icon

Skúsenosti so stavbou domu

16. feb 2023

Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem

orta
3. okt 2023

@fabrika ked chces chodit na stavbu tak mozes, to je na tebe, myslim, ze nik by ti nic nepovedal, ved to bude tvoj dom, avsak nas by to casovo obmedzovalo, zatazovalo, preto sme boli radi, ze sme tam nemuseli dennodenne byt, dochadzat tam 😉

fabrika
3. okt 2023

ako ja to chapem, ze sa moze stat, ze ti to proste nevychadza casovo, tak sa musia zaobist aj bez teba. a nemali ste ziadny problem, ze by nieco robili tak, ako ste nechceli, alebo ze by vam nedajboze nieco zatajili

darinks01
4. okt 2023

@elysiacik toto si ma potešila, že v tom nie som teda sama, lebo pre mňa teraz nič iné nie je, toto mám takú radosť, že budeme mať niečo svoje, že si dom budeme môcť zariadiť podľa seba aj všetko. Ach ako sa teším.
@fabrika podľa mňa všetko je to o komunikácii, o tom vyjadriť sa, čo ako chceš, čo si ako predstavuješ aby sa predišlo problémom.

vierka_z
4. okt 2023

@darinks01 uz aj mas nieco vybrate, co sa zo zariadenia tyka? dom vam odovzdaju v nejakom standarde alebo len ako holodom?

alenka551
5. okt 2023

ked sa clovek dostane k zariadovaniu, tak to je teda nieco, ako pre mna sice nastal taky ten velky stres, ci bude vsetko vyzerat tak, ako sme chceli, ale zas neskutocne som si to cele uzila

elysiacik
6. okt 2023

@vierka_z všetko toto záleží od dohody, ako to chce človek, firmy nemajú problém vyhovieť, len treba už od začiatku vedieť, čo chceš 😉

fabrika
6. okt 2023

@elysiacik tak jasne, no je podla mna fajn, ak ti vie firma pomoct aj v tomto. ze aj keby si si podlahy napriklad vybrala, ale ze by ti ich polozili, predsa len oni by to mali mat sup sup hotove

lsimo
9. okt 2023

@darinks01 ako na tom ste? V akom štádiu? Ono úplne chápem toto tvoje nadšenie, je to niečo nové, príležitosť venovať sa novým veciam. Mňa to tiež dokážu takéto veci veľmi pohltiť.

bogierka
9. okt 2023

@lsimo to asi kazdu, ved predsa len mame na to vlohy a skor nas take zariadovanie tesi nez chlapov 🙂

orta
10. okt 2023

@bogierka je to normalne, moj chlap ten sa vedel vyjadrit k projektu, k podorysu, ale ostatne veci boli na mne. On komunikoval so stavbyveducim z Kontraktingu, ktory pravidelne volal a informoval nas ako co pokracuje a ja som potom nabehla, ked islo o to aby sme z domu urobili domov. Podla mna je to dobre, ked maju ludia aj rozlicne predstavy, lebo spolu to dokaze urobit pekny zaujimavy celok.

bogierka
10. okt 2023

aha a tak to ste mali poom dobre, ked ste nemuseli na stavbu chodit kazdy den. ako nevravim, ze clovek nema najradsej vsetko pod kontrolou, no niekedy to proste nevychadza, byt tam aj tam. ale tak to je podelene asi vsade, ze co sa uz tyka zariadovania, tomu sa skor venuju zeny

denisah6
Autor odpoveď zmazal
darinks01
11. okt 2023

@denisah6 je to všeobecné, to je fakt, každý máme iné preferencie, veľmi záleží aj od pôdorysu, od nárokov, hlavne ja si myslím, že by bolo dobré keď už stavia človek dom dať si urobiť projekt na mieru, podľa seba 🙂

elysiacik
12. okt 2023

@darinks01 toto máš pravdu, mne napríklad príde úplne zbytočné, keď vidím, že niekto stavia garáž väčšiu ako obývačku s kuchyňou. Izba pre auto a stojí zbytočne veľa peňazí, aspoň teda z môjho pohľadu.

katrinka8
16. okt 2023

@elysiacik - ono je to väčšinou preto (myslím), že keď ľudia majú obyčajnú garáž, tak v nej majú aj tak sklad všetkého možného a auto stojí pred garážou. Tak robia veľkú, aby aj auto vošlo, aj ten sklad vecí...

lsimo
19. okt 2023

@katrinka8 len keď si uvedomíš, že je to sklad, tak myslím, že je to zbytočné, lebo ozaj čím má človek viac miesta, tak tým viac vecí, rôznych nezmyslov kupuje a odkladá.
Preto my sme si dali poradiť aj pri pôdoryse, celkovo pri projekte, aby sme takýmto veciam predišli.

flofli
19. okt 2023

@lsimo presne taká som aj ja, ale to už je diagnóza podľa mňa 😀 a to vám projektant teda navrhol menšiu garáž či ako?

katrinka8
19. okt 2023

@lsimo - veď v pohode, každý si dá, čo mu vyhovuje. My máme garáž samostatnú ešte skôr, ako sme postavili dom, takže toto sme, našťastie, nemuseli riešiť.
Ono ten sklad som skôr myslela v zmysle - kosačky, náradie do záhrady, niekto bicykle, náradie ku autu, záhradný nábytok atď. Že nemá záhradný domček na to alebo pivnicu a pod.

darinks01
23. okt 2023

@flofli tak ty si nemusíš dať garáž, prípadne ju nemusíš mať ako súčasť domu, všetko je to o preferenciách, o tom, čo chceš, ale je podľa mňa dobré práve pre tieto veci dať si urobiť individuálny projekt.

ewiculik
23. okt 2023

Taky sklad alebo teda zahradny domcek nie je podla mna odveci. Vsimam si u mnohych, ze ked maju len garaz, tak zvacsa to dopane tak, ze sa tam nakoniec auto ani len nezmesti. Ale je fajn ak firma zastresi nakoniec vsetky stavby, ktore clovek chce

elysiacik
25. okt 2023

@ewiculik tak toto si treba zistiť, že či by aj zvlášť firma urobila ďalšiu stavbu, nejakú garáž alebo čo.
To nikde nie je napísané, že to urobia, to je ale ako so všetkým, že je to o komunikácii a o dohode. To je to podstatné podľa mňa.

ewiculik
25. okt 2023

Jasne chapem, ako to bola len taka dedukcia, ze je fajn mat take miesto. A ak by ho napriklad spravila firma, co bude stavat aj dom, tak proste zabijes dve muchy jednou ranou 🙂

filory
26. okt 2023

Veľa vecí záleží aj od samotného pozemku, čo vlastne jeho priestor dovolí. Ni každý pozemok je napríklad na bungalov a podobne. Inak dá sa v rámci drevodomov postaviť aj poschodový dom?

katrinka8
27. okt 2023

@filory - áno, samozrejme, dá sa aj poschodový 😉

orta
7. nov 2023

@filory samozrejme, ze sa da, tych moznosti je neurekom, to ja tiez ked sme vyberali firmu a kukali, kto ake domy postavil, tak som len zirala, ze ake domy sa daju postavit ako drevostavby, moznosti je dnes fakt velmi vela, myslim, ze limit je len nasa predstavivost 🙂

fabrika
7. nov 2023

@orta A preco zrovna drevostavbu? 🙂 Akoze ja som takisto otvorena vsetkym moznostiam, ale k urcitym rozhodnutiam potrebujem nejak nakopnut tym spravnym argumentom, ak vies, co mam tym na mysli 😀

lutomm
7. nov 2023

@orta nakoniec ste sa teda pre aku firmu rozhodli? 🙂

lsimo
13. nov 2023

@fabrika je toho veľa prečo je lepšia drevostavba, aspoň pre mňa, pre môjho muža, ale teda sú ľudia, ktorých o výhodách nepresvedčíš, lebo majú svoju pravdu 😀
Výhodou je rýchla výstavba, tiež životnosť, nepotrebuješ riešiť nosné, nenosné priečky a neviem čo všetko. Prípadná rekonštrukcia domu potom je oveľa jednoduchšia ako pri murovaných stavbách a tiež výhodou je, že drevo si dokáže poradiť s vlhkosťou oveľa lepšie ako napríklad iný materiál.

alenka551
13. nov 2023

@lsimo myslim, ze potom nie je problem ani zohnat material, kedze drevo tu bude vzdy 🙂 a ako je to teda? kolko moze trvat ta stavba? lebo pri murovanych domoch sa to moze natiahnut ozaj aj na niekolko mesiacov.

katrinka8
14. nov 2023

@lsimo - no len pri tých drevodomoch to tiež je rozdiel, aký to je drevodom, lebo tie technológie výstavby a použité materiály sú teda rôzne a aj rôzne kvalitné.
V drevodome zase musíš celkom včas vedieť, čo chceš kde vešať - teda ťažké veci - pretože tie steny sa musia špeciálne spevňovať, ak tam máš v pláne zavesiť nejakú ťažkú skrinku napríklad. Takže zase tie nosné/nenosné steny sa riešiť musia týmto spôsobom.
Drevodom má veľa výhod, ale to majú aj murované domy. Každé je v niečom iné výhodné. Pri drevodome treba pracovať veľmi precízne, lebo každá, aj drobná chybička v tých postupoch a technológiách, sa môže dosť nepekne vypomstiť na tej stavbe.

@alenka551 - aj drevodom sa stavia celkovo niekoľko mesiacov. Samotná konštrukcia je rýchla, do týždňa. Ale to je nič, to gro - vnútro trvá niekoľko mesiacov. Niektoré postupy sa urýchliť nedajú ani pri drevodomoch a sú závislé napríklad od poveternostných podmienok. Plus problémy pri dodávke materiálov môžu nastať aj tam.