby, odtrhnem svoje rajciny, bazalku. Teraz hori krb.
Práve som klikla na za-odvoz.sk, úplne pekné kuchyne tam ľudia ponúkajú za odvoz.
Tak nemáš ani na skriňu a snivas o kuchyni na mieru?? 😂 Tak snívaj ďalej teda...
Pritom bazarovu dáš do poriadku raz dva. Skrinky bývajú univerzálne, rozložiť vieš ako potrebuješ.. pracovná doska k tomu a vybavene. Ak by si sa veľmi nudila dajú sa dokonca zrepasovat perfektne.
Sú aj lacnejšie kuchyne, kuchynské štúdia... pokladajú sa už vyrobené skrine Tak aby to sedelo... inak je kuchyňa najdrahšia vec v dome (vacsinou)..
Iste by som na zemi robila niečo... to mate co za zásuvky??
Inak aby som nekecala len, kuchyňu síce mam (ved to je fakt základ.. ) ale ešte stále nemám ani jednu skriňu 😂 čiže nemyslím si, že len ty žiješ v bojových podmienkach 😂 knižnicu z "kancelarie" mam dočasne ako šatník 😂
Ahoj autorka, ja som stavala dom sama a tak isto ceny pocas stavby sli hore, takze kuchynska linka nevychadzala, ale dala som si spravit korpus+prac.doska, nemala som dvierka a, o rok neskor som si dala robit dvierka a tento rok planujem hornu skrinku. Skuste aspon ten korpus a pracovnu dosku financne utiahnut, a postupne si to budete doplnovat. Drzim palce.
Hmmm a preco sa nemoze vrtat? Som sa zacitala do diskusie, ktora ma ani nijak extra nezaujimala ale som chcela vediet dovod a akosi som sa nedozvedela… som strasne zvedava na dovod..
@javiemneviem pripájam sa tak nestranne, vedela by si dať prosím kontakt na poliakov keď taká super cena ? A časť sknv ktorej bývate ? Lebo my sa práve chystáme na kuchyňu ,ďakujem .
nie je divne, ze ti je to luto, ale ked sa vam neda inak, tak sa s tym zmier...

Nečítam síce celú diskusiu, ale pridám..
My bývame v dome 15rokov.. keď sme sa nasťahovali, po 3r stavania, mali sme zariadený len spodok domu - jedna izba, jedna malá kúpeľňa, obývačka a kuchyňa, všetko bez dvier.. kuchyňu sme mali len korpusy z IKEA, dvierka sme si dokupovali postupne vo výpredaji.. každý večer po práci sme boli v oddelení výpredaju a cumeli sme či nemajú tie naše.. nakoniec sme sa na to vykašľali a kúpili dvierka úplne iné ako sme chceli pôvodne a mali jednotnú kuchyňu.. kúpili sme najlacnejšiu pracovnú dosku s tým, že veď to vymeníme keď raz budeme mať viac peňazí.. už je to 15r na kuchyni..
Po cca roku bývania sme dokončili vrch domu (4izby, kúpeľňa a šatník) s dverami všade.. aj to len vďaka tomu, že sa k nám nasťahovala sestra a požičala nám peniaze (ona s rodinou tiež stavala dom, my sme najprv bývali u nich, keď sme postavili išli oni k nám a mali celé vrchné poschodie, mala vtedy už dve deti.. keď postavili svoj dom, odsťahovali sa) postupne sme si robili záhradu.. najprv len kúsok za domom, dali sme si kúsok trávnika a nejaké stromčeky.. ostatné oplotili aby sa tam kde to este nebolo dorobene nedostal prvorodeny syn.. keď sa narodila dcéra urobili sme bok záhrady.. pred domom bol stále bordel.. po 10tich rokoch bývania v dome sme upravili predzáhradku už s troma deťmi čo pomahali.. a minulý rok, tj po 14tich rokoch bývania sme spravili miesta na parkovanie.. čiže dokončený dom komplet máme po 14r bývania.. a už by sa zišlo zmeniť tu linku, vymeniť chladničku 😅 aj podlaha už by bola krajšia nová..
Píšem preto tieto litánie, aby bolo vidno že nie každý sa nasťahuje do komplet novucickeho domu.. šli sme na to postupne, podľa toho ako sme mali peniaze.. nemáme dokonalý dom, mnohé by niekto iný mal 100% krajšie.. je to však nás domov, mám to tu rada.. hlavne záhradu milujem.. vždy som túžila po zarastenéj vidieckej záhrade plnej stromov.. to mám, vyzerá to asi vobklopení dokonalých prázdnych záhrad plných tuji asi zvláštne pre dnešnu spoločnosť ktorá miluje trávnik ako koberec a maximálne dva neopadave stromy, ale mne sa to takto páči.. obrasteny dom pavinicom, všade prirodzený tieň stromov.. aj naše deti to tu milujú.. to je dôležité - vytvorili sme domov pre našu rodinu.. nemáme ani najdrahšie zariadenie, mnohé už je aj ponicene.. ale tá poskrkana parketa pred schodmi je pamiatka na vylomeny zub môjho najstaršieho, lebo preskakoval vankúš.. je to proste domov, ten nemusí byť dokonaly, aj keď nie je kuchyňa.. raz príde aj taká akú si predstavuješ.. a možno nie, nie je to však dôležité.. iné veci sú..