Umývačka riadu - áno či nie?
Dobrý deň, keďze sme kúpili byt a komplet sa prerába a bude všetko nové, priateľ dal urobiť aj vývod na umývačku riadu, že čo ak by predsa. Ešte keď som bývala doma u rodičov, umývačku sme nikdy nemali, ani teraz nemáme a nejak po tom ani netúžim. Sme zatiaľ len dvaja a 2 taniere viem umyť aj ručne, nepotrebujem k tomu umývačku. Zasa je pravda, že niekedy sa riad nahromadí a nemáme čas umývať, potom sa doťahujeme kto ho umyje 😀😀 Viem že rodičia raz niekde boli kde bola aj umývačka a že teda zapnú a pár riadu im umývalo 3 hodiny 😳😳 Asi sú tam rôzne programy, neviem. Preto sa chcem opýtať tie z vás ktoré máte umývačku riadu oplatí sa? Aké sú výhody prípadne nevýhody? Viete dať tip na dobrú a jednoduchú umývačku?
Mojej 80 ročnej babke tiež kúpili umývačku (vikenduje tam niekedy teta s deťmi) a moja babka sa vyjadrila že: ako sme doteraz mohli bez toho žiť!!!! 😂😂😂
@kiqusiq pre nasu domacnost je umyvacka super pomocnik. Sme styria, mame tu uzsiu 45cm a staci nam v pohode (detske riady tam nedavam, pouzivam ich velakrat denne a umyvacku pustam len raz). Setri mi nervy a cas, aj vodu, co nesetri je elektrina.
Ano
@kiqusiq nooo ja som bola velky odporca umyvaciek. Nakoniec sme kupili a je to obrovska pomoc,nechapem ako sme mohli byt tolke roky bez nej. Tiez sme dvaja a su dni,kedy ide kazdy den. Pri vareni mas kopu riadu. A ten cas,co travis umyvanim riadu,vyuzijes na nieco ine. Programy su rozne ten najdlhsi ani nepouzivam. Vacsinou pouzim kratky hodinovy a ak mam panvicea hrnce dam automaticky,ten ide mozno hodinu a pol az dve hodiny. A kupovali sme 60tku,da sa nastavit na 1/2 napln.
@petrowna ani ja som nechcela,bola som snad najvacsi odporca a poviem ti,ze kto neskus,nevie. Do smrti budem velebit vynalezcu umyvacky 😀
Inak... stretla som sa uz s tvrdenim, ze ved to us len 2 taniere, to umyjem rucne. Umyvacka je obrovska, musim ju naplnat 3 dni a tolko riadu ani nemam.
Vysvitlo, ze ti co toto tvrdili davali do umyvacky IBA taniere a salky. Pribory, hrnce, misky, naberacky a uplne vsetko ostatne umyvali aj tak rucne. V takom pripade samozrejme nema umyvacka zmysel.
Ja ked varim zlozitejsi obed a este aj peciem, tak sa mi ani vsetko do nej nezmesti a pustam na 2x - lebo umyvam v nej uplne vsetko okrem drevenych veci.
@evaachesa neboli sme ju schopný za deň naplniť naplnili by sme ju ais za týždeň. Takže prázdnu umývačku sa mi neoplatilo púšťať. A vkuse som niečo potrebovala aj tak som to musela vybrať a umyť v rukách. Ú nás to skôr fungovalo ako Úschovňa špinaveho riadu a nakoniec som ho aj tak v rukách umyla. A to nehovorím ako smrdela aj keď sme mali voňavku
@selu11 to keď už mám riad oplachnut tak ho predtým pretriem hubkou a mam ho umyti
My sa plánujeme sťahovať o dáky čas, jednoznačne umývačku riadu chcem mať, pre mňa je to super pomocník. Každý, koho poznám, si to chváli.
@majusska202 ono taky mastný, a veľmi zaspineny riad, ako trebárs panvica od praženice, či hrniec, kde roztapas maslo, misa od halusiek, zapekacia misa špinavá od výpeku z mäsa, tam ti ozaj treba aj dlhšie umývať, nestačí pretrieť hubkou, aby to pekne odmastilo a nebol taký "mazľavy"na dotyk, pri umývačke ti skutočne len oplachnut to stačí.
Ako z mycky je omnoho cistejsi ten riad vsak to tam pomaly vydezinfikuje vsetko - ked vidim niekde ako umyvaju riad hnusnou hubkou co ma spinu este spred tyzdna na sebe tak sa mi obraciw zaludok. Taniere a vaetko taketo davam do mycky tak ze zotreiem z toho tu hrubu spinu vsak ani do toho drezu to nedavas so zbytkami jedla a u nas sa veru mycka pusta niekedy aj 2x denne a to sme len 4. Ked sme boli dvaja tak sa mozno naplnila raz za dva dni ale ked tam davam aj hrnce a vsetko tak raz za den.
@kiqusiq ja mám teraz umývačku tretí mesiac a za mňa áno. Ale ja mám tri deti. U nás nejde z toho dôvodu každý deň, lebo mám kopu vecí, ktoré tam ísť nemôžu. Takže ak počítate do budúcna s umývačkou, myslite na to už pri nákupoch riadov. Keď som videla kolegove hrnčeky vypratých farieb čo ich zlikvidovala umývačka, tak moju zbierku šálok jej nedám 🙂 Ale keď teraz kupujem niečo nové, hneď pozriem či je tam umývačkový symbol 🙂
Pre mňa je umývačka okrem už spomínaných výhod úžasná aj čo da týka hygieny.... keď mali deti črevné, a vsetko mozne, teraz keď je covid, návštevy.... dávam tam aj kefky na riad. Oproti hubke, ktora je hned “nechutná” a kuchynskym utierkam, ktoré treba stale prať....je umývačka top. Riad, ktorý nie je z umývačky pre mňa jednoducho už nespĺňa hygienický štandard... /na tych kuch. hubkach je viac bakterii, ako na verejnych toaletach/
Takze ak je moznost, urcite ÁNO aj za mna. 😉
Ak ju teraz nepotrebuješ, nechaj si tam miesto na vstavanú umývačku a kľudne si tam urob skrinky a keď prídu deti určite ju využijes. Potom sa to ľahko prerobí. Ja mám umývačku a prídu dni, že umývačka mi beží dva, tri krát za deň a ešte aj ručne umývam.
@majusska202 tak to asi doma nevarite ale jete vonku, ci? Inak si to neviem predstavit aby sa nenaplnila. No a kvoli mycke treba mat najlepsie 2 sady riadu aj priborov, potom sa ti nestane ze ti nieco chyba. Ja som rovno kupovala 2x a neviem si to vynachvalit, vsetkeho mam dost 🙂 a ano smrdi to ked je tam dlhsie riad, ale ved to nemas nonstop otvorene. Ja teda ani neviem ze su nejake vonavky do umyvacky 😀
@kiqusiq
Ja poznám holku, ktorá umývačku nechcela lebo “ju baví umývať riad” ... a to som akože fakt nechápala, lebo už mala ajndve deti vtedy. Ja ju nemať, celý deň umývam riady. Je NEZNÁŠAM bordel v kuchyni ... ok, je to možno nejaká vada 😂, ale predstava, že niekde kopím riad, že večer umyjem a potom umývam hodinu či koľko ... tak to nie. Toto som si odžila u mojej babky ako decko a teda v súčasnosti so všetkýmu možnosťami ja odmietam po věceroch haldy riadov umývať. Moji svokrovci sú tiež dvaja a umývačku majú. Ja mám tri deti a umývačku 90 a u nás ide aj 2x denne. My keď sme sa sťahovali do domu, mne všetko bolo jedo, ale chcela som suprovú umývačku, sušičku a práčku ... toto u nás ide nonstop a neviem si bez nich predstaviť fungovať.
@yoxinka pre toto som si ju aj ja po x rokoch umývania kúpila..Keď už sme boli štyria už som to nedávala..Večer hora riadov a že koľkokrát sa mi už nechcelo a.nechala som to na ráno..Hodina zabitá,lebo do odkvapkavaca nevošli všetko a musela som utrieť a odlozit( a to neznášam ..aj keď je utierka čistá,vadia mi tie chĺpky hlavne na.poharoh čo púšťa). Začala som variť a zas kopa riadov🙈.. nekonečný kolotoč..a ruky ako slivky sušené ..ani mastná indulona nepomohla... Kúpila som pred Vianocami a na ten bajecny večer nezabudnem,keď som všetok riad za5 min.napchala do umývačky a išla si vyložiť nohy 😊
Prakticky len výhody... mal som ju aj keď som bol sám....
Najlepšia vec na svete 😊 samozrejme plus práčka, sušička, robotický vysávač a mop. A drvič odpadu do dresu! Nenormálne veľa času títo pomocníci ušetria 👍
Po pracke, ktoru uz ani nevnimame velmi ako pomocnika, lebo je uz tak bezna, je umyvacka druhy najuzitocnejsi pomocnik. Aj my sme len dvaja, umyvacku mame 2 roky a uz nikdy bez nej. Bezi nam raz na 3-4 dni, mame 2 sady tanierov a priborov, nech nam nebezi na poloprazdno 🙂
@evaachesa nejeme doma som na materskej varím pečiem vkuse.

@majusska202 kvoli comu je podla teba najvacsia blbost? Celkom ma to zaujima 😀