Spotreba tepla

simka17161
24. máj 2021

Ahojte. Dnes mi prišiel doklad o vyúčtovaní tepla kde máme nedoplatok. Mali sme predpísanú zálohu podľa predošlého majiteľa 152Eur - v tomto byte sme len rok a pol - a skutočný náklad bol 810Eur. Na teplej a studenej vode bola nejaká úspora a nedoplatok tak činí 256Eur. Neviem či mám nizku zálohu za teplo a treba ju upraviť. Možno sa pôjdeme spýtať na bytový podnik prečo je to tak. V byte bývame dvaja dospelí. Ako to máte vy? Koľko Vás stojí teplo ročne?

hopsadobrandejsa
24. máj 2021

Mate aj pomerne merace tepla na radiatoroch ci nie?

Predtym nez nam ich nainstalovali bolo tazsie usporit pretoze naklady sa rozratali plosne medzi vsetkych VB cize hoci sme mi nehajcovali, susedy mali rozpalene radiatory na bomby.

Po zavedeni meracov to uz bolo ine kedze kazdy platil len za svoje spotrebovane teplo.

Ak mas fakturu tak treba pozriet naklady na vykurovanie.

Mozno stupla cena plynu, bola tuhsia zima tak sa viac kurilo, mozno mate staru, nezateplenu budovu. Strasne vela faktorov.

Samozrejme zavisi to aj od plochy a polohy bytu. Stredne byty v tomto tahaju za dlhsi koniec povrazu pretoze su "vyhrievane" okolitymi bytmi.

simka17161
autor
24. máj 2021

@hopsadobrandejsa Máme merače tepla, a máme faktúru. Tá faktúra nie je veľmi zrozumiteľná. Dom je zateplený. Predtým sme bývali v podnájme kde nás teplo vyšlo okolo 250Eur ročne, tiež v dvojizbovom byte. Tento má 51m štvorcových. Preto som chcela aké náklady majú ini - 2 osoby v rovnakom byte.

patka06
24. máj 2021

My máme vykurovanú plochu 63,4 m2 ročné náklady na kurenie 131 E - práve dnes prišlo vyučtovanie

hopsadobrandejsa
25. máj 2021

@simka17161

Treba sa potom u spravcu informovat. Faktury by mali byt stylizovane tak, aby sa aj pripadny laik vyznal co je co.

Pozri si vysku zalohovych platieb, platbu za spotrebovane teplo celej budovy a tvoj podiel za uzite teplo ( musi byt extra polozka vo vyuctovani ).

Zalohove platby pri bytoch neobsahuju len poplatky za energie, ale aj proviziu pre spravcu, splatky uverov atd.

Poradit ti viem jedine ak by som videl tvoje vyuctovanie. Len z tychto udajov je tazke to vydedukovat cize ak chces posli IP a mozno ti budem vediet pomoct