icon

Skúsenosti s dlhodobým užívaním montovaného drevodomu

1. jan 2024

Ahojte, ste tu niekto, kto má postavený montovaný drevodom, ale ideálne už dlhšiu dobu? Uvažovali sme nad klasickým murovaným domom, no ceny sú brutálne a nemôžme si dovoliť s platmi v našom regióne platiť vyše 1000€ len za hypo. Uvažujeme teda nad možnosťou drevodomu, no som dosť na vážkach, na internete som čo - to prečítala, no stále som trochu skeptická, bojím sa veľmi najmä jeho životnosti, prípadných záplav, škodcov, alebo napr ma desí aj zemetrasenie aké bolo v októbri okolo Prešova, čo popukali riadne ešte aj murované domy. Uvádzajú síce záruku 30 rokov na statiku, no nerada by som pár rokov pred dôchodkom skončila bez bývania 😬
Ceny sú veľmi priaznivé, za tu cenu človek ledva kúpi vybývaný niekoľko desiatok starý dom v pôvodnom stave.

henriettak
22. sep 2025

@natassha1 Našťastie v tomto u nás istotne problém nebude 😀 Ale tak asi záleží aj od obce/mesta, proste tam zohrá úlohu veľa vecí.

humajnicek
22. sep 2025

@terry658 Dobre tomu rozumiem, že ste začali bez potrebných povolení? Nebáli ste sa? Ja by som sa asi strachom zbláznila, že dostaneme pokutu.

terry658
22. sep 2025
@humajnicek

@terry658 Dobre tomu rozumiem, že ste začali bez potrebných povolení? Nebáli ste sa? Ja by som sa asi strachom zbláznila, že dostaneme pokutu.

@humajnicek nie mali sme všetky povolenia ale trvalo to vybaviť rok. Mali sme všetky papiere priamo od firmy čo nám dom robili a aj tak trvalo povolenie jeden rok.
Ako prišlo povolenie tak do troch mesiacov dom stál.

ratira
24. sep 2025

@henriettak Je to tak, vsade je to proste inac.
@terry658 Jasne, clovek by cakal, ze vybavenie bude rychle, aj ked teda u nas to trvalo asi "len" polroka. Aj tak super, ze firma, s ktorou sme stavali, mala vsetko pripravene, takze ked prislo povolenie, hned mohli zacat stavat. Potom to uz ide rychlo, ked je vsetko nachystane. 🙂

daniela242
24. sep 2025
@terry658

@humajnicek nie mali sme všetky povolenia ale trvalo to vybaviť rok. Mali sme všetky papiere priamo od firmy čo nám dom robili a aj tak trvalo povolenie jeden rok.
Ako prišlo povolenie tak do troch mesiacov dom stál.

@terry658 Za vybavovanie stavebného povolenia ste im dopredu platili niečo mimo tej rezervacnej zálohy co pýtajú? Lebo viem, že zo začiatku sa platí rezervacna zaloha, alebo také niečo. Je v tejto cene už vybavenie stavebka? Dakujem

terry658
24. sep 2025
@daniela242

@terry658 Za vybavovanie stavebného povolenia ste im dopredu platili niečo mimo tej rezervacnej zálohy co pýtajú? Lebo viem, že zo začiatku sa platí rezervacna zaloha, alebo také niečo. Je v tejto cene už vybavenie stavebka? Dakujem

@daniela242 áno v rámci toho nám to vybavovali.

daniela242
24. sep 2025
@terry658

@daniela242 áno v rámci toho nám to vybavovali.

@terry658 ďakujem veľmi pekne -)

henriettak
26. sep 2025

Dá sa to aj nejakým spôsobom popohnať? Mám na mysli vybaviť nejaké papiere navyše možno, aby sa urýchlil celý ten proces?

rucka77
28. sep 2025

@henriettak Asi zavisi, kde sa o to ziada podla mna. Ci ten, co to vybavuje, to vie vramci rezervacnej zalohy aj nejako urychlit.

mirka_a_hrasok
3. okt 2025

@henriettak No, popohnať sa to dá len veľmi obmedzene 🙂 Väčšinou to záleží od úradníkov a od toho, aké majú termíny a ako rýchlo reagujú. Keď máš všetky papiere komplet a dobre pripravené, tak sa to zvykne riešiť rýchlejšie, ale že by si to vedela nejako predbehnúť oficiálne, to asi nie.
@rucka77 Máš pravdu, niekde to ide hladko a inde sa čaká aj zbytočne dlho. Nám napr. povedali, že keďže sme mali v projekte všetko tip-top, tak to len prebehli a schválili, ale iným sa to vie zaseknúť aj na detailoch.

bogierka
3. okt 2025

@mirka_a_hrasok my sme presne ten pripad, kedy sa to zaseklo na detailoch, ale nastastie nam s tym poradili.

ladygina
6. okt 2025

@bogierka A uz staviate ci este cakate na nejake povolenia?

alenka551
6. okt 2025

@bogierka no tak to ste nemali velmi uspesny zaciatok stavby. ale hadam sa vam to uz pohlo dalej ,ci nie?

petranelkova
8. okt 2025

@bogierka Tak hlavné je, že sa firma zaujíma a má snahu riešiť veci 🙏 Preto stále hovorím, že vybrať si dobrú a spoľahlivú firmu je proste kľúčové. 👏

bogierka
8. okt 2025

zatial sme v stadiu, ze mame vybavene povolenia, a mozeme sa pustit do prace. @petranelkova ved to je asi najdolezitejsie, ako som za posledne obdobie zistila.

natassha1
9. okt 2025

my uz finisujeme 🙏 velmi sa z toho tesim, nakolko som myslela, ze to tento rok ani nestihneme vsetko nakomplet dokoncit.
ano, skutocne zalezi od firmy, ako sa k tomu postavi, je uplne najlepsie, ked to riesia vsetko oni, teda vsetky tie povolenia, aby ste to uz mali celkom bez starosti. tak to bolo aj v nasom pripade a mali by to tak robit vsetci 😇

nelinka888
9. okt 2025

@natassha1 tak to je super, že už máte skoro finálnu verziu. Cez zimu môžete pracovať vnútri a na jar sa sťahujete. Či to až tak rýchlo nebude?

natassha1
13. okt 2025

@nelinka888 dakujem, hej,presne tak, cez zimu planujeme kompletne dokoncit interier, takze na jar by sme uz realne mohli byvat. firma Dom snov ozaj vsetko dobre pripravila, takze mame pokoj a vsetko ide hladko, len trpezlivost nam este treba 😂

nelinka888
13. okt 2025

@natassha1 to je jasné, že sa neviete dočkať. Aj už máte premyslený interiér, zariadenie?

natassha1
22. okt 2025

@nelinka888 vies co, ten mam premysleny este skor, ako som zistila, ze budeme riesit dom 😀 myslim, ze kazdy ma taku tu svoju predstavu od zaciatku a vie, co sa mu paci, do coho by chcel ist 🙂 rozhodne zemite, prirodne farby 🙂

0ria0
22. okt 2025

@natassha1 predstava o mojom vysnívanom zariadení domu sa začala ešte v puberte, keď stavali dom moji rodičia 😂 ale odvtedy sa samozrejme zmenila, už ma až tak nelákajú plagáty na stenách rôznych skupín 😉

anonym_e85d72
22. okt 2025
@natassha1

my uz finisujeme 🙏 velmi sa z toho tesim, nakolko som myslela, ze to tento rok ani nestihneme vsetko nakomplet dokoncit.
ano, skutocne zalezi od firmy, ako sa k tomu postavi, je uplne najlepsie, ked to riesia vsetko oni, teda vsetky tie povolenia, aby ste to uz mali celkom bez starosti. tak to bolo aj v nasom pripade a mali by to tak robit vsetci 😇

@natassha1 to máte drevodom prosím?

ladygina
4. nov 2025

@natassha1 Mna by zaujimal aj finalny vysledok, teda ako to vyzera teraz. To uz po mesiaci teoreticky moze byt hotove na komplet, nie? Neviem teda ako dlho trvaju taketo procesy a ci sa este stale robia, ale tak zase nie je uplne taka zima 🙂 Stale je jesen, bude aj zimsie. 😀

mirka_a_hrasok
6. nov 2025

@ladygina Teoreticky by už mohli mať hotovo, ak išlo všetko hladko 😉 Ale záleží, či to robili svojpomocne alebo firma, lebo to vie dosť ovplyvniť tempo. Pokiaľ veľmi neprší, dá sa v pohode stíhať omietka aj fasáda, len pri väčšej vlhkosti to niekedy nechávajú preschnúť dlhšie. Podľa mňa už to asi finišujú, tipujem, že fasáda bude hotová každú chvíľu. 🙂

nelinka888
6. nov 2025

@natassha1 to je pravda, aj ja viem, čo by sa mi kde páčilo, len potom to býva horšie s realizáciou predstáv 😂

petranelkova
10. nov 2025

@ladygina Natassha písala, že stavajú s Dom Snov. A oni robia všetko nakomplet, celý dom na kľúč. Aj u nás tie finálne práce už išli potom veľmi rýchlo.

nelinka888
11. nov 2025

@petranelkova nemáš aj nejaké fotky? Rada by som sa nechala inšpirovať. A ste v akom štádiu, teda už bývate?

henriettak
18. nov 2025

@petranelkova Aj tie záverečné veci robia oni? Nič ste si napríklad nerobii svojpomocne?

marcelik88
18. nov 2025

Prosím vás, aj už máte niekto finálnu stavbu, ideálne bývate už v takomto postavenom drevodome? Chcela by som vedieť také tie skúsenosti z každodenného bývania, lebo to zvažujeme, len zatiaľ nie sme presvedčení o drevodome 😉

mirka_a_hrasok
19. nov 2025

@marcelik88 Viaceré sme tu už písali o tom, že bývame, podaktorí aj niekoľko rokov 🙂 My takisto a nemám čo vytknúť. Tiež sme na začiatku celkom váhali, lebo sme boli málo informovaní, ale neľutujeme.