Skúsenosti so stavbou domu
Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem
ako ja to chapem, ze sa moze stat, ze ti to proste nevychadza casovo, tak sa musia zaobist aj bez teba. a nemali ste ziadny problem, ze by nieco robili tak, ako ste nechceli, alebo ze by vam nedajboze nieco zatajili
@elysiacik toto si ma potešila, že v tom nie som teda sama, lebo pre mňa teraz nič iné nie je, toto mám takú radosť, že budeme mať niečo svoje, že si dom budeme môcť zariadiť podľa seba aj všetko. Ach ako sa teším.
@fabrika podľa mňa všetko je to o komunikácii, o tom vyjadriť sa, čo ako chceš, čo si ako predstavuješ aby sa predišlo problémom.
ked sa clovek dostane k zariadovaniu, tak to je teda nieco, ako pre mna sice nastal taky ten velky stres, ci bude vsetko vyzerat tak, ako sme chceli, ale zas neskutocne som si to cele uzila
@bogierka je to normalne, moj chlap ten sa vedel vyjadrit k projektu, k podorysu, ale ostatne veci boli na mne. On komunikoval so stavbyveducim z Kontraktingu, ktory pravidelne volal a informoval nas ako co pokracuje a ja som potom nabehla, ked islo o to aby sme z domu urobili domov. Podla mna je to dobre, ked maju ludia aj rozlicne predstavy, lebo spolu to dokaze urobit pekny zaujimavy celok.
aha a tak to ste mali poom dobre, ked ste nemuseli na stavbu chodit kazdy den. ako nevravim, ze clovek nema najradsej vsetko pod kontrolou, no niekedy to proste nevychadza, byt tam aj tam. ale tak to je podelene asi vsade, ze co sa uz tyka zariadovania, tomu sa skor venuju zeny
@lsimo - veď v pohode, každý si dá, čo mu vyhovuje. My máme garáž samostatnú ešte skôr, ako sme postavili dom, takže toto sme, našťastie, nemuseli riešiť.
Ono ten sklad som skôr myslela v zmysle - kosačky, náradie do záhrady, niekto bicykle, náradie ku autu, záhradný nábytok atď. Že nemá záhradný domček na to alebo pivnicu a pod.
Taky sklad alebo teda zahradny domcek nie je podla mna odveci. Vsimam si u mnohych, ze ked maju len garaz, tak zvacsa to dopane tak, ze sa tam nakoniec auto ani len nezmesti. Ale je fajn ak firma zastresi nakoniec vsetky stavby, ktore clovek chce
Jasne chapem, ako to bola len taka dedukcia, ze je fajn mat take miesto. A ak by ho napriklad spravila firma, co bude stavat aj dom, tak proste zabijes dve muchy jednou ranou 🙂
Veľa vecí záleží aj od samotného pozemku, čo vlastne jeho priestor dovolí. Ni každý pozemok je napríklad na bungalov a podobne. Inak dá sa v rámci drevodomov postaviť aj poschodový dom?
@fabrika je toho veľa prečo je lepšia drevostavba, aspoň pre mňa, pre môjho muža, ale teda sú ľudia, ktorých o výhodách nepresvedčíš, lebo majú svoju pravdu 😀
Výhodou je rýchla výstavba, tiež životnosť, nepotrebuješ riešiť nosné, nenosné priečky a neviem čo všetko. Prípadná rekonštrukcia domu potom je oveľa jednoduchšia ako pri murovaných stavbách a tiež výhodou je, že drevo si dokáže poradiť s vlhkosťou oveľa lepšie ako napríklad iný materiál.
@lsimo - no len pri tých drevodomoch to tiež je rozdiel, aký to je drevodom, lebo tie technológie výstavby a použité materiály sú teda rôzne a aj rôzne kvalitné.
V drevodome zase musíš celkom včas vedieť, čo chceš kde vešať - teda ťažké veci - pretože tie steny sa musia špeciálne spevňovať, ak tam máš v pláne zavesiť nejakú ťažkú skrinku napríklad. Takže zase tie nosné/nenosné steny sa riešiť musia týmto spôsobom.
Drevodom má veľa výhod, ale to majú aj murované domy. Každé je v niečom iné výhodné. Pri drevodome treba pracovať veľmi precízne, lebo každá, aj drobná chybička v tých postupoch a technológiách, sa môže dosť nepekne vypomstiť na tej stavbe.
@alenka551 - aj drevodom sa stavia celkovo niekoľko mesiacov. Samotná konštrukcia je rýchla, do týždňa. Ale to je nič, to gro - vnútro trvá niekoľko mesiacov. Niektoré postupy sa urýchliť nedajú ani pri drevodomoch a sú závislé napríklad od poveternostných podmienok. Plus problémy pri dodávke materiálov môžu nastať aj tam.

@fabrika ked chces chodit na stavbu tak mozes, to je na tebe, myslim, ze nik by ti nic nepovedal, ved to bude tvoj dom, avsak nas by to casovo obmedzovalo, zatazovalo, preto sme boli radi, ze sme tam nemuseli dennodenne byt, dochadzat tam 😉