icon

Skúsenosti s kúpou a rekonštrukciou starého domu

27. jún 2025

Na aký starý dom ste si trúfli a koľko vás vyšla rekonštrukcia? Neoľutovali ste?

Strana
z3
maca1984
27. jún 2025

Môže byť aj dom ktorý máme ako chalupu ?
Ak áno, tak v čase kúpy mal takmer 100 rokov.
Už ho predošlí majitelia rekonštruovali, " ako tak ", ale my sme ho časom prerobili zas podľa seba.
Neľutujeme.
Zožralo nám to sice kopu nervov, aj peňazí, ale máme to podĺa svojich predstáv.
Sumu nenapíšem, lebo to je naozaj veľmi, veľmi individuálne.

ankare
27. jún 2025

Určite nový. Žiadny stary a žiadne prerabanie.

katica06
27. jún 2025

Budova z medzivojno obdobia prerabana v '70r. minulého storočia, nami kupovaný v r.2006. Kameň a nepálené tehly, prístavby z tehál. Rekonštrukcia na 9O% svojpomocne na materiál sme minuli toľko koľko bola kúpna cena. Dom bol v zlom stave ale v dobrej lokalite. Suma by ti nepomohla. Bývame tu, sťahovať by som sa nechcela lebo v tom máme kopec roboty ale ešte raz by som sa na rekonštrukciu nedala.

doriiis
27. jún 2025

Neľutujem.Byvame v ňom šťastne už 10 rokov.Dom má okolo 70 rokov.Tehla a nepalena tehla.50+ CM steny.Prerabame svojpomocne takže sumu presne neviem ale určite sa bavíme o desiatkach tisíc.Nelutujem ani jeden cent,ani jednu minútu a ani jedno prepotené tričko,ktoré nás to stojí.Milujem náš domček.

marsmykkok
27. jún 2025

Všetko má plusy a mínusy. Starý ak bol predtým obývaný, tak že môžeš tam okamžite bývať a postupne prerábať, za to ak sa rozhodneš postaviť nový na zelenej lúke tak to s papierovačkami môže trvať aj 4 roky a za tie roky dáš napríklad 7000 eur ročne/28 000 eur za 4 roky za nájom ked nemáš kde bývať. Staré domy majú lepšiu lokalitu zväčša v centre obce, nové v uliciach kde nevedú ani poriadne cesty a v zime nie sú udržiavané a sú úzke a nedostane sa tam napríklad väčšie nákladné auto. Samozrejme majú staré domy aj svoje chyby, ale ani novostavby nie sú bez chybičiek, stále je to v ludoch/majstroch zľahčiť si postup stavby a potom sú problémy.

katarinaforever
27. jún 2025

Neľutujem vyšlo to veľa ale dom je skvelý a v zastavanej časti s obrovským pozemkom.

zalka
27. jún 2025

Dom viac menej v cene velkeho pozemku z 50 rokoch min. storočia, rekonštrukcia a nadstavba cca z roku 2000.
My komplet rekonštrukcia v 2 násobnej kupnej cene. Za mňa v pohode kedykoľvek.

Za tie peniaze vrazené do rekonstrukcie domu by vyšiel malinký bungalov a nie veľký dom s prístavbou.

marca12
27. jún 2025

Prerabali sme 60rocny dom palena tehla,kvadry. Suchy,kvalitna stavba,vyborna dispozicia,obrovska zahrada a slnecny pozemok. Cena bola nizka,takze sme mali po rokoch hladania velke stastie. Prerabali sme svojpomocne a nelutujem. Jasne,ze by som radsej brala novy dom,ale nenasli sme ziadny vyhovujuci pozemok a uz vobec nie tak velky ako sme chceli. Za mna najlepsie rozhodnutie. Najst vyhovujuci dom je tazke a chce to vela hladania,nesplasit sa a dobre si ho pozriet a zhodnotit stav.

autor
27. jún 2025
@ankare

Určite nový. Žiadny stary a žiadne prerabanie.

@ankare pýtam sa iba tých, ktorí zvolili cestu kúpy starého a následnej rekonštrukcie. Ďakujem za pochopenie.

zuzinabila
27. jún 2025

Sumu nepoviem,naco by ti bola.kazdy pouzije ine materialy ,ceny sa kazdy rok menia atd.my sme potrebovali byvat takmer hned, postavenie noveho nebolo realne .mame z palenej tehly zo 70.tych rokov,dom je v lepsej kondicii ako mnohe novostavby, pri hladani sme vzdy dali na radu cloveka.co sa vyzna v prerabkach a tento nam odporucal.vyhodou je obrovsky pozemok,developer chcel na nom stavat 4 dalsie domy..

marhulka13
27. jún 2025

Neľutujem, pre nás v tej dobe najlepšie rozhodnutie

veklipo
27. jún 2025

My sme kupovali starý s krásnym obrovským pozemkom. Dom sme prerabali 10r, všetko sa predražilo ale teraz to stojí za to.
Ak starý dom, tak musí byt niečím výnimočný.

mateson2004
27. jún 2025

Vedela by som.si predstaviť úplne iný a nový dom. Kúpili sme z dom z roku 1959.Je tu ale jedno veľké ALE a to je lokalita. Nie , nelutujeme

oslo1
27. jún 2025

100 rocny London UK.
Novy by som Tu urcite nechcela. Prerabany viac menej svojpomocne a kvalitne. Nelutujem.

aurelia2000
27. jún 2025

Neviem, či aj 20-rocny sa považuje za starý. Mal kvalitnú hrubú stavbu a super obrovský pozemok. Rekonstruovali sme ho dlho svojpomocne v rámci hobby, keďže sme mali kde bývať. Mne sa dnešné novostavby a pozemky zdajú krpate - vyjdes z domu, spravíš 5 krokov a narazis do plotu. Pokiaľ teda nie si milionár 😁 a nekupis 10 pozemkov vedla seba.

vroni
27. jún 2025

Dom má 120 rokov a nelutujem. Suma je irelevantná, ešte nie sme hotoví a dom je mimo sk.

aurelia2000
27. jún 2025
@vroni

Dom má 120 rokov a nelutujem. Suma je irelevantná, ešte nie sme hotoví a dom je mimo sk.

@vroni Och, tieto 100-rocne stavby môžu byť čarovné 👍 aj tu na SK sa mi pár takých páči, obvykle staré kaštieľe, ale na takú rekonštrukciu treba iné 💰💰💰

subartic
27. jún 2025

Dom z roku 1984 , vtedy bol skolaudovaný . Klasická kocka s dvoma balkonmi nad sebou , zadným vchodom . Ešte stále rekonštruujem a aj v ňom bývam . Teraz som dávala zelenú strechu a budem robiť predzáhradku , tu budem robiť svojpomocne. Dom som kupovala kvôli okoliu a pozemku . Celkovo mám rada retro a minimalizmus, , funkčnosť .

13uzivatelka11
27. jún 2025

Mne sa na tých starých domoch páči že sú väčšinou podpivnicene alebo majú väčšiu pivnicu a veľký pozemok k tomu.. keď som tam googlila tak prerabka väčšieho domu v lepšom stave by mohla byť tak na cca 170.000 a za to podľa mňa nový dom aj s pivnicou nepostavím.. lebo teda všade počúvam a čítam že radšej postaviť nový, ale podľa mňa za rovnakú cenu to bude nepomer.. veď netreba robiť zakladovu dosku, povolenia, nejakej vyrovnania pozemku, hrubá stavba sa vtedy eoobioa o dosť kvalitnejšie ako teraz atď atď..

vroni
27. jún 2025
@aurelia2000

@vroni Och, tieto 100-rocne stavby môžu byť čarovné 👍 aj tu na SK sa mi pár takých páči, obvykle staré kaštieľe, ale na takú rekonštrukciu treba iné 💰💰💰

@aurelia2000, tak kaštieľ je mimo nášho rozpoctu 🤣, ale ano, páčil by sa mi aj ten. Toto je stary sedliacky dvor (bez hospodárstva), ktorý si vybral nas a nie my jeho 🤣. Bez hanby sa nám natiskal tak dlho, az sme jeho arkadam neodolali a kúpili ho. Dobre si nás vybral,.milujeme to tu.

mirage
27. jún 2025

náš dom má vyše 100 rokov, máme radi veci s dušou, históriou, a nový bungalow nás neoslovuje.

mamaaja82
27. jún 2025

Uz by som do toho nesla ani keby co bolo,stary dom priecky nepustia,zohnat kvalitnych ludi je tazke.Nas vysiel zatial 40tis.do prerabky a este koniec nie je.Nikdy,nikdy viac.

maca1984
27. jún 2025
@mamaaja82

Uz by som do toho nesla ani keby co bolo,stary dom priecky nepustia,zohnat kvalitnych ludi je tazke.Nas vysiel zatial 40tis.do prerabky a este koniec nie je.Nikdy,nikdy viac.

@mamaaja82 pustia aj tie staré priečky, vieme.
Máme oddelenú komoru od kúpelky

juliet86
27. jún 2025

akoze ja mam za sebou zariadovanie novostavby nie holodom. par stien sme musrli rozbit lebo elektrinu zastrcky sme potrebovali inde... plus suetky axzaluzie plus klima a svietidla a kychyna a bum 30tisic a to este neratam postele a ostatne drobnosti.

thirstymonk
27. jún 2025

Ja som taký blbec, že som kúpil jeden starý dom, zrekonštruoval a o 6 rokov predal a kúpil druhý starý dom a tiež zrekonštruoval. Akurát teraz zatepľujem :D

Takže z môjho pohľadu, ak máš na vber medzi stavbou nového a rekonštrukciou starého, určite stavba nového. Staré domy sú proste nepodarky. Stavali ich od oka, často ožratí roboši. Steny stoja za prd...

Napríklad teraz počas zatepľovania má ísť cca 5 kotiev (terčíkov) do polystyrénu, ja ich hocikedy dám aj 10 a reálne držia dva z toho. Zbytok vojde do omietky, alebo do nejakej sračkotehly a nič nedrží.

Rovnosť stien v mojom dome nie je žiadna. Napríklad rekordná stena v dielni má 4 metre na jednej strane, ale oproti má 3,62cm, čiže uteká neuveriteľných 38 centimetrov!!! Dovolím si tvrdiť, že aj keby som chcel, tak tak krivo sa mi to nepodarí urobiť. A nedá sa s tým robiť nič.

Stolár prišiel robiť kuchynskú linku a museli sme mu vyrovnať utopenú stenu, kde uhol nebol 90°, ale možno tak 70° a museli sme stenu pomocou srandokartónu "nadniesť" o neuveriteľných 9cm.

Nehovoriac o tom, že hocikedy máš problém odstrániť to pôvodné, čo tam nechceš - predovšetkým linoleum. To je miestami tak nalepené, že som to dával dole s propan butanovym horákom a skoro som sa otrávil. Taktiež podlahy prežraté myšami a pod... dosť to dalo námahy...

Prvý dom 2016 - kúpa 50 tisíc, prerábka s prístavbou cca 35 tisíc, predaný v 2023 za krásnych 240 tisíc
Druhý dom 2023 - kúpa 130 tisíc, prerábka 33 tisíc.

Obidva domy som robil svojpomocne, keby som mal platiť ešte firmu, ta še zbešnim z teho.

autor
27. jún 2025
@thirstymonk

Ja som taký blbec, že som kúpil jeden starý dom, zrekonštruoval a o 6 rokov predal a kúpil druhý starý dom a tiež zrekonštruoval. Akurát teraz zatepľujem :D

Takže z môjho pohľadu, ak máš na vber medzi stavbou nového a rekonštrukciou starého, určite stavba nového. Staré domy sú proste nepodarky. Stavali ich od oka, často ožratí roboši. Steny stoja za prd...

Napríklad teraz počas zatepľovania má ísť cca 5 kotiev (terčíkov) do polystyrénu, ja ich hocikedy dám aj 10 a reálne držia dva z toho. Zbytok vojde do omietky, alebo do nejakej sračkotehly a nič nedrží.

Rovnosť stien v mojom dome nie je žiadna. Napríklad rekordná stena v dielni má 4 metre na jednej strane, ale oproti má 3,62cm, čiže uteká neuveriteľných 38 centimetrov!!! Dovolím si tvrdiť, že aj keby som chcel, tak tak krivo sa mi to nepodarí urobiť. A nedá sa s tým robiť nič.

Stolár prišiel robiť kuchynskú linku a museli sme mu vyrovnať utopenú stenu, kde uhol nebol 90°, ale možno tak 70° a museli sme stenu pomocou srandokartónu "nadniesť" o neuveriteľných 9cm.

Nehovoriac o tom, že hocikedy máš problém odstrániť to pôvodné, čo tam nechceš - predovšetkým linoleum. To je miestami tak nalepené, že som to dával dole s propan butanovym horákom a skoro som sa otrávil. Taktiež podlahy prežraté myšami a pod... dosť to dalo námahy...

Prvý dom 2016 - kúpa 50 tisíc, prerábka s prístavbou cca 35 tisíc, predaný v 2023 za krásnych 240 tisíc

Obidva domy som robil svojpomocne, keby som mal platiť ešte firmu, ta še zbešnim z teho.

@thirstymonk Fú tak si šikovný teda.

zuzinabila
27. jún 2025
@thirstymonk

@thirstymonk mas stastie, ze si to vies spravit sam. ale k tym rekonstrukciam ti poviem, ze ozrati majstri su aj v dnesnej dobe, nielen v minulosti. novostavby casto podla toho aj vyzeraju a chyby sa ukazuju uz kratko po nastahovani. len v mojom okoli mam niekolko prikladov , ako sa z novostavby vyklul uplny brak. kamarat , ktory chodi rekontruovat hovoril, ze ked vidi niekedy tu "kvalitu" stavby, tak katastrofa...najlepsie je robit si vsetko sam alebo dat to niekomu, komu na 150% doverujes.

thirstymonk
27. jún 2025

Tak ako nespím na vavrínoch, vieš jak... snažím sa zdokonaľovať vo všetkom. Moja výhoda je, že sa nebojím. Dakto si porobí všetko, jak príde na výmenu vypínača, tak ňe, bo čo keď zhorí... a ja si spravím všetko, aj plyn, aj vodu, aj elektriku. :D ŠTudoval som len elektriku, ale vodu a plyn som "videl" :D

thirstymonk
27. jún 2025
@zuzinabila

@thirstymonk mas stastie, ze si to vies spravit sam. ale k tym rekonstrukciam ti poviem, ze ozrati majstri su aj v dnesnej dobe, nielen v minulosti. novostavby casto podla toho aj vyzeraju a chyby sa ukazuju uz kratko po nastahovani. len v mojom okoli mam niekolko prikladov , ako sa z novostavby vyklul uplny brak. kamarat , ktory chodi rekontruovat hovoril, ze ked vidi niekedy tu "kvalitu" stavby, tak katastrofa...najlepsie je robit si vsetko sam alebo dat to niekomu, komu na 150% doverujes.

@zuzinabila Je naozaj dnes problém nájsť fakt dobrého majstra... Fušovať vie kadekto, veď aj ja len fušujem, ale len sebe, prípadne rodičom som na záhrade sfušoval budku na motyky a tak... :D

autor
27. jún 2025

Ste ma tak naladili, že už ani nové ani staré nechcem :D

Strana
z3