Skúsenosti s dlhodobým užívaním montovaného drevodomu
Ahojte, ste tu niekto, kto má postavený montovaný drevodom, ale ideálne už dlhšiu dobu? Uvažovali sme nad klasickým murovaným domom, no ceny sú brutálne a nemôžme si dovoliť s platmi v našom regióne platiť vyše 1000€ len za hypo. Uvažujeme teda nad možnosťou drevodomu, no som dosť na vážkach, na internete som čo - to prečítala, no stále som trochu skeptická, bojím sa veľmi najmä jeho životnosti, prípadných záplav, škodcov, alebo napr ma desí aj zemetrasenie aké bolo v októbri okolo Prešova, čo popukali riadne ešte aj murované domy. Uvádzajú síce záruku 30 rokov na statiku, no nerada by som pár rokov pred dôchodkom skončila bez bývania 😬
Ceny sú veľmi priaznivé, za tu cenu človek ledva kúpi vybývaný niekoľko desiatok starý dom v pôvodnom stave.
@rayconello Uplne rozumiem, ze kazdy to vnima inak, ale musim sa ozvat aj z tej druhej strany. My sme do drevodomu isli takistou s malou dusickou, ale teraz by sme nemenili. Byvame uz stvrty rok a musim povedat, ze sme si zvykli velmi rychlo. Co sa tych zvukov tyka, tak je to minimalne, nijakym sposobom nas to nevyrusuje, neobmedzuje. V panelaku sme mali podlahu, co vrzgala, toto je oproti tomu absolutne nic 🙂
@rayconello Ja ak by som si mala vybrať medzi ročným stresom okolo murovaného a pohodou s drevodomom, idem znova do dreva. 🙏
@rayconello Môžem sa opýtať? Bol to montovaný dom alebo CLT konštrukcia? Lebo pri tých plnosendvičových je to s tým zvukom lepšie, nakoľko je dobre izolovaný. Lepšie tlmí zvuky.
@natassha1 A ako sa to cenovo pohybuje? Aky tam bol rozdiel medzi tymi CLT a KVH. To ste si davali nacenit obe moznosti?
@bibiana177 hej, davali sme si nacenit obe moznosti, CLT aj klasiku z KVH hranolov, lebo sme tiez nevedeli, co bude pre nas lepsie. cenovo to bolo cca o 15–20 % drahsie pri CLT, zalezi ale aj od velkosti domu a zlozitosti projektu. 🙂 ale teda presvedcilo nas aj to, ze CLT je vseobecne tazsi material, horsie sa don nieco dorezava, doraba alebo meni, tak sme sa rozhodli takto.
@natassha1 Asi aj preto je vhodné si to všetko pripraviť dopredu, proste celý ten projekt, aby bolo treba potom meniť čo najmenej vecí 🙂 Viem, že veľakrát sa zabúda na také tie detaily, ale to sa dá všetko riešiť s firmou, oni už vedia ako na to.
@petranelkova Pri takomto type domu mi to práveže príde tak, že to treba mať premyslené od A do Z. Lebo tak keď staviaš svojpomocne, tak si vieš aj chodu niečo upraviť. Alebo teda je to skôr reálne, ako keď ten montovaný dom vlastne vyrobia niekde vo fabrike a u teba už len zložia, tam asi na mieste nebudú robiť nejaké úpravy.
@rayconello Môžem sa opýtať? Bol to montovaný dom alebo CLT konštrukcia? Lebo pri tých plnosendvičových je to s tým zvukom lepšie, nakoľko je dobre izolovaný. Lepšie tlmí zvuky.
@mirka_a_hrasok To neviem s istotou, ale pri cene 1500 €/m2 to nebolo ktoviečo...
@rayconello Ja ak by som si mala vybrať medzi ročným stresom okolo murovaného a pohodou s drevodomom, idem znova do dreva. 🙏
@petranelkova Preto aj píšem, že každý má vlastné preferencie. Časovo je to asi výhodnejšie, ale cenovo je to v súčasnosti takmer to isté, aspoň čo sa východného Slovenska týka.
@rayconello Tak my sme z Čadce a dá sa nájsť spoľahlivá firma aj tu 😀 Stavali sme s Dom Snov (drevodom) a áno, bolo to rýchlo a cenovo tiež fajn, nemôžeme sa na nič sťažovať.
@petranelkova A stavajú len vo vašom okrese alebo hocikde po SR?
@henriettak Myslím, že nemajú problém postaviť dom kdekoľvek na Slovensku. Dá sa s nimi dohodnúť. Neviem síce odkiaľ ste, ale informovať sa kľudne môžeš 🙂 Aj nezáväzná konzultácia je fajn pre viac info.
@petranelkova Preberieme to s mužom, ale pozdáva sa mi to. Však za konzultáciu nič nedáme. A čo sa týka času od počiatočnej konzultácie po finálne dokončenie stavby...Ako dlho to trvalo?
@petranelkova Preto aj píšem, že každý má vlastné preferencie. Časovo je to asi výhodnejšie, ale cenovo je to v súčasnosti takmer to isté, aspoň čo sa východného Slovenska týka.
@rayconello ktorá firma na východnom Slovensku tí postaví murovaný dom v rovnakom štandarde ako stavajú drevodomy?
@anonym_e85d72 Pokiaľ viem, tak toto je téma montovaný drevodom. Nevidím dôvod, prečo by sem niekto písal, ak má záujem o murovaný dom 🙂 Veď takých tém je tu milión, skús sa spýtať inde.
My sa zas nevieme rozhodnúť, či ísť do drevodomu. Stavanie sme mali na pláne už dávnejšie, ale vždy nám do toho niečo prišlo, no už by sme sa chceli rozhýbať....
@petranelkova Mozem sa opýtať? Tiež plánujeme stavať s Dom snov. Ako dlho Vám trvalo od podpisu zmluvy vydanie stavebného povolenia? Stavba viem koľko v priemere trvá, len tie papierovacky predtym. Dakujem
@daniela242 No, tak tie papierovačky je potrebné riešiť ešte pred tým, aspoň 3-4 mesiace, to je jasné. Tiež sme to takto zhruba vybavovali. Úrad má síce lehotu 30–60 dní, ale realita je väčšinou úplne inde 🙂
@daniela242 No, tak tie papierovačky je potrebné riešiť ešte pred tým, aspoň 3-4 mesiace, to je jasné. Tiež sme to takto zhruba vybavovali. Úrad má síce lehotu 30–60 dní, ale realita je väčšinou úplne inde 🙂
@petranelkova Ďakujem za odpoveď. Vybavovali Vám to oni, alebo ste išli po vlastnej línii?
@daniela242 Nie, my sme si sami nevybavovali nič, o všetko sa postarala firma. Takže toto sme rozhodne brali ako veľké plus 🙂 Proste bolo to celkom bez starostí, čo sa týchto vecí týka. 🙏
@petranelkova Mozem sa opýtať? Tiež plánujeme stavať s Dom snov. Ako dlho Vám trvalo od podpisu zmluvy vydanie stavebného povolenia? Stavba viem koľko v priemere trvá, len tie papierovacky predtym. Dakujem
@daniela242 nám vydanie stavebného povolenia trvalo rok. Takže asi záleží aj od obce.
@terry658 no to je pravda, zalezi od mnohych faktorov. ale tak niekomu sa realne postasti, ze je to vsetko vybavene velmi rychlo. a moznoze aj susedske vztahy to vedia dost ovplyvnit 😀 ak ma nejaky susedko dake namietky, tak to vie jednoznacne predlzit konanie.
@natassha1 my sme mali všetko a aj tak to trvalo rok. Žiaden sused sa nesťažoval ani nič. Prosto preplnený úrad žiadosťami

@humajnicek Obe východoslovenské firmy, na googli, azete aj inde recenzie 4,9 - 5 hviezdičiek. Nechcem konkrétne menovať, dnes napísať niekde negatívny názor je ako kopať do osieho hniezda. Navyše nevravím, že tá firma (alebo akákoľvek firma na drevodomy) je zlá, dom vám postaví každý (inak by už bol minimálne v konkurze), ľudia sa predbiehajú v názoroch, kto je spokojnejší, ale pocit z neho sa podľa mňa určite nevyrovná domu murovanému. Za také peniaze, čo dnes stojí "drevodom", odporúčam postaviť radšej menší murovaný. Firmy vyberať väčšie, s viac pracovníkmi a vyššími ziskami, so súkromníkmi nemám takú istotu. A všetky peripetie a riziká, čo sa týka drevodomov alebo malých firiem, mi za tú úsporu 10-20% nestoja. Zas ale opakujem, mne. Niekto iný to môže vnímať úplne inak.