Svojpomocná stavba domu
Ahojte, potrebujem sa len s niekym zdieľať, možno len vyrozprávať aby sa mi trochu odľahčiť, lebo sa cítim previnilo pre svoje pocity ale aj neviem ako sa z toho vymotat..
Štvrtý rok môj muž stavia svojpomocne rodinný dom. Ja sa cítim veľmi osamelo, deti nám.pocas toho vyrástli, najkrajšie obdobie je preč, chýbajú mi spoocne chvíle ktoré sa nikdy nevrátia, muž ide vyplut dušu, maká, veľmi ho obdivujem aj si to vážim aj ho neskonale milujem ale neviem sa zbavit pocitu ze to za to nestojí.. ze nám utieklo obdobie s našimi detmi keď boli malé, že sa naháňam za tým aby to bolo.hotove a mohli sme sa presťahovať ale ze ten kľud spoločný nikdy nenastane lebo neustále bude treba niečo robiť okolo..mam strach mu to povedať, lebo sa bojím ze ho.zranim. robí to pre nás, no neviem sa za posledné mesiace zbavjt takej melancholie z toho celého.. mamstrach ze nás vzťah bude už len chladný, lebo.sme.spolu malo a ze to neustojím. Stavali ste niekto.taktodom? Prišlo niekedy to pokojne obdobie a začali ste spolu tráviť čas?
hruba stavba je nic dokoncenie domu uz sa velmi svojpomocne neda lebo tam su odborne prace a financne narocnejsie ako holodom
a co chudak tvoj muz ale co jeho bratia a ich rodiny zadarmo sa idu zodrat a rodiny ich nevidia nevadi to svagrinam ?
proste nie kazda rodina si moze dovolit dom akceptujte to a byvajte v byte
inak sa ti muz udrie k smrti
@katarinka1990 ako mu pomôže na hrubej stavbe a ešte aj s deťmi? To bude ťahať káble, a popritom sledovat, či deti nepadajú niekde vonku do jamy na odpad? Veď píše, že deti mali až po začiatku stavania, tak staršie nemá viac ako 4 roky. Čiže ich nemôže vypustiť a behajte si po piesku a hline,lebo by to mohlo byt pre nich nebezpečné.
@katarinka1990 ja to nepotrebujem, ja mam dom..ale taketo kravinky okolo stavby su pre mna zbytocne. Dom treba postavit a dostavat a byvat a nie roky stavat slimacim tempom a minat energiu na stavby ihrist. Pre mna, kto na to nema, nevie to, tak nech dom nestava. Je to proste moj nazor na vec, nezansam tieto okolite stavby, nikdy nekonciace... ako je mi jedno kto si to ako robi, neriesim, ale tu autorke to viditelne prekaza tiez, stavat 4 roky, chlapa nevidiet, a mat hrubu stavbu? :D no haha.. a co uz na takej hrubej stavbe si urobila? okrem tej hupacky a pieskoviska? zametala? alebo si tahala elektriku, vodu? nic v zlom, ale nic si nerobila. Ano ked toto vsetko je hotove da sa, pomahat stierky robit, malovat, upratovat.. ale kym zakladne veci nie su, nic sa tam neda robit.
Vzdy som si hovorila ze ked dom, tak jedine hotovy kde sa nastahujeme a hotovo. Presne som si hovorila, ze ked vidim ako ini preziju pol zivota stylom z prace az do vecera v druhej praci, vecer vikend a kazde volno "zabite" na stavbe domu...
Nestalo by mi to ani za to ze by som mala mensiu hypo, ci ziadnu,.... Ale normalne by som si zila s muzom, detmi, rodinou, a volny cas by bol nas cas. A nie cas stavby a zodratia sa, cez pracovne urazy, PNky a ochladenie vztahov.
A tato tema a vyjadrenia v nej mi iba potvrdzuju co som si myslela.
@colsami ale zase da sa stavat, okolo mna stavaju rodiny, chlapi na nocnej a potom hajde na stavbu atd... ale nie roky.. a nie sami... naplanovane vsetko a ide sa, firmy sa postriedali, urobili, zena kontrolovala robotnikov (aj s detmi prisla), ukazala co nie je ok.. papierovacky, nakupy... da sa. Ale toto je natahovanie strasne.. 4roky su hrozna doba na hrubu stavbu.
Preto sme kupili starsi domcek. Za pol rok ho muz s bratrancom prerobili. A teraz ako byvame-uz vyse 2roky si postupne robime dalej ostatne.
Sme spolu. A to je hlavne. Takmer kazdy den muz do niecoho sprta.
Nemame krasnu novostavbu. Ale to by sme rovnako do teraz nebyvali ☹ a muz od nas 300km. Chodil aj k nam. Aj prerabal. Aj praca.
Uz to bolo na hrane.
Ďakujem všetkým za vyjadrenia aj skúsenosti so stavbami, ja viem ze je to u nás hrozna doba a viem ze je niečo zle, nemusíte ma v tom utvrdzovat, ja som chcela len podporu do rozhovoru s manželom ktorý má čaká a nechcem ho zraniť. Blahoželám všetkým čo nespravili chybu, kúpili si hotové alebo im stavala firma.
Podľa mňa zohnať peniaze a zaplatit firmu a čím skôr ísť bývať . A samozrejme si aspoň deň v týždni nájsť pre rodinu ,nejaký výlet ,opekacka ,kupanie. Aj deti potrebujú otca a žena muža .. není všetko len o materiálnych veciach a o nahanani sa ..niekedy to zato nestojí a čas s rodinou je najviac .. a v najhoršom prípade to predať
@jaskolka mne pride ze jej pisete priserne negativne komentare, dost je nestastna sama. Da sa to aj inak. Nie dohnat ju tu k zruteniu, manzelovi to zacne vyhadzovat na oci ze nech to preda, chudak chlap. Pre mna ist tam je utek zo sidliska, robime to pre seba. Vykop sme robili takto pred cosi vyse rokom. A tento rok chceme zakryt a okna. Deti su zvyknute byt s nami a ano robim popri nich aj chlapske roboty. Aj dozor povedal ze moje poviazenie stropu udrzi aj 3 tanky. A neodcudzili sme sa dokonca v posteli je to este lepsie. Mam pocit ze autorke ten negatizmus absolutne neprospeje a mala by skor diskusiu vymazat. Mozno nech si urobia s rodinou obcas vylet a su viac spolu. Nie ze ona zavreta na byte caka kedy pride chlap zo stavby domov. To potom je na palicu. My sinhore poopekame, prechadzky po meste, teraz sme boli po praci este na koncerte aj s deckami. Vravim je to o nastaveni.
my sme stavali ale teda nieco svojpomoc a nieco partie byvali sme do roka nebolo vsetko dokoncene cakali sme este na vnutorne dvere a tak ale proste situacia nas nutila (nemali sme kndispozicii lacne byvanie u rodicov
a ty autorka urob si pripravu pospisu kolko dokoncenie (rataj tri krat tolko co hruba stavba) plus casove hladisko a rozmyslite sa
hlavne by malo byt zdravie manzela
@simca06022011 ty si ale ze riadna krava, nepoznas ma nic nevies. Nebudem ti menovat co som robila ale ver ze zametanie to nebolo. Skoda reci. Maj si svoj dom ked vies iba zametat a urazat.
a chod do prace nech mate viac penazi a mozete vziat hypo (ak nepracujes
@mamina7070 som už pol roka nazad po materskej
@katarinka1990 dobre. Jasne káble a vodu si ťahala... A urážaj tu v zrkadle, my toho okolo domu robíme dosť. Fakt je stavať sa svojpomocne dá ale nie takto a nie roky...
@katarinka1990 tak autorka sa pýta na názor iných žien
Väčšina sme jej tu napísali svoje názory, že je to jednoducho "o ničom" takto sa drieť len kvôli tomu, aby možno o 5 rokov mali dom. Ak vôbec...
Zbytočne jej budeme písať, je to super mat dom, bud trpezlivá, chod tam pomáhať o dušu spasenu, keď ona napríklad absolútne nemá k tomu vzťah ani chuť. Mňa by si trebárs k stavbe domu nedotiahla ani omylom, nemala by som na to nervy ani chuť, behať po robote ci s malými deťmi na nejakú stavbu len preto, že sme mali na začiatku veľké oči. A ako tam budu tráviť spoločný čas? S furikami, káblami, krikom po sebe ze podaj tu dosku alebo vynes vedro smetí?
Ja som toto rovno mužovi zatrhla, keď došiel s tým nápadom. Preto sme dom kúpili, žiadne stavby na xy rokov svojpomocne.
Ty možno máš k tomu vzťah, no nevieme, ako to berie autorka. Lebo nevyzerá to tak, že by bola už nadšená z toho, že má byť "minimurarom"
A ano, môj názor je stále, že lepšie by bolo to predať, ak nemajú možnosť získať finančné prostriedky na ti, aby si najali firmu.
Co tam robi 4 roky? My sme tiez stavali svojpomocne,ale za rok bolo hotove a to sme tam obaja travili kazdy den po robote do noci a vikendy cele. Ber to tak,ze ste spolu na stavbe. Volakedy sa tak zilo. Len teraz si vyhorela pod tarchou okolia,ked vidis ako ini funguju. Musis sa inak nastavit
Ja ti napisem moju skusenost,urobila som v minulosti rovnaku chybu a s vtedajsim partnerom sme sa vrhli do svojpomocne stavaneho domu..rovnaky scenar ako u vas,cele vikendy na stavbe,a dom sa vobec nehybal..skoncilo to rozchodom.
S terajsim manzelom sme kvoli mojej skusenosti kupili dom a len ho dokoncili,a veru neda sa to porovnat..
Skus si s nim sadnut,zvazte rozne scenare,zratajte financie ci sa da zavolat firma na dokoncenie alebo dofinancujete hypo aby ste cim skor byvali..drzim palce
Áno, stavali. Asi 10 rokov, na všetko zlé sa zabudlo. No bola to veľká obeta. A samozrejme sa to veľmi odzrkadlilo na zdraví.
My tiež staviame dom svojpomocne, teda môj muž.. tiež cca 3 roky a predtým sme 3 roky vybavovali a búrali - ale bývali sme tam v starom.. máme za ten čas už druhé dieťa, okrem toho chodil asi rok na montáže do zahraničia buď na 10 dní alebo mesiac, ale nemám pocit že by nám toho až tak ušlo 🙂 stážovala som sa občas že nikam nechodíme spolu ale to bolo aj v čase corona....
A nemozete si zobrat hypotéku a na dokončenie domu zavolať firmu?
Autorka, necitala som vsetky komentare, ale napisem ti moju skusenost. Zdielam presne tvoje pocity, nakolko u nas je podobna situacia, a to "len" rekonstruujeme stary som. Taha sa to 2,5 roka a este nemame ani natiahnute trubky na podlahove kurenie, takze viem presne, o com pises. Nase dieta oslavilo rok a mozno oslavi aj druhy, kym tam konecne budeme. Manzel takisto drie ako kon, lebo on sam, sam ,sam. Darmo som ho presviedcala na firmu. Neostava nic ine, len vydrzat, aj ked nas vztah s manzelom to napriklad dost poznacilo. Este raz mat na vyber, nikdy by som s tymto nesuhlasila a radsej sla do bytu.
Stavali sme svojpomocne a pomocou pár živnostníkov . Svokor hovoril ,že vymurujeme šak "sami" ..neexistuje .presne viem ,akoby to dopadlo ...
Takže pri hrubej stavbe boli u nás traja živnostníci na 3 týždne .krov aj s pokrytím ďalšie 3 týždne ,lebo bolo zlé počasie .to robila ďalšia patria . Ostatné sami . Veľká pomoc bola od švagra elektrikára ,a druhý švagor vtedy chodil na strednú a prišiel pomôcť vždy . Inak nik
Syn mal 2 roky .vzala som ho na stavbu ,zamiešala si omietku do kýbla ,a kým bol muž na týždňové , urobila som omietku na chodbe . Sama. Muž má šiel od jasky zjesť vtedy . Stavali sme takto 1,5 roka .. keby si sem tam mezavoldme plateného brigádnika či živnostníka ,staviame dodnes
Autorka, na tvojom mieste si s ním sadnem a prejdem plán stavby, s čím vieš pomôcť, čo ma na kedy naplánované , co chyba, kto to bude robiť. Urychlit to takto, lepsim planom, objednat ludi na odborne prace, Dokumentáciu skontrolovať. Finančný plán prejsť, ako vám to vychádza. Nech vidíš tomu aspoň koniec. Problém je aj robenie veci po jednom, lebo aj na materiály sa napr pred rokom dlho čakalo, aj na majstrov sa čaká... A nie nevrav mu nech to predá;) ale ze uz by ste aj radi ako rodina žili spolu a užili si ho. A keď mu vieš pomôcť tak pomôž. Uvidíš ako sa bude tváriť...
@zafir01 tiež sme tak omietky ťahali:D
V roku 2015 sme stáli pred takýmto istým rozhodnutím....buď začať stavať svojpomocne,alebo kúpiť starší,neprerobeny dom ale obývateľný a prerábať za chodu....vybrali sme si starší dom a prerabame dodnes za chodu.Ale bývame a sme tu šťastní.
Moji rodičia tiež stavali dom no nás to nijak so sestrou nepoznačilo, 3 roky sa stavalo, ja som chodila pomáhať mala som 15 keď začali, sestra 8 😉 naši to tiež spolu držia už 34 rokov 🙂 ale je pravda, že môj strýko (ocov brat) tiež staval dom v tom čase a staval ho 7 rokov a už sú rozvedení 🙄
@michaela412 len je to iné s 15rocnymi ako s bábätkom, neporovnatelne
@simca06022011 píšem ako tatár ,ale stále mi mobil prepisuje slová ,a prd vidím ná display ,si tu vonku kávu pijem 🤣 ..a zas úprimne .dom stále dorabame .kde pozriem ,tam si niečo vymyslim .
Ibaže mi sme stavali tak ,že sme sa snažili aj trochu žiť .šli sme k moru 2x , chodili sme po nedeliach po výletoch .nechcela som ,aby sa stavbou zastavil život
@simca06022011 jasné ja som to tiež tak riešila, že dom sme si porobili ešte pred dieťaťom a zas naši sa asi preto rozhodli stavať tak pozde, že už sme väčšie

Takto budete stavať 10 rokov a do domu sa presťahujú “ cudzí ľudia “
Toto nemá zmysel. Najať firmu alebo predať