icon

Skúsenosti s kúpou a rekonštrukciou starého domu

27. jún 2025

Na aký starý dom ste si trúfli a koľko vás vyšla rekonštrukcia? Neoľutovali ste?

Strana
z3
tundra
27. jún 2025

To je mala chalupka,kuchyna+2 izby.
V zime dokuruju peletovou pieckou.
Kolko vychadza kurenie klimou neviem,ale urcite menej,ako kurenie el.
Este som nedaval robit cenovu ponuku.

autor
28. jún 2025
@tundra

@tundra tvoji rodičia žijú na Slovensku? Veľmi veľa majú mesačný predpis na elektrinu.

tundra
28. jún 2025

Ano

darovanie
28. jún 2025

Naša cena asi pre teba nebude relevantná, lebo nám všetko robila firma. A hlavne robili sme dom kompletne, pretože inak by to bolo stále len naoko a stále by podľa mňa niečo vyskočilo. U nás išla dole strecha, obíjali sa steny, búralo sa, nosná priečka išla, podlahy sa vykopavali a úplne nanovo izolovali, kúrenie mame podlahové v celom dome. Nové išlo všetko, voda, elektrina, odpady, menila sa dispozícia, nadstavovalo sa. Mali sme začať pred koronou ale všetko za zastavilo vtedy a potom tie ceny už boli a sú úplne niekde inde. Neviem aký vy mate starý dom alebo koľko v ňom chcete toho robiť. My sme si mysleli, že dáme okná, položíme nové podlahy, zasietkujeme, spravíme kúrenie, vybúrame iba časť a niečo pomeníme, ale realita bola iná. Ak sme chceli mať bývanie podľa nás, kvalitne a nadlho. Takže tak. Keby tu u nás neboli také šialene ceny pozemkov, tak idem jednoznačne do nového alebo do bytu. Ale ak ti to pomôže bolo to viac ako 100 tisíc.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
tilly
28. jún 2025

My máme skúsenosti aj s rekonštrukciami starších domov aj s búraním starých domov a následnou výstavbou a aj stavbou nových domov.
Za mňa asi takto.
Najnákladnejšie a najzdlhavejsi proces je zbúrať starý dom a postaviť na tom nový. Najlacnejšie je postaviť si na novom pozemku nový dom.
Ale pri nehnuteľnostiach je základ poloha. A v niektorých lokalitách zohnať nový čistý pozemok je utópia. Keď nechceš žiť v satelite, musíš ísť do rekonštrukcie alebo búrania.
No a keď ideš do rekonštrukcie, musíš mať dobrú dispozíciu domu, alebo aspoň statiku, ktorá ti dovolí rekonštrukciu podľa predstáv.
My žijeme v dome z roku 1994, rekonštrukcia bola v roku 2012, ale niekedy, v zime budeme prerábať znova.

Keby sme v 2012 postavili nový dom, tiež by sme ho už rekonstruovali...

margotka17
28. jún 2025

Kamoška kúpila starý domček z cca 1954. Vrch z domu išiel komplet dole, ostali len obvodové múry a vo vnútri zopár stien, ktoré to držali pokope. Zdvihli to vyššie, aby bolo aj podkrovie. Domček urobili presne podľa svojich predstáv, no vravela, že to bola draha prerabaka a len maličko ušetrili. Všetko je ako ona vraví o použitých materiáloch, čiže cena je na každom, čo si môže dovoliť. Ak by som nevedela, že prerábali, mala by som pocit, že sedím v novostavbe. Ak nájdeš domček, ktorý ti vyhovuje lokalitou, pozemkom a vieš si predstaviť, ako by vyzeral po prerabke, kľudne sa do toho pust.

margotka17
28. jún 2025
@tundra

@tundra tak taký malý domček vykuria aj krbové kachle v pohode.

mateson2004
28. jún 2025
@tilly

My máme skúsenosti aj s rekonštrukciami starších domov aj s búraním starých domov a následnou výstavbou a aj stavbou nových domov.
Za mňa asi takto.
Najnákladnejšie a najzdlhavejsi proces je zbúrať starý dom a postaviť na tom nový. Najlacnejšie je postaviť si na novom pozemku nový dom.
Ale pri nehnuteľnostiach je základ poloha. A v niektorých lokalitách zohnať nový čistý pozemok je utópia. Keď nechceš žiť v satelite, musíš ísť do rekonštrukcie alebo búrania.
No a keď ideš do rekonštrukcie, musíš mať dobrú dispozíciu domu, alebo aspoň statiku, ktorá ti dovolí rekonštrukciu podľa predstáv.
My žijeme v dome z roku 1994, rekonštrukcia bola v roku 2012, ale niekedy, v zime budeme prerábať znova.

Keby sme v 2012 postavili nový dom, tiež by sme ho už rekonstruovali...

@tilly presne si to vystihla. Poloha je základ. U nás stojí meter od 250€ vyššie. Ak sa teda nejaký pozemok v tejto časti vyskytne.

tilly
28. jún 2025
@mateson2004

@tilly presne si to vystihla. Poloha je základ. U nás stojí meter od 250€ vyššie. Ak sa teda nejaký pozemok v tejto časti vyskytne.

@mateson2004 na našej ulici je na predaj 1000 eur/m2 🤣 a ešte tam majú haraburdu na zbúranie 🙊.
A naposledy (v decembri) sme kupovali pozemok cca 27km od ba za 250 eur a ešte sme sa tešili ako dobre sme kúpili...

mateson2004
28. jún 2025
@tilly

@mateson2004 na našej ulici je na predaj 1000 eur/m2 🤣 a ešte tam majú haraburdu na zbúranie 🙊.
A naposledy (v decembri) sme kupovali pozemok cca 27km od ba za 250 eur a ešte sme sa tešili ako dobre sme kúpili...

@tilly A verím ,že sa nájde sa kupec aj na ten za 1000.

tilly
28. jún 2025
@mateson2004

@tilly A verím ,že sa nájde sa kupec aj na ten za 1000.

@mateson2004 tu áno. V celej štvrti sú na predaj len tri štyri domy vždy. A vždy sa predajú.

9000
28. jún 2025

Osobne by som 30r a staršie domy neprerábal, ale zbúral a postavil nové.

Podnikám v stavebníctve a zákazníkom robíme jedny z posledných interiérových prác, a dosť ich ľutovalo prerábku.

Cena prerábky niektorých vyšla 90% z ceny nového.

Čo môže byť najhoršie na starých domoch je hydroizolácia, ak bola spravená zle, dom ti bude navždy plesniť.

Nehovoriac o zlej dispozícii, možných nízkych stropoch a schodíkoch...

Je to ale na každého zvážení. Samozrejme keď je dom trochu obývateľný a kupca už nemá peniaze, tak aj pomaly sa dá rekonštruovať. Ak máte peniaze, tak nový je asi leošia voľba.

autor
28. jún 2025
@9000

Osobne by som 30r a staršie domy neprerábal, ale zbúral a postavil nové.

Podnikám v stavebníctve a zákazníkom robíme jedny z posledných interiérových prác, a dosť ich ľutovalo prerábku.

Cena prerábky niektorých vyšla 90% z ceny nového.

Čo môže byť najhoršie na starých domoch je hydroizolácia, ak bola spravená zle, dom ti bude navždy plesniť.

Nehovoriac o zlej dispozícii, možných nízkych stropoch a schodíkoch...

Je to ale na každého zvážení. Samozrejme keď je dom trochu obývateľný a kupca už nemá peniaze, tak aj pomaly sa dá rekonštruovať. Ak máte peniaze, tak nový je asi leošia voľba.

@9000 ďakujem

kik11
1. júl 2025

Dobrý deň, kúpili sme s manželom dom s 70r. Chcem sa spýtať riešili ste každý pri kúpe starého domu statika a projekt kedy to treba a kedy nie ? Ďakujem

kabyko
1. júl 2025

Je tvoj manžel zručný a vie si spraviť veľa veci sam? Nevadí ti, ze to budete par rokov opravovať, aby ste sa mohli nasťahovať a po na sťahovaní to budete aj tak do konca života dávať dokopy...

Ak je možnosť kúp nový, ak nie je dosť financií tak neostáva nič iné. iba starý alebo byt. Na druhú stranu, ak si muž bude veľa veci robiť sám, taka a veľa naučí a môže v tom začať podnikať a účtovať si 400-500eur na deň ako väčšina slovenských remeselníkov

Strana
z3