icon

Starostlivosť o dom

14. jún 2023

Ahojte, zaujíma ma, ako to vy, čo máte dom stíhate. Máme 24 árov a keďže muž má voľno jeden deň cez víkend a v robote je skoro stále (7hodín a potom 14 hodín jeden deň v týždni a cez víkend) ja taktiež pracujem od 9 do 16-17 a ešte som aj tehotná. Už viac krát sme si zavolali niekoho komu sme zaplatili lebo to nestíhame, veľmi veľa mojich zákazníčiek vraví, že to nestíha a tiež si volá pomoc. Kľudne sa tu vyrozprávajte a povedzte ako to stíhate. My sme dom zdedili ale už rozmýšľame o byte. Už si prídem, že sme lenivý alebo ja neviem keďže moja mama príde domov a ide robiť. Ale ona príde domov z roboty o 14h ale zas začína skôr, ale ten oddych pár hodín má a zvykne si aj pospať. Niekedy od nej počúvam ako by sme mohli toto a toto (ľúbi riešiť veci aj mimo svojej domácnosti 😅)

zic
14. jún 2023

kupte traktorovu kosacku... mame viac a trva to pokosit 2 hodiny...

salamistka
14. jún 2023

prídem domov o večer pol šiestej z práce, navarím, upracem, niekedy si zacvičím a potom idem do kvetinovej aj zeleninovej záhrady, nie je síce veľká, ale vždy je čo robiť, každý deň niečo, alebo burina, či pozbieram škodcov, polejem...unavená nie som, ale nemám veľa voľného času...zas ak nebude záhrada dokonalá, svet sa nezrúti, takže celé to beriem s rezervou

viestta
14. jún 2023

Vyclenit cast pozemku, ktora bude sluzit na rekreacne ucely, tam sustredit svoje sily a udruziavat to. Zvysok travnika nechat ako volne rastucu luku, ktoru staci pokosit 2x v roku. Usetrite robotu aj priroda vam bude vdacna. Mozte v tej luke vykasat chodnicky, ak je to potrebne.

mimikarol
14. jún 2023

Záhrada je mužova, ja maximálne tak polejem keď neni doma. Burinu nemal kto trhať, ja nemám k tomu vôbec vzťah, on čas, tak sme si dali spraviť vyvýšené záhony. Odtiaľ sa ta burina vytrha raz dva. Kosi len on. Ale keby nemal čas tak by sme si našli v okolí chalana ktorý by si chcel privirobit a dali si to pokosiť. Susedia dokonca záhradu prenajali a majú pokoj

pieksamaki
14. jún 2023

bezne platim mamicke benzin za to ze mi zoberie dieta na kruzok, platime vsetko co sa tyka sluzieb, kedze mame jedny ruky, pocas korony sme platili skolky aj ked deti boli doma. uz som si zvykla ale preto chcem ist z nwdokonceneho domunprec, praca stoji viac ako sarobime, sme 7, niekde byvat musime ale nestihame, kedze v praci sme pre zamestnavatelov nonstop

luxus10
14. jún 2023

kupit umyvacku, roboticku kosacku, 2 problemy vyriesene, pripadne, ako hovorieval Ander z Kosic, splasit dajaku Vitanu, co navari za vas...😍

luxus10
14. jún 2023

@salamistka a popritom robis skvelu vec pre svoje zdravie, hrabkat sa v zelenom a v zemine je silny antistres...aj praca rukami je velmi prospesna pre zdravie cloveka...😍

alex666
14. jún 2023

Necitala som komentare, len napisem ako to mame my:
Mam muza, dieta, chodim do prace a presne ako autorka - som tehotna. Dom je ale len na 5-arovom pozemku. Zakladnu starostlivost vykonavame my - kosime, polievame, aj co-to sadime. Ale dost pomahaju rodicia - napr. svokro minule vyviazal paradajky, svokra raz za mesiac-dva prejde celu zahradu a vytrha burinu co pristrihne kriky ak treba, sem-tam nieco posadia.
Skratka - ano, je to vela prace ked clovek chodi do prace, ale chce sa aj venovat dietatu, hrat sa s nim, varit, mat ako-tak upratane a este sa starat o vonkajsok.
Ja som napriek vsetkemu rada, ze mame dom a v byte by som momentalne byvat nechcela - ALE staci mi velkost domu aky mame, urcite by som nechcela vacsi a urcite ie vacsi pozemok.
Ked deti podrastu, budeme to asi lepsie stihat a ak nie, upravime zahradu inak - a to tak, aby vyzadovala co najmensiu starostlivost.

kavaba
14. jún 2023

A čo tak nájsť nejaké využitie záhrady kde by ste príjemne mohli tráviť čas? Prípadne oplotiť, pustit tam dve ovce ovce čo to pokožka? Dá sa aj tak aj tak.
Byt je akože bez roboty ale keď vezmeš do úvahy, že počuješ všetkých susedov okolo, každý krok z bytu nad tebou, musíš riešiť aby si ty, alebo dieťa nerobila hluk a nedupotala (čo je pri deťoch ozaj zábava) tak neviem. V lete často nenormálne podmienky, teplo, dusno a ak tak len klíma, čo pre deti tiež nič moc, no neviem. A viem i bytoch kde je aj studena voda asi tak 20stupnova takže sa sotva dá piť. ...
To by som ozaj radšej ostala v dome a zariadila si život tam tak, aby mi to vyhovovalo.

annia99
14. jún 2023

Ahoj. Ja som sama, plus 2 deti. Dom...zahrada... Tiež praca, škola... Doma niekedy je to tak, že trava po kolena. Ale zasa ma baví ťa zahrada, prerábať aj podľa peňazí. Nie je to anglický trávnik ale skor moja divočina. Doma bordel. Nik mi nepomahal a ani nevolam pomáhať. Práčka v podstate ide denne. Upratujem na etapy, dnes cosi, zajtra cosi...a tak dookola... Podľa energie. Je to starší dom, budem prerábať. Postupne to aj cosi prerabam. :D

mandzula
14. jún 2023

@autor bolo ti tu ponuknutych x sposobov, ako si to ulahcit, zakladnou otazkou je, ci je tvojou proritou byvat v dome napriek tomu, ze tam nejaka starostlivost o pozemok bude vzdy - ci budes mat len okrasnu zahradku alebo budes chciet pestovat, chovat, ci vsetko dokopy. Ak je to nieco, co ta tesi, chod do toho, ak to mas robit len preto, ze musis, lebo nechces nechat okolo seba rast buriny, dlab na to.
Ja mam okolo seba are pozemkov, nemam k nim vztah, netuzim po skalke, paradajkach, posedeni v altanku ci grilovacke, takze su mi tie are len na ostaru a idem byvat do mesta, kde budem mat kaviarne, obchody a prechadzky popri Dunaji namiesto natahovania sa s kosackou.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
oli18
Autor odpoveď zmazal
h2
14. jún 2023

@salamistka Wau, klobúk dole! Keby som ja prišla z práce o 17:30, navarila, upratala, zacvičila si a až potom išla do záhrady, tak by som tam musela mať umelé osvetlenie, lebo by bolo už minimálne 22:00. 😁

barbora19911
14. jún 2023

My máme dom a tiez veľku záhradu ale bohužiaľ nemám absolútne čas tak sa stará len muž nič ale nepestujeme nesadime veď deň je taký krátky ..ráno raňajky potom navariť spratat a mám dosť a všade inde je bordel 😅 mám jedno malé dieťa druhe na ceste ale je to brutál akože nič nestíham a nie to ešte chodiť vonku po kavickach ako ostatné matky 😅😅😅 ..niekedy proste nechám všetko tak a idem na celý deň vonku ..takže naozaj sa nedá stíhať robota domácnosť a ešte záhrada 😅 chcem si život aj užiť a nie iba robiť 😅 a ja som ešte veľmi veľký spáč takže chodim spať okolo 20:00 aj s malou a vstávam okolo 8:30 až 9:00

marca12
14. jún 2023

Zaklad je spravit si nejaky system. Mame podobne velky pozemok vela ovocnych stromov,krikov a kadecoho. Kosime traktorovou kosackou,len okolo domu klasickou. Vacsinou,ked pridem okolo 16.30-17 z prace,idem rovno von a tam robim,co treba.. Varim az okolo 20-21. Cvicim okolo 22.30. my najviac robime na jar a jesen. Upratujem v tyzdni napr stvrtok vecer alebo piatok,ak nikam nejdeme. Jul,august si uzivame oddych a robime len udrziavacie prace. Zahradu si musis prisposobit svojim poziadavkam,zaujmom a tak,aby ti robila radost. Ak nemas vztah k tymto pracam,nemusis mat uzitkovu zahradku. A nie je ziadna hanba volat ludi na pomoc. Zaplatis tomu cloveku,on si zarobi a teba odbremeni od prace. Vobec to nie je lenivost.

zmrzlinka2021
14. jún 2023

Ja nevidím dôvod za kazdý cenu stíhať.

Zivot chcem zit, nie prezivat, nie nahanat sa, nie porovnavat sa.

cecilia29
15. jún 2023

Upratujete dom každý deň? Lebo veď jeden deň sa venujem domu, druhý zase viac záhrade. Pokiaľ na 10 a nepestujes zeleninu tak sa to myslím dá. Ale človeka to musí baviť. 24 a ale kosiť kosačkou na nízku travu je ale určite otravné. Pokosit 2x ročne ma seno a seno niekomu dat co chová je podľa mňa lepšie. Alebo potom tých baranov. Ale všeobecne , ak sa človek zmieri s tým ze to není dokonale tak zisti ze v celku aj stíha

chillibubble
15. jún 2023

tak pokial je tam len trava, tak kupit elektricku kosacku a je to. plus by som rozmyslala, ci sa tam ozaj neda nijako inak dostat a predat tu zadnu cast- popri dome, zozadu, zboku ze by ste sa dohodli viaceri susedia a predali vsetci zadne zahrady...
my mame len okolo 7 arov vratane domu a ideme este do mensieho(aj kvoli koseniu), ale skoda by bolo toho domu pri detoch a psoch. ale ja som tiez clovek, ze radsej v byte a vsetko blizko, ako v dome a denne dochadzat vsade...

finett
15. jún 2023

Na takej veľkej ploche vynikne lúka. Neviem ako to mate pozonovane, ale ak nemáte, vyclente si zóny.
🌻Okrasná záhradka s trávou na výbeh pre deti,
🌻úžitková, lebo domáca zelenina je super vec
🌻 Sad s ovocnými stromami
🌻Lúka.
Vysejes lúčne kvety, dva krát do roka pokosíš. Je to prospešné rpe prírodu, hmyz, opelovace aj pastva pre oči
🌻 Zadovazte si ovce a máš kosačky
🌻 Prehod mind set. Neber to ako tragédiu, ale ako veľkú výhodu v podobe fyzickej aktivity, domácich produktov, oddychu mysle... Vďaka záhrade môžeš kultivovať seba aj naučiť deti mnohým robotám a aktivitám.
Nemusíš mať dokonale upratané vo vnútri každý deň. Keď sa dieťa narodí aj tak to časom nebudeš stíhať. Na začiatku to nude easy, lebo malé bábo. Časom možno bude náročnejšie udržať tip top domácnosť. Keď je sezóna ja som viac vonku aj s deťmi. Na vnútro mam vyhradený menší čas ale dá sa to. Decka chcú byť vonku stále.
Máš veľa možností, len skus myslieť pozitívnejsie. Ja som kedysi záhradu neznášala, teraz ju zbožňujem. Aj keď burina je pre mňa kríž.
Inak ja v lete vstávam skoro (o 5). Zacvicim, idem do záhrady na hodinu, niečo počochrem a polejem a kým ostatní vstanu mám kopu porobené.

syslik81
15. jún 2023

neperies kazdy den navarit sa da aj na dva ... podlahu nezmyvam tiez denne ak niesom vacsinu dna doma... zahradu oddelit plotom a ponuknut susedom pre kozy alebo ak chcu na sadenie... ist za starostom ci niekto nechce zadarmo do podnajmu pripadne za neaku tu zeleninku .. a zvysok co vam ostane nechat len na lenosenie ... ja mam domcek malu zahradu a v pohode si sama stiham .. nemam tam nic okrem kvetin a vane na kupanie 😀

lulupulu
15. jún 2023

@martul presne. My tiež bývame v dome a mame aj dvor a záhradu, je to taky priemer. Máme trampolínu hojdačky, bazény, posedenie a stále dosť miesta aby si deti zahrali futbal no ja by som chcela aj tak väčšiu. Keby to somnou vymenili tak hneď beriem 🤩😁

danculka25
15. jún 2023

Ja odporucam sliepky a sklenik.Sliepky pekne vypasu,kolko im ohradite,zvysok okosit a tiez im nasypat.Odmenou vam budu domace vajicka.Do sklenika nejaku zeleninu,to zvladnes aj sama v ramci relaxu,dietatko ked sa narodi sa vyspi zatial na cerstvom vzduchu.Plus zopar ovocnych stromov a je to.

helen_167
15. jún 2023

ja robim na 12tky,kratky a dlhy tyzden, ja sa staram o domacnost, pranie, varenie, nakupy a frajer okolo domu, funguje u nas umyvacka riadu, roboticky vysavac,.. Sem tam pomoze frajer aj vnutri, a ja zas vonku, pomahame si, osobne si neviem predstavit zit v byte, byvala som tam 7 rokov, stale mi niekto dupotal nad hlavou, dom je lepsi,kludnejsi.Nemusim utekat z cinziaku napr.na kupalisko, von, takto na dome je bazen , otazka je ze tych psov chces mat vnutri v byte? Ja lubim zvieratka, ale fakt toto by som nedala zvieratka vnutri,tak isto budu docapane dlazky+puch+chlpi po psikoch, a teda este pribudne miminko. No zvazila by som situaciu...ved cez zimu sa trava nekosi. My ti tu asi moc neporadime, kazdy ako mu vyhovuje ja by som sa do bytu uz nikdy nevratila.

zuzanaam
15. jún 2023

Ak tam máte iba trávu, tak traktor s kosačkou to pokosí za pol hodinu. Ja mám 48 árov, cca 50 stromov a 150 ovocných kríkov, na ktoré treba dávať pri kosení pozor. Zväčša kosím ručnou kosou, chodníky a okolo plota s kosačkou. Prekosiť sa z jedného konca na druhý mi trvá cca mesiac, ak veľa pršiava, aj dlhšie. Robím to 2x do roka, mám časti, kde aj častejšie.

gabika20
15. jún 2023

Ja si dom neviem vynachváliť..aj teraz sedím na terase a kavickujem..cez víkend šupnem deti do bazéna ..
máme ale len 8 árov.. úplne stačí.. máme kúsok trávnik, ktorý muž pokosi, úžitkovú časť som zatiaľ zrušila a dala som len ligurcek, paradajky a jahody do kochlika taký počet koľko stíham (keď deti vyrastú alebo budem na dôchodku viem si úžitkovú plochu zväčšiť), chováme aj pár sliepok, nejaké kvety, pár ovocných stromov a áno aj burina ale to nejak neriešim.. podstatné je mať toho toľko aby sme stihali vklude obriadit..pre mňa je alé záhrada relax kedze celý týždeň som v práci za pc a muž takisto 🙂 ja si rada sadnem na terasu a pozerám ako mi rastie kvet, jahoda, ktorú som zasadila, mám z toho radosť 🙂

angela85
15. jún 2023

A čo je za problém to dať niekomu pokosiť,tu to tak bežne dávajú robiť. Majú veľké pozemky aj lúky. Nechaj si kúsok za domom o čo sa budeš starat a zvyšok stačí dať 2-3 x pokosiť traktorom. Ja doma upratujem minimálne. Mám umývačku,práčku,sušičku, vysávač. Syn si izbu uprace sám. Okná cca 2x do roka,plus podľa potreby. Záhrada mala a pravidelne v lete stratím trpezlivosť s burinou a užívam si leto. Mňa skôr unavuje varenie každý druhý deň. Muž chodí domov o 17 a ja o 16 s deťmi. Urobím im jesť upravené kuchyňu a môžem sedieť. Nestazuj si robotu keď nemusis

michaela329
15. jún 2023

Máme 3 poschodia, terasu a 2300m2 okolo domu. Z práce chodím o pol piatej, muž ako kedy. Varim na 2 dni a jednoducho bežný neporiadok tak neprežívam. Veľké upratovanie robím v sobotu a vtedy aj periem. Riady umyje umývačka. Zehlim keď chcem. Kosenie zaberie mne max 2apol hodiny a to máme mierny svah a sad. Kosime raz týždenne - v teple menej. My si dom užívame, aj dvor a malú záhradu so zeleninou. Terasu mam plnú kvetov. Pes aj mačky sú zasadne vonku. Užijeme si aj dovolenky a výlet-lebo sme sa naučili, že robota neutečie... Bývali sme v byte, zo nás nebavilo - hluk, smrad od susedov a nuda. Každý si však musí nájsť zo svoje.

vevapeto
15. jún 2023

My máme 3000m2, z toho záhrada 2000m2- pestujem málo, máme vysadené ovocné stromy, ríbezle, maliny, rakytník… všade tráva- kosí muž. Tá záhrada má vlastnú prístupovú cestu, takze ak dcéry nebudú chcieť stavať domy, predáme ju na staré kolená, možno aj celý dom 😂✌️

jullietlife
15. jún 2023

My máme 60 árov. Tiež je to o hubu to kosenie. Chlap je z toho na prášky. Tento rok sme robili navažku hliny cca 50cm a ešte by sa zišlo. Potom sme posadili lucerku a lúčnu zmes. Máme posadenu aj záhradku a kukuricu sadil širinu marinu, tak som tiež zvedavá ako to pokosi aby neskosil aj kukuricu 🙈🤦