icon

Smrdia nám zástrčky

juliasb
18. feb 2022

Ahojte. Včera som ležala blízko zástrčky a zacítila zvláštny smrad. Zistila som,že ide zo zástrčky.
Neviem,či ten smrad tam predtým nebol alebo som si ho len nevšimla ale tipujem, že nebol pretože tam ležím často.
Skontrolovali sme teda všetky zástrčky a zistili sme, že smrdí tretina zastrciek v dome. Teda sme volali elektrikára. Prišiel fakt skúsený a dobrý elektrikár, bol tu hrozne dlho, všetko skontroloval a všetko v poriadku.
Zástrčky však stále rovnako smrdia,nie je to ani ako spálené ale skôr ako nejaká silná chemikália. Nás dom je novostavba,bývame tu 4 mesiace. Sme úplne na nervy, nevieme co robiť. Nestalo sa to niekomu z vás?

aalt
18. feb 2022

@nwnw krabice v silikone, to je dobre, to som este nepocul, ako sak mozno da sa ak je nehorlavy, ale sadra je urcite aj lacnejsia ... ale ten prievan ma prave napadol, ze ci cez ne nefukalo, tak to "upchali" nejakou chemiou co este doteraz smrdi ... @juliasb zavolajte si "nezavisleho" elektrikara, podla mna to najde hned. Bude tam volaco co tam byt nemuselo a musite dockat kym sa to "vysmradi". Ak to pojde manzel pozerat, nech si urcite vypne prislusny istic! A najskor zasuvku ani vobec nemusi kompletne "odpajat", staci iba "uvolit" a povytiahnut kolko sa da.

juliasb
autor
18. feb 2022

Viacerí píšete, ze majiteľ elektrikárske firmy naschvál problém nevidel. Túto možnosť by som úplne vylúčila, pretože je to náš bratranec. Mimoriadne šikovný a dobrý človek, obetavý. To by nám určite nespravil. Taktiež ta jeho firma je už dlho, ma mnoho rocne skúsenosti, veľa zamestnancov. Nie je to len nejaký šmejd co firmu založil pred pol rokom

aalt
18. feb 2022

@juliasb skor sme to pochopili, ze ste to reklamovali u toho, co to predaval, a ten tam poslal toho co to robil. A ze ten to "nevidel". Ak bol elektrikar "doveryhodny", tak OK, ale teda co na to povedal? Ze to je po elektrickej stranke OK je jedna vec, ale ze zasuvky normalne nesmrdia je druha. Ani elektricke kable, ani chranicky, krabicky ani zasuvky bezne nejak vyrazne "nesmrdia", takze tam je nieco, co tam bezne nebyva a to tam vidiet mohol.

juliasb
autor
18. feb 2022

@aalt ono to je tak, ze elektrikárske firmu ma nás bratranec. Robili to jeho ľudia a občas aj on. Včera tu bol on. Povedal, že po elektrikár stránke je všetko úplne ok a nechápe, co by mohlo smrdiet. Asi to ale tiež vidím na ďalšieho elektrikára. Viac hláv,viac rozumu
Ja som z toho už absolútne na nervy pretože to najviac smrdí práve v tých izbách, kde deti a my spíme a v detskej, kde sa hrajú celý deň. Ten smrad síce neviem identifikovať ale smrdí to tak ''toxicky''. Samozrejme ze to nemôžem vedieť, ale kde mam záruku, že to skutočne nebezpečné nie je :(

nwnw
18. feb 2022

@juliasb tie co smrdia su v murive alebo sadrokartone? Mate bungalov? Neidu kable zhora z podkrovia v rurach? Ci tam vazne nie je zdochnute daco.

juliasb
autor
18. feb 2022

@nwnw káble idú ako píšeš. Je to bungalov napoly podpivničený. Pravda je, že smrdia presne v tých miestach len,kde nie je pivnica pod tým. Ale ako by to súviselo? Zdochlina? Ale to nesmrdi tak biologicky. Ono to smrdí čisto chemicky

juliasb
autor
18. feb 2022

@nwnw a zabudla som napísať, žiadny sadrokartón, len murivo. Smrdia zástrčky tam, kde nie je podpivničený dom ale nie všetky. Je pravda ze tam, kde je pivnica nesmrdi ani jedna a tam kde nie je pivnica smrdí vyše polovica. Ale to bude asi náhoda?

dori92
18. feb 2022

@cubo2 prečo sa pýtaš ci majú drevodom? 🙂

laurita285
18. feb 2022

Ja len prispejem tým, že sa mi vidí ako si myslíš že rodina by ťa neoj bala 😀

hefo
18. feb 2022

@juliasb Môže byť náhoda, ale zásada hľadania porúch je, že sa predpokladá, že to náhoda nie je. Dobre sa tým totiž zužuje okruh podozrenia.

Ideálne by bolo vedieť, kadiaľ vedú rozvody ku ktorým zásuvkám a či tam nie je nejaký spoločný bod, od ktorého smrad vedie k jednotlivým zasiahnutým zásuvkám.

juliasb
autor
18. feb 2022

Skúšala som analyzovať tém smrad ale už mi z toho dobre šibe lebo mame dokopy cez 100 zastrciek a každú som ovonala Niekoľkokrát :D neviem to prirovnať k žiadnemu známemu zápachu ale najviac asi k acetonu...alebo laku na auto alebo také niečo

panda21
18. feb 2022

Nemáš po ruke projekt? Že ako sa ťahali káble?

juliasb
autor
18. feb 2022

@panda21 žiaľ nie. Iba taky, ze je tam nakreslené kde sú zástrčky a to je všetko

mpg
18. feb 2022

@juliasb Volajte nejakého revízneho technika elektro, oni z tým majú skúsenosti, majú aj meracie prístroje, ktoré nájdu chybu aj v stene, aj muž robí s týmto a teraz hovoril, že môže byť dôvod to, že niektorému káblu(ktorý bol preťažený) - je naň pripojené viac ako môže byť, začne horieť izolácia kábla a to pomaly postupuje, môže to skončiť skratom.
Na nový dom má byť revízna správa (aj s rozpisom použitých káblov) a dáva sa aj elektrárňam.

aalt
18. feb 2022

Pretazit kabel nie je zase take jednoduche. Najslabsim clankom rozvodu je (teda by mal byt) istic. Tie kable zase nie su az taka strasna polozka aby niekto vedome daval "slabsie" a robotu spravis tak ci tak. Proste to by tam muselo byt spravene fakt "prasacky" a to by si na triko ziaden normalny elektrikar nezobral. Alebo by tie kable museli byt poskodene/pouzite, ale uz vidim ako sa nejaky elektrikar v novom dome babre s pouzitymi kablami aby "usetril" a stravi s tym nasobne viac casu ako s novymi. Kazdopadne toto sa da v pohode "namerat" a revizny technik to najde.
Ja si stale myslim, ze tam alebo pridali nieco co smrdi, ci uz dotmelene aby neprefukovalo, alebo naozaj zasuvka prilepena nejakym silikonom a tak. Alebo naopak prave ze prefukuje cez chranicky a odniekal jej tam ten smrad cez chranicky prechadza alebo len proste ten smrad chranicky takto este vychadza na konci von. Alebo ma zakladatelka len fakt citlivy nos a proste jej tie nove plasty (kable, krabicky, chranicky) stale smrdia. Ako chranicka, mozno aj krabicka, ked je nova trochu "smrdi plastom", ale nie je to nic strasne a casom sa to "vyvetra". Potom ale smrdia "vsetky", niektora viac, niektora menej, podla toho ako okolo nej prudi vzduch a uz sa "prevetrala".

niekto2hy
18. feb 2022

Mozno tam zdochol hlodavec...

juliasb
autor
18. feb 2022

@aalt mojim citlivým nosom to určite nie je. Cíti to silno aj manžel aj ten elektrikár a aj mamina tu bola a povedala, že jej to smrdí ako kombinácia naftalenu a kanalizácie (mne sa vôbec nezdá ze s to smrdí ako kanalizácia ale ona aj muž vravia ze trocha hej )

hiro
18. feb 2022

Tak ako pise vyssie @aalt, moze to byt silikon. Niekde ak ho bolo natlacene viac...

brembo
18. feb 2022

može to byt samotný pach plastu,z ktorého su zástrčky alebo izolácia.Vidím to na zápach zmakčovadla,čo sa pridáva do plastu. Možu to byt lacné zástrčky z nie najkvalitnejšieho plastu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
brembo
18. feb 2022

možu byt z jednej série

aalt
18. feb 2022

@brembo zastrcka je to co sa do zasuvky zastrkuje, to v stene je zasuvka. Ta ale tiez nesmrdi, lebo pisala, ze ju aj odpojili a smrdi proste krabicka/otvor v stene.
Vyber si jednu krabicku, ktora smrdi cca najviac a mas k nej normalny pristup. Vypni jej istic, odpoj ju, alebo ak ma dlhsie kable tak len ju povytiahni kolko sa da (ale tak s citom, aby sa zase zbytocne prilis neprehybali kable). Pripadnu ju takto odfot ako to pre predstavu vyzera.
Do tej zasuvky idu kable. Tam je v krabicke diera, mozno aj dve ak babel "prechadza" (mozno, lebo to aj moze byt tiez zasadrovane), skus, ci cez tu dieru alebo skary v krabicke "netaha", ci tam necitit prievan. Naslin si prst a ak cez nu "taha" tak to tam ucitis. Alebo som aj cital, ze dymiacou vonnou tycinkou, alebo zhasnutou zapalkou/svieckou kym dymi, prilozis k tomu otvoru v krabicke a vidis podla dymu ci tam proste nie je "prievan". To uz je taka alchymia, ale takto zistis ci cez tu krabicku prechadza vzduch. Tym aspon vylucis ci to do tej krabicky odniekial taha, alebo smrdi ta krabicka a jej okolie.
Este ma napadlo a smrdia aj vypinace, ci iba zasuvky?

ysseba
19. feb 2022

@juliasb Volala by som aj iného elektrikára, určite o nebude len tak. To, že mal 3 tašky náradia a bol u vás 2 hodiny nie je ukazovateľ odbornosti. Zástrčka nemá čo smrdieť, ak smrdí, je problém. Predzvesťou elektrického požiaru je akoby rybací zápach zo zástrčky.

nwnw
19. feb 2022

@juliasb haha kanalizacia!!!!! Ak to smrdi kanalizaciou, tak vykopni muza na poval! Mozno mate odvetranie odpadu dakde na povale v tej casti, kde su chranicky k tym smradlavym zasuvkam.
Ma napadlo. Pusti digestor na plne pecky a nechaj zavrete dvere aj okna. A skus tou vonnou tycinkou pri tych smradlavych zasuvkach ci netaha vzduch tadial.
Podlamna tamniekde na povale je odvetranie kanalizacie a staci, ze digestor pustis, tak to nasava cez zasuvky vzduch.

aalt
4. mar 2022

@juliasb tak ako to dopadlo?

juliasb
autor
7. mar 2022

@aalt ahojte všetci. Ďakujem vám za vaše rady a a ospravedlňujem sa, že som ku koncu pár ľuďom neodpísala. Už som bola s nervami v koncoch z toho, len som prečítala manželovi odpovede a on skúšal hocičo. Áno zistil, že z tade fuka. Bol tu druhý elektrikár, povedal ze to tam ''vtiahlo vzduch'' z kade si spod zeme z kade nám idú zástrčky a že to neni nič strašné. Ono v izbe to nesmrdelo ale 15 cm od zástrčky hej, mne takáto odpoveď moc nestačila, furt ma to trápilo.
Co ale som tu zabudla napísať asi podstatne je, že máme rekuperaciu a je urobená zle (vo fáze že ju reklamujeme) a pán co robí rekuperacie (nie ten co robil nám) povedal, že ťa rekuperacia (napíšem to extrémne neodborne, ani sama tomu nerozumiem) si ťahá vzduch z rôznych špár a z tesnení okien a tak. Ona je urobená veľmi zle. A ze potahuje vzduch aj z tých zastrciek a dolu kade idú je ešte neodvetrana lepenka, rôzna stavebná chémia atď a smrdí to. Smrdelo to teda dosť veľaa stipľavo,aj ostatní uznali, boli sme v koncoch co robiť.
No ale rozuzlenie : jedného dňa vyplo v celej dedine elektrinu na 6 hodín (niekde nejaká veľká porucha, 6 hod opravovali). A od toho momentu sa smrad na 100% vytratil ! Absolútne ani náznak nikde! Pritom ráno to ešte smrdelo poriadne a zrazu nič.
Takže my netušíme že či to bolo tou rekuperaciou, že bola 6 hod vypnutá (v com súvis nechapem) alebo neviem. V každom prípade konečne, dúfam ze sa to nevráti

nwnw
7. mar 2022

@juliasb nemyslim ze to suvisi s rekuperaciou. Ved po nabehnuti elektriny isla dalej a potahovala si vzduch. Stale sa priklanam k tomu, ze niekde sa pali plast na elektickych rozvodoch.

juliasb
autor
7. mar 2022

@nwnw ale ak by áno, prečo by už niekoľko dní zrazu nesmrdelo nič?

juliasb
autor
7. mar 2022

@nwnw fakt je to cele zvláštne. Budeme to pozorovať ďalej ale par dní cucham každú zástrčku a zrazu nič

aalt
7. mar 2022

No velmi zvlastne ... A nenastavil vam iba rekuperaciu na pretlak? Aby z tych zasuviek netahalo? Rekuperacia sa da nastavit tak, ze privodne ventilatory sa pustia na vacsi vykon ako odtahove a v dome takto nastane mierny pretlak. V tedy z tych zasuviek tahat nebude, ale bude naopak tlacit vzduch do nich. Ale riesenie by bolo tie zasuvky nejak utesnit. A mimo temu, ako sa da rekuperacia spravit zle? Skor mi to pripada, ze "utesnenie" domu je zle. Okna ani zasuvky ziadne skary mat nemaju. Ja sa ale priznam, ze tiez som musel v novom dome tmelit parapet aj par zasuviek, lebo to tiez odflakli ... ale aspon smrad zosuviek som nemal, len ma iritovalo, ze "prefukuju".