Skúsenosti s klimatizáciou v dome - výhody a nevýhody
Ahojte,zaujímaju ma vaše skúsenosti čo máte za a proti.
Cez leto máme strašne teplo vnútri v dome,normálne zo mňa teče,v noci neviem zaspať lebo som celá mokrá.
Nič nepomôže ani ventilátor.Uz som staršia a oveľa horšie znášam horúčavy.Cez deň v práci sa potim robím na slnku,potom v aute sa potim cesta domov a ešte aj doma.
Už mám toho dosť.
Lenže manžel je proti tomu,že klimatizácia žerie veľa elektriky,že budeme mať nedoplatky.A on to nebude platiť lebo jemu není teplo.On má radšej teplo než zimu.
A že čo vymýšľam že doteraz sme prežili aj bez toho a odrazu chcem klímu.Neni to odrazu už nad tým rozmýšľam pár rokov len on ma stále odhováral.
Ja som bola veľmi rázne proti! Ale u nás tiež 32-36 stupňov bolo aj o 11 večer, tak ma manžel ukecal. Žiadne nedoplatky sme nemali.
My sme si dali klimu na chladenie aj kurenie a je to super vec. A ak aj bude zrat viac elektriny, za ten komfort to stoji. Pri tych horucavach, co su posledne leta, a inak to nebude ani dalsie, sa stava klima rovnako nevyhnutnou ako kurenie - nad tym sa nezamysla nik, je to standard.
Aj ja som bola proti klime,ale moj muz nevedel zniest horucavy,tak sme ju dali. Jeho pohodlie mi je prednejsie ako moja obava z klimy. Za ten komfort to stoji. Klima az tolko nezerie,ze by ste mali nedoplatky. Nevyhody nevidim ziadne. Dokonca ja som si ju oblubila. V najvacsich horucavach veselo zavaram a nemusim sa potit pri hrncoch. Ked sa muz nema k comu,tak zariad ty firmu,ktora ti ju pride namontovat. Zarabas aj ty,tak co riesi peniaze. Klima je uz dnes nevyhnutnost pri tychto horucavach,co mame posledne roky.
Aj ja som bola proti klime,ale moj muz nevedel zniest horucavy,tak sme ju dali. Jeho pohodlie mi je prednejsie ako moja obava z klimy. Za ten komfort to stoji. Klima az tolko nezerie,ze by ste mali nedoplatky. Nevyhody nevidim ziadne. Dokonca ja som si ju oblubila. V najvacsich horucavach veselo zavaram a nemusim sa potit pri hrncoch. Ked sa muz nema k comu,tak zariad ty firmu,ktora ti ju pride namontovat. Zarabas aj ty,tak co riesi peniaze. Klima je uz dnes nevyhnutnost pri tychto horucavach,co mame posledne roky.
@marca12 mozem vediet o kolko sa vam zvysila asi spotreba elektriny?
ak píšete nemáme nedoplatky, treba napísať aj výšku zálohových platieb, inak to nemá relevantný význam
j a keď som sa manžela pýtala na spotrebu pri klíme tak mi povedal že to nestojí za reč, používame klímu v byte aj v dome, v dome aj na kúrenie občas, nevýhody žiadne
Ja platím 40 eur mesačne za elektrinu a každý rok mi vracajú cca 200 eur na vyúčtovaní.
Chcem sa este spýtať do ktorej izby to namontovať či to je jedno?Najviac tepla máme v predných izbách kde nám svieti slnko od rána do večera,to sú izby od ulice,neviem či by sa dalo tam namontovať.
A to chladilo by len tie predné izby alebo celý dom?
Vôbec sa v tomto nevyznám.
A koľko ste platili za namontovanie?A koľko to stalo celé?
Do 1000€ to bolo,nepamatm si uz presne,ale vsetko aj klima s montazou.
Najlepsie je,ked firma pride pozriet a poradi vam. My sme dali do chodby a vychladi cele prizemie. Ale zalezi aky mate podorys domu.
Odhliadnuc na financie lebo to riesi muz, takze neviem kolko to je, ale aj vdaka klime mame skvele leto na dome. Neviem si bez nej predstavit zivot tie najhorucejsie dni. A nejde nam nonstop. Horucavy nie su zas az tak dlho, aby to slo nejak vela do penazi. Nasi susedia sa skvaria vo vlastnej stave a veru uz zacali postupne robit klimy tiez
My mame jednu velku v obyvacko-kuchyni a potom mame v kazdej izbe mensie. Pomozu nieco aj vonkajsie rolety/zaluzie, ked pecie ze to mas zastrete. Ale ak tam pecie cely den tak rozhodne klima. A nenechaj si to vyhovorit
Ak ju budeš používať cca hodinu denne (čo ochladí byt o cca 4stupne) tak to vyjde cca 15e.
Napchaj mužovi do gágora 15 eur nech sklapne a namontujte klímu :D
cca 0,8 kWh × 0,20 € = 0,16 € za hodinu... ...0,16 € × 90 dní = 14,40 € za celé leto
Zavisi od vykonu, plochy a aj lokality. My sme si davali na 50 m2 s dorazom na vykurovanie a stredne Slovensko - cca 1 400 €.
Najlepsie je,ked firma pride pozriet a poradi vam. My sme dali do chodby a vychladi cele prizemie. Ale zalezi aky mate podorys domu.
@marca12 Dom máme do Lka a máme jednopodlazne 5 izieb plus kúpeľňa záchod chodba.
My mame jednu velku v obyvacko-kuchyni a potom mame v kazdej izbe mensie. Pomozu nieco aj vonkajsie rolety/zaluzie, ked pecie ze to mas zastrete. Ale ak tam pecie cely den tak rozhodne klima. A nenechaj si to vyhovorit
@liv1 Rolety mám zastrete celý deň ale fakt nám od rána od ôsmej do večera páli slnko na okná a posledné roky máme strašne horúčavy 40 stupňov.
Ak ju budeš používať cca hodinu denne (čo ochladí byt o cca 4stupne) tak to vyjde cca 15e.
Napchaj mužovi do gágora 15 eur nech sklapne a namontujte klímu :D
@procrastique My máme posledné roky 40tky teploty vonku a vnútri v dome máme medzi 30-35 stupňov
Najlepsia vec, ktoru sme si dali. V lete ide skoro nonstop a ziadne nedoplatky nemame 🙂
Ja som tiez proti a preto mame len v 3 hornych izbach a v spalni kde spim nie. Ani dolu na pruzemi nemame klimu. Nemienim byt z nej chora, chrbat, prievan , prechladnutia, nie dakujem
Ja som tiez proti a preto mame len v 3 hornych izbach a v spalni kde spim nie. Ani dolu na pruzemi nemame klimu. Nemienim byt z nej chora, chrbat, prievan , prechladnutia, nie dakujem
@jamidea nastavujem klimu na min 26 stupnov, nikdy sme z nej chori neboli. Ale tak zas chapem, ze su aj ludia co su precitliveli…
@jamidea klímu môžete mať v chodbe alebo predsieni nemusí byť v izbe, my používame klímu predtým ako prídeme domov na wifi takže máme vychladené nemusí ísť hned ked prídeme domov a záleží ako ju nadstavuješ je tam viac možností
Ja som jednoznacne za klimu. V lete si ju zapnem cez appku ked idem domov z prace. V zime si pustim ked je chadno a pouzivam ju aj na odvlhcovanie ked susim v zime pradlo vo vnutri
Máme klímu aj preplatky ☺️

My sme dávali naraz fotovoltaiku aj klímu. A práveže chodia preplatky 😅 ale vstupná investícia je veľká.
A k otázke pre a proti, zatiaľ sme proti nenašli. V zime keď sme neboli doma a chceli sme rýchlo zakúriť, tak fajne vyhriala. V lete nám robí v dome chladničku, kým sú vonku horúčavy.