Starostlivosť o dom
Ahojte, zaujíma ma, ako to vy, čo máte dom stíhate. Máme 24 árov a keďže muž má voľno jeden deň cez víkend a v robote je skoro stále (7hodín a potom 14 hodín jeden deň v týždni a cez víkend) ja taktiež pracujem od 9 do 16-17 a ešte som aj tehotná. Už viac krát sme si zavolali niekoho komu sme zaplatili lebo to nestíhame, veľmi veľa mojich zákazníčiek vraví, že to nestíha a tiež si volá pomoc. Kľudne sa tu vyrozprávajte a povedzte ako to stíhate. My sme dom zdedili ale už rozmýšľame o byte. Už si prídem, že sme lenivý alebo ja neviem keďže moja mama príde domov a ide robiť. Ale ona príde domov z roboty o 14h ale zas začína skôr, ale ten oddych pár hodín má a zvykne si aj pospať. Niekedy od nej počúvam ako by sme mohli toto a toto (ľúbi riešiť veci aj mimo svojej domácnosti 😅)
Máme cca 21arov pozemok,na 600m2 máme dom predzáhradku, dve terasy, detské veľké ihrisko,prístrešok na 2auta pri dome,sklad,dielňu muž a bazén veľký. Potom máme oddelené plotom tam máme sliepky a psa veliky výbeh cca 500m2. Zas plot a záhrada kde máme ovocné kríky,jahody, cca 50m2 kde je skleník a čo sadime. Jasné je tam aj burina a čo minulý rok sme trhali cibule s buriny😂😂😂 vôbec som neriešila a teraz v jahodách burina a čo však jahody sa dajú obrat😂 ostatné je tráva. Ako nás to vôbec neubija čo stíham stíham a je. Svokra by mi v živote nepovedala že či sme lenivý. Kosiť dvor kosí manžel a záhradu syn. Varím a upratujem ja domácnosť. My si nevieme predstaviť ísť do bytu. Mala vybehne cez leto ráno von už v pyžame,kávu a čaj pijeme na terase v lete vonku ráno. Takže ja mám úplne iný názor😉 plus deti vôbec nekratime blaznime sa v bazéne,hráme futbal na záhrade,chodíme bicyklovať. Ale je na Vás ako si vyberiete a čo Vám vyhovuje😊
My mame 10 arov. Z toho zahrada je asi 600-700m2.. plus zahradny dom s bazenom, dielne. Kupili sme to v stave ze tu je stale co robit, zahrada bola akoze bio divoka (rozumej v lete tu vyrasila burina do pol pasa), je tu asi 10 ovocnych stromov, asi 8 ihlicnanov.. dve terasy..
ja som teraz doma s malym, venujem sa jemu, nie zahrade, lebo mna to nebavi a on sa este sam nevie hrat (ani chodit). Ked som chodila do prace, tak to bolo od 8 do cca 19:30 aj s cestou.. muz vyraza z domu okolo 7 a chodi domov pred 19:00. Po praci mukluje okolo domu a v zahrade. Platenu pomoc nemame. Nuz.. ja by som sla radsej do bytu.. velky dvor sme chceli hlavne kvoli nasim psom, ktore sj tak radsej preferuju gauc vnutri. Takze pytas sa, ako to stihame. No nestihame. Ale snazime sa to udrziavat aspon ako tak pekne a ciste. Ihlicie a sisky su vsade, ovocie 3/4 zhnilo, trava je uz pekna, ale muz medituje s kosackou aspon 3-4x tyzdenne…dieta sa nerado dotyka travy, radsej je na terase. Cest la vie :D
Co sa stiha stiha sa co nie nie,24 a je moooc, to si normálne koste a predávajte seno a kludne este aj si zaplatte pomoc,je ro ok
Máte to všetko zlé zorganizované, ja mam rýchlejšie upratané 2 poschodový dom so 6 izbami ako moja 2 izbový byt... Oni sú dvaja a nás je 5 z toho malicke deti
@mmrkwa čo kosi 4x týždenne?🙂)
Máme 8 árov, ale prijala by som viac.Kosi muž každé 2 t v piatok poobede, alebo sobota ráno.Mame 5 ovocných stromov, ríbezle, egreše, čučoriedky, maliny, jahody, bylinky, 3 korene paradajok, paprík a tento rok prvý x zemiaky.V jahodách mám pyr to raz týždenne vytrham, ale inde nemám kde mat burinu.Vsetko ostatne je tráva a kvety, skalka.
Všade mame čiernu fóliu a na tom kamienky.
Tvoj muž ani nemôže mať čas veď to je pochopiteľné vysadiť trávu to dať študentovi, niekomu z dediny pokosiť...my sadime len tak, aby sme mali ovocie pre seba, ale ak by som mala viac miesta a neposadila všade kvety sadila by som aj mrkvu, šalát, uhorky, cesnak všetko...
Ale ja sa správam macossky niekto okopava jahody naše rodia aj bez toho🙂na jar všetko ostriham kríky, levandule, ale nerobíme veľa v záhrade.Zavlahu nemame, keď je veľké teplo, tak popolievam večer.Tvoja mama to ma ako hobby a trávi tam veľa času ty nemusíš...
Si tehotná.. keď porodis, budeš doma s babom, tak uvidíš, že zrazu čas budeš mat. My mame cca 2200m2 a ja som momentálne doma na RD s ročnou + starší 5rocny a je to v pohode. Partner viac v robote ako doma. Sice ešte nemáme dorobeny pozemok ale ideme si kúpiť traktorovu kosačku = rýchle kosenie + ešte mame vyvýšené záhony na trochu zeleniny a pre mňa je napr fajn posedieť vonku na dvore a deti sa vybláznia. Ako som napísala v úvode, uvidíš čo bude keď budeš na MD
Ahoj, mate s manželom dve možnosti, predať ten dom aj s tým veľkým pozemkom a kúpiť si pekný mezonetovy byť s teraskou, mať viac času na oddych, dopriať si v domácnosti viac "luxusu" umývačku riadu, nejaký ten robotický vysávač... A sušičku tiež pri dieťatku oceníš, ver mi. Nemusíš kupovať drahé značky, taka zlata stredná cesta. Akurát neviem, ako by ste v byte zvládali venčiť psíkov... keďže vy ste zvyknutí, že sú celý deň vonku a psíkovia v podstate tiež, asi by ich trebalo v meste nejaký čas socializovat, ale aj to sa dá, keď človek chce. Ta druha možnosť, myslím si, že dom ktorý ste zdedili, bude starší, čiže žiaden nový bungalov, o to viac mate zrejme práce s jeho údržbou, čiže tiež by som volila, trosku viac "moderná" do domácnosti, lebo keď sa ti narodí babo, budeš mat nielen menej času, ale rátaj aj s únavou a nech tu nikto preboha nepiše o dobre zmenežovanom čase, každá žena má iné možnosti, či už finančné, alebo pracovné. Keď je to raz tak, že prídeš domov unavená, tak si jednoducho unavená... A áno, keď s mužom chcete zjesť niečo chutné a teplé, tak si spolu uvaríte a spolu umyjete riad, niektoré to nechápu. Radšej s mužom umývať riad, než aby kosil 24 árov, len tak stále bezcieľne dookola. Život je taky krátky, moja teta ma 88 rokov a vravieva, ako ten život rýchlo preletel, urob to, o čom snívate, niečo mi vraví, že byt je vo vašom prípade ta správna voľba.
Mame 1000 stvorakov, na nich velky sklennik a okolo este zahradku a treba sa o to starat. Mame este sliepky a psa. Ja som na materskej s 2 detmi, vela toho cez den popri nich nestihnem, muz ma v robote prace vyse hlavy, robi niekedy aj po veceroch a vikendoch, domov prichadza kolo 5. Sami si prerabame cely dvor a zahradu, da sa povedat, ze svojpomocne. Je to makacka, ale da sa to. Je to najma na pleciach mojho muza. V zivote by som to - este o to viac pri detoch - za ziadnych okolnosti nevymenila za trcanie v byte. Rano ich vypustim na dvor a sme tam fakt cely den. Tam ranajkujeme, obedujeme, veceriame. Dnu ideme ozaj len kym uspim mladsieho, potom sme so starsim von, ak neprsi. Na dvore maju pieskovisko, hojdacky, trampolinu, o chvilu bude bazen, pomaly mozno pribudne domcek a smykacka. Je tam velka plocha, kde jazdia na bicykli, odrazadle, autickach. Vidim ich z okna z kuchyne, takze ked nieco varim, mam ich pod dohladom, obcas varim von. Ja viem, ze nie kazdy si moze dovolit mat dom a chapem, ze niekto ani nechce, ale ja si stale vravim, ze ako mi je luto tych, ktori su s detmi v bytoch...podla mna to ocenis, ked uz sa babo narodi. A cim dalej, ako bude rast, tym viac...
Bývala som aj aj takmer 30 rokov dom a teraz byt + mame záhradu s malou chatkou v zahr. Osade kde mame zeleninu a aj časť na relax ale sme tam malo.
A male dieťa. Keď je muz dlho preč ideme na par týždňov k našim na dom ( byvaju dalej a cestovat s malou sama si netrufam + otec tiez pracuje mimo tak aby mama nebola sama a uzila si vnuca). Úprimne nám viac vyhovuje byt upracem, navarím, keď chcem idem na záhradu keď nie žily mi to netrha lebo z okna nevidím neupraveny dvor každý deň výlet na iné miesto. Plno deti okolo, keď je pekne sme stále von, každý deň v týždni prechádzka na iné miesto.
Keď som u našich na dome sme iba na dvore a každý deň robíme to iste - hráme sa na dvore (+ nieco upravujeme na dvore lebo ked vidim ze nieco treba urobit tak to urobim - ostriham kvety, vytrham burinu - mna to rozculuje ked idem okolo a nieco nie je naporiadku,), keď dieta zoberiem kocikovat o 15 min sa nudí, place lebo stretneme max jednu tetu lebo všetci sedia na svojom dvore, vsetky deti v jej veku su kazde na svojom dvore v meste sa v pohode kocikuje aj 1,5 h bez revu lebo ma stale niečo zaujímavé okolo ( nebehame pomedzi bytovky, blizko mame ranc, kastiel, parky....). Bývame na okraji mesta čiže aj prírody si užije veľa.
Moja mama povedala ze by brala byt lebo jej dom už lezie na nervy - stále čosi treba dookola robiť ( ona by neupravenu, nepokosenu záhradu nezniesla ) dokonca mi to minule povedala aj suseda co ma záhradu ako z katalógu bez jednej buriny čiže nie každý je v dome šťastný a nie každému vyhovuje. Ak vás to teraz nebaví tak skúste byt, alebo skúste ísť na par mesiacov do podnájmu aby si vedela porovnať kde vám to bude viac vyhovovat
Keď vyberiete dobre nebudete ani susedov počuť ( ja ani neviem ze nejakých mam), pokiaľ rada chodíš von, na výlety tak máš na to plno času a viac možností...
Dom je zrut času a peňazí - to je fakt a nie každému to vyhovuje. A kvôli deťom mat dom tak max do 10 rokov (sestra ma dom a deti pred pubertou a je im šum a fuk nejaký dvor - trávia čas von s kamošmi nie hraním sa na dvore uz ani trampolinu tento rok nestavali)
Čítam tu ze raňajky na terase, káva na terase - úprimne za 30 rokov som tie raňajky na terase mala presne 0 krát a kávu možno 2x za rok čiže mi to vôbec nechýba.
ono stačí ak poznáš niekoho kto chová zvieratá. Niektorý sú vďačný a aj samy si prídu pokosiť pre ne. Sused tiež tak necháva kamarátovi, ktorý chová ovce. Ja ti tu nebudem písať radšej o nás 😀 máme menšiu farmu a na kosenie je toho veľa. Nestíhame, neriešim. Našťastie na väčšej časti sú zvieratá. Keď stihneme budú mať zvieratá naše. Záhradu mám. Zredukovala som ju totálne oproti tomu ako sme sadili pár rokov dozadu. Máme ovocný sad. Kosíme ako stíhame väčšinou muž, ale je časť o ktorú sa starám ja. Ja som rada keď stihnem raz za 2 týždne upratať dom. Bežné veci upratujem priebežne, ale tak lepšie proste od jary do jesene nestíham. A hlava ma z toho už dávno nebolí 😂😂
PS: ešte som ani okná tento rok neumývala 😀. Komu sa nepáči nech sa nepozerá. Ale na byt by som nešla, ja by som tam zahynula od nudy.
@kova85 prečo myslíš ze na byte sa človek nudí? Byvala som aj aj a musím povedať že na byte mam oveľa pestrejši zoznam aktivít ako na dome.
To ze človek býva na byte neznamená ze z neho nevychádza von.
Nič v zlom, ale ja mám 28 árov a ja to mám za jeden deň pokosené. A kosim tri krát za rok. Si predstav,že by si tam mala zemiaky a mala by si sa o ne starať 😆.
Ale tak keď toľko pracujete,tak hádam aj toľko zarobíte, tak by nemal byť problém si za to zaplatiť a dať si to urobiť.
A neviem kde žijete,ale u nás viem že sú aj ludia čo si pokosia,pohrabu a zoberú si seno pre zvieratá.
Máme 2700. Polovicu tvorí sad 1200 m2 a kúsok záhrady ( cca 80m2). Tam kosíme raz za mesiac. Oplotená časť 1000m2 voláme pekný pozemok - je tam trvalkový záhon, kríky - jedlé, predzáhradka, sklad dreva...... to kosíme raz za 2 týždne. Ale všetko samozrejme závisí od počasia. Ja do záhrady idem raz za týždeň - na cca 2-4 hod, podľa potreby. Dom a záhrada súži mne, nie ja jemu. Cez víkendy doma nebývame, takže to musíme stihnúť počas týždňa. Suseda má automatickú kocačku - pokosí jej celý jej pozemok - má 3500m2. Takže na kosenie si kúpte kosačku, alebo zvieratá. 🙂 A to ostatné vás musí baviť.
@44janica44 to neber tak doslovne. Proste to nie je pre mňa. Pre mňa je to nuda. ,,Bývalá" som na byte asi 3 roky, keď som chodila na týždňovky. Pre mňa to bolo utrpenie. Nie je to pre každého
Veď kúpte robotickú kosačku a je po probléme.
@mamickatt obedujeme v reštike v práci a doma si varíme len niečo rýchle na večer, cez víkendy samozrejme varím
Byvanie v dome a v byte je obrovsky rozdiel..mate sukromie, vybeh, mozete sa stretnut s vacsou skupinou..chapem ze nestihate..ale co tak zariadut si to len tak aby ste stihali..napr. dam si iba travnik a nic ine..kupim si roboticku kosacku nech sama kosi..a potom mas iba dom..a upratovat musis rovnako ako aj.v byte..nemusis vyuzivay vsetky miestnosti napriklad
Treba myslet aj na nevyhody. V byte treba mat naozaj velke stastie na susedov. Aj ty sa mozu po case odstahovat...
Plus Pes pri bytoch nesmie behat, mal by byt na voditku. Myslim, ze psikovia by trpeli tou zmenou urcite ak su zvylnuty na slobodu.
Nas znami vzdy utrie, pripadne zmyje tlapky. Ak bude uprsane pocasie a nie ste to zvyknuty robit ani vecer a budete vencit 3x zaden.. je mozne, ze tak budete umyvat podlahu urcite castejsie ako doteraz.
Plus mala automaticka kosacka by travu isto vyriesila.
My tiež psovi labky umyjeme utrieme do handry pri dverách.Kvoli tomu by som denne neumyvala.
Dom je dom, ale treba tam vysadiť lúčne kvety, alebo nechať trávu na divoko a len za domom si spraviť niečo pre seba.Nie je nutné mať altánky, ohniska, letné kuchyne to nech .maju ti, čo ich to baví, majú čas my máme veľkú terasu a miesto na bazén.Moje dieta je už veľké malým spraviť malé pieskovisko, trampolínu.Netreba mať veľké oči a stále si vyrábať robotu
Sme živnostníci - remeselníci, pracujeme spolu a často sa tej roboty nakopi nenormalne veľa. No naučilo ma to utriediť si priority a čas, nerobiť co netreba. A toto aplikujeme nielen v práci, ale celkovo v živote.
- mame 1000 m2, okrasná záhradka s krátkou trávou, posedením ma cca 200 m2, zvyšok je lúka ktorá sa kosi krovinakom 2 x ročne.
- nepestujeme nič o co sa treba extra starať, byliny, cuketu, hrách, jahody, zemiaky v slame... Proste zasadis a potom zješ bez polievania, okopavania....
- na jar a na jeseň záhrada vyžaduje celý deň, striham kriky, stromy...
Celkovo netravime prácou na záhrade nejaký extra čas na to aké to je veľké. Skratka aké si to urobíš také to máš.
Neviem ako často kosite vy, ale kosit 24 árov klasickou kosačkou je hlúposť, treba buďto spomínané ovce, pojazdnu traktor kosačku alebo tam nechať luku.
Tak isto vo vnútri, každý deň umývať a vysavat koli psom ktorý su tam len večer? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Tiež mame psa, cez leto je vonku, jar, jesen, zima chodí spávať dnu, ma svoj koberček a pelech v obyvacke. Umyjem mu laby, prejdem srsť vlhkou handrou a ide dnu.
Je len na svojom koberci, nemôže behať po dome... Takto je naučený, rovnako bol naučený aj náš starý psík. Vôbec nerieši, je rád že je v dome a väčšinou iba spi ci sleduje kuchyňu... By mi muselo fakt sibat aby som denne vysavala koli tomu aby si tam psy mohli hodinu pobehovat. , Sorry ako radšej si idem zabehať, či na bajk ako vysavat, môj čas je príliš vzácny na takuto zbytočnú pracu.
Umyvacka riadu a veľká pracka so sušičkou su samozrejmosťou....
+ minimalizmus. Žiadne rarohy, lapače prachu ani dnu ani vonku
PS: s dvoma psami ktorých treba venčiť a bábätkom v byte si neviem predstaviť existovat
@lujaz123 Toto som minule zachytila v nejakej relácii (myslím, že na čt1 "Po lopatě"), len to bolo tak narýchlo, že som vôbec nerozumela tomu kartónu. Ale oni sadili niečo iné, navyše nejakú vázu s vodou tam zakopávali k tomu, netuším prečo. Tuším, aby to ochladzovalo zem či čo.
Máme 12 árov a je to akurát.Vzadu tráva, ovocné stromy, cucoriedky za domom vyvýšené záhony tie nevyžadujú veľkú starostlivosť robil ich muž.Redkovky, šalát, paradajky, cukina, uhorky, fazuľky.Co sa týka zeleniny a ovocia sme sebestační okrem jabĺk.Cibulu cesnak, zemiaky mám od rodicov.Vecere a víkendy jeme komplet vonku.Povedala by som, že celé leto žijeme vonku deti sa učia na terase, muž pozerá TV na terase, ja zapnem NB a robím.urcite nechoď do bytu
@unicornlady kartón (najlepšie úplne čistý hnedý bez nápisov, lepidiel..) aby ti neprerastala burina zo spodu a myslím ze aj vlhkosť to drží
@mamickatt nič, len keď je mega sucho polejem. Slamu som ani nekupovala, mam veľa okrasných pampovych tráv a to keď sa ostriha je to v podstate ako slama, tak som použila to.
Ci je úroda mensia/väčšia než pri klasickom pestovaní ťažko povedať. Pre mňa je podstatne ze nemusím okopavat, prihrnat zem a potom v tom loviť zemiaky, takto len odhrnem slamu a zbieram🙂 Zemiakovisko každý rok posúvam lubovolne po záhrade, takže nemám mandelinky keď niesu na jednom mieste
Prihodím aktuálnu foto. Takto vyzerá záhrada lenivej gazdiny... Džungľa..... Hej a su moc nahusto, mala som vela zemiakov a malo slamy 😂😂
A tú zeminu kupuješ? či vykopeš v záhrade? A toho netreba veľa? Aby mali tie zemiaky v čom rásť.
My sme to vyriesili svojho casu tak, ze sused mal na nasom pozemku ovce. Ohradili sme ten kus, aby nelozili k nam dole a vsetci sme boli spokojni

@michaela412 cez týždeň varíš či nie?