Výhody a nevýhody vonkajších žalúzií
Ahojte, nie celkom to sem patri,ale tyka sa to domacnosti...😊. Mate niektori vonkajsie zaluzie a olutovali ste? Postavili sme dom a teraz riesime tento detail a teda tazko je sa rozhodnut. Ci vnutorne, vonkajsie, ci len zavesy a zaclony alebo ako nato. Budem rada za vase osobne ostrehy😊
Pripnem sa, tiež planujeme ale trošku sa bojím čistenia..
Jedina nevyhoda vonkajsich je vysoka cena podla mna
My máme vonkajšie žalúzie a za mňa je to úplná top vec a super investované peniaze 😍 tá tma v noci a hlavne to, že ti neprenikne toľko tepla z vonku je na nezaplatenie 🙏
@kristina_969 koľko vás to cca vyšlo, samozrejme orientačne....
@guliver19 vyhoda, ovela lepsie tlmia svetlo a nevpustaju dnu teplo. takze ano aj izolant.
určite vonkajšie, jediná nevýhoda je umývanie :D ale keď nedáte antracit, tak to nie je také zlé. vnútorné sú zbytočné, záclony a závesy už podľa preferencí, ale skôr ako dekorácia
@guliver19 súhlasím s pani vysse mame vonkajšie tie z-kove elektrické cez leto super nepusti horucavu dnu takze sa neprehrievala izba .....jedina nevýhoda je co je banalna cez tie dierky (zalezi ako dom je otoceny😁) ale my mame spalnu na východe tak mi vadi ranne slnko trošku....alebo ked veeeelmi fuka(mame otvorene priestranstvo) bucha to takze ked je velka fujavica hlavne. V zime v noci vytahujem hore a mame len zavesy.
Ale viac su vyhody ako nevyhody ;)
Pripnem sa, tiež planujeme ale trošku sa bojím čistenia..
Vonkajšie. ako písala @kristina_969 . Nadstavia sa i tak, že ti ide vzduch dnu, sú tam malé dierky cez ktoré nič neprenikne dnu. Mucha, komár....
@bellaa3007 ak je to v dome, tak, OK, ako i keď sú veľké sklá.. stierky na dlhej rúčke
za mna super vec. ale take tie, co urobia uplnu tmu, nie take tie sklapacie, to akurat tak vo vetre rachoti.
To závisí od toho, ako je orientovaný dom a od ďalších faktorov. My sme ich nedali, ale nepotrebujeme ich. Nemáme radi totálne zatemnenie v noci a južné okná majú deti len v detskej - vzhľadom na to, že ostrešie hodne zacloní, cez najväčšie horúčavy cez leto je slnko príliš vysoko na to, aby im svietilo priamo do okien a na tienenie nám stačia vnútorné plissé žalúzie. Keď je slnko nízko a do okien svieti (na jar a na jeseň, nemá takú silu, aby prehrievalo izby.
Prezieravo sme najväčšie oná/dvere vrátane terasy dali na severnú stranu. Kým si všetci ťukali do čela, že terasa na sever, úplne v pohode využívame aj v horúčavách celodenne terasu so slnkom doobeda z východu a poobede zo západu bez toho aby sme šli vonku hynúť od tepla. Ale nič nám netieni z toho východu a západu, nie sú tam budovy, čiže slnko a svetlo tam je. Prirodzene na tie veľké okná nepotrebujeme ani vonkajšie žalúzie.
Jediné okno, kde praží v lete, máme v obývačke na západ, ale vzhľadom na to, že na tej strane v miestnosti je skutočne jediné + máme klimu, netreba vonkajšie žalúzie ani tu.
Takže nám by vonkajšie žalúzie boli ozaj zbytočné.
Vonkajšie. ako písala @kristina_969 . Nadstavia sa i tak, že ti ide vzduch dnu, sú tam malé dierky cez ktoré nič neprenikne dnu. Mucha, komár....
@bellaa3007 ak je to v dome, tak, OK, ako i keď sú veľké sklá.. stierky na dlhej rúčke
@isis234 ano na dome chceme. Boli by to vlastne 3 okna v izbách + na kuchyni. Na velke terasove si myslím, že stačia zavesy
A čím a ako cistite?
Neznášam ich. Nedajú sa vyčistiť. Na bungalovoch možno fajn, ale na poschodových domoch na vrchných poschodiach hrúza, motorčeky odchádzajú jeden po druhom, robia si čo chcú. Aj tak ich máme stále roztiahnuté a je pod nimi teplo, takže izolačné vlastnosti žiadne.
V Španielsku mám žalúzie, ale trošku iné a tie sú super. Ovládajú sa ručne a nezatahuju sa smerom dole, ale bokom a sú pevnejšie, tvrdšie a aj izolujú.
super vec, hlavne na zapadne orientovane okna. jedina nevyhoda - uberu miesto z vonkajsich parapiet ked su uplne spustene a uz tam nedas muskaty 🙂
Kamoska sa stazuje, ze ked fuka, tak vedia dost hlasno buchat. Ma ich na beznych izbovych oknach.
Zase tie, co sme mali v Nemecku na terase (cela jedna presklena stena izby), boli nastavene na senzor spojeny s apkou na pocasie a zatahovali a vytahovali sa same, podla slnecneho ziarenia do okien, vetra a dazda.
Prvy raz ma aj vystrasili, ked sa hnala rychla burka a ja som si to nevsimla a zrazu sa dali do pohybu.
A hoci sme tam cez leto zazili par riadnych silnych prudkych burok, tak nimi skoro ani nepohlo. Bez ohladu na ich velkost a plochu. Ani pod narazmi vetra sa velmi nehybali a nebuchali. Len si zial nepamatam znacku. Ale presne take by som chcela.
Mame a super. Ale my mame aj zaclony. A niekde aj zavesy.
Ono ani nie tak pri tme. Ale v lete ako odrazaju luce a neprehrieva sa interier.
Mna odradila hlavne cena (ale teda ja mam tych okien doma velaaaa). A u kamosky som videla ze to cistenie je bieda.... cize za mna toto negativum. Inak ale na domoch vyzeraju skvele.
Mame na bungalove. Za mna super vec.
Nevyhody: cena a ked fuka, tak davame pozor aby neboli uplne zaklopene. Nasa sa zial aj pri nie uplnom zaklopeni pri vetre same postupne zaklopia, takze pri vetre ich alebo vytiahneme, alebo aspon vyrovname. Ak chces elektricke, tak musis dotiahnut elektriku ku kazdemu oknu, ak s vypinacmi, tak aj tam. Kastliky mozu znizit svetlu vysku okna, ale niekto si to tak dava. My mame kastliky nad oknom v izolacii.
Umyva sa to na bungalove celkom v pohode (mame 7 aj na francuzkych oknach).
Vyhody: v lete nesvieti slnko a nepecie dnu a to nemusia byt uplne sklopene/zatemnene, staci spustene. Zaclony mame, zavesy nie. Aj cez den to spravi celkom slusne zatemnenie, uplnu tmu nase nie. Ale v noci je tma tmuca.
namiesto vonkajších žalúzii daj slnolamy - je to krajšie aj štýlovejšie aj menej drahé - a sú superefektívne... tmu pre spanie rieš tak ako všetci vnútornými alebo závesmi - a slnko slnolamom ...
namiesto vonkajších žalúzii daj slnolamy - je to krajšie aj štýlovejšie aj menej drahé - a sú superefektívne... tmu pre spanie rieš tak ako všetci vnútornými alebo závesmi - a slnko slnolamom ...
@biba_18 Slnolamy nedas (nie ucinne) na zapadnu stranu a odtial vie popoludni/podvecer prehrievat statocne. Podobne vychodna, ale tam to nebyva az take, kedze rano sa este zvykne dat vetrat a podobne. Ale inac ano, na juznu sa daju pouzit dobre, len je dobre ich dat "vypocitat". A tiez na francuzske okna je vacsinou lepsie davat zaluzie, lebo slnolamy aj tam uz vychadzaju dost dlhe. Cize slnolamy ano, "funguju", ale maju obmedzenejsie pouzitie ako zaluzie.
@biba_18 Slnolamy nedas (nie ucinne) na zapadnu stranu a odtial vie popoludni/podvecer prehrievat statocne. Podobne vychodna, ale tam to nebyva az take, kedze rano sa este zvykne dat vetrat a podobne. Ale inac ano, na juznu sa daju pouzit dobre, len je dobre ich dat "vypocitat". A tiez na francuzske okna je vacsinou lepsie davat zaluzie, lebo slnolamy aj tam uz vychadzaju dost dlhe. Cize slnolamy ano, "funguju", ale maju obmedzenejsie pouzitie ako zaluzie.
@aalt len neviem čo si predstavuješ pod pojmom dlhé slnolamy ...
@aalt len neviem čo si predstavuješ pod pojmom dlhé slnolamy ...
@biba_18 no ze musia viac "vytrcat" aby spravil tien az po zem - cez cele francuzske okno. Na klasicke okna stacia "kratsie", kedze tien staci len po parapet okna. Slnolamy sa zvycajne vypocitaju podla orientacie a velkosti okna aby v lete tienili cele okno a naopak v zime mohlo slnko svietit aj do interieru.
Inak ak je pred oknom 40 stupnovy prehriaty vzduch a salajuca terasa, tak zaluzie pomozu aj v tomto. Slnolamy nie.
@biba_18 no ze musia viac "vytrcat" aby spravil tien az po zem - cez cele francuzske okno. Na klasicke okna stacia "kratsie", kedze tien staci len po parapet okna. Slnolamy sa zvycajne vypocitaju podla orientacie a velkosti okna aby v lete tienili cele okno a naopak v zime mohlo slnko svietit aj do interieru.
Inak ak je pred oknom 40 stupnovy prehriaty vzduch a salajuca terasa, tak zaluzie pomozu aj v tomto. Slnolamy nie.
@aalt ale slnolamy nie sú iba horizontálne, sú aj vertikálne 😉
Prosim Vas baby ako to cistite v panelaku na 3-4-5 poschodi? Myslim tie klasicke co sa roluju do bubna?
@biba_18 no dobre myslel som samozrejme horizontalne.
Vertikalne su ako keby fixne permanentne zaluzie - to uz radsej fakt tie.
@aalt nemusia byť nevyhnutne fixné, sú aj také čo sa dajú nakláňať lamely ... len áno, sú vo fixnom ráme . a buď sa sklápajú ako napr. okenice - alebo sa posúvajú po fasáde. tie posuvné vedia byť veľmi moderný prvok na dome ...
@isis234 ano na dome chceme. Boli by to vlastne 3 okna v izbách + na kuchyni. Na velke terasove si myslím, že stačia zavesy
A čím a ako cistite?
@bellaa3007 stierkou, na dlhej rúčke. takéto. Jemne prejsť zhora nadol
https://stierky-na-sklo.heureka.sk/leifheit-552...
My máme vonkajšie žalúzie a za mňa je to úplná top vec a super investované peniaze 😍 tá tma v noci a hlavne to, že ti neprenikne toľko tepla z vonku je na nezaplatenie 🙏
@kristina_969 Úplný súhlas! V lete lepšie ako klíma a je úplne tma .My máme aj aj a bila to najlepšia investícia. Mali smevto urobiť dávno. Hlavne pri nočných neoceniteľné.
@guliver19
Jedina nevyhoda vonkajsich je vysoka cena podla mna
@vanilkovazmrzka Podľa mňa nie..Za oveľa väčšie blbosti s,dá kopec peňazí a v lete sú na nezaplatenie. Lepšie ako klíma. Výborná investícia.
Mame a neľutujem. Najlepšia voľba, teplota vnútri je príjemná a robí to skvelú tmu
@vanilkovazmrzka Podľa mňa nie..Za oveľa väčšie blbosti s,dá kopec peňazí a v lete sú na nezaplatenie. Lepšie ako klíma. Výborná investícia.
@cukroska no ved nerozporujem. Suhlasim s tym. Ale ze su drahe v porovnani s vnutornymi je jednoducho fakt :D