Umývačka riadu - čo k nej potrebujem?

13. apr 2024

Ahojte, prišla som sa k vám poradiť s takou pre mnohých možno smiešnou otázkou. Doposiaľ som bývala s rodičmi, kde sme nemali umývačku riadu. Sťahujem sa o mesiac do svojho bytu a objednala som si tam umývačku riadku Gorenje, žiaľ smestí sa mi tam iba ta malá 45. A teraz keďže s umývačkami nemám skúsenosť, tak čo tam budem potrebovať? Nejaké tbl do umývačky? Čo by ste mi odporúčali, ktoré cena vs kvalita? Následne potrebujem niečo na čistenie umývačky? Niečo na odvápňovanie prípadné iné čistenie? Na čo si dať pozor?
Ospravedlňujem sa, že s takou otázkou tu prichádzam, ale nemám s tým žiadnu skúsenosť. Ďakujem vopred za vaše postrehy.

andrea_82
13. apr 2024

Sol, lestidlo a tablety. Na cistenie cca raz za mesiac sa daju kupit take flasticky s cistiacim prostriedkom alebo cistiace tablety. Vacsina bab ti napise znacku Jar. Na mna su ale prilis aromaticke, citim ich z umyteho riadu.

anile12
13. apr 2024

No kupuje sa soľ do umývačky, to je vlastne na zmäkčenie vody čiže nieje potrebne odvapnovanie, najlepšia soľ co sa mi osvedčila tak je z lidl, ta vydrží veľmi dlho, keď som kupovala v dm stále som dosypala. Tabletky do umývačky sú z môjho pohľadu najkvalitnejšie jar ale sú veľmi drahé ale pre mňa sú najlepšie, vždy perfektne po umývajú w5kove z lidl pomer cena, kvalita TOP. A čo sa týka údržby tak sem tam môžeš pustiť umývačku na prázdno s tou tabletou. Da sa kupovať aj prášok na umývanie ale s tým som ja osobne nikdy spokojná nebola, no a ešte leštidlo a to kupujem v dm

svokrinjazykmonika
13. apr 2024

Soľ, leštidlo a tablety. Ja používam všetko z dm.

lenka_vi1
13. apr 2024

Ja len doplním príspevok vyššie...daj si veľký pozor na to čo do umývačky môže a nemôže ísť. My umývačku máme ale nepoužívam ju za.kazdu cenu lebo mi zničila všetky hrnce a panvice, doslova vyžrala povrch a taktiež aj po vyvetrani cítim ten smrad z tabliet na pokrievkch a tanieroch.

autor
13. apr 2024

@lenka_vi1 ďakujem, ja do umývačky plánujem dávať iba taniere, poháre a príbory. Hrnce a panvice budem v umývadle pre istotu. A myslím, že do tak malej umývačky by sa mi ani veľmi nezmestili.

gribka1
13. apr 2024

Ja mám 45 a dávam aj hrnce, umyje bez problému.

madeincssr
13. apr 2024

V tom pripade by som skusil davat do davkovaca prasku iba kvalitnu tabletu 3v1 (ako radia Jar alebo Lidl), bez plnenia soli a lestidla. Ale ked sa riad nenecha uschnut s hrubymi necistotami, tak umyvacka vie aj na Eco program umyt pekne. Rozhodne cistejsie ako niektori malo pedantni rucni umyvaci.

zumbulka20
13. apr 2024

Prave teraz mas v Lidli v akcii Jar kapsule 140 ks za 25,-, vzdy tam kupujem aj lestidlo a sol za par korun a som spokojna

majamat
13. apr 2024

my pouzivame tekuty Somat. nie ten s dvoma tekutinami, lebo tam vzdy jednej zostane viac a neviem na co ktora sluzi, ci sa da pouzit aj smaostatne.

tbl sa mi zle rozpustaju.

Lestidlo hocijake, aj z DM a sol, ani neviem, taku hrubozrnnu, nejaka znama znacka,a le neviem ktora, iem do drogerky a mtam vyberam. jaj Finish

cistic do umyvacky Somat.

a treba aj vyberat kose a umyvat zpzadu, aj tesnenia. tam to zachadza.

autor
13. apr 2024

Cize si to zhrnme. Ked zapnem umyvacku a idem umyvat, dam tam kapsulu aj lestidlo?

majamat
13. apr 2024

na lestidlo aj na sol je tam "nadobka", rep komora do ktorej to nalejes/nasypes a vydri to viac umyvani, pred kazdym umyvanim das len tbl.

gribka1
13. apr 2024

A najprv soľ, tá je na dlhšie, doplníš po upozornení. Kapsulu alebo gel, a leštidlo. No sú prostriedky 3 v 1, kde už je aj leštidlo, vtedy nemusíš zvlášť.

majamat
13. apr 2024

a ja umyvam aj hrnce, plastove dozy su mokre po vybrati, sotatne vacsinou suche. sem tam sa niekde voda zachyti.

majamat
13. apr 2024

a ozaj, ja davam do umyvacky kadeco, este aj drevene naradie, no toto naradie pred pouzivanim vzdy olejujem, cize ked ho davam do umyvacky, reps uz pred pouzitim, je napite olejoma preto aj odolnejsie a nevpije ani tekutiny z jedla.
no nedavam bambusovu dsku a mam jednu taku hrubu fajnu dosku, to tiez nie.
nedavam panvice - halvne teflonove.

autor
13. apr 2024

Este taka stupidna otazka - tam bude oznacenie - tu ide sol, tu lestidlo, tu tbl? Samozrejme, ze navod si precitam 🙂

majamat
13. apr 2024

neboj, zvladnes to. my mame oznacenie taku hviezdicku - tusim lestidlo. to sa dava vedla nadobky na tbl. sol sa dava na dno.

aalt
13. apr 2024

Sol sa sype vacsinov niekde dole v priestore umyvacky. Tablety a lestidlo z vnutra dveri. Tak to ma vacsina umyvaciek, neviem ci vsetky. My lestidlo nepouzivame, ale davame tablety kde je aj lestidlo. Sol v umyvacke musi byt vzdy, tabletu ak by si nedala, tak umyje iba vodou, ale v principe nie je problem - obcas sa aj stane, ze vypadne zle a nerozpusti sa. Zalezi od umyvacky. Lestidlo je dobre na sklenene veci, pripadne aj na pribor, ale z tych lepsich tabliet to zvycajne staci. My tiez JAR nepouzivame, tiez sa to nam zda uz prisilne. Takze kupujeme "drahsie raqdy" vacsinou Somat, Finish. Vzdy maju niekde v akcii, tak vtedy kupim viac. Raz za mesiac (zalezi od pouzivania, niektore to aj zahlasia) sa umyje aj "vnutro" umyvacky, vytiahne sa taky "kosik" v ktorom sa zachytavaju necistoty a to umyjes rucne. Potom sa to da naspat a pusti sa na umyvacke cistiaci rezim, alebo len proste pustis na prazdno bez riadu s cisticom do umyvacky. Vsetko je v navode. Hlavne davat pozor na tu sol. Umyvacky to vsetko hlasia.

mikitilik29
13. apr 2024

Dostaneš aj manuál k umývačke tak si ho naštuduj a tam je aj znázornené co je čo 😊

minenkak
13. apr 2024

Prečo hrnce a panvice budeš pre istotu umývať ty,my máme 45umyvacku a dávam aj pripeceny plech, keď robím v rúre mäso alebo zemiačky a môj muž má rád tmavé a všetko umyje

lilian183
14. apr 2024

My všetko kupujeme v DM značku Denk mit.-leštidlo, soľ, tablety, čistič umývačky. Viackrát som čítala, že zloženie tabliet z DM a Lidla je rovnaké .