icon

Ustielanie spálne

zeldia
11. jún 2023

Ako ustielate v spálni? Máte prehoz cez posteľ alebo dávate periny do postele. Mne sa veľmi páčia tie katalógové obrazky posteľ prekrytá prehozom, ozdobné vankúše ladiace zavesy a tapeta…. Chystám sa povymieňat a vynoviť obliečky tak premýšľam do čoho investovať lebo nie som si ista že budem každý den aranžovat spálňu a chcem vedieť či to niekto reálne aj robi doma. Ja rano len opravím vankúše usteliem paplony ktore nechám na posteli a prehoz nemam. Ako to máte vy?

zuzuliennka1
13. jún 2023

@zeldia prehoz na postel som mala len ako dieta v detskej, kedze som casto na posteli sedavala, hrala sa, neskor sa aj ucila, sedela s notebookom,…
ale na manzelsku postel nedavam, nechavam vetrat periny

mykka
13. jún 2023

Mam nadherny prehoz, este krajsie vankuse, vsetko ladi so vsetkym, ale viete jak to je.. jak rano zo seba ten paplon odkopem, tak ho vecer na seba prehodim 😂🙈

denissi
13. jún 2023

@zeldia ja ustielam kazdý jeden den , dávam aj postáre aj prehoz ktorý su ako set.... viem je to robota navyše ale ked vstanem necham vyvetrať paplony a potom pekne zasteliem, nepáci sa mi " rozhádzaná" postel, chcem to mať skrátka pekne upratané 😉

jakubrianka
13. jún 2023

@zeldia si neviem predstaviť ten raj roztočov a kadečoho keby ráno prekrývame posteľ. To musí byť dobrý (pardon za výraz) humus. Nechcela by som v takej spať.

moonlight1210
13. jún 2023

Prehoz nemam (skusala som, ale neoslovilo ma to), no rano necham postel, vankuse a paplony vyvetrat a otvorim okno. Potom pred odchodom do prace poskladam paplony k noham postele, poskladam pyzama a upravim vankuse a poukladam ozdobne vankuse a zavriem okno (keby prsalo, bol velky vietor, alebo burka).

Cele to zaberie cca 2 minuty, kedze uz v tom mam prax, presne rozratanu logistiku a rychlo ukladam veci na konkretne miesta (kedze kazdy jeden den tam robim to iste).
A vecer cloveka vita upratna spalna a pekna, ustlana, nachystana postel.

Mna pohlad vecer na rozhadzanu spalnu obera o chut snazit sa doma vobec daco robit a o energiu na druhy den. Naopak upratna spalna mi navodi dobry pocit.

liliana212
13. jún 2023

@zeldia väčšinou ráno nestíham takže ako vstaneme tak aj ľahneme. Keď je víkend alebo viac času, najprv nechám periny prevetrať a po hodine ich upracem a dám prehoz. Je to krajšie, utúlnejšie a nemám pocit stiesnenosti v tej izbe. Keď sa prezliekajú periny, nastriekam na matrac prípravok na roztoče a vysajem. Kompromis🙂

jakubrianka
13. jún 2023

Ale vyzerá to krásne.

river_song
13. jún 2023

Ja ustielam, sice nie každý deň, ale dosť casto, ale 4-5x do tyzdna urcite.. ako stiham.. používam normalne prehoz, mam viacero ladiacich k miestnosti, striedam podla nalady.. citim sa lepsie ked je ustlané, občas sa na nasej posteli aj decká hraju, citam si tam, skladam pradlo,..

darinka7991
13. jún 2023

@zeldia tak my napríklad prehoz máme a vidím v tom zmysel nie len estetický, ale pri deťoch aj účelový....keďže deti behajú celý deň po dome, vonku vybehnú na dvor a váľajú sa kade tade, sadnú si do trávy, hliny 🤣 a potom mi vybehnú do izby a zvalia sa na posteľ. Takže prehoz mám kvôli tomu, aby mi špinaví nelíhali na bielu plachtu (nie vždy sa to dá totiž pri malých deťoch ustriehnuť, aby sa hneď prezliekli alebo aby tam nešli) a nech nemusím stále prezliekať plachtu a môžme si večer ľahnúť do čistej postele. Prehoz periem raz za čas, posteľ neustielam hneď po zobudení, ale otvorím balkón, nechám vyvetrať rozostretu perinu a po hodinke-dvoch usteliem.

sim_simonka
13. jún 2023

Ja ustielam takto len. Ráno vstanem, periny prehodím, podusky ponatriasam, hneď otváram okno a vetram. Keďže som momentálne na materskej tak väčšinou ustielam až okolo 10, keď som chodila do prace tak sa vetralo kym sme sa neschytali a pred odchodom som to stlala. Trvá mi to 2 minuty

nikoleta1234
13. jún 2023

@zeldia ahoj, mám lahucky prehoz a 2 ozdobné vankúše. Každý deň mam pekne spravené, proste mne to vadí ak to nie je.
Paplóny a vankúše zvyknem prať častejšie, niekedy hodím na balkón vyvetrať 🙂

silvike
13. jún 2023

@zeldia Som celkom prekvapena, kolko zien vobec neustiela, resp. Nedava prehoz na postel. U nas doma za mojich detskostudrntskych cias sa stale prehoz daval a tak som sa to naucila aj ja, ze je to samozrejmost. Rano poriadne izbu a postel vyvetrat kludne aj polhodku, hodku (podla teploty, pocasia, roc.obdobia) a potom vyvetrane paplony supnut do perinaka a dat prehoz na postel. Som myslela, ze aj ini to tak maju. Ja aj deti stale vediem k ustlaniu postele, to znamena dat prehoz na postel a paplony odlozit kam patria. Teraz maju deti ten suflik pod postelou tak to davame tam. Pre mna je taka postel bez prehozu proste neustlana. My takto nechavame len vyslovene ked sa nestiha alebo pri chorobe a pod. Ale snazime sa proste ustielat = vyvetrat, odlozit periny vankuse, dat prehoz.

sunshine_18
13. jún 2023

Podľa toho či ráno stíham alebo nie 😃

silvike
13. jún 2023

@jakubrianka Myslite ze tych roztocov je menej, ked tie paplony nechate na posteli a nedate prehoz ? No, neviem, pochybujem. Myslim, ze ich je plusminus rovnako.

martul
13. jún 2023

@jakubrianka prepáč ale strašne sa mýliš aký humus? Ráno sa posteľ vetra trištvrte hodinu, pred spaním takisto+ keď je pekne máme nonstop vetračku na okne. Tak mi vysvetli ako sa vetrá matrac na ktorom je ešte aj posteľná plachta? To je to isté ako na paplone prehoz.

januska12323
13. jún 2023

@amis89 ty si vodíš návštevy do spálne? Ja teda nie. Neviem ako z jedného neustlatia postele usudzuješ, že mám v celom dome bordel 🤔 a predstav si každý človek sa v noci potí, prdí a prichádza o čiastočky kože. Rob ako tebe vyhovuje ja budem prehadzovať paplón ako doteraz.

huxy
13. jún 2023

@januska12323 áno, každý nech si spraví podľa seba, ako mu je dobré, pohodlné. Myslím že tie, ktoré to robia, to nerobia kvôli tomu, že by si vodili návštevy do spálne. Ale kvôli dobrému pocitu, pocitu čistoty a poriadku

ropucha6
13. jún 2023

Nie, neznasam prehozy, je to vzdy moja nocna mora v tych lepsich hoteloch. Ja to vzdy zvlecem a hodim do rohu miestnosti a oni to vzdy navlecu 🙂 doma si klasicky len prelozim perinu, ponatriasam vankus a vybavene. Nepotim sa, mam kvalitny chranic na matrace, obliecky periem cca raz za tyzden.

ropucha6
13. jún 2023

@silvike vidis a mne je z prehozu doslova nevolno 🙂

ssllaavvkkaa
13. jún 2023

@zeldia mňa muž s prehozom terorizuje velý náš spoločný život - ale právom - aj napriek sťahovaniu, vždy máme spolu obývačku a spálňu 😉
mne osobne chýba priestor, kde sa môžem len tak vystrieť

ssllaavvkkaa
13. jún 2023
ruzovakrava
13. jún 2023

Keď ráno vstaneme, hneď otvorím okno dokorán a nechám paplóny vyvetrať. Kým sa poobliekame, spravíme hygienu, to je cca 20-30 minút, sa všetko vyvetrá, potom usteliem a prehodím prehoz. Bez neho na mňa pôsobí posteľ neupravene. Keď sa prezliekam tak si zvyknem na posteľ sadnúť, preto ma udivuje že väčšina ľudí prehoz nepoužíva, normálne si v oblečení sadáte na obliečky? Alebo sa prezliekate v inej miestnosti? Nerýpem, len sa pýtam 😁

linkapaulinka
13. jún 2023

@zeldia ja kazdy den odkladam z postele do perinakov. Nemam rada ked to vidiet 🙈ale urcite je to otravne ... v casopise to vyzerať musi krasne 😁zalezi od casu aky mas rano a chuti ... je to ale pekny pohlad prist do izby a je to upravene ...
Ja to mam rada

zara2012
13. jún 2023

@ruzovakrava presne aj ja tak!
Tiez vstaneme, necham vsetky okna otvorene (aj v zime) nech postel dycha a asi tak po 2 hodinach pridem a vsetko poupratujem, mam 5 ozdobnych vankusov a prehoz to je samozrejmost.
Do spalne chodievam parkrat za den ci uz si polezat alebo Len tak sadnut nachvilku a rozhadzana postel by mi teda nezlepsila naladu

zuzuliennka1
13. jún 2023

@ruzovakrava ja si nesadam vobec na postel v obleceni 🙂 teda v rifliach vobec. a rano sa predsa prezliekam z pyzama 🙂 a cez den praca, cez vikendy v obyvacke

jana_eyre_2
13. jún 2023

Spálňu máme veľmi maličkú, vlastne tam mám len posteľ a komodu.. nesteliem vôbec, nikto tam nechodí, je to vážne len miesto na spanie.. ale mám prehoz, kúpila som ho minuly rok keď sa mi to veľmi páčilo na dovolenke.. ale nadšenie mi vydržalo asi do konca leta 😅 odchádzam ešte keď muž spí, on to neurobí a keď sa vrátim tak na to vôbec nemyslím..

kavaba
13. jún 2023

@zeldia prehoz sa ku mne dostal neplanovane ale teda že keď už ho mám tak budem používať, nech sa mi tu len tak nevála v skrini. A ozaj som spokojná. Za pár sekúnd posteľ prekryjem a vyzerá to super. Hneď izba vyzerá upratane a príjemne. A už mi nevadí keď sa po posteli váľajú usmudlikane deti. Odporúčam, aj keby len prehoz bez vankúšov a bez akéhokoľvek zladenia.

amis89
13. jún 2023

@janko77 pekné, hned to na prvy dojem pôsobí cisto a upratane 👍

dori2
13. jún 2023

@nafka0483 ano tapeta ;)

denisah6
13. jún 2023

Ja ustielam každý deň, paplón pekne roztiahnem, dám prehoz a upravím vankúše a vankúšiky. Ale pracujem z domu, respektíve nie na plný úväzok, takže času viac než bežne. Moja babka bola taká, že pred odchodom z domu všetko super popratané, keby sa náhodou niekto zjavil, a do mňa to vtĺkla tiež, pred tým než odídem z domu všetko upracem.